Λεωνίδας Πέπλης: «Είναι βενζίνη πολλών οκτανίων να προσπαθείς να αποδείξεις έναν άνθρωπο λάθος!»

Ο Λεωνίδας Πέπλης, γεννήθηκε το 1993 σε μια μικρή κωμόπολη της Βορείου Ευβοίας. Τρεις λέξεις από Άλφα, σκιαγραφούν και ταυτόχρονα στοιχειώνουν την ταυτότητα του – αυθεντικός, ασυμβίβαστος, ανήσυχος. Σπούδασε Marketing αλλά και δημοσιογραφία, και στη συνέχεια διάλεξε ( ή καλύτερα τον διάλεξε) το κατάλληλο μέσο για να τα συνδυάσει: το «Youtube». Έχει στο ιστορικό του μια δεκαετία ενεργούς δράσης στο διαδίκτυο, ενώ απεχθάνεται τις ταμπέλες και δεν θεωρεί τον εαυτό του Blogger ή Youtuber γιατί είναι απλά ο Λεωνίδας.

 

 • Πώς γεννήθηκε η ιδέα του youtube; Ήταν στα σχέδιά σου εξ αρχής να ασχοληθείς άμεσα με αυτό φτιάχνοντας το δικό σου κανάλι ή προέκυψε;

Το youtube το ξεκίνησα σε ένα δωμάτιο στην Ιστιαία(τόπος καταγωγής μου) το 2008. Γούσταρα, έβλεπα youtubers και ήθελα να κάνω την φάση μου . Τότε το youtube δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα. Όλα ήταν πολύ πιο ερασιτεχνικά και πολύ πιο «αθώα» όσον αφορά την εμπλοκή των εταιρειών. Δεν υπήρχε άλλο μέσο να σε προωθήσει, έπρεπε απλά να αρέσεις στον κόσμο. Αντίθετα, σήμερα υπάρχουν τρικ προώθησης ενός youtuber, όπως το μεγάλο budget που σίγουρα σου εξασφαλίζει μια θέση στην κορυφή. Το youtube ως βιοποριστικό μέσο δεν ήταν στα επαγγελματικά μου πλάνα , ξεκίνησε ως χόμπυ. Εγώ από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης ( γέλια) , αλλά άρχισα το κάπνισμα και έτσι αποφάσισα να γίνω δημοσιογράφος- αν και σιχαίνομαι την δημοσιογραφία στην Ελλάδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • Μίλησε μας για τα πρώτα σου βήματα… Πόσο εύκολο ήταν να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των subscribers;

Δεν έχω ιδέα πώς μεγάλωσε το πλήθος των subscribers μου. Όπως υπάρχουν άνθρωποι που με μισούν υπάρχουν και αυτοί που με αγαπούν για αυτό που κάνω. Εγώ κοιμήθηκα ένα βράδυ με 4000 subscribers και ξύπνησα για να δω ότι ένα βίντεο μου ( αυτό που σατίριζε τον χωρισμό) είχε 200.000 προβολές. Πιστεύω, ότι η λέξη κλειδί στην δική μου περίπτωση είναι μία: “Viral!”. Η σάτιρα νομίζω είναι αυτή που με έκανε αρεστό στο κοινό των subscribers.

 

 • Σχολιάζοντας τα βίντεο σου, θα ήθελα να σταθούμε στην αξιοζήλευτη σχέση που έχεις με τη μητέρα σου, την οποία έχουμε δει να κάνει συχνά guest εμφανίσεις…

Εάν υπάρχει ο παράγοντας τύχη σε αυτή την ζωή – και δεν αποδίδω εύσημα στη μαμά μου αλλά στην Ελένη ως γυναίκα- θεωρώ ότι το πιο τυχερό πράγμα που μου συνέβη είναι που με γέννησε αυτός ο άνθρωπος. Είναι, ίσως, ο καλύτερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει και εύχομαι στον καθένα να ήταν σαν την μάνα μου , όχι σαν και μένα. Δεν μπορώ, αντικειμενικά μιλώντας, να βρω αρνητικά στοιχεία σε αυτήν την γυναίκα. Φυσικά, το μεγαλύτερο καλό που τη αναγνωρίζω είναι η υπομονή που έχει δείξει με μένα , δεδομένου ότι δεν ήμουν από τα καλύτερα παιδιά. Η οικογένεια μου, είναι το κλειδί της επιτυχίας μου.

 

https://youtu.be/8AK6twkUbTE

 

 • Το περιεχόμενο του καναλιού σου άλλαξε αρκετές φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από την σάτιρα και το gaming πέρασες στη δημιουργία βίντεο με πιο κοινωνικό χαρακτήρα και την ανάδειξης μιας άλλης πλευράς σου, αυτή του ευαισθητοποιημένου ακτιβιστή. Πώς αποφάσισες να προχωρήσεις σε αυτές τις αλλαγές;

Πάντα ήθελα να κάνω το Cure Day. Δεν αισθανόμουν youtuber και αντιπαθούσα τις ταμπέλες , οπότε η εναλλαγή προφίλ μέχρι να πραγματοποιήσω το Cure day ήταν αναπόφευκτη. Ήμουν ο Λεωνίδας που ξύπναγε κάθε μέρα με διαφορετικές ανησυχίες. Δεν με δεσμεύει κάποιο συμβόλαιο και τίποτα δεν μου απαγορεύει να είμαι ένας άνθρωπος που δοκιμάζει τα όρια και τις κλίσεις του. Πιστεύω ότι επειδή δεν προβάλω κάποια περσόνα αλλά το «είναι» μου έχω διατηρήσει τους ανθρώπους δίπλα μου – είτε στα social media είτε στην ζωή- όλα αυτά τα χρόνια.

 

 • Μένοντας στο θέμα περί κοινωνικών δράσεων, θα ήθελα να μας πεις περισσότερα για την Cure Day: μια ιδέα που εμπνεύστηκες εσύ και μάλιστα κατάφερες να την υλοποιήσεις. Για όσους δεν γνωρίζουν, λοιπόν, πώς ξεκίνησε και τι σκοπό έχει αυτή η ενέργεια;

Η βασική ιδέα γυρίζει γύρω από τη συμβολή του καθενός ξεχωριστά, αλλά και όλων μαζί: «Μην περιμένεις να στείλεις 50 ευρώ για να αγοράσει κάποιος τρόφιμα, σήκω από την αδράνεια του καναπέ σου και πήγαινε εσύ να τα αγοράσεις αλλά και να τα προσφέρεις». Το πρώτο Cure Day μάζεψε 400 παιδιά- δεν ήρθαν μεγάλοι. Το Cure Day λοιπόν είναι μια συλλογική προσπάθεια να κάνουμε την ανθρωπιά πράξη προσφέροντας τρόφιμα σε όσους τα χρειάζονται και είναι παράλληλα απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι τα social media απομονώνουν τον κόσμο καθώς μέσα από αυτά συγκεντρώθηκαν μαζί 400 άτομα για έναν τόσο καλό σκοπό. Φυσικά , υπάρχουν πάντα οι καλοθελητές που θα κράξουν ακόμα και τέτοιου είδους ενέργειες.

Λεωνίδας Πέπλης

 

 • Πόσο έχει αλλάξει, γενικώς, τη ζωή σου η αναγνώριση που έχεις στο χώρο των social media;

Καθόλου, ήμουν και είμαι ο Λεωνίδας. Έχει τύχει να πάω στα δύο από τα μεγαλύτερα event με σαγιονάρες. Στα 25 μου πλέον χρόνια μπορώ να σου πω πολύ υπεύθυνα ότι δεν θέλω να έχω ταμπέλα επαγγέλματος αλλά πιστοποίηση ονόματος. Δεν θέλω να λέει κάποιος ο youtuber ο Πέπλης ή ο δημοσιογράφος ο Πέπλης. Θέλω να λέει ο Πέπλης- να με ξέρει σαν Λεωνίδα. Έχω ως στόχο να μην με καθορίζει ο φορέας , αλλά να συνοδεύει απλώς το όνομα μου. Ως εκ τούτου, δεν επέτρεψα στην ιδιότητα να καθορίσει την προσωπική μου ζωή και πορεία.

 

 • Πώς αντιμετώπισες τα hate comments, αν υπήρξαν;

Είναι βενζίνη πολλών οκτανίων να προσπαθείς να αποδείξεις έναν άνθρωπο λάθος. Όπως προανέφερα, το cure day έγινε το μήλο της έριδας για πολλούς που διεκδικούν τον τίτλο του hater. Οι συνήθεις κατηγορίες ήταν ότι: το κάνεις για να προβληθείς ή είσαι δήθεν κ.λπ. Ωστόσο, κομπλεξικέ χρήστη τα παιδία που έλαβαν τροφή δεν είναι δήθεν , ούτε βρίσκονται μέσα στην οθόνη , είναι εκεί έξω και είναι πραγματικά. Εν τούτοις, έχει υπάρξει στιγμή όπου ήρθε σε live μου και αυτοσυστήθηκε, μάλιστα, ένας χρήστης που είχε αφήσει κάτω από βιντεο μου ένα από τα χειρότερα σχόλια και μάλιστα βγάλαμε και φωτογραφία μαζί. Η χώρα μας έχει ΕΝΑ κακό : « Αν δεν κολυμπάς παράλληλα με το κύμα , πρέπει να είσαι έτοιμος για πολλά χαστούκια». Δεν θέλω να χαρίσω σε αυτούς που επαναπαύονται πάνω στο πληκτρολόγιο τους τον τίτλο του hater – δεν τους αξίζει. Είναι απλά κομπλεξικοί αυτοί που θα βρουν έστω και ένα λόγο ύπαρξης ενός υβριστικού -χωρίς επιχειρήματα- σχολίου κάτω από τα βίντεο μου.

 

 • Ως θεατής, ποιους youtubers παρακολουθείς , θαυμάζεις ή εκτιμάς;

Η μεγάλη μου αγάπη είναι οι unboxholics, και φυσικά τεράστια και απεριόριστη αγάπη έχω για τον Αλέξανδρο Κοντοπίδη. Παράλληλα, παρακολουθώ τον Tsach, και τους GRamers. Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία σε αυτά τα παιδιά.

 

 • Οι περισσότεροι youtubers κατακρίνονται συχνά για την στάση τους απέναντι σε διαφημιστικές και χορηγούς. Πώς χειρίζεσαι το θέμα της προώθησης προιόντων;

Ο χώρος του marketing χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα: σε αυτούς που πετυχαίνουν να ακουστούν ένα ευρύ κοινό και σε αυτούς που αποτελούν το κοινό αυτό ή πιο απλά σε αυτούς που πουλάνε για να υπάρξουν και σε αυτούς που αγοράζουν για να υπάρξουν. Για μένα η ευθύνη βαραίνει αυτόν που αγοράζει -χωρίς κριτήρια – για να υπάρχει. Δεν έχω κοροϊδέψει ποτέ κόσμο . Η μόνη περίπτωση να προωθήσω μια μάρκα ή ένα προϊόν είναι αυτή που το εκάστοτε προϊόν θα πληρούσε τα κριτήρια του Λεωνίδα ως καταναλωτή. Έχω απορρίψει προτάσεις που δεν με εκφράζουν ως άνθρωπο όχι ως youtuber.

 

Λεωνίδας Πέπλης

 

 • Θα εγκατέλειπες την Ελλάδα σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών;

Είχα πολλές ευκαιρίες να φύγω από την χώρα και δεν το έκανα. Θεωρώ ότι όταν δεν σε ικανοποιεί κάτι παλεύεις για να το αλλάξεις δεν το εγκαταλείπεις. Όλα μπορούν να αλλάξουν, με τον παραδειγματισμό και την ορθή σκέψη. Αντιπαθώ την νοοτροπία της φυγής ή του ωχαδερφισμού. Μεταθέτοντας την ευθύνη της αλλαγής στους άλλους και εγκαταλείποντας το πεδίο της μάχης, εγκαταλείπεις και την ελπίδα για αλλαγή. Η ελπίδα θα επιβιώσει μόνο με την μαζική προσπάθεια και επιμονή. Αυτό ακριβώς επεδίωξα μέσω του Cure Day.

 

 • Πριν κάποιες μέρες είδαμε μια ανάρτησή σου που ανακοίνωνες επίσημα την ένταξή σου στην πολιτική σκηνή από το 2018. Θα μπορούσες να μας εξηγήσεις περί τίνος πρόκειται;

Καταρχήν, αφορά τον τόπο καταγωγής μου, τη Β. Εύβοια. Πιστεύω ακράδαντα ότι όσο εύκολα δημιουργείται ένα στείρο κλίμα από μια κλίκα κομπλεξικών ανθρώπων , ακόμα πιο εύκολα μπορεί να ανατραπεί από μια ομάδα καταρτισμένων, νέων ακομπλεξάριστων και με όραμα ανθρώπων. Δυστυχώς, στην Ελλάδα το να θες να ασχοληθείς με την πολιτική σημαίνει ότι καταδικάζεις ταυτόχρονα το όνομά σου. Εγώ, θα ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική σκηνή σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Θέλω να μπορώ να δώσω την πάσα και το βήμα σε νέους ανθρώπους να πάνε μπροστά τον τόπο τους και όχι να φοβούνται να γυρίσουν σε αυτόν μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους. Θα ήθελα, ακόμα, να καταφέρω να κάνω το Cure Day έναν μηχανισμό του κράτους. Με λίγα λόγια, θα ήθελα αυτά που για μένα ήταν εμπόδια να γίνουν στο μέλλον για άλλους δρόμοι ανοιχτοί.

 

 • Ας κλείσουμε λοιπόν τη συνέντευξη με μια φράση ή στίχο που σε αντιπροσωπεύει…

Μην περιμένεις καμιά αλλαγή με λόγια και φιλοσοφία. Το καλό είναι μια αλυσίδα πράξεων προς μίμηση.

[punica-divider]

Σελίδα στο Facebook: Leonidas Peplis
YouTube Κανάλι: Leon Pep

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελπινίκη Παπαδοπούλου

Είμαι η Νίκη και σπουδάζω στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Λατρεύω την μουσική και τα ταξίδια και μισώ τον άδειο χρόνο οπότε και προσπαθώ συνέχεια να τον γεμίζω επoικοδομητικά. Μαζί θα γνωρίσουμε καινούριους κόσμους και ανθρώπους στην στήλη των συνεντεύξεων όπου θα ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά με τον χώρο της τέχνης , της δημιουργίας και της επικοινωνίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;