Κοραλία Τσόγκα: “Επειδή τα πάντα ανατρέπονται, αποφεύγω να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια”

Όπως λέει και η παροιμία: «Το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει» και στην περίπτωση της Κοραλίας Τσόγκα, μάλλον είναι σωστό. Κόρη δύο σπουδαίων ηθοποιών, του Σωτήρη Τσόγκα και της Μαίρης Ραζή, επέλεξε να ακολουθήσει τον ίδιο καλλιτεχνικό δρόμο.
Απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Τεχνών (TheatreArts) στο Deere, έχει εργαστεί ως ηθοποιός αλλά και ως θεατροπαιδαγωγός, διδάσκοντας σε μικρά παιδιά τον υπέροχο κόσμο της τέχνης.
Ας γνωρίσουμε την Κοραλία Τσόγκα.

Επιμέλεια συνέντευξης: Αναστασία Μιγδάνη

Πολλοί ίσως δεν το γνωρίζουν, αλλά προέρχεστε από καλλιτεχνική οικογένεια. Είσαστε κόρη δύο σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, της Μαίρης Ραζή και του Σωτήρη Τσόγκα. Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια δίπλα σε δύο ηθοποιούς;

Νομίζω πως τα παιδιά των ηθοποιών είμαστε μία ξεχωριστή κατηγορία. Είναι περίεργο πως έχουμε τόσα κοινά, ακόμα κι αν δεν γνωριζόμαστε από μικρή ηλικία. Μεγάλωσα μέσα στο θέατρο παρακολουθώντας πρόβες και παραστάσεις. Για μένα αυτό ήταν κομμάτι της πραγματικότητας μου. Μου πήρε πολύ καιρό να καταλάβω τι ακριβώς κάνει κάποιος που δουλεύει το πρωί σε ένα γραφείο. Τους γονείς μου τους εκτιμώ και τους θαυμάζω, είναι οι πρώτοι και οι πιο αυστηροί μου δάσκαλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Η Κοραλία Τσόγκα με τους γονείς της και συντελεστές της παράστασης «Το τέρας κι εγώ»

Πιστεύετε πως αν το επάγγελμα των γονέων σας ήταν διαφορετικό, ενδεχομένως κι εσείς να ακολουθούσατε άλλο επαγγελματικό δρόμο;

Όσο διαφορετικό κι αν είναι το επάγγελμα που ακολουθεί ένα παιδί από αυτό των γονιών του, πάντα κάπως επηρεάζεται. Η προσωπικότητα μας εξαρτάται από τον κοινωνικό και οικογενειακό μας περίγυρο. Αν οι γονείς μου δεν με έφερναν σε επαφή με το θέατρο πιθανότητα να μην το ακολουθούσα. Όμως από παιδί μου άρεσε να ασχολούμαι με οτιδήποτε καλλιτεχνικό άλλοτε πετυχημένα κι άλλοτε…όχι τόσο. Έτσι όπως μεγάλωσα σίγουρα θα ακολουθούσα κάποιο επάγγελμα γύρω από το θέατρο παρόλο που κατά καιρούς με γοήτευαν κι άλλα όπως αυτό της δασκάλας που πλέον το ασκώ μέσα από την ενασχόληση μου με τα παιδιά ως θεατροπαιδαγωγός.

Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο ήταν να αφήσετε το προσωπικό σας στίγμα στον χώρο της υποκριτικής, ούσα κόρη καλλιτεχνών;

Ακόμα έχω πολύ δρόμο και μακάρι να το καταφέρω. Όχι απαραίτητα γιατί είμαι συνυφασμένη με τους γονείς μου αλλά γιατί υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που αγωνίζονται έχοντας κι αυτοί τον ίδιο στόχο. Για να ξεχωρίσει πλέον κάποιος χρειάζεται να ευθυγραμμιστούν πολλοί παράγοντες.

 Στην καλλιτεχνική σας πορεία, ασχοληθήκατε με το θέατρο, την τηλεόραση αλλά και το ραδιόφωνο. Τι από τα τρία αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Σίγουρα το θέατρο. Συμβαίνει εδώ και τώρα. Η ενασχόληση μου με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο είναι περιστασιακή και δεν έχω προλάβει ακόμα να αποκτήσω την απαραίτητη τριβή.

 Ποια είναι η γνώμη σας για την πορεία της ελληνικής τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια;

Δυστυχώς δεν έχω πλήρη εικόνα. Είναι τέτοιοι οι χρόνοι μου που τηλεόραση προλαβαίνω να χαζέψω κυρίως τις τηλεοπτικά νεκρές ζώνες. Προτιμώ να παρακολουθώ σειρές και εκπομπές σε ανεξάρτητα διαδικτυακά μέσα.

 Σκηνή από την παιδική θεατρική παράσταση «Θες να βρούμε το όνομα μου;», σε σκηνοθεσία Κοραλίας Τσόγκα

Δουλέψατε ως θεατροπαιδαγωγός σε σχολεία και θεατρικά εργαστήρια. Πόσο εύκολο είναι να δουλεύεις με παιδιά;

Είναι υπέροχο! Εάν τους καταθέσεις στην ειλικρίνεια σου και σε εμπιστευτούν σου ανταποδίδουν αστείρευτη δύναμη. Μέσω της επικοινωνίας με τα παιδιά φωτίζονται άλλοι τρόποι σκέψης που ως ενήλικες έχουμε παραμερίσει. Χαίρομαι που όλο και περισσότεροι γονείς ακούν τα παιδιά τους και τα φέρνουν σε επαφή με το θέατρο όχι απαραίτητα για να γίνουν ηθοποιοί αλλά για να εκφραστούν, να αποκτήσουν  αυτοπεποίθηση, να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματα τους και να εκτονωθούν. Στο θεατρικό εργαστήρι η «ΠΡΟΒΑ» για παιδιά και εφήβους που διδάσκω, στόχος είναι να γίνουν καλοί θεατές και να αποκτήσουν αισθητικόκριτήριο.

 Ποια είναι η σχέση σας με την σκηνοθεσία και πώς προέκυψε;

Ασχολούμαι τα τελευταία 8 χρόνια με τη σκηνοθεσία και τη διαμόρφωση κειμένου για θέατρο που αποδέκτης του είναι το παιδί. Ξεκίνησε από την σκηνοθεσία  παραστάσεων σε θεατρικούς ομίλους σχολείων. Σταδιακά συνέλεξα αυτές μου τις γνώσεις και σε συνδυασμό με τις σπουδές μου ξεκίνησα να σκηνοθετώ παραστάσεις που αφορούσαν τα παιδιά. Ένα πολύ απρόβλεπτο και ειλικρινές κοινό που με απασχολεί και το μελετώ συνέχεια.

Αυτή την περίοδο ανεβάζετε στο Θέατρο «Πρόβα» το άπαιχτο έργο του Παναγιώτη Μεντή «Αναζήτηση». Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, μέσα από το γέλιο, αγγίζει ένα θέμα-ταμπού. Αυτό της αιμομιξίας. Μιλήστε μας γι’αυτό.

Το συστήνουμε ως μία κωμωδία με τραγικό πυρήνα. Αφορά την αιμομικτική σχέση ενός ζευγαριού και στην εξέλιξη της όταν έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν. Όσο κοινωνικά απαγορευμένη κι αν είναι η σχέση τους εκείνοι όντας ψυχικά και σωματικά υγιείς ορίζουν την κανονικότητα τους και  υπερασπίζονται την αφοσίωση τους. Οι δύο τους παραμένουν μαζί έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Μέσα από τον τρόπο που είναι ιδωμένες οι καταστάσεις του έργου διεκδικείται το δικαίωμα τους να γελούν, να διασκεδάζουν ο ένας με την συντροφιά του άλλου αλλά και να βιώνουν καθημερινές στιγμές που προκαλούν το γέλιο.

 Μαζί με τον Θωμά Βούλγαρη στην παράσταση «Η Αναζήτηση»

Πόσο εύκολο ήταν να προσεγγίσετε ένα τόσο δύσκολο ρόλο;

Η δυσκολία στην προσέγγιση του χαρακτήρα της Λίτσας που υποδύομαι ήταν διαφορετική από ό,τι περίμενα. Παρόλο που πρόκειται για μια φαινομενικά απλοϊκή γυναίκα αποκαλύπτεται μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα με δική της λογική και ανατρεπτική φιλοσοφία ζωής. Ήθελε μεγάλη υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να κατανοήσω την συναισθηματική της πορεία απέναντι στα γεγονότα.

Πρωταγωνιστείτε μαζί με τον Θωμά Βούλγαρη, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νίκου Σακαλίδη. Μιλήστε μας για τη συνεργασία μαζί τους.

Με τον Θωμά Βούλγαρη είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι και έχουμε μία πολύ δεμένη επικοινωνία πάνω στη σκηνή. Δεν είναι αυτονόητο να μπορείς να κοιτάξεις τον συμπαίκτη σου στα μάτια με ειλικρίνεια. Είναι η δεύτερη φορά που δουλεύω υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη-δάσκαλου Νίκου Σακαλίδη και αισθάνομαι πολύ τυχερή γιατί δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον έκφρασης. Επίσης είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά για την εμπιστοσύνη του Παναγιώτη Μέντη που αποτελεί ένα κομβικό άνθρωπο στη μέχρι τώρα πορεία μου. 

 Ποιες μέρες και ώρες, μπορεί ο κόσμος που ενδιαφέρεται για την παράσταση, να έρθει να σας παρακολουθήσει;

Οι παραστάσεις έχουν ξεκινήσει από 15 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα στις 20:00 και Τρίτη στις 21:00 στο θέατρο «ΠΡΟΒΑ».

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον.

Επειδή τα πάντα ανατρέπονται αποφεύγω να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Εύχομαι τουλάχιστον να κυλήσουν όλα φέτος έτσι όπως τα έχω προγραμματίσει. Στο θέατρο «ΠΡΟΒΑ» εκτός από την «Αναζήτηση», παίζεται για τρίτη χρονιά η παράσταση για παιδιά «Θες να βρούμε το όνομα μου;» την οποία έχω σκηνοθετήσει, συνεχίζω τα μαθήματα στη Δραματική Σχολή και στο Θεατρικό Εργαστήρι για Παιδιά και Εφήβους. Επίσης, θα παίζω στη «Λωξάντρα» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη που ανεβαίνει στο θέατρο Βεάκη.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μιγδάνη Αναστασία

Από μικρή ηλικία μου άρεσε να γράφω. Στιχάκια, κειμενάκια, σκέψεις. Στο γυμνάσιο άρχισα να γράφω και άρθρα στην εφημερίδα που είχε ο μπαμπάς μου, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Αυτό το μικρόβιο, λοιπόν, φώλιασε μέσα μου κι έτσι αποφάσισα να σπουδάσω δημοσιογραφία. Τελείωσα, παντρεύτηκα, έκανα δύο υπέροχες κόρες κι όποτε έβρισκα χρόνο, έγραφα. Τι άλλο; Παρακολουθώντας σεμινάρια δημιουργικής γραφής, συνέχισα να κάνω αυτό που αγαπούσα, λίγο καλύτερα. Διαβάζω, ακούω μουσική και το βασικότερο; Ζω την κάθε μου στιγμή, σαν να είναι η τελευταία μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;