Λευτέρης Τσουρής: «Η Γεωπληροφορική είναι το εργαλείο που κάθε γεωγράφος πρέπει να διαθέτει στη γνώση, αλλά και στην πράξη»

SHARE

Λευτέρης Τσουρής

Με το Λευτέρη Τσουρή γνωριστήκαμε πριν από οκτώ χρόνια στο εργαστήριο Χαρτογραφίας, στο Τμήμα Γεωγραφίας, στη Μυτιλήνη, όντας υποψήφιος διδάκτορας εκείνος και φοιτήτρια εγώ.Ένα παιδί από την Καβάλα με στόχο του το “μεράκι” για εξέλιξη πάνω στην χαρτογράφηση.Ένας άνθρωπος που πάντα θαύμαζα για όλα αυτά τα ερευνητικά ταξίδια, καθώς δεν έχει αφήσει βουνοπλαγιά ή δύσβατο μονοπάτι που να μην έχει ανέβει, αρκεί να το χαρτογραφήσει. Πάντα μαζί του, μια σκηνή, τα απολύτως απαραίτητα είδη διαβίωσης, τα χαρτογραφικά εργαλεία του και το αίσθημα της περιπέτειας, εξερευνώντας παρθένες περιοχές.

Τι λέτε; Πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον Λευτέρη Τσουρή;

Επιμέλεια Συνέντευξης: Λένα Μπίρμπα

 

  • Επέλεξες να σπουδάσεις Γεωγραφία. Ένα άγνωστο αντικείμενο για το κοινό, γνωστό για εμάς που το διδαχτήκαμε. Τι σε οδήγησε σε αυτή σου την απόφαση;

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, λάτρευα τους χάρτες. Τότε που δεν είχαμε προσωπικούς υπολογιστές, ξόδεψα άπειρες ώρες σε ένα ίντερνετ καφέ να ψάχνω τα πανεπιστημιακά τμήματα και να διαβάζω να διαβάζω με μανία τις περιγραφές τους, τα προγράμματα σπουδών τους, το τι μου υποσχόταν το κάθε ένα από αυτά. Δεν άργησα να βρω αυτό που μου υποσχόταν συναρπαστικές σπουδές!

  • Θεωρείς ότι σαν αντικείμενο είναι δύσκολο να το διδαχτεί κάποιος; Και αργότερα είναι δύσκολο κάποιος να κάνει τις γνώσεις του πράξη;
Και ναι και όχι. Ναι γιατί κάθε νέα γνώση είναι δύσκολη. Όχι, γιατί η πράξη όπως την έθεσες αφορά την έμπρακτη εφαρμογή γνώσεων. Η απάντηση γίνεται ερώτηση: πως ακριβώς θα εφαρμόσω γνώσεις που κατέχω σε θεωρητικό επίπεδο; από το 1ο εξάμηνο κιόλας θα ριχτείς στα λογισμικά, θα μάθεις, θα κάνεις λάθη και εν τέλει η πρακτική εφαρμογή θα σου γίνει βίωμα. Εύκολο!
  • Πότε ίδρυσες την εταιρεία χαρτογράφησης; Τι σε έκανε να πάρεις αυτή την απόφαση;
Το 2009 εν τω μέσω της προσπάθειάς μου να γίνω και εγώ …διδάκτορας. Αργότερα παράτησα το διδακτορικό, αλλά είχα ήδη πάρει την απόφαση ότι η έμπρακτη δημιουργία, η έρευνα εκεί έξω, η μαγεία του να συναλλάσσεσαι και να συνεργάζεσαι με άλλους ανθρώπους ήταν αυτό που μου ταίριαζε περισσότερο. Αυτή ήταν η αιτία. Η αφορμή μου δόθηκε κάνοντας ταξίδια στη Λέσβο με τη μοτοσικλέτα μου, διαπίστωνα ότι οι χάρτες του νησιού που κυκλοφορούσαν ήταν υποτυπώδεις, ανενημέρωτοι και ..άσχημοι! Δε χρειάστηκε πολύ για να πω ότι θα φτιάξω εγώ έναν.
Λευτέρης Τσουρής
  • Η αγορά του έντυπου σε σχέση με τον ηλεκτρονικό χάρτη είναι δύσκολη εξίσου και στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό;
 Κάθε τι έντυπο φθίνει, μιας και η τεχνολογία επιτάσσει να έχουμε τα πάντα στο κινητό (ούτε καν στον υπολογιστή). Νομίζω ότι είναι πιο δύσκολη στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό, και νομίζω ότι γι’αυτό ευθύνεται η έλλειψη εκπαίδευσης. Γνωρίζει ο κόσμος ότι ένας χάρτης εκτός από εργαλείο πλοήγησης, είναι εργαλείο αναφοράς, εργαλείο σχεδιασμού, εργαλείο εκπαίδευσης και φυσικά εργαλείο ονείρων; Να σου πω επίσης ότι η αγορά του έντυπου χάρτη υπερτερεί -ακόμη- σε σχέση με τον ψηφιακό.
  • Όταν πήρες την απόφαση να αφήσεις την Ελλάδα και να πας στη Σουηδία συνέχισες με την χαρτογράφηση;
 Φυσικά! Αν και η Σουηδία είναι πια η δεύτερη πατρίδα μου, η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη θέση. Εκτός από τη γλώσσα, που είναι “πατρίδα”, η Ελλάδα είναι και θα είναι για μένα τα δραματικά τοπία της. Στη Σουηδία δεν υπάρχει ανάγκη χαρτογράφησης, ούτε σε τοπογραφικό επίπεδο, ούτε σε τουριστικό επίπεδο. Όλα είναι λυμένα. Εδώ καταπιάνομαι και με άλλες ασχολίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι: Στους χάρτες ορειβασίας, ποδηλασίας, offroad, υπάρχει ζήτηση γιατί τα βουνά είναι πόλος έλξης. Τα βουνά είναι μια υπόσχεση θρυλικών στιγμών, γαλήνης, αδρεναλίνης, ηρεμίας και απομόνωσης, δέους μπροστά στο μεγαλείο της φύσης. Τα νησιά από την άλλη.. ε θέλει και ρώτημα; Ζώντας στη Σουηδία το επιβεβαιώνω μετά βαϊων και κλάδων: όλοι θέλουν τον ήλιο και τη θάλασσα της Μεσογείου για να νοιώσουν άνθρωποι.
  • Εξήγησε μας τι ακριβώς γίνεται στην  Geopsis με την χαρτογράφηση των δύσβατων περιοχών στη χώρα μας.
 Καλά το είπες, δύσβατες. Βαλθήκαμε να καλύψουμε όλα τα κενά χαρτογράφησης των βουνών της Ελλάδας. Θεωρητικά χάρτες υπάρχουν για κάθε σπιθαμή της χώρας, αυτοί της ΓΥΣ (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού). Δυστυχώς δεν προσφέρουν τίποτα στον πεζοπόρο, στον ορειβάτη, στον ποδηλάτη. Εμείς εκτελούμε outdoor χαρτογράφηση, δηλαδή προσαρμόζουμε τους χάρτες μας σε αυτούς που χρειάζονται ένα εργαλείο για το οδικό δίκτυο και τα μονοπάτια των βουνών, που όπως είπες είναι δύσβατες περιοχές.
Λευτέρης Τσουρής
  • Σε ποια περιοχή βρέθηκες πρόσφατα για χαρτογράφηση και γιατί επέλεξες αυτές τις περιοχές; Σε εξιτάρει το άγνωστο ή απλά ήθελες να κάνεις κάτι που δύσκολα επιχειρεί άλλος:
 Στον Έβρο, τη Σαμοθράκη, και τα βουνά Πίνοβο και Πάικο (πολλοί ονομάζουν το πρώτο Τζένα-Πίνοβο). Καλή ερώτηση, με ξεκάθαρη απάντηση: ότι υπάρχει στο βουνό, στην ανέγγιχτη φύση, δίπλα στη θάλασσα, πάνω στο μονοπάτι, κάτω από τα δέντρα, με εξιτάρει! Το γεγονός ότι καμιά άλλη εταιρία δε το επιχείρησε στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας είναι τιμή μας!
  • Παράλληλα με την χαρτογράφηση ασχολείσαι και με τη φωτογραφία, πως προέκυψε;
 Πλημμυριζόμαστε καθημερινά και με καταιγιστικό τρόπο με εικόνες από τους πάντες, για τα πάντα. Μάλλον είναι φυσική εξέλιξη! Αυτό που δημιουργήθηκε μέσα μου φυσικά είναι η ανάγκη έκφρασης με αυτό που λέμε conceptual photography, με κύριο σκηνικό μου τι άλλο, το δάσος.
  • Τι θα συμβούλευες τους συνάδελφους Γεωγράφους, ακόμη και τα νέα παιδιά που σπουδάζουν ή πρόκειται να σπουδάσουν το αντικείμενο μας; Αξίζει να μελετήσει κανείς την επιστήμη της Γεωγραφίας;
Φυσικά και αξίζει η νέα γνώση. Η περιέργεια και η μάθηση, είναι κινητήριος δύναμη για τη ζωή την ίδια. Η συμβουλή μου είναι (παίρνω το ρίσκο να χαρακτηριστώ από τους συναδέλφους που ασχολήθηκαν με τον κοινωνικό τομέα της Γεωγραφίας): ριχτείτε στην Γεωπληροφορική, αυτή είναι και έχει το μοναδικό μέλλον στην αγορά εργασίας από όλα τα κομμάτια της μεγάλης επιστήμης – ομπρέλας που λέγεται Γεωγραφία. Θα κλείσω περιγράφοντας κάτι από το παρελθόν. Στάθηκα επαγγελματικά λόγω των ατελείωτων ωρών που ξόδεψα στους υπολογιστές των εργαστηρίων, από το 1ο εξάμηνο σπουδών, χωρίς υποχρέωση μαθημάτων, μαθαίνοντας GIS (Σύστηματα Γεωγραφικών Πληροφοριών) , από μόνος μου.
Λευτέρης Τσουρής
  • Πού μπορεί να σε βρει κάποιος εσένα προσωπικά ή να μάθει περισσότερα για την “Geopsis”;
 Υπάρχει εταιρεία χωρίς Facebook;
Website εταιρείας:
You Tube:

Η Γεωγραφία είναι μία παρεξηγημένη επιστήμη. Όλοι το πρώτο που θα βρουν να σε ρωτήσουν είναι αν ξέρεις όλες τις πρωτεύουσες της γης. Αυτό είναι ένα μηδαμινό μέρος της. Η Γεωγραφία μελετά το χώρο και τον χρόνο. Διεισδύει σε πολλούς τομείς, όπως αυτός της εκπαίδευσης, της χωροταξίας, της κοινωνικοπολιτικής, των φυσικών καταστροφών της πληροφορικής. Η Γεωπληροφορική είναι το εργαλείο που κάθε ο γεωγράφος πρέπει να διαθέτει στη γνώση, αλλά και στην πράξη.

Advertisement

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιστήμη της Γεωγραφίας μπορείτε να βρείτε μέσα από το site του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέσω της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας:

https://geography.aegean.gr/ 

 
 Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο με την διαδικασία έρευνας πεδίου και χαρτογράφησης της Geopsis.
https://www.youtube.com/watch?v=yG05cn9hhJU&t=31s

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG