Κώστας Νικούλι: “Η τραγωδία σε αφήνει μετέωρο στο κλάμα και στο γέλιο”

Κώστας Νικούλι
Κώστας Νικούλι

Έχοντας πάρει το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού το 2014 στην ταινία “Ξενία” στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας έχει κάνει σημαντικά βήματα στη θεατρική του πορεία. Ο Κώστας Νικούλι είναι νέος , ταλαντούχος  και έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά να κάνει μια σπουδαία καριέρα στον χώρο της υποκριτικής. Αυτή τη φορά θα τον δούμε ως μέλος του χορού , αλλά και σε ένα από τα τρία πρόσωπα του Ερμή στην θεατρική παράσταση  “Προμηθέας Δεσμώτης” του Αισχύλου.

Επιμέλεια Συνέντευξης : Άννυ Σκεντέρη

 

Πότε ήταν η πρώτη φορά που είπατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;

Στο Λύκειο είχαμε μια θεατρική ομάδα και με το που είδα την ανακοίνωση για συμμετοχή σε αυτήν, χωρίς δεύτερη σκέψη , δήλωσα αμέσως συμμετοχή.  Χωρίς να ξέρω τι θα γίνει μετά , χωρίς κάποιον ιδιαίτερο στόχο. Δεν σκέφτηκα οτι επειδή το κάνουν οι φίλοι μου θα το κάνω και εγώ. Μέσα στην ομάδα γνώρισα άτομα που πραγματικά αγαπούσαν το θέατρο και ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό και είδα πόσο προσιτό είναι . Έτσι στην τελευταία τάξη του Λυκείου πήγα στην ακρόαση του Πάνου Κούτρα για τον “Ξενία” και μετά από αυτό ήξερα τι ήθελα να κάνω στην ζωή μου. Όλα έγιναν γρήγορα ήρθε το ένα μετά το άλλο και άρχισε να μου αρέσει ακόμη περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλήστε μας για τον ρόλο σας στην παράσταση ” Προμηθέας Δεσμώτης”.

Ο ρόλος μου στην παράσταση “Προμηθέας Δεσμώτης” είναι του Ερμή και συμμετέχω και στον χορό .Δεν περίμενα να έχω καν ρόλο παρολ’ αυτά έχω την τιμή να τον μοιράζομαι με άλλες δυο συνεργάτιδες την Αντιγόνη Φρυδά και την Ηλιάννα Μαυρομάτη όπου δέσαμε πάρα πολύ ωραία. Και ο καθένας έδωσε στον ρόλο του Ερμή ένα μικρό κομμάτι του χαρακτήρα του . Και θεωρώ κέρδος οτι βρήκα τέτοιους συνεργάτες και το καλό είναι οτι ο ρόλος του Ερμή εξελίσσεται .

Ποιες ήταν οι σκηνοθετικές οδηγίες για τον ρόλο;

Ως προς την σκηνοθετική προσέγγιση αυτό που συζητήσαμε με τον Σταύρο Τσακίρη  είναι οτι ο καθένας να προσδώσει ένα κομμάτι του ίδιου του χαρακτήρα του πάνω  στον ρόλο. Να μην πάμε να βρούμε κοινά χαρακτηριστικά και αυτό ήταν που έκανε τον ρόλο να ανθίσει . Ο Ερμής έχει τρεις υποστάσεις και ο καθένας από εμάς του δίνει κάτι από την προσωπικότητα του και την ιδιοσυγκρασία του .

Κώστας Νικούλι
Προμηθέας Δεσμώτης

Πρώτη φορά συμμετέχετε σε αρχαίο δράμα; Πώς είναι η εμπειρία σας;

Όχι, η πρώτη μου φορά ήταν πέρυσι, πάλι σε σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη με το ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Πάτρας όπου είχαμε κάνει όλο τον Θηβαικό κύκλο. Το καλό είναι οτι ο κ. Τσακίρης ήταν και ο καθηγητής μου στην Σχολή Υποκριτκής και είχαμε θέση τα θεμέλια από τότε στην σχέση μας .

Τι σας γοητεύει στο αρχαίο δράμα;

Οτι μιλάει για αρχέτυπα και για καταστάσεις που νομίζουμε οτι είναι πριν δυο χιλιάδες χρόνια αλλά εν τέλει είναι πολύ σημερινά, τωρτινά. Η τραγωδία με συγκινεί από την άποψη οτι σε αφήνει μετέωρο στο κλάμα και στο γέλιο.

Διακρίνετε ομοιότητες με την σημερινή κοινωνία;

Σίγουρα υπάρχουν ομοιότητες γιατί είναι έργα που γράφτηκαν από ανθρώπους , οπότε τα προβλήματα του ανθρώπου δεν αλλάζουν όσα χρόνια και αν περάσουν . Υπάρχει ένα κοινό όσα χρόνια και αν περάσουν οι ανησυχίες του ανθρώπου και η ανάγκη του για επικοινωνία .

Κώστας Νικούλι
Κώστας Νικούλι

Ποια είναι η αγαπημένη σας σκηνή από την παράσταση;

Είναι μια σκηνή η οποία προστέθηκε απο τον σκηνοθέτη δεν υπάρχει στο κείμενο. Υπάρχει ένας κουβάς με νερό στην σκηνή και ο Προμηθέας προσπαθεί να φτάσει με τα ακροδαχτυλά του , αυτόν τον κουβά να πιει λίγο νερό. Την σκηνή δεν την είχα παρατηρήσει επειδή ήμουν στα παρασκήνια και μια μέρα έγινα και εγώ θεατής και βλέπω αυτήν την σκηνή και συγκινήθηκα .

Ποιος ρόλος είναι όνειρο σας να υποδυθείτε κάποια στιγμή στο μέλλον;

Ο ρόλος που θα ήθελα να ενσαρκώσω είναι του ΟΡΕΣΤΗ και του Πολυνίκη στους “Επτά Επι Θήβας”

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αρχίζω πρόβες για το “Πόλεμος και Ειρήνη” του Τολστόι που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 18 Νοεμβρίου . Έχω την χαρά να είμαι με ένα εξαιρετικό καστ όπως Ο Κώστας Καζάκος , Πυγμαλάιων Δαδακαρίδης , Γεράσιμος Γεννατάς και πολλοί άλλοι το οποίο σημαίνει για εμένα οτι θα έχω πράγματα να μάθω , σαν να βρίσκομαι σε σχολείο.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Κώστα Νικούλι για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

 

Κώστας Νικούλι
Κώστας Νικούλι

Προμηθέας Δεσμώτης
του Αισχύλου

Ο Προμηθέας τιμωρείται από τον Δία επειδή έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους. Ο Ήφαιστος έχει αναλάβει να τον δέσει σφιχτά με αλυσίδες πάνω σε απόκρημνους βράχους. Το Κράτος και η Βία επιθεωρούν τον απρόθυμο Ήφαιστο. Στον βράχο καταφθάνουν οι κόρες του Ωκεανού, οι Ωκεανίδες, θρηνώντας για το μαρτύριο του ήρωα. Κι ενώ ο Προμηθέας και ο Ωκεανός μιλούν για τη σκληρότητα του Δία, επί σκηνής εμφανίζεται ένα ακόμη πλάσμα που υποφέρει από την εκδικητικότητα των θεών: Είναι η Ιώ, ερωμένη του Δία, που εκείνος μεταμόρφωσε σε δαμάλα για να τη γλιτώσει από τη ζήλεια της Ήρας, χωρίς όμως να το καταφέρει, καθώς η πανούργα εκείνη έχει στείλει τον Οίστρο, μια ενοχλητική βοϊδόμυγα, να βασανίζει την Ιώ, ακολουθώντας την ανελέητα ως τα πέρατα του κόσμου. Ο Προμηθέας προφητεύει το μέλλον της, που συνδέεται και με τη δική του μοίρα, αφού κάποιος απόγονός της, πολλά χρόνια μετά, θα τον απελευθερώσει. Προφητεύει επίσης την πτώση του Δία, αρνείται όμως πεισματικά να φανερώσει στον απεσταλμένο του, Ερμή, το πώς θα γίνει αυτή. Η τραγωδία τελειώνει με τους κεραυνούς του Δία να πέφτουν ενάντια στον κρατούμενο με την ελεύθερη συνείδηση, που αντιστέκεται.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Σ.Τσακίρης
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνική εγκατάσταση: Κώστας Βαρώτσος
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Κίνηση: Marcello Magni
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά, Μαρία Φλωράτου
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου
Αφίσα – Πρόγραμμα: Πέτρος Παράσχης

Παίζουν: Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Περικλής Βασιλόπουλος, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι, Έφη Κιτσαντά, Μπέτυ Αποστόλου, Δημήτρης Παγώνης, Περικλής Σκορδίλης, Νίκος Μπακάλης, Αντώνης Βλάσσης

Πηγή: greekfestival.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννυ Σκεντερη

'Όπου πας ,να πηγαίνεις με όλη σου την καρδιά' Κομφούκιος..Την πρώτη φορά που είπα ότι θέλω να γίνω Δημοσιογράφος ,είναι όταν συνειδητοποίησα ότι μου αρέσει η περιπέτεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;