Λάργκο: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε βρει κάποιο είδος να μας χαρακτηρίζει.»

Οι Λάργκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα ονόματα στην ελληνική μουσική σκηνή, υπενθυμίζοντας μας ότι αυτός ο τόπος μπορεί και πρέπει να αναδείξει μουσικά ταλέντα. Το πρώτο τους CD, που  κυκλοφόρησε τον  Απρίλιο, ξάφνιασε ευχάριστα και ανέδειξε έναν πρωτότυπο ήχο με δυνατές επιρροές, αλλά και μια ιδιαίτερη δική του προσωπικότητα, που παίζει σημαντικό συνεκτικό ρόλο, και αναμένεται να αναδειχθεί και να πρωταγωνιστήσει στις επόμενες δημιουργίες τους. Μιλήσαμε με τον Τάσο Κοφοδήμο (ακουστική κιθάρα, φωνή) για τους Λάργκο, την ελληνική μουσική σκηνή και το μέλλον.

  • Πείτε μας αρχικά λίγα λόγια για το συγκρότημα. Πότε και πώς βρεθήκατε και αποφασίσατε να συνεργαστείτε; Τι ακριβώς σημαίνει Λάργκο για εσάς?

Η ιδέα για την μπάντα γεννήθηκε το 2013.  Σε πρώτο στάδιο δημιουργήθηκε μια αρχική σύνθεση του σχήματος από έξι μουσικούς και ξεκινήσαμε να κάνουμε πρόβες. Το 2014 προέκυψαν και οι πρώτες ζωντανές εμφανίσεις. Βέβαια, η αρχική σύνθεση δεν έμεινε η ίδια και, μετά από κάποιες μικρές ανακατατάξεις, η μπάντα από τα τέλη του 2014 σταθεροποιήθηκε ως εξαμελές σχήμα με τους: Κωσταντή Παπακωνσταντίνου (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), Τάσο Κοφοδήμο (ακουστική κιθάρα, φωνή), Παύλο Μέτσιο (τρομπέτα), Μανόλη Σταματιάδη (ακορντεόν, πλήκτρα), Ηλία Ρότσια (ηλεκτρικό μπάσο), Κώστα Αναγνώστου (τύμπανα). Σχετικά με το όνομα ‘’Λάργκο’’, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν σημαίνει για εμάς ένα κομμάτι παιγμένο αργά και σταθερά, όπως είναι και η πραγματική του σημασία ως όρος της κλασικής μουσικής.

  • Πάμε τώρα στον καινούριο, αυτοτιτλοφορούμενο δίσκο σας. Οι συνθέσεις είναι δικές σας, σωστά; Μιλήστε μας για τη συνθετική διαδικασία.

Τον Απρίλη του 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη μας αυτοτιτλοφορούμενη δουλειά, η οποία αποτελείται από 5 συνθέσεις εκ των οποίων οι τρεις είναι του Κωσταντή Παπακωνσταντίνου και οι δυο του Τάσου Κοφοδήμου και του Χριστόφορου Αλεξίου, ο οποίος υπήρξε στην αρχική σύνθεση του σχήματος. Τις μουσικές τις δουλεύουμε όλοι μαζί, όπως το ίδιο ισχύει και για το ενορχηστρωτικό κομμάτι.

  • Η μουσική σας είναι δίχως άλλο, πρωτότυπη, με πολλαπλές ετερόκλητες επιρροές. Πώς θα περιγράφατε εσείς τον ήχο σας;
Διαβάστε επίσης  Θάνος Νίκας: "... η ένωση ανθρώπων και λαών εύχομαι να μη φαντάζει ουτοπία."

Η αλήθεια είναι ότι, λόγω των ετερόκλητων επιρροών, που αναφέρετε κι εσείς στην ερώτησή σας, μας είναι δύσκολο να περιγράψουμε τον ήχο μας. Θα λέγαμε ίσως ότι συνυπάρχει στον ήχο μας το ροκ με το βαλκανικό στοιχείο, χωρίς να είναι απόλυτο αυτό, καθώς υπάρχει ποικιλία ακουσμάτων σε αυτό το σχήμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε βρει κάποιο είδος να μας χαρακτηρίζει.

Advertisements
Ad 14
  • Ποιοι μουσικοί θεωρείτε ότι έχουν επηρεάσει περισσότερο τον ήχο σας;

Δεν θα αναφερθούμε σε μουσικούς αλλά σε μουσικές. Θα λέγαμε την παραδοσιακή μουσική, το ελληνικό ροκ του ‘80 και του 90’, τα βαλκανικά πνευστά, την αφρικάνικη μουσική, το ρεμπέτικο.

  • Όσον αφορά το στίχο τώρα. Αν μη τι άλλο, οι στίχοι του δίσκου είναι υπέροχοι, βαθιά ποιητικοί, με τη δυνατότητα να σου δημιουργούν εικόνες. Ποιος τους επιμελήθηκε;

Τους στίχους σε δυο τραγούδια (‘’Κωλοχανείο’’, ‘’Απ’ την αρχή του κόσμου’’) επιμελήθηκε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και σε ένα τραγούδι (‘’Λόλα να ένα μήλο’’) ο Δαβίδ Σαμιάν.

  • Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έχει και την επιμέλεια και την καλλιτεχνική διεύθυνση του δίσκου. Ανεξάρτητα από τη συγγενική του σχέση με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα σας, πόσο σημαντική είναι η στήριξη ενός τόσο μεγάλου και επιτυχημένου καλλιτέχνη; Επηρεάζει το συγκρότημα, και αν ναι, πώς;

Αναμφίβολα, η στήριξη του Θανάση Παπακωνσταντίνου με την επιμέλεια και την καλλιτεχνική διεύθυνση του δίσκου ήταν πολύ σημαντική. Αυτό το γεγονός δεν επηρεάζει άμεσα το συγκρότημα.

  • Ο πρώτος σας, αυτοτιτλοφορούμενος δίσκος σας σίγουρα προκάλεσε αίσθηση. Πώς τον υποδέχτηκε ο κόσμος;
Διαβάστε επίσης  Νεκτάριος Χατζαντώνης: Δυναμικά βήματα στην Τέχνη

Από τις ζωντανές εμφανίσεις μας μέσα στο καλοκαίρι, όπου και παίζαμε τα τραγούδια του δίσκου και όχι μόνο, είδαμε ότι υπήρχε μια σχετική αποδοχή των τραγουδιών. Ιδιαίτερη αίσθηση θα λέγαμε ότι προκάλεσε το τραγούδι ‘’Απ’ την αρχή του κόσμου’’.

  • Το καλοκαίρι ήσασταν ιδιαίτερα δραστήριοι συναυλιακά, τόσο ως opening acts όσο και ως headliners. Τι εμπειρίες αποκομίσατε από τη συνεργασία με ιδιαίτερα επιτυχημένους καλλιτέχνες όπως ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης; Απολαμβάνετε τα live;

Ήταν πολύ ευτυχές το γεγονός ότι συμμετείχαμε σε διάφορα live αυτό το καλοκαίρι και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε μας ανατροφοδοτούν για το μέλλον. Καθένα live είναι από μόνο του ξεχωριστό, οπότε κοιτάμε να τα απολαμβάνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.

  • Πώς είναι να κάνεις μουσική στην Ελλάδα, δεδομένου ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι οι συνθήκες για τους νέους μουσικούς δε θεωρούνται οι ιδανικότερες;

Παρόλο που οι συνθήκες δεν θεωρούνται και οι ιδανικότερες, θα λέγαμε ότι υπάρχει πολλή μουσική στην Ελλάδα. Το κλείσιμο πολλών δισκογραφικών μπορεί να επέφερε κάποιες δυσκολίες, το άνοιγμα στο διαδίκτυο, όμως, δημιούργησε νέους δρόμους, πιο ανεξάρτητους, για τη μουσική.

  • Τι πρέπει να περιμένουμε από τους Λάργκο για το μέλλον;

Θα επιδιώξουμε να κάνουμε κάποιες ζωντανές εμφανίσεις μέσα στο χειμώνα. Ταυτόχρονα δουλεύουμε καινούριες μουσικές. Γενικά, η μπάντα είναι σε ένα δημιουργικό στάδιο, εφορμούμενη από τον ενθουσιασμό των καλοκαιρινών εμφανίσεων. Καλή αντάμωση σε κάποιο από τα live μας λοιπόν!
*Σ.σ. Facebook link: https://www.facebook.com/largoband/

επίσης, εάν σας κέντρισαν το ενδιαφέρον και θέλετε να γνωρίσετε τη μουσική τους, παραθέτουμε δυο YouTube links, από τραγούδια που βρίσκονται στο δίσκο: «Λάργκο».

Διαβάστε επίσης  Γιάννης Ντάσιος: Να ακούμε ο ένας τον άλλον

Γεννημένος στη Λάρισα, τα τελευταία 2 χρόνια σπουδάζω στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ. Είμαι πρόσκοπος, εθελοντής Σαμαρείτης, και λατρεύω τη μουσική και τη συγγραφή.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Turkish Detective: Εγκλήματα με άρωμα… Κωνσταντινούπολης

Εγκλήματα στην ΠόληΗ σειρά The Turkish Detective είναι από εκείνες
Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Έρωτας και ψυχοθεραπεία – έννοιες ασύμβατεςΗ Κόλαση του Δάντη μοιάζει