Κώστας Καζανάς: “Η αγάπη μού δίνει θάρρος και προχωράω”

Κώστας Καζανάς: μια ευγενική προσωπικότητα με υπέρμετρο ταλέντο. Δραστήριος, ταλαντούχος , πράος και παθιασμένος με την δουλειά του. Χαμηλών τόνων , σπάνια τον βλέπουμε σε κοσμικές εμφανίσεις , το πρόσωπο του και το βλέμμα του μένουν αξέχαστα. Η συμμετοχή του σε σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης έχουν μείνει ανεξίτηλα . Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Κάρολος Κουν Ερμηνείας Ηθοποιού σε ελληνικό έργο ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες . Ο Κώστας Καζανάς ξεχωρίζει στον χώρο  χάρη στην αβρότητα που τον διακατέχει.

Επιμέλεια Συνέντευξης : Άννυ Σκεντέρη

 

Γιατί μετά από 60 χρόνια οι “12 Ένορκοι” συνεχίζουν να παίζονται; Τι έχει να πει στο σήμερα η παράσταση αυτή ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί το θέμα του είναι η Δικαιοσύνη , το Δίκιο. Το Δίκιο κάθε ανθρώπου δεν έχει εποχή , είναι ένα θέμα που μας ταλανίζει στους αιώνες για αυτο και συνεχίζονται και παίζονται οι “12 Ένορκοι”. Είναι βέβαια και το θέμα της θανατικής ποινής που θίγει η παράσταση. Για παράδειγμα ο πρώην Δήμαρχος της Νέας Υόρκης να ζητήσει συγγνώμη σε όσους καταδικάστηκαν άδικα σε θανατική ποινή , γιατί όπως αποκαλύφθηκε χρόνια αργότερα με την χρήση του DNA δεν ήταν αυτοί οι δράστες.

Παρακολουθώντας κάποιος την παράσταση αναρωτιέται πόσο ισχυρή είναι ακόμη η προκατάληψη και ο ρατσισμός στην σημερινή εποχή ;

Δυστυχώς ισχύει. Οι ειδήσεις στην Ελλάδα που έχουμε και το κύριο και καυτό θέμα του προσφυγικού όπου μας δείχνουν οτι ο ρατσισμός ακόμη υπάρχει.  Βέβαια μην αδικήσω και τους άλλους , εκείνους τους ανθρώπους που δίνουν το φωτεινό παράδειγμα της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης και της αγάπης.

Ποιος είναι ο ρόλος σας και πως προσεγγίσατε ;

Ο ρόλος μου είναι ένας Αμερικάνος που το δόγμα του , αυτό που πιστεύουν εκεί οι περισσότεροι είναι: πες μου πόσα βγάζεις, να σου πω ποιος είσαι. Έχει τρία γκαράζ και θέλει να τελειώνουν την ψηφοφορία και να σηκωθεί να φύγει και να πάει στις δουλείες του. Είναι ένας γνήσιος Αμερικάνος που τα μετράει όλα με το χρήμα.Είναι ένας σκληρός χαρακτήρας ,  που στο τέλος ενώ τον απορρίπτουν όλοι σαν μικρό παιδί αντιδρά και αλλάζει την γνώμη του.Ενώ μέχρι το τέλος δηλώνει οτι είναι ένοχος, για να σηκωθεί και να φύγει ψηφίζει αθώος.

Γιατί συχνά στη ζωή βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα ; Με αφορμή βέβαια το θέμα της παράστασης όπου οι ένορκοι καταδικάζουν τον νεαρό;

Γιατί δεν δίνουμε , δεν αφιερώνουμε χρόνο να σκεφτούμε και να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για τον άλλον που έχουμε απέναντι μας όπως βέβαια και σε καταστάσεις.Η έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για το πρόβλημα του άλλου μας οδηγεί σε γρήγορα συμπεράσματα.

Κώστας Καζανάς
Κώστας Καζανάς στην “Γυναίκα Χωρίς Όνομα”, Πηγή εικόνας: facebook.com

Πως νιώθετε που παίζεται σε μια τόσο πετυχημένη παράσταση;

Πρώτα από όλα χαρούμενος. Χαίρομαι πάρα πολύ  και από εκεί και πέρα είναι του ηθοποιού η αγωνία , το τρακ , η ανταπόκριση του κοινού.

Είστε 12 άντρες στην σκηνή , πως είναι η συνεργασία σας ;

Εξαιρετική. Επειδή το σενάριο βασίζεται σε άλλες δεκαετίες το γυναικείο φύλλο απουσιάζει. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ακουστεί και η άποψη μιας γυναίκας για το θέμα της παράστασης “12 Ένορκοι” αφού είναι ένα παιδί που θα καταδικαστεί σε θάνατο.

Σε ποιους απευθύνεται η παράσταση “12 Ένορκοι“;

Σε ανθρώπους που είναι από το Γυμνάσιο μέχρι οποιαδήποτε ηλικία.

 

Κώστας Καζανάς
Κώστας Καζανάς “12 Ένορκοι” – Πηγή εικόνας: viva.gr

Έχετε απωθημένα;

Από μικρός δεν είχα απωθημένα . Κάποιους ρόλους που ήθελα να παίξω τους έκανα, όπως για παράδειγμα στον “Θείο Βάνια” του Τσέχωφ. Μου άρεσε πολύ που ενώ δεν είχα προγραμματισμένα να κάνω κάτι μου ερχόταν και ήταν μια έκπληξη κάθε φορά και το περίμενα με προσμονή.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να αισιοδοξείτε στην καθημερινότητα σας;

Κάποιες φορές είναι αλλιώς και κάποιες άλλες πάλι αλλιώς . Αλλά προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος και πολεμάω για αυτό. Είναι η αγάπη για εμένα , τίποτα άλλο , μου δίνει θάρρος και προχωράω.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας ; Θα σας δούμε φέτος στην τηλεόραση;

Συνεχίζω και φέτος στην ”Γυναίκα χωρίς Όνομα” έχουμε ξεκινήσει και τα γυρίσματα. Και φυσικά στην παράσταση “12 ‘Ενορκοι”.

 

Οι 12 ένορκοι
του Reginald Rose
Σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη
Για 6ο χρόνο
Στο Θέατρο Αλκμήνη
Έναρξη: Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

 

Κάθε ψηφοφορία τους είναι και μία μάχη, αλλά…
μία μάχη που πρέπει να κερδηθεί με μόνο όπλο την αλήθεια!
Ποια θα είναι η ετυμηγορία τους;
Και με τι «κόστος» για τον καθέναν από τους 12;

ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, η sold-out παράσταση των τελευταίων χρόνων, έχοντας αποσπάσει βραβεία, εξαιρετικές κριτικές και το ενδιαφέρον περισσότερων από 100.000 θεατών, συνεχίζει για 6η χρονιά!

Το ατμοσφαιρικό θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ μετατρέπεται για άλλη μια χρονιά σε δικαστικό μέγαρο, φέρνοντας ενόρκους και θεατές αντιμέτωπους με τις συνειδήσεις τους.

Υπόθεση
Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για φόνο. Η τύχη του είναι στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι ένοχο. Σ’ αυτή την περίπτωση η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται κι άλλοτε συγκρούονται. Πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας, ο καθένας από αυτούς, τη συνείδησή του αλλά και τις συνειδήσεις των υπολοίπων. Οι 12 ένορκοι αντικατοπτρίζουν τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.

Οι 12 ένορκοι (αλφαβητικά):
Λευτέρης Βασιλάκης, Νίκος Βατικιώτης, Δημήτρης Δεγαΐτης, Σωτήρης Δούβρης, Μάνος Ζαχαράκος, Κώστας Καζανάς, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Ορέστης Τρίκας Στον ρόλο του φύλακα o Αλέξης Σταυριανός
Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή

Συντελεστές

Κείμενο: Reginald Rose
Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Νότης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά: David Negrin
Κοστούμια: Κική Μήλιου
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Περού
Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα & Κατερίνα Κωνσταντέλλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Δανάη Ανεζάκη
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ρασσιάς
Γραφιστική επιμέλεια: GRID FOX
Promo video: Κώστας Γεραμπίνης
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: A PRIORI www.a-priori.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννυ Σκεντερη

'Όπου πας ,να πηγαίνεις με όλη σου την καρδιά' Κομφούκιος..Την πρώτη φορά που είπα ότι θέλω να γίνω Δημοσιογράφος ,είναι όταν συνειδητοποίησα ότι μου αρέσει η περιπέτεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;