ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΧΑΜΟΓΕΛΩ: «Δεν πρέπει να είναι ταμπού η αναπηρία»

 

ΚΔΑΠ-ΧΑΜΟΓΕΛΩ

Η ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΧΑΜΟΓΕΛΩ, είναι το χαμόγελο κάθε παιδιού, που θέλει να ενασχοληθεί, να δημιουργήσει, να ενταχθεί και να ενισχυθεί η αυτοεκτίμησή του και να ενημερωθούν και να στηριχτούν και οι γονείς για την παραπομπή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες. Το «ΧΑΜΟΓΕΛΩ», με τις καινοτόμες δράσεις κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων που έχει δίνει την δυνατότητα στα παιδιά μας, ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν και εργασιακά. Επίσης, προσφέρει όλες τις δομές για διάφορες δράσεις (μαθήματα μουσικής, θέατρου, ζωγραφικής κ.λ.π.), χώρο ψυχαγωγίας, δράσεις σε συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες και γραφείο εξυπηρέτησης ως προς τις διαδικασίες που αφορούν ΑμεΑ μεταξύ πολλών άλλων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων.

Αυτή την στιγμή η μικρή μας ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΧΑΜΟΓΕΛΩ, έχει 71 μέλη, τα οποία έκτος από το να μαθαίνουν μέσα από τις δράσεις διάφορα σημαντικά πράγματα, τις εκδηλώσεις και την εκπαίδευση κάνουν φίλους, χαίρονται και βοηθάνε ο ένας τον άλλον και γίνονται όλοι μαζί ένα. Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης και ο Θεμιστοκλής Σταφυλίδης (Λογοθεραπευτής MSc, υπεύθυνος προγράμματος), είναι οι owners αυτής της λιλιπούτειας δομής.

Όλα τα παιδιά είναι ίσα και όλα χρειάζονται αγάπη και στοργή, μόνο που κάποια παιδιά χρειάζονται λίγη παραπάνω δόση αγάπης και φροντίδας από κάποια άλλα. Κάποια αγγελάκια έχουν τα φτερά τους σπασμένα, παρόλα αυτά έχουν ένα μόνιμο χαμόγελο στο προσωπάκι τους και τα μάτια τους είναι συνεχώς γεμάτα φως. Αυτά τα παιδιά, μας χρειάζονται περισσότερο δίπλα τους, για να μην νιώθουν απομονωμένα, για να νιώθουν ότι είμαστε δίπλα τους και ότι δεν διαφέρουν από όλα τα υπόλοιπα γιατί δεν διαφέρουν! Η κοινωνία, οι παλαιωμένες νοοτροπίες και ιδέες μας και πάνω απ΄ όλα εμείς οι ίδιοι, αποκλείουμε τα άτομα αυτά κοινωνικά και με αυτόν τον τρόπο τα στιγματίζουμε χωρίς να φταίνε.

Advertisements
Ad 14

Ας ενισχύσουμε, όλοι μαζί και ο καθένας ατομικά αυτή την αλυσίδα αγάπης και ας σεβαστούμε, ας αγαπήσουμε και ας εντάξουμε αυτά τα ιδιαίτερα και πανέμορφα άτομα και ας μην τα αποκλείουμε από τις κοινωνικές παρέες μας και ας σεβαστούμε τα δικαιώματά τους στην ζωή και την καθημερινότητα. Για μια ανθρώπινη κοινωνία, για ένα πιο όμορφο κόσμο. Γιατί αν σωθεί το παιδί, πάντα υπάρχει ελπίδα! Η ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΧΑΜΟΓΕΛΩ και ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, μέσα από την μοναδική συνέντευξη που μας παραχώρησε στο Maxmag, μας μίλησε για τη δομή αγάπης και φροντίδας, τους αφανείς μας ήρωες, τις δράσεις, την κοινωνία, τις δυσκολίες και τα σχέδια του «ΧΑΜΟΓΕΛΩ».

Πείτε μας λίγα λόγια για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΧΑΜΟΓΕΛΩ και τι προσφέρει;

H ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΧΑΜΟΓΕΛΩ είναι ένα πρότυπο σύγχρονο ΚΔΑΠ το οποίο ήρθε στην πόλη της Πτολεμαΐδας για να καλύψει το κενό που υπήρχε όσον αφορά τη δημιουργική απασχόληση των ατόμων με αναπηρία. Ουσιαστικά είναι μια πιο οργανωμένη προσπάθεια της δομής φροντίδας ατόμων με αναπηρία που με τα λίγα εφόδια και πόρους που κατείχε προσπαθούσε να απασχολεί δημιουργικά τους μικρούς αλλά και μεγάλους μας φίλους. Κάθε άτομο με αναπηρία πλέον έχει ένα ΝΕΟ σπίτι και πολλούς ΝΕΟΥΣ φίλους που μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι, τις πολλές δράσεις, τις εκδρομές και τα διάφορα project που λαμβάνουν χώρα στη ΚΔΑΠ μας βελτιώνουν την καθημερινότητα τους, τις κοινωνικές τους σχέσεις και την αυτοπεποίθησή τους. Ξέρετε, κάτι που θεωρείται απλό και αυτονόητο για ένα τυπικό παιδί, για ένα αντίστοιχο θεωρείται ένας μικρός γολγοθάς. Η ολοκλήρωση όμως μιας μικρής “αποστολής” πάντα φέρνει ένα ΝΕΟ χαμόγελο και αυτός είναι ο σκοπός της ΚΔΑΠ μας, τα χαμόγελα αυτών των μικρών ηρώων.

Ποιες είναι οι δράσεις του ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΧΑΜΟΓΕΛΩ και πως με ποιο τρόπο τα παιδιά βοηθιούνται;

Οι δράσεις μας ποικίλουν και θα μπορούσε κανείς να τις διαχωρίσει ως καθημερινές και πιο στοχευμένες. Στις καθημερινές ή ακόμα καλύτερα στις εβδομαδιαίες προγραμματισμένες δράσεις τα παιδιά μέσα από το “παιχνίδι”, τα “παραμύθια”, τους “χορούς” την “άθληση” και τη “μουσική”, λαμβάνουν ιδιαίτερα ερεθίσματα και καλλιεργούν συγκεκριμένες δεξιότητες που τους βοηθούν να αναπτύξουν τις αισθήσεις τους και να αναδείξουν τα ταλέντα τους. Όπως παρατηρήσατε όλα τα προηγούμενα είναι μέσα σε παρενθέσεις γιατί τίποτα από αυτά δεν είναι τυπικό. Το “παιχνίδι” για παράδειγμα με μια μικρή προσθήκη ενός έμπειρου Εργοθεραπευτή μπορεί να βελτιώσει τις δεξιοτεχνίες ενός παιδιού. Αντίστοιχα ένας ειδικός παιδαγωγός μπορεί να περάσει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα μέσα από ένα σωστά επιλεγμένο “παραμύθι” και ούτω καθ’ εξής.

Η δεύτερη κατηγορία των δράσεων μας, δεν είναι καθημερινές, παρότι έτσι όπως πάμε τείνουν να γίνουν με γέλια, και είναι οι πιο οργανωμένες. Ήμασταν πολύ περήφανοι για παράδειγμα όταν ανεβάσαμε τα Χριστούγεννα ένα δικό μας θεατρικό που παίχτηκε στο πνευματικό κέντρο της Πτολεμαΐδας αποκλειστικά από τα παιδιά μας, με τη βοήθεια των εργαζομένων μας και ειδικού θεατρολόγου που είχαμε τη χαρά να φιλοξενούμε στη δομή μας. Είμαστε παρόντες σε κάθε εκδήλωση που κατά καιρούς λαμβάνουν χώρα στην πόλη της Πτολεμαΐδας, όπως π.χ. στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού και πολλές άλλες.

Συμμετέχουμε και συνδιοργανώνουμε με άλλους φορείς της περιοχής διάφορες δράσεις που πραγματοποιούνται και πολλές άλλες δράσεις που βοηθούν τα παιδιά μας να μάθουν να λειτουργούν ως ΣΥΝΟΛΟ και να νοιώθουν πως και αυτοί ΠΡΕΠΕΙ να είναι περήφανοι για αυτά που καταφέρνουν, πως και αυτοί ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ πολλά, αλλά κυρίως πως και αυτοί ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ από κανέναν συνάνθρωπό τους. Ως μεγαλύτερός μας στόχος, έχει οριστεί η κοινωνικοποίηση των παιδιών μας και νομίζω πως αυτό κατα ένα μεγάλο ποσοστό έχει ήδη επιτευχθεί. Τα παιδιά μέσα από τις δράσεις μπορούν να ψυχαγωγούνται και να εκπαιδεύονται ταυτόχρονα. Φυσικά! Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της ΚΔΑΠ μας. Ξεκινήσαμε με αυτόν τον στόχο, τη βελτίωση, στα πλαίσια του δυνατού φυσικά, της καθημερινότητας αυτών των παιδιών.

Ως ΚΔΑΠ ο ρόλος μας δεν είναι οι θεραπείες, όταν όμως μέσω της δημιουργικής απασχόλησης μπορείς να προσφέρεις στην εκπαίδευση και στην βελτίωση της καθημερινότητας του ωφελούμενου, θεωρώ πως είναι αυτονόητο ότι πρέπει να το παρέχεις. Η οποιαδήποτε δράση από το πιο μικρό παζλ  μέχρι τη συμμετοχή σε μια θεατρική παράσταση ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να παρέχει κάτι στο παιδί. Δεν είμαστε μια δομή που θα στείλει ο γονιός το παιδί του για να περάσει απλά και ανούσια την ώρα του. Δεν είμαστε “παρκινγκ ψυχών”! Είμαστε η δομή που θα πάει το παιδί στο σπίτι του χαρούμενο και θα πει στο γονιό του “μαμά-μπαμπά έλα να σου δείξω τι έμαθα σήμερα στο ΚΔΑΠ”.

ΚΔΑΠ-ΧΑΜΟΓΕΛΩ

Πόσα άτομα αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί το ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΧΑΜΟΓΕΛΩ;

Η παρέα μας αυτήν την στιγμή αριθμεί 71 σταθερά μέλη

Υπάρχει αλληλοβοήθεια με αντίστοιχους φορείς και ποιοι είναι αυτοί;

Η κοινωνία της Εορδαίας έχει αγκαλιάσει τη ΚΔΑΠ μας, αναγνωρίζοντας τις προθέσεις μας αλλά και την συνεχή μας προσπάθεια. Ιδιαίτερη μνεία όμως πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένους φορείς που προσφέρουν τις γνώσεις τους, τον χρόνο τους αλλά κυρίως έχουν αγκαλιάσει αυτό το εγχείρημα. Ο “Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας”, ο “Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Κοζάνης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας” ως άμεσα εμπλεκόμενοι, αλλά και διάφοροι άλλοι φορείς όπως ο “Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας” που βοηθάει τα παιδιά μας να γνωρίσουν την ποντιακή παράδοση, ο “Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος ΕΟΡΔΑΙΑΣ” που με εξωτερικές δράσεις διδάσκει τον υγιή αθλητισμό, τον Δήμο Εορδαίας που μας καλεί να συμμετέχουμε στις δράσεις του και πολλούς άλλους ιδιώτες και επαγγελματίες με ευαισθησίες στο θέμα της αναπηρίας. Θέλω να αναφέρω πως κάποιοι εξ αυτών ήταν πυλώνες στην προσπάθεια μας είτε προσωπικά είτε συλλογικά.

ΚΔΑΠ-ΧΑΜΟΓΕΛΩ

Με ποιο τρόπο γίνεται η επιλογή κατάλληλων εκπαιδευτικών του ιδρύματος και πως γίνεται η αξιολόγησή τους;

Εδώ είναι το πιο σημαντικό κομμάτι ίσως, όσον αφορά την επιτυχία ενός ΚΔΑΠ ΜΕΑ γιατί η δουλειά όλη και οι καλύτερες προθέσεις για να εισπραχθούν πρέπει πρώτα να μεταδοθούν και αναφομοιωθούν. Δεν σας κρύβω ότι λάβαμε πολλά βιογραφικά και περάσαμε από πολλές συνεντεύξεις υποψήφιους συνεργάτες. Εκτός φυσικά από τις συναφείς ειδικότητες και τα ανάλογα πτυχία που πρέπει να έχει κάποιος για να εργαστεί στη δομή μας, είναι η ποιότητα του ανθρώπου και η απόδειξη της ευαισθησίας του σε σχέση με τα άτομα με αναπηρία.

Το μεγαλύτερο “πτυχίο” για εμάς ήταν λοιπόν ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, η ανιδιοτελής δηλαδή βοήθεια που είχε ο ενδιαφερόμενος προς τον συνάνθρωπό του αλλά και πιο συγκεκριμένα στα άτομα με αναπηρία. Είναι πολύ ευαίσθητος ο κλάδος μας για να αρκεστούμε στα “χαρτιά” ενός πανεπιστημίου και μόνο. Ενώ η έμπρακτη απόδειξη πως ένας υποψήφιος εργαζόμενος στη δομή μας έχει συναναστραφεί, έχει παίξει, έχει γελάσει με ένα άτομο που χρειάζεται ιδιαίτερους χειρισμούς για να αποκτηθεί η εμπιστοσύνη του είναι πιο δυνατό από 15 διδακτορικά
μαζεμένα. Πέρα όμως από την ποιότητα του χαρακτήρα τους όμως οι εθελοντές που σήμερα είναι μέλη της οικογένειας του ΚΔΑΠ μας, μας βοήθησαν να πετύχουμε πολύ πιο γρήγορα στην ομοιογένεια, στην οικειότητα αλλά και στην κοινωνικοποίηση των μικρών μας φίλων.

ΚΔΑΠ-ΧΑΜΟΓΕΛΩ

Ποιες είναι η ανάγκες του «Χαμογελώ» και με ποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε;

Οι ανάγκες του «Χαμογελώ» είναι αυξανόμενες μέρα με τη μέρα μιας και κάθε μήνα σχεδόν αυξάνουμε τα μέλη μας άρα και τις υποχρεώσεις μας. Αυτό είναι κάτι όμως που εμείς ως διοίκηση το αναλαμβάνουμε και δεν έχουμε κάποιο θέμα. Αυτό όμως που έχουν ανάγκη αυτά τα παιδιά είναι η ανάγκη να νοιώθουν σημαντικοί και ίσοι. Είναι η ανάγκη τους να δουν τις δράσεις τους να προβάλλονται και να νοιώθουν περήφανοι για αυτό. Κάτι το οποίο θα τους έκανε χαρούμενους φαντάζομαι θα ήταν μια νέα συνέντευξη με τους ίδιους πρωταγωνιστές, και πιστέψτε θα ήταν σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα. Επίσης, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για τους αναγνώστες σας να γνωρίσουν το πόση αγάπη, πόσα ενδιαφέροντα και πόσες ανησυχίες έχουν αυτά τα παιδιά να μοιραστούν μαζί σας.

ΚΔΑΠ-ΧΑΜΟΓΕΛΩ

Τι είναι και τι περιλαμβάνει η φιλαναγνωσία;

Η φιλαναγνωσία εξ ορισμού είναι η αγάπη για την ανάγνωση. Το πιο σημαντικό κομμάτι της όμως, είναι η αγάπη για την διαδικασία αυτή και εδώ είναι όλο το ζουμί. Κάποιοι από τους μικρούς μας φίλους δεν έχουν τη δυνατότητα να αναγνώσουν οι ίδιοι. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα στην φιλαναγνωσία; Όπως αναφερθήκαμε και προηγουμένως, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΧΑΜΟΓΕΛΩ που ως θεμέλιο λίθο έχει θέσει τον αγώνα για ισότητα μεταξύ όλων, μηδενός εξαιρουμένου, δίνει τη δυνατότητα σε όποιον έχει την ανάγκη ή ακόμα και απλά τη θέληση να γνωρίσει την φιλαναγνωσία. Αν δεν μπορώ να δω δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να “διαβάσω”, αν δυσκολεύομαι να ενώσω τα γράμματα δεν σημαίνει πως δεν μπορώ να “διαβάσω”, αν δεν μπορώ να συνδέσω τις λέξεις δεν σημαίνει πως δεν μπορώ να “διαβάσω” ένα παραμύθι. Στο «Χαμογελώ» δεν υπάρχει δεν μπορώ! Η φιλαναγνωσία, λοιπόν, με την ευρύτερη έννοια είναι ένα προνόμιο για όλους και διδάσκεται έντονα στη δομή μας, με πολύ θετικά αποτελέσματα, μιας και είναι ένας ακόμα τρόπος να αναπτύσσουμε τις γνωστικές αλλά και τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών.

ΚΔΑΠ-ΧΑΜΟΓΕΛΩ

Τι έχετε να πείτε στα άτομα που δεν σέβονται και περιορίζουν τα άτομα με ιδιαίτερες δυσκολίες;

Ο καθένας μας μέσα από τις πράξεις του εκπέμπει τον πολιτισμό του και την ποιότητα ως άνθρωπος. Δεν νοείται κάποιος που να έχει έστω ένα ίχνος “ανθρωπιάς” να μη σέβεται αυτά τα άτομα. Η αλήθεια είναι πως η κοινωνία πλέον δείχνει ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση προς τα άτομα με ιδιαίτερες δυσκολίες. Δεν παύει όμως να υπάρχει και αυτό το ελάχιστο ποσοστό που δυστυχώς να είναι αμετανόητα “απάνθρωπο”. Το μόνο που έχω να πω λοιπόν σε αυτούς είναι πως τους λυπάμαι. Τους λυπάμαι γιατί δεν θα έχουν την ευκαιρία να δουν πόσο ωραίο χαμόγελο έχει ο Γιωργάκης, τους λυπάμαι γιατί δεν ξέρουν πόσο καλό μπάσκετ παίζει ο Νικολάκης, τους λυπάμαι γιατί δεν ξέρουν πόσο καλή στην πληροφορική είναι η Μαρία, γιατί δεν ξέρουν πόσο ωραία χορεύει η Νατάσα και πόσο καλή παρέα είναι για τον Κυριακάτικο καφέ ο Χριστόδουλος. Όλα αυτά τα συναισθήματα που μπορεί να εισπράξει κάποιος από αυτά τα παιδιά που ανυστερόβουλα αγαπάνε και το δείχνουν δεν θα τα εισπράξουν ποτέ αυτοί οι κάποιοι, για αυτό και τους λυπάμαι.

Τι δικαιώματα έχουν και μπορούν τα άτομα με κάποιες ιδιαίτερες δυσκολίες ως προς την καθημερινή ζωή τους ώστε να μην παραμελούνται τόσο από το κράτος όσο και από τους ανθρώπους;

Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία πρέπει να δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στην ισότητα. Αυτό είναι το ζητούμενο και τίποτα άλλο. Πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στη δουλειά, ίσα δικαιώματα στη φιλία, ίσα δικαιώματα στη συντροφικότητα με λίγα λόγια ίσα δικαιώματα στη ζωή. Το κράτος έχει αναπτύξει κάποιους τρόπους, ώστε κάποιοι από αυτούς να μπορούν μερικά από αυτά τα δικαιώματα να τα πλησιάσουν. Δεν αρκεί! Σε προηγμένες χώρες η πρόνοια του κράτους είναι σαφώς πιο μεγάλη, με τις χώρες της Σκανδιναβίας να φτάσουν σε επίπεδα επάρκειας. Για να μη μηδενίζουμε τα πάντα σε σχέση με πολύ παλαιότερα χρόνια έχουν γίνει βήματα προόδου αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι επαρκή. Όσον αφορά τώρα την κοινωνία, το δικαίωμα της ισότητας δεν πρέπει να περιορίζεται επιφανειακά. Δεν Θέλουν την λύπηση κανενός αυτά τα παιδιά και δεν την έχουν και καμία ανάγκη σας πληροφορώ. Θέλουν την ίση αντιμετώπιση και τον σεβασμό σας. Δεν πρέπει να είναι ταμπού η αναπηρία!

ΚΔΑΠ-ΧΑΜΟΓΕΛΩ

Το κράτος σας βοηθάει ως οργανισμό να ανταπεξέλθετε και τι είδους ανάγκες έχετε και τι ζητάτε;

Εδώ πρέπει να δούμε τη ΚΔΑΠ και από την άλλη του πλευρά την πιο πεζή. Η ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΧΑΜΟΓΕΛΩ δεν παύει να είναι και μία επιχείρηση. Αυτό προϋποθέτει, ότι για να γίνεται όλη αυτή η καλή δουλειά και να συνεχίζει να προσφέρει αυτά τα χαμόγελα πρέπει να είναι και βιώσιμη. Η αλήθεια είναι πως επιχειρήσεις όπως η δικιά μας με τόσα μεγάλα έξοδα, ενδεικτικά θα σας αναφέρω πως απασχολούμε 19 υπαλλήλους, χρειάζεται οποιαδήποτε βοήθεια από την πολιτεία. Τα έσοδα μας προέρχονται από κοινοτικά ταμεία άρα δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Η συνεχής ανάγκη όμως για ανάπτυξη και η επίσης τεράστια ανάγκη να προσφέρουμε όσον το δυνατόν περισσότερες νέες εμπειρίες και ερεθίσματα στα παιδιά μας χρειάζονται άνωθεν βοήθεια. Οι νέοι αναπτυξιακοί νόμοι για παράδειγμα θα μπορούσαν να προσφέρουν κονδύλια για δομές όπως οι δικές μας. Επίσης η ανάγκη μας για συνεχή αύξηση του αριθμού του προσωπικού μας θα μπορούσε εν μέρει να καλυφθεί από νέα προγράμματα εργασίας από τον ΟΑΕΔ κλπ.

ΚΔΑΠ-ΧΑΜΟΓΕΛΩ

Με τι κριτήρια και πως αξιολογείτε την πρόοδο των παιδιών στη ΚΔΑΠ;

Η επιστημονική αξιολόγηση γίνεται από τους επιστημονικούς συνεργάτες μας. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να έχουμε στην ομάδα μας έμπειρους επιστήμονες του κλάδου σε όλες τις ειδικότητες που χρειαζόμαστε, κάτι που δεν είναι δεδομένο για άλλες δομές του χώρου. Ο λογοθεραπευτής μας, για παράδειγμα, κος Θεμιστοκλής Σταφυλλίδης, και συνιδιοκτήτης του ΚΔΑΠ, με πολυετή εμπειρία την οποία φυσικά μεταλαμπαδεύει και στους νεότερους συναδέλφους του, καθημερινά ασχολείται με την πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς όσον αφορά την πρόοδο των παιδιών. Η αλήθεια όμως είναι πως η πραγματική βελτίωση φαίνεται ακόμα και χωρίς πανεπιστημιακές γνώσεις.

Παιδιά τα οποία είχαν πιο επιθετική και ατομιστική συμπεριφορά τον Οκτώβριο που έγινε η επίσημη έναρξη του ΚΔΑΠ μας, σήμερα έχουν μάθει να λειτουργούν φιλικά και ως ομάδα. Έχουν μάθει να νοιάζονται το ένα για το άλλο και να καταλαβαίνουν πως η κοινωνικοποίηση είναι τεράστιο θέμα. Αρωγοί αυτής της προσπάθειας για αξιολόγηση και εντοπισμού όποιας δυσκολίας φυσικά είναι και οι γονείς και κηδεμόνες τους. Με μία εξαιρετική αμφίδρομη σχέση που έχει δημιουργηθεί οτιδήποτε προβληματίζει η χαίρει αναφοράς μεταφέρεται από τους υπεύθυνους του ΚΔΑΠ στους γονείς και το αντίστροφο. Το τρίπτυχο αυτό λοιπόν της επιστήμης, της παρατήρησης εντός του ΚΔΑΠ αλλά και της σχέσης εμπιστοσύνης από την οικογένεια λειτουργεί εξαιρετικά, με αποτέλεσμα η αξιολόγηση εξατομικευμένα αλλά και ως σύνολο να μας βοηθάει στο που πρέπει να εμβαθύνουμε, που πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα και το τι πρέπει να σταματήσουμε.

Τώρα το Πάσχα, το «Χαμογελώ», ετοιμάζει νέα δράση;

Το «ΧΑΜΟΓΕΛΩ» είναι αεικίνητο. Τα Χριστούγεννα όπως προανέφερα, επιλέξαμε να ανεβάσουμε θεατρικό, τώρα για το Πάσχα σεβόμενοι την κατάνυξη της γιορτής αυτής αφοσιωθήκαμε σε δράσεις όπως κατασκευή λαμπάδας, χειροτεχνίες με επίκεντρο το Πάσχα και πολλές άλλες δράσεις που βοηθούν τα παιδιά μας εκτός των άλλων να κατανοήσουν την μεγάλη αυτή Χριστιανική γιορτή. Θέλω όμως να σας πληροφορήσω, πως είμαστε στην τελική ευθεία για το μεγαλύτερο πρότζεκτ της δομής μας που θα ολοκληρωθεί μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι. Πρόκειται λοιπόν να ετοιμάσουμε μία φάρμα η οποία θα παρέχει στα παιδιά του «ΧΑΜΟΓΕΛΩ» τη δυνατότητα να καλλιεργούν τη γη να μάθουν να φροντίζουν τα οικόσιτα ζώα, να αρμέγουν, να συλλέγουν τα αυγά από το κοτέτσι και γενικά να αναλάβουν την ευθύνη μιας φάρμας. Η εναρμόνιση με την φύση ούτως η άλλως προσφέρει ηρεμία και βοηθάει στη δημιουργικότητα.

Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα να κοινωνήσουμε το έργο μας και περιμένω με χαρά να πάρετε και μια συνέντευξη από τους μικρούς μας Ήρωες.


Μπορείτε να βρείτε τη ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΧΑΜΟΓΕΛΩ στα ακόλουθα:

Ιστοσελίδα: kdapmeachamogelo.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  (+30) 2463 100 546 & 7

Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 126, Πτολεμαΐδα

email: info@kdapmeachamogelo.gr, Kdapmeachamogelo@gmail.com
Χαραλαμπίδης Γιώργος: owner-email: hometarget96@gmail.com
Σταφυλλίδης Θεμιστοκλής (Οwner, Λογοθεραπευτής MSc, υπεύθυνος προγράμματος) – email: themis_stafillidis@hotmail.com
Ιnstagram: ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΧΑΜΟΓΕΛΩ: ΚΔΑΠμεΑ ΧΑΜΟΓΕΛΩ
Facebook: ΚΔΑΠμεΑ Χαμογελώ | Ptolemaida

Ευχαριστούμε τον αγαπητό κ. Χαραλαμπίδη Γιώργο για την παραχώρηση των φωτογραφιών

Είμαι δημοσιογράφος, λατρέυω να αρθογραφώ, τι πιο όμορφο να αποτυπώνεις οτιδήποτε γύρω σου και να αποδίδεις περισσότερο την ομορφιά αυτού του κόσμου σε ένα άψυχο κομμάτι χαρτι και να του δίνεις ψυχη! Το να αρθογραφώ μου δίνει οξυγόνο και πνοή, εκφράζομαι, αγαπώ ζω!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σιγκαπούρη: Η “πόλη των Λιονταριών” και η χώρα του μέλλοντος

Η φουτουριστική Σιγκαπούρη είναι μία υπερσύγχρονη νησιωτική πόλη-κράτος, που βρίσκεται

Τα παλαιότερα αγάλματα

Τα παλαιότερα αγάλματα που άφησαν τα ίχνη τους τόσο στην