
Ο Κωνσταντίνος Μπούρας – Μπαϊμάκος ξεκίνησε να ασχολείται με την κωμωδία και πιο συγκεκριμένα με τον χορό του stand up το 2013. Παρουσιάζει την εκπομπή «Επικίνδυνες Επιλογές» στο κανάλι του Vodafone CU και το κωμικό vidcast «Μες στη Μέση» με τον Πάρι Ρούπο στο κανάλι του «ComedyLab», αμφότερα στο YouTube. Σπούδασε Γραφιστική στο Α’ ΤΕΙ Αθηνών, αλλά τελειώνοντας την σχολή άρχισε να τον τραβάει το γράψιμο και ειδικότερα όπως λέει και ο ίδιος το γράψιμο αστείων. Από την αρχή του 2023 ανέλαβε και την διοργάνωση των open mic του Barazz, στον Νέο Κόσμο.
Επιμέλεια συνέντευξης: Γκουτή Χριστίνα
Σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη που παραχωρείτε. Έχετε σπουδάσει γραφιστική, αλλά αυτό που σας κέρδισε ήταν το stand-up. Πείτε μας λίγα πράγματα γι’ αυτό.
Σας ευχαριστώ για την συνέντευξη που μου ζητήσατε να σας παραχωρήσω. Σπούδασα γραφιστική με ειδικότητα τα comics και το illustration. Τελειώνοντας τη σχολή είδα ότι τα πράγματα στον εργασιακό στίβο δεν ήταν όπως τα περίμενα οπότε αναρωτήθηκα: “Πως θα βγάλω λεφτά τώρα;” Ακόμα δεν έχω βρει λύση, αλλά στο μεταξύ άρχισε να με τραβάει η δεύτερη αγάπη μου, το γράψιμο -και ειδικά το γράψιμο αστείων. Επίσης, παράλληλα με τη σχολή δούλευα και ως DJ. Γενικά να ξέρετε, αν κάτι δεν βγάζει λεφτά, τότε είμαι καλός σε αυτό.
Τι σημαίνει το stand-up για εσάς;
Το ξέρω ότι είναι κλισέ απάντηση, αλλά η κωμωδία είναι τρόπος ζωής. Η καθημερινότητα σου γυρίζει γύρω από αυτήν, οι παρέες σου, οι έξοδοί σου, όλα. Όση κωμωδία και να κάνεις, θες κι άλλο, θες περισσότερο. Δε σταματάει ποτέ η αναζήτηση σου. Το stand-up είναι σαν ναρκωτικό. Το δεύτερο καλύτερο που έχω κάνει, για την ακρίβεια.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Ο θάνατος, η λήθη.
Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να γράψετε ένα κείμενο για μία παράσταση; Το γράφετε σε μία μέρα ή λίγο λίγο κάθε μέρα;
Η διαδικασία του γραψίματος είναι διαφορετική για τον καθένα. Προσωπικά, κάθε τι που μου συμβαίνει ή κάθε τι που παρατηρώ ακολουθείται από την σκέψη: “αυτό είναι αστείο; Γίνεται κείμενο;”. Από αυτά σημειώνω κάποια. Από αυτά κάποια τα γράφω. Από αυτά κάποια τα δοκιμάζω. Από αυτά κάποια ίσως γίνουν κείμενο. Η πρώτη μου παράσταση “ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ” μου πήρε σχεδόν δέκα χρόνια να γραφτεί. Ελπίζω η επόμενη να μου πάρει λίγο λιγότερο.
Ο κόσμος έχει ανάγκη να γελάσει, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Γιατί πιστεύετε ότι οι περισσότεροι επιλέγουν το stand-up και όχι την κωμωδία;
Δεν είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνω την ερώτηση. Το stand-up είναι κωμωδία. Λέγεται stand-up comedy. Είναι -ίσως- το πιο αγνό είδος κωμωδίας. Τώρα αν εννοείτε θεατρικά, πάλι εκεί γυρνάμε. Τι τα θες τα κοστούμια, τα σκηνικά και τις φανφάρες όταν με ένα μικρόφωνο και ένα καλογραμμένο κείμενο μπορείς να κάνεις τα πάντα; Ο κόσμος το βλέπει αυτό. Θα πας να δεις ένα κωμικό θεατρικό έργο. Θα γελάσεις 10, 20 φορές; Σε μια παράσταση stand-up θα γελάς περίπου κάθε λεπτό. Το λες και value for money.
Σε μία παράσταση, ο κωμικός είναι μόνος του πάνω στη σκηνή και στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στον εαυτό του. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;
Αρχικά για να ασχοληθεί κανείς με το stand-up, θέλει μια συγκεκριμένη “πετριά”. Θέλει το είδος ανθρώπου που θα ανέβει στη σκηνή, θα παίξει 5 λεπτά, δεν θα γελάσει κανείς, και μόλις κατέβει θα πει “ωραία, πάμε πάλι”. Αν το έχεις αυτό, συγχαρητήρια, το stand-up είναι για σένα. Από εκεί και πέρα, με ένα κείμενο που έχει παιχτεί 100+ φορές σε διαφορετικά κοινά και διαφορετικές συνθήκες και ξέρεις ότι είναι αστείο, ε, έχεις μια ασφάλεια. Κι αν δεν πάει καλά δεν έγινε και τίποτα. Πάμε πάλι.
Υπήρξε ποτέ παράσταση η οποία να πήγε κάτι στραβά; Αν ναι, τι ήταν αυτό;
Χμ. Πολλά και διάφορα έχουν συμβεί κατά καιρούς, αλλά θα σας απογοητεύσω γιατί δεν θυμάμαι κάτι ιδιαίτερα ζουμερό. Ίσως μια παράσταση στις αρχές μου που πελάτης στο πρώτο τραπέζι του μαγαζιού πήρε τηλέφωνο την ώρα που παίζαμε από το κινητό του στο μαγαζί και ρωτούσε τον μαγαζάτορα “πότε θα τελειώσει αυτή η μ@λ@κία”.
Αρκετοί ηθοποιοί έχουν τον φόβο μην ξεχάσουν τα λόγια τους. Ισχύει το ίδιο και στους κωμικούς; Τι κάνετε σε περίπτωση που ξεχάσετε κάποιο κομμάτι του κειμένου;
Είναι πιθανό να φας “σεντόνι”, ναι. Μου έχει συμβεί μια φορά. Αν το ξεχάσεις, πάει. Πας παρακάτω και συνεχίζεις. Πάμε πάλι.
Στην Ελλάδα πολλά μαγαζιά διοργανώνουν open mic, στα οποία νέοι κωμικοί δοκιμάζουν τα αστεία τους. Ποια είναι η δική σας γνώμη για τις εκδηλώσεις αυτές;
Τα open mic είναι η ραχοκοκαλιά της κωμωδίας. Όχι μόνο τα στηρίζω και συχνά-πυκνά δοκιμάζω αστεία σε αυτά, αλλά από την αρχή του 2023 ανέλαβα την διοργάνωση των open mic του Barazz, στον Νέο Κόσμο, που μέχρι πρότινος έτρεχε ο συνάδελφος Ανδρέας Πασπάτης.
Σε μία εποχή που τα social media κυριαρχούν, είναι πολύ εύκολη η προβολή για έναν κωμικό είτε μέσω του tik tok είτε μέσω του youtube. Πιστεύετε πώς αυτό βοηθάει τα νέα παιδιά στις προσπάθειές τους;
Σίγουρα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο πιο πολύς κόσμος από εκεί μας έχει μάθει. Δεν έχω καταλήξει ακόμα στο αν αυτό τελικά είναι θετικό ή αρνητικό, αλλά είναι πλέον η νέα πραγματικότητα, με την οποία οφείλουμε να συμφιλιωθούμε.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα;
Να μην το βλέπει ως επάγγελμα. Να το κάνει επειδή το αγαπάει, να ακούει τις συμβουλές των παλιών και να τις δοκιμάζει όλες, να κρατάει μόνο όποιες τον βοηθάνε πραγματικά και τον βολεύουν. Να γράφει, να παίζει, να σβήνει, να ξαναγράφει, και μια μέρα θα τον διαλέξει εκείνο.
Τον Κωνσταντίνο Μπούρα – Μπαϊμάκο θα βρείτε και στα social media, όπως το Instagram, το Facebook αλλά και στη σελίδα του Comedy Lab.
Τις φωτογραφίες του άρθρου, έστειλε ο Κωνσταντίνος Μπούρας – Μπαϊμάκος.