Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου: “Με το ‘Άλμα Ζωής’ η ζωή είναι ωραία”

Άλμα Ζωής

Η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου είναι η Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” και μας μίλησε στο MAXMAG για το σύλλογο “Άλμα Ζωής” και το όραμα της. Κάθε γυναίκα που θα νοσήσει με καρκίνο του μαστού, σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδος και αν βρίσκεται, πρέπει να έχει πλήρη ψυχοκοινωνική στήριξη και ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν στην υγεία της καθώς και στην επαγγελματική και προσωπική της ζωή. Η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου και το «Άλμα Ζωής» μάς υπενθυμίζουν ότι ακόμη κι αν ο καρκίνος χτυπήσει την πόρτα μας, θα μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε και, σε κάποιες περιπτώσεις, να τον θεραπεύσουμε πλήρως.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

 

Τι είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα Ζωής»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο, το οποίο ιδρύθηκε πριν 31 χρόνια από γυναίκες που είχαν βιώσει προσωπικά την ασθένεια, με σκοπό να βοηθήσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και άλλες γυναίκες που βίωναν την ίδια εμπειρία.
Από τη στιγμή της ίδρυσής του έως και σήμερα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα Ζωής» αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού. Η μοναδικότητα του Συλλόγου βρίσκεται σε αυτό το γεγονός. Όλα τα μέλη του, οι εθελόντριες καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού.
Το όραμα του Συλλόγου ήταν και είναι μέχρι και σήμερα κάθε γυναίκα που θα νοσήσει με καρκίνο του μαστού, σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδος και αν βρίσκεται να έχει πλήρη ψυχοκοινωνική στήριξη και ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν στην υγεία της καθώς και στην επαγγελματική και προσωπική της ζωή.
Σήμερα, ο Σύλλογος μετρά 2000 μέλη, το έργο και οι δράσεις του συντονίζονται και σχεδιάζονται από ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εγκρίνονται από πολυμελή Διεπιστημονική Επιτροπή και οι άνθρωποί μας εργάζονται με σκοπό να πραγματοποιούν όλο και περισσότερες δράσεις, ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να λαμβάνουν την βοήθεια που χρειάζονται. Επιπλέον, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Άλμα Ζωής έχει ιδρύσει δύο ακόμα ανεξάρτητους Συλλόγους, το Άλμα Ζωής Πάτρας και το Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης προκειμένου γυναίκες και σε αυτές τις πόλεις να αξιοποιούν τα προγράμματα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
Άλμα Ζωής

Ποιος είναι ο στόχος του «Άλμα Ζωής»;

Βασικός στόχος του Συλλόγου είναι η ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού πανελλαδικά σχετικά με τον καρκίνο του μαστού καθώς και για τις μεθόδους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του, που μπορούν να σώσουν ζωές!
Στόχος είναι, επίσης, να παρέχουμε στις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με την ασθένεια οργανωμένη αλληλοβοήθεια και ψυχοκοινωνική στήριξη για τις ίδιες, αλλά και για τα μέλη της οικογένειας τους.
Επιπλέον, ενημέρωση των ασθενών για τα δικαιώματά τους και φυσικά η διεκδίκηση ποιοτικής φροντίδας των ασθενών.
Όλα τα παραπάνω μπορούμε και τα πραγματοποιούμε μέσα από τα σταθερά προγράμματα του Συλλόγου, τα οποία όπως αναφέραμε σχεδιάζονται από ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εγκρίνονται από πολυμελή Διεπιστημονική Επιτροπή.

 Ποιο είναι το στοίχημα του «Άλμα Ζωής»;

Στοίχημα του Συλλόγου είναι το μήνυμά μας να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γυναίκα, είτε για ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είτε για υποστήριξη των ασθενών. Όσο εξελίσσεται ο κόσμος γύρω μας αξιοποιούμε τα νέα μέσα και συνεχίζουμε με νέα προγράμματα.

Άλμα Ζωής

Mobile app My Alma. Μιλήστε μας για αυτήν την εφαρμογή.

Πρόκειται για μια mobile εφαρμογή, η οποία σχεδιάστηκε με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο μαστού σε μια «digital» εποχή.
Είναι εντελώς δωρεάν και απευθύνεται σε κάθε γυναικά με μετάσταση – και όχι μόνο.
Η εφαρμογή υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του διεθνούς βραβείου SPARC που απονεμήθηκε στο «Άλμα Ζωής», μέσω της συνεργασίας της Ένωσης για το Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) και της Pfizer Inc.
Περιέχει videos με συμβουλές βελτίωσης ποιότητας ζωής, προσωπικό ημερολόγιο για την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, έναν «τοίχο» μηνυμάτων ενδυνάμωσης, χάρτη με σημεία ενδιαφέροντος και πολλές άλλες διαδραστικές λειτουργίες.
Φέτος, το mobile app MY alma αναγνωρίστηκε και επιβραβεύθηκε για ακόμη μια φορά από το διεθνές βραβείο SPARC. Έτσι, το «Άλμα Ζωής» θα λάβει επιπλέον υποστήριξη με σκοπό να αναπτύξει περαιτέρω την εφαρμογή, να την ανανεώσει και να τη μεταφράσει και στα αγγλικά.

Άλμα Ζωής

Θα θέλατε να κάνετε γνωστή σε όλους μας τη διαδικασία δωρεάς μαλλιών;

Για ακόμα μια χρονιά το «Άλμα Ζωής» σε συνεργασία με την Pantene και τον ΑΒ Βασιλόπουλο πραγματοποιεί το πρόγραμμα δωρεάς μαλλιών «Χάρισε Δύναμη», το οποίο έχει ως στόχο την παροχή περούκας σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω πως η συμβολή του κόσμου είναι συγκινητική και πολύτιμη. Όσο περισσότερες κοτσίδες μαζεύονται, τόσο περισσότερες γυναίκες μπορούν να πάρουν την περούκα τους δωρεάν.
Στα 4 χρόνια αυτά που τρέχει το πρόγραμμα έχουμε καταφέρει μαζί να συλλέξουμε πάνω από 30.000 κοτσίδες και ήδη 415 γυναίκες έχουν πάρει τη δική τους περούκα μέσω του προγράμματός μας.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι δωρεές μαλλιών που χρειαζόμαστε πρέπει να είναι τουλάχιστον 20cm, χωρίς χημική επεξεργασία, με λιγότερο από 5% λευκά.
Οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να κόψει τα μαλλιά του και να μας τα στείλει. Δεν υπάρχουν “συμβεβλημένα” κομμωτήρια, ενώ για τη διευκόλυνση της διαδικασίας το πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν αποστολή των μαλλιών μέσα από προπληρωμένη μεταφορική εταιρεία.
Όλοι όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να βρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τον τρόπο κοπής των μαλλιών καθώς και τη φόρμα δωρεάν αποστολής στο αντίστοιχο πεδίο του site μας: https://www.almazois.gr/harise-dynami/.

Άλμα Ζωής

Greece Race for the cure. Η μεγαλύτερη δράση του «Άλμα Ζωής». Τι είναι αυτός ο αγώνας δρόμου; Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;

Στο πνεύμα της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης για τον καρκίνο μαστού, διοργανώνουμε για 11η χρονιά τον συμβολικό αγώνα δρόμου και περίπατο ενάντια στον καρκίνο του μαστού, Greece Race for the Cure®. Ο αγώνας μας αποτελεί το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός με κοινωνικό σκοπό στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αγώνα Race for the Cure® στον κόσμο.
Χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο γιορτάζουν μαζί μας τη ζωή και μεταδίδουν το μήνυμα πως ο καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί. Όταν ξεκινήσαμε το 2009 δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα καταλήγαμε να μιλάμε για 40.000 συμμετέχοντες μετά από μία δεκαετία. Η συμμετοχή τόσων ανθρώπων μας δίνει πραγματικά δύναμη να συνεχίζουμε.
Φυσικά σε αυτό τα τελευταία χρόνια είναι συνδιοργανωτής και πολύτιμος συνοδοιπόρος μας ο Δήμος Αθηναίων. Φέτος, μάλιστα, έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού τον 33ο Γύρο του ΟΠΑΝΔΑ, με μια διαδρομή 10χλμ με τσιπ χρονομέτρησης.
Βέβαια, η ουσία του αγώνα είναι όσα καταφέρνουμε μέσα από αυτόν. Μέσα από τα καθαρά έσοδα του αγώνα χρηματοδοτούνται προγράμματα ενημέρωσης, αλλά και στήριξης ασθενών με καρκίνο του μαστού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως από τα καθαρά έσοδα του 10ου Greece Race for the Cure® πραγματοποιηθήκαν προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης και πρόληψης, το πρόγραμμα γενετικής συμβουλευτικής και ανάλυσης, η δωρεά υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας και η εκστρατεία ενημέρωσης για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού που ξεκινά από τον ερχόμενο μήνα.
Φέτος, συνεχίζουμε ενάντια στον καρκίνο του μαστού με το 11ο Greece Race for the Cure® την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, με αφετηρία το Ζάππειο.

Πώς μπορεί κάποιος να συνεισφέρει στο έργο του συλλόγου;

Ο Σύλλογος «Άλμα Ζωής» είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο. Το σύνολο των εσόδων του Συλλόγου προκύπτει από τις συνδρομές των μελών, από δωρεές και χορηγίες. Αν κάποιος επιθυμεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στο έργο του Συλλόγου, μπορεί να κάνει τη δωρεά του μέσω του almazois.gr.
Τα έσοδα του Συλλόγου αξιοποιούνται σε όλο και περισσότερα προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης γυναικών που έχουν βιώσει τη νόσο και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού. Εδώ θέλω να επισημάνω πως το «Άλμα Ζωής» υφίσταται διαχειριστικό έλεγχο από την Deloitte.
Επιπλέον, κάποιος μπορεί να έρθει μαζί μας τον Σεπτέμβριο στον αγώνα μας ενάντια στον καρκίνο του μαστού ως δρομέας ή περιπατητής ή να συμμετέχει σε αυτόν ως εθελοντής.
Τέλος, μπορεί να διαδίδει με κάθε μέσο το μήνυμα για την ευαισθητοποίηση απέναντι στον καρκίνο του μαστού.

Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου Άλμα Ζωής

Τόσα και, τόσα περιστατικά, τόσες γυναίκες… Υπάρχουν ιστορίες που έχουν χαραχθεί στη μνήμη σας; Θα θέλατε να μοιραστείτε κάποια μαζί μας;

Είναι πολλά τα περιστατικά γυναικών που γνώρισα στον Σύλλογο και μου έχουν αφήσει έντονα συναισθήματα. Άλλα ευχάριστα και άλλα δυσάρεστα. Ένα από αυτά τα ευχάριστα και αισιόδοξα είναι εκείνο της Ειρήνης. Νόσησε σε ηλικία 29 ετών, αλλά αντιμετώπισε τον καρκίνο της με δύναμη και θέληση για ζωή! Το σημαντικότερο, όμως, ήταν ότι μετά από πέντε χρόνια, σε ηλικία 34 ετών, παντρεύτηκε και έκανε ένα πανέμορφο κοριτσάκι, που του έδωσε το όνομα «Ελπίδα».

Τι είναι τα εκπαιδευτικά σεμινάρια «ΑποφασίΖω γιατί γνωρίΖω»;

Ως Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, στο «Άλμα Ζωής» γνωρίζουμε τα ερωτήματα που απασχολούν τις γυναίκες που έχουν βιώσει την ασθένεια.
Για το λόγο αυτό υλοποιούμε τα σεμινάρια «ΑποφασίΖΩ γιατί ΓνωρίΖΩ», όπου διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες ειδικευμένοι σε θέματα του καρκίνου του μαστού αναλύουν πτυχές της ασθένειας.
Μέσα από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια «ΑποφασίΖΩ γιατί ΓνωρίΖΩ» έχουμε ως στόχο την υπεύθυνη ενημέρωση και καθοδήγηση των γυναικών με εμπειρία καρκίνου μαστού, που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής κατά τη διάρκεια της περιπέτειας τους με την ασθένεια, αλλά και μετά τη λήξη της.
Η έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση συμβάλλει στη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, στη «συμμόρφωση» με τις ιατρικές οδηγίες, στη διόρθωση εσφαλμένων αντιλήψεων που προκαλούν άγχος.
Μέσα από τα σεμινάρια περισσότερες από 1832 έχουν λάβει έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση και έχουν μιλήσει από κοντά με έναν ειδικό για τα θέματα που τις απασχολούν.

Άλμα ΖωήςReach to recovery. Τι προσφέρει το πρόγραμμα; Πώς θα λάβει μια γυναίκα βοήθεια;

Αυτό το πρόγραμμα είναι ο πυρήνας του Συλλόγου, είναι το πρόγραμμα οργανωμένης αλληλοβοήθειας που λειτουργεί από την ίδρυσή μας.
Γυναίκες που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού επισκέπτονται άλλες γυναίκες που αυτή τη στιγμή περνούν την περιπέτειά τους, τους δίνουν πρακτικές συμβουλές, παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη. Αυτές οι γυναίκες είναι οι εθελόντριες του Συλλόγου «Άλμα Ζωής».
Είναι πολύ σημαντικό αυτό καθώς οι ίδιες οι γυναίκες αποτελούν πρότυπο επαναδραστηριοποίησης και ελπίδας.
Φυσικά, πριν από την επίσκεψη σε νοσοκομεία, οι εθελόντριες εκπαιδεύονται κατάλληλα μέσα από πολύμηνο σεμινάριο από την κοινωνική λειτουργό του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς προγράμματος Reach to Recovery».
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε σταθερές βάρδιες, μία φορά την εβδομάδα στα Νοσοκομεία:

ΙΑΣΩ, Τρίτη 11:00-14:00
Έλενα Βενιζέλου , Τρίτη 10:00-12:00
Metropolitan Hospital, Πέμπτη 11:00-13:00
Μεταξά, Πέμπτη 10:30-12:30

Αν μια γυναίκα που βιώνει αυτή τη στιγμή την ασθένεια επιθυμεί να έρθει σε επαφή με μια γυναίκα που την πέρασε πριν από χρόνια μπορεί να τηλεφωνήσει στο Σύλλογο και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Συλλόγου θα προσπαθήσουν να βρουν την εθελόντρια που ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ της.

Τι να περιμένει μια γυναίκα που νοσεί από την επαφή της με την εθελόντρια του συλλόγου «Άλμα Ζωής»;

Η επαφή με την εθελόντρια είναι ουσιαστική και δίνει την ευκαιρία στις ασθενείς να συζητήσουν άνετα όλα όσα τις απασχολούν σχετικά με την ασθένεια, με άλλες γυναίκες που είχαν την ίδια εμπειρία πριν από χρόνια και τώρα απολαμβάνουν μια φυσιολογική ζωή.
Η επαφή με την εθελόντρια μπορεί να γίνει άμεσα και σε κλίμα εχεμύθειας, στο δωμάτιο νοσηλείας, στα γραφεία του Συλλόγου ή ακόμα και τηλεφωνικά. Στην περίπτωση προσωπικής συνάντησης, η εθελόντρια δίνει ενημερωτικό υλικό, καθώς και πρακτικές συμβουλές.
Είναι η κοινή τους εμπειρία που εξασφαλίζει την πραγματική κατανόηση, το κοινό βίωμα.
Η παρουσία, η στάση, ο λόγος της εθελόντριας που νόσησε και επέζησε αποτελούν για τις ασθενείς ένα θετικό πρότυπο αποκατάστασης και ποιοτικής επαναδραστηριοποίησης. Έχοντας υπάρξει και η ίδια εθελόντρια και έχοντας στηρίξει γυναίκες, γνωρίζω πόση ελπίδα δίνει η συγκεκριμένη διαδικασία στις γυναίκες, ακριβώς τη στιγμή που τη χρειάζονται περισσότερο.

Άλμα Ζωής

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες;
Θα ήθελα να στείλω το μήνυμα, ότι η ζωή είναι μια και μοναδική και για αυτό πρέπει να τη σεβόμαστε και να την υπολογίζουμε. Να κάνουμε τον προληπτικό μας έλεγχο και να θυμόμαστε ότι στον καρκίνο του μαστού μια είναι η πρόληψη: η έγκαιρη διάγνωση. Διότι ακόμη κι αν ο καρκίνος χτυπήσει την πόρτα μας θα μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε και σε κάποιες περιπτώσεις να τον θεραπεύσουμε πλήρως.
Ας μην τον αμελούμε, λοιπόν, ας αγαπήσουμε το σώμα μας και να θυμόμαστε πάντα ότι.. «η ζωή είναι ωραία»!

 

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου και το Άλμα Ζωής για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;