Κωνσταντίνος Χατζόπουλος: “Το πλέξιμο είναι αυτό που με ηρεμεί και με βιοπορίζει ταυτόχρονα”

Ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος είναι ο σημερινός καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων του MAXMAG και μας μιλάει για την δουλειά του που τόσο πολύ αγαπά,το πλέξιμο. Ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος πλέκει με βελόνες και βελονάκι τσάντες και διάφορα άλλα αντικείμενα με πολύ μεγάλη επιτυχία. O Κωνσταντίνος Χατζόπουλος έχει δημιουργήσει το think yarn και περνά πολλές ώρες της ημέρας ανάμεσα στα νήματα γιατί ψάχνει τα καλύτερα υλικά για τους πελάτες του. Ίσως να ήταν ο δίαυλος ώστε να συνδεθεί το πλέξιμο με τους εθελοντές του Ελπίδα και του Ηλιτόμηνον . «Ήταν απλά μια πρωτοβουλία ώστε το ευρύ κοινό να ενημερωθεί για τις ανάγκες ενός προώρου βρέφους ή ενός παιδιού με καρκίνο» μας λέει πολύ σοβαρά ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος  και χωρίς καθόλου έπαρση για όλα όσα έχει προσφέρει.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

 

Πώς ξεκινήσατε το πλέξιμο;

Το πλέξιμο ξεκίνησε ως ανάγκη εκτόνωσης από την καθημερινή ρουτίνα. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση και το μέτρημα αναγκαστικά σε αποσπούν απ οτιδήποτε απασχολεί το νού. Στην αρχή ιδιαίτερα δεν κατάφερνα να μαγειρέψω τίποτα. Το φαγητό κατέληγε στον κάλαθο των αχρήστων. Βασικά το έκαιγα , γιατί το πλέξιμο είναι όντως αγχολυτικό και σε απορροφά πλήρως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος ΧατζόπουλοςΠόσες ώρες δουλεύετε την ημέρα; Πώς είναι η καθημερινότητά σας με το πλέξιμο ως δραστηριότητα;

Δουλεύω καθημερινά (τις περισσότερες φορές) 8-10 ώρες. Είναι full time απασχόληση. Καθημερινά ασχολούμαι με
1002 πράγματα σε σχέση με το πλέξιμο. Ενημέρωση (χρώματα, σχέδια, τάσεις), ραντεβού με πελάτες/προμηθευτές/συνεργάτες, ενασχόληση με τα social media και πολλά άλλα. Από την άλλη δεν είμαι μηχανή ώστε να πλέκω ασταμάτητα. Ξέρετε καταπονούνται πολύ τα χέρια και ο αυχένας , οπότε η μέρα μου έχει σταθερά πλέξιμο αλλά και τις δραστηριότητες που ήδη ανέφερα προκειμένου να ξεκουράζονται τα χέρια.

Πλέκετε πράγματα για τον εαυτό σας;

Λέγεται συνήθως το εξής χαριτολογώντας: Η μοδίστρα είναι άραφτη και ο φούρναρης νηστικός…..έχω ελάχιστα πράγματα για τον εαυτό μου. Μια τσάντα , μερικά σουβέρ και μια ημιτελή κουβέρτα . Πoτέ δεν καταφέρνω να κρατήσω κάτι για δικό μου . Συνήθως καταλήγουν σαν δώρα σε φίλους ή δυστυχώς αργώ πολύ να τα ολοκληρώσω.

Κωνσταντίνος ΧατζόπουλοςΗ μητέρα σας σάς προτείνει χρώματα, υλικά και πλέξεις; Ποια η επίδραση της σε εσάς;

Η μητέρα μου δυστυχώς δεν ζει πια . Ήταν και είναι μεγάλη πηγή έμπνευσης . Υπήρξε δεινή χειροτέχνης .Είναι αναρίθμητα τα πλεκτά και τα κεντήματα της που έχω πλέον στην κατοχή μου. Εκείνη μου μετέδωσε την αγάπη για το χειροποίητο που είναι μοναδικό , καλαίσθητο , προσεγμένο και με άριστης ποιότητας φυσικά υλικά. Το επόμενο μου προτζεκτ είναι μεταφορά μιας βινύλ 70ς τσάντας της σε πλεκτό . Ο στόχος πάντα είναι το αντικείμενο να υπηρετεί τις καθημερινές μας ανάγκες και όχι εμείς αυτό.

Τι υλικά προτιμάτε; Έχετε κάποιο αγαπημένο υλικό;

Αγαπώ τα φυσικά υλικά (βαμβάκι , μαλλί , κάνναβη , μπαμπού , λινό κτλ). Δεν μου αρέσει καθόλου η αίσθηση που δημιουργούν στα χέρια τα συνθετικά υλικά και δυστυχώς δεν έχουν και μεγάλη διάρκειας ζωής. Τα φυσικά υλικά μας δίνουν άπειρες δυνατότητες , αναπνέουν και αντιδρούν με εμάς και για εμάς.
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο από τα υλικά σαν το αγαπημένο μου . Το καθένα έχει την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και διαφορετικό αποτέλεσμα . Είναι σαν να ρωτάμε τον γονιό , ποιο είναι το αγαπημένο του παιδί . Εχω αδυναμία όμως στο βαμβάκι.

Κωνσταντίνος ΧατζόπουλοςΤι αγοράζει ο κόσμος με μεγαλύτερη ευκολία; Έχετε παρατηρήσει κάποια προτίμηση;

Ο κόσμος αγοράζει προσιτά στην τσέπη του αγαθά . Γι αυτό και φροντίζω-προτείνω διαφορετικές χρήσεις στα προιόντα μου.
Ακόμα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την χειροποίητη τσάντα .
Τα αξεσουάρ προσδίδουν φρεσκάδα και ανανέωση στην εικόνα και στο στυλ του κάθε ανθρώπου .

Οι πελάτες σας έχουν τη δυνατότητα της επιλογής σε χρώμα, σχέδιο ή κάποια παραλλαγή;

Φυσικά και έχουν .Τα προϊόντα της Think Yarn είναι κατά βάση custom made.Δεν υπάρχει παραγωγή σε τεμάχια . Ο καταναλωτής , τροποποιεί το εκάστοτε προϊόν φέρνοντας το κοντά στις δικιές του ανάγκες και προτιμήσεις. Έτσι έχουμε την δυνατότητα να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες του αγοραστή.

Κωνσταντίνος ΧατζόπουλοςΤα προϊόντα σας είναι προσιτά στον αγοραστή;

Θα έλεγα πως ναι . Αυτό ίσως το καταφέρνω γιατί η παραγωγή μου είναι μικρή. Δεν απασχολώ προσωπικό . Τα έξοδα μιας επιχείρησης ανεβάζουν πάντα το τελικό κόστος .

Είστε αν όχι ο πρώτος, ένας από τους πρώτους άντρες που πλέκουν. Έχετε δεχθεί κάποια μορφή ρατσισμού;

Εννοείται ότι δεν είμαι ο πρώτος ή από τους πρώτους άντρες που πλέκουν. Πολλές γιαγιάδες απασχολούσαν τα ατίθασα εγγόνια τους με το πλέξιμο.
Είμαι ίσως όμως από τους πρώτους που βγήκαν να πλέξουν δημόσια καταρρίπτοντας έτσι το στερεότυπο δεκαετιών. Όλοι μας έχουμε δεχθεί κατά καιρούς διάφορες μορφές ρατσισμού και αυτό γιατί βγαίνουμε εκτός από το κοινωνικά αποδεκτό. Δεν επιτρέπω σε κανένα στα 49 (σχεδόν ) μου χρόνια να με κρίνει και να με κατακρίνει χωρίς να έχει καν ερωτηθεί. Κάνω αυτό που με ηρεμεί και βιοπορίζομαι ταυτόχρονα.

Κωνσταντίνος ΧατζόπουλοςΤι σχόλια σας κάνουν οι φίλοι σας για το πλέξιμο;

Οι φίλοι μου είναι αυτοί μου δοκιμάζουν τα προϊόντα προτείνοντας και αλλαγές . Ο καθένας έχει τις απόψεις του και οφείλουμε ως φίλοι να τις σεβόμαστε.

Οι ψυχολόγοι προτείνουν το πλέξιμο για χαλάρωση και αποφόρτιση του άγχους. Είναι όντως ψυχοθεραπεία;

Δεν θα το έλεγα ακριβώς ψυχοθεραπεία. Είναι ένα είδος διαλογισμού. Μένεις συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις αλλιώς κάνεις λάθη και τα λάθη σημαίνουν απώλεια χρόνου και ενέργειας. Συγκεντρώνεσαι , σκέφτεσαι και ταξινομείς με διαφορετική ιεραρχία τα ζητήματα σου. Αυτό είναι τουλάχιστον ότι συμβαίνει σε εμένα.

Έχετε κάποιες συνεργασίες; Συνεργάζεστε με μαγαζιά σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Όχι σε σταθερή βάση. Είναι και αυτός ίσως ένας τρόπος ώστε το προϊόν να παραμένει προσιτό οικονομικά στον καταναλωτή.

Κωνσταντίνος ΧατζόπουλοςΜιλήστε μας για την εξαιρετική σας δράση στο ογκολογικό Νοσοκομείο Ελπίδα και στο Ηλιτόμηνον.

Δεν έχω κάνει κάτι σημαντικό ή εξαιρετικό (μην το πάρετε προσωπικά ότι σας ειρωνεύομαι , αλήθεια). Ίσως εγώ να ήμουν ο δίαυλος ώστε να συνδεθεί το πλέξιμο με τους εθελοντές του Ελπίδα και του Ηλιτόμηνον . Ήταν απλά μια πρωτοβουλία ώστε το ευρύ κοινό να ενημερωθεί για τις ανάγκες ενός προώρου βρέφους ή ενός παιδιού με καρκίνο. Ήταν πράγματι για μένα ένα μεγάλο μάθημα ζωής. Και σε όλο αυτό δεν ήμουν ποτέ μόνος .

Πώς μπορεί να σας βρει κάποιος και να επικοινωνήσει μαζί σας;

Για την ώρα ακόμη μέσω της σελίδας μου στο facebook:Think Yarn ή του λογαριασμού μου στο Instagram:Think Yarn.
Δουλεύω όμως πυρετωδώς για το eshop.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Χατζόπουλο Κωνσταντίνο για το φωτογραφικό υλικό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;