

Η Λίλη Τζίμα γνωστή δημοσιογράφος, κρατά το τιμόνι στην αρχισυνταξία της εκπομπής του Γιώργου Αυτιά εδώ και πολλά χρόνια. Εκτός όμως από μία σπουδαία δημοσιογράφος, είναι μια εξαίρετη μητέρα και ένα φωτεινό παράδειγμα ότι, όλες οι γυναίκες μπορούν να συνδυάσουν καριέρα και οικογένεια, αρκεί να το επιθυμούν πραγματικά.
1. Πως πήρες την απόφαση να μπεις στην δημοσιογραφία;
Τελειώνοντας το λύκειο, το μηχανογραφικό κλήρωσε το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήξερα ότι είναι μια σχολή που μου άρεσε αλλά δεν ήξερα που θα με οδηγούσε. Στα 18 συνήθως δεν έχεις ολοκληρωμένη εικόνα για το τι θες να κάνεις στο μέλλον. Κάποια στιγμή μου προτάθηκε να κάνω πρακτική στην ΕΡΤ. Μπαίνοντας στο Ραδιομέγαρο κατάλαβα πως αυτό θα είναι το επάγγελμα μου.
2. Που έκανες τα πρώτα σου βήματα;
Ξεκίνησα από την ΕΡΤ, μετά πήγα στον ALPHA. Τότε έτυχε να έχω μια αρκετά απαιτητική αρχισυντάκτρια. Μπορεί να έφτανα στο κανάλι με ένα κόμπο στο στομάχι, αλλά εκείνη με έμαθε δημοσιογραφία. Αυτό θα της το αναγνωρίσω παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισα. Μου δόθηκαν σημαντικές ευκαιρίες που προσπάθησα να τις αρπάξω από τα μαλλιά.
Τα πρώτα χρόνια το 12ώρο στη δουλειά ήταν αυτονόητο. Δεν αγκομάχησα, μου άρεσε η δουλειά μου και έλεγα μέσα μου ότι θα τα καταφέρω. Θα μπορούσα να σου πω ότι στερήθηκα πράγματα που έκαναν άλλοι στην ηλικία μου…τίποτα δεν στερήθηκα, μόνο τον ύπνο.

3. Πως είναι να είσαι δημοσιογράφος;
Το να είσαι δημοσιογράφος στις μέρες μας δεν είναι κάτι διαφορετικό από το να κάνεις ένα άλλο οποιοδήποτε επάγγελμα. Δυστυχώς η δημοσιογραφία έχασε την αίγλη που είχε. Σε αυτό φταίμε κυρίως εμείς οι δημοσιογράφοι. Το σίγουρο είναι ότι το να είσαι δημοσιογράφος σημαίνει πως ξεχνάς το σημαίνει γιορτές και αργίες.
Έχω δουλέψει πολλές φορές Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Κυριακή του Πάσχα. Είναι απαιτητικό το επάγγελμα για αυτό όσοι τελικά μένουν στο χώρο είναι όσοι τον αγαπούν πραγματικά.
4. Ήταν η δημοσιογραφία όπως ακριβώς την περίμενες;
Όταν ξεκίνησα όλοι μου έλεγαν να τα παρατήσω. Ότι αν δεν έχεις γνωστό δεν πας πουθενά. Τελικά, αν κάνεις σωστά τη δουλειά σου μπορείς να μπεις, να μείνεις στο χώρο και να έχεις και την εκτίμηση των συναδέλφων σου. Σε γενικές γραμμές, η δημοσιογραφία ήταν καλύτερη από αυτό που θα μπορούσα να φανταστώ.


5. Γνωρίζουμε ότι είσαι και μητέρα. Συνδυάζονται αυτοί οι δυο ρόλοι; Και αν συνδυάζονται; Με ποιον τρόπο γίνεται αυτό;
Είμαι μητέρα τριών παιδιών, κάνω αρχισυνταξία στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά και είμαι Τομεάρχης στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ Όμηρος.
Οι απαιτήσεις και οι ευθύνες είναι πολλές…πάρα πολλές. Με βάση τη λογική δεν συνδυάζονται, δεν βγαίνει ο χρόνος, αλλά αν το θες όλα γίνονται. Ξυπνάω κάθε μέρα στις 4:30 το πρωί, (το Σαββατοκύριακο στις 3 λόγω εκπομπής) και προσπαθώ να τα καταφέρω όλα. Κάποιες φορές μπορώ να ομολογήσω ότι δεν τα καταφέρνω όλα όπως θα τα ήθελα. Κάποιον τομέα θα αφήσω πίσω. Αλλά αν μου πεις ότι πρέπει να αφήσω κάτι δεν θέλω να αφήσω τίποτα.
Συνεργάζομαι με τον Γιώργο Αυτιά από το 2008, είμαι ευχαριστημένη και προσηλωμένη σε αυτή την εκπομπή, το εκπαιδευτικό κομμάτι είναι κάτι διαφορετικό αλλά συγχρόνως μαγευτικό ενώ τα τρία μου παιδιά είναι όλη μου η ζωή. Είμαι παιδί τρίτεκνης οικογένειας και πιστεύω πολύ αυτό που λένε ότι το τρίτο παιδί φέρνει την ισορροπία στην οικογένεια.
Επίσης, μέσα στο χώρο υπάρχουν πολλές γυναίκες, γυναίκες που είναι μητέρες και αρκετές τρίτεκνες μητέρες. Αρά, δεν είναι και κάτι αδύνατο. Απλά κάτι που για τους άλλους φαίνεται δύσκολο, όταν γίνεσαι μάνα μπορείς να το κάνεις πιο απλό.
Το κινητό μου χτυπάει συνέχεια και όταν είμαι σπίτι αλλά δεν με πειράζει αν συγχρόνως ακούγονται από μέσα τα παιδιά μου.
6. Ποιος ήταν ο σημαντικότερος σταθμός στην καριέρα σου μέχρι σήμερα;
Σημαντικότερος σταθμός δεν υπάρχει. Για εμένα όλες οι θέσεις που έχω βρεθεί είναι ισάξιες. Έχω δουλέψει σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΡΤ, Άλφα, Άλτερ, Σκάι και σε διαφορετικές θέσεις, από ρεπόρτερ μέχρι αρχισυνταξία. Από κάθε κανάλι πήρα κάτι και κέρδισα φιλίες με συναδέλφους. Αν κάποια θα ξεχώριζα είναι ο Άλφα γιατί εκεί έτυχε να γνωρίσω τον σύζυγό μου.

7. Εαν γυρνούσες τον χρόνο πίσω, θα επέλεγες πάλι την δημοσιογραφία; Εαν όχι, τότε ποιο επάγγελμα θα επέλεγες;
Αν δεν γίνουν δημοσιογράφος, θα έκανα κάτι άλλο που θα είχε σχέση με την επικοινωνία ή με την προσφορά στον άνθρωπο. Αλλά με ειλικρίνεια θα σου απαντήσω, κάνω το επάγγελμα που αγαπώ. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είμαι ευέλικτη στο να προσαρμοστώ και σε οτιδήποτε άλλο. Δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή.
Όταν έκλεισε το Άλτερ είχα πάει για συνέντευξη ακόμη και σε τυροπιτάδικο. Δεν είμαι ψώνιο να μην μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου πέρα από την τηλεόραση. Όταν έρχονται τα δύσκολα αυτό που σκέφτεσαι είναι να έχεις ένα εισόδημα και όχι να κάνεις απλά κάτι που να σου αρέσει. Στην ίδια θέση τότε ήρθαν πολλοί συνάδελφοι μου και ξέρω πως είναι αρκετοί αυτοί που άλλαξαν επαγγελματικό προσανατολισμό.
8. Κλείνοντας, ποια συμβουλή θα έδινες στα νέα παιδιά που επιθυμούν να μπουν στην δημοσιογραφία.
Έχω την ευκαιρία να δίνω καθημερινά συμβουλές σε νέους δημοσιογράφους, ως καθηγήτρια στο ΙΕΚ Όμηρος. Κάθε μέρα τους λέω να ενημερώνονται και πώς αν πραγματικά αγαπούν αυτό το επάγγελμα δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κάνουν.
Χαίρομαι που μετά από πάνω από δέκα χρόνια στην εκπαίδευση ενηλίκων βλέπω μαθητές μου να εργάζονται στα διπλανά γραφεία ή και σε άλλους σταθμούς. Νιώθω σαν να έχω βάλει και εγώ ένα λιθαράκι στην επαγγελματική τους εξέλιξη.
Θυμάμαι πως την πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο είχε έρθει στο αμφιθέατρο να μας μιλήσει ο αείμνηστος Σεραφείμ Φυντανίδης, τότε μας συμβούλευσε να διαβάζουμε τουλάχιστον μια εφημερίδα κάθε μέρα ενώ όσες από εμάς θέλουμε να κάνουμε οικογένεια να αλλάξουμε επάγγελμα.
Δημοσιογραφία και οικογένεια δεν συνδυάζονται, είπε. Τότε είχα προβληματιστεί πολύ έως και απογοητευτεί. Αλλά είπα μέσα μου ότι εγώ θα το προσπαθήσω. Τώρα κάθε φορά που μπαίνω πρώτη μέρα στους πρωτοετείς τους λέω μόνο θετικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταστρέφεις τα όνειρα τους.