Κατερίνα Πολέμη: “Saudade είναι η νοσταλγία για όλα όσα μας λείπουν”

“Saudade”. Μία βραζιλιάνικη λέξη, που θυμίζει την έννοια της νοσταλγίας και της λαχτάρας για όλα εκείνα που μπορεί να μας έχουν λείψει από την αέρινη Κατερίνα Πολέμη.

Για την Κατερίνα Πολέμη η μουσική είναι, πέρα από μια διαισθητική διεργασία, εμποτισμένη από τις εμπειρίες τού καλλιτέχνη πρώτα από όλα προσωπική ανάγκη. Ανάγκη να επικοινωνήσει αυτά που αγγίζουν εκείνη με ένα κοινό που ταυτίζεται μαζί της.
Η Κατερίνα Πολέμη πέρα από καλλιτέχνης είναι και βαθιά σκεπτόμενο άτομο, γι’ αυτό ξέρει πώς να αγγίζει το κοινό,πώς να ενεργεί, πώς να αναζητά την ουσία.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 20 και 27 Νοεμβρίου στο Σταυρό του νότου. Τι θα μας παρουσιάσεις;

Έχουμε ετοιμάσει ένα ατμοσφαιρικό αλλά και δυναμικό πρόγραμμα, με τραγούδια ελληνικά και ξένα αλλά και δικά μου που αφορούν τη “Saudade”. Συνοδευμένη από το σχήμα μου, ένα σχήμα εξαιρετικών μουσικών – τον Κώστα Πατσιώτη στο μπάσο, τον Γιάννη Αγγελόπουλο στα τύμπανα και τον Δημήτρη Παπαδόπουλο στην τρομπέτα – παρουσιάζουμε μέσα από τα βιωματα και την καταγωγή μου ένα πρόγραμμα γεμάτο ταξιδιάρικα ηχοχρώματα και πολυπολιτισμικές μουσικές επιλογές .
Βέβαια, παρόλη τη “Saudade” που μπορεί να νιώθω – και θα σας εξηγήσω παρακάτω τι σημαίνει – η θεατρικότητα, η μουσικότητα, το σκηνικό πάθος και το χιούμορ όλων επί σκηνής δε θα λείπει 🙂

«Saudade» Τι σημαίνει η λέξη;

‘Saudade’ είναι μια βραζιλιάνικη λέξη που θυμίζει την έννοια της νοσταλγίας και της λαχτάρας για όλα εκείνα που μπορεί να μας έχουν λείψει: Άνθρωποι, τόποι, καταστάσεις, συναισθήματα αλλά και καλοσύνη, αδελφικότητα, χιούμορ, ηρεμία, ζωντάνια, ευτυχία, ερωτισμός…

Κατερίνα Πολέμη
Κατερίνα Πολέμη – Suadade

Έχεις σπουδάσει στο εξωτερικό και ταξιδεύεις πολύ συχνά. Ποια είναι η γνώμη σου για την ελληνική κουλτούρα;

Τα καλά στη ζωή – όπως τα καλά μιας κουλτούρας- περνάνε πολύ εύκολα ακριβώς διότι μας ευχαριστούν, μας χαλαρώνουν, μας εξελίσσουν και άλλα όμορφα.
Το να βγάζεις το θυμό σου στο δρόμο και να την λες και από πάνω στον άλλον όταν εσύ ο ιδιος έχεις άδικο σου προσφέρει πραγματική δόξα; Ή ένα ‘συγνώμη’ θα σου την έδινε;
Το να κάνεις μια κακιά σκέψη για τον άλλο που με κόπο κατέκτησε κάτι στη δουλειά του αντί να χαίρεσαι για αυτόν/ην σε κάνει όντως πιο σημαντικό στη δικιά σου επαγγελματική ζωή;
Εγώ είμαι της άποψης πως οτιδήποτε σκέφτεσαι, λες και κάνεις (ή δεν κάνεις) στη ζωή σου έρχεται πίσω σαν μπούμερανγκ είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο. Ας προσπαθήσουμε λίγο λίγο λοιπόν κάθε μέρα να βγάζουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να αρχίσει να ανθίζει ξανά και εκ νέου αυτή η πλευρά της κουλτούρας μας.

Η οικογένειά σου ποια εφόδια σου έδωσε;

Τα πιο σημαντικά εφόδια που θεωρώ ότι μου δώσανε (και ακόμα μου δίνουνε) είναι πολλή αγάπη και εμπιστοσύνη. Αυτά είχαν (και έχουν) ως αποτέλεσμα να φυσήξουν τα φτερά μου αντί να τα κόψουν.

Melissa,migrant women’s network.Τι διδάχτηκες στον οργανισμό;

Είναι ένας πολύ αγαπημένος μου οργανισμός διότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρων και νοιάξιμο για τις γυναίκες πρόσφυγες, όπου εκτός από βασικές υπηρεσίες προσφέρουν πολλά και διαφορετικά είδη ψυχολογικής στήριξης και ενδυνάμωσης. Δούλεψα εκεί λοιπόν μαζί με την Θάλεια Πορτοκάλογλου, μια πολύ καλή ψυχοθεραπεύτρια και δράμαθεραπεύτρια και κάναμε drama & movement therapy στις γυναίκες που είναι μια θεραπεία μέσω των τεχνών (μουσική, κίνηση, δράμα και εικαστικά). Παρόλο που είμαι μουσικός/καλλιτέχνης από παιδί
και έχω βιώσει την δύναμη της μουσικής και της τέχνης γενικότερα, η δουλειά αυτή με έκανε να πιστέψω ακόμα πιο πολύ στη δύναμη και την έντονα θεραπευτική διάσταση των τεχνών που λειτουργούν σε πιο ασυνείδητο επίπεδο και με πιο ήπιο τρόπο.

Υπάρχει μια ξεχωριστή συνεργασία στη ζωή σου;

Πολλές, δόξα το Θεό. Μια είναι με τον κ. Διονύση Σαββόπουλο, μια άλλη με τον κ. Παντελή Βούλγαρη, μια άλλη με την κ. Ιωάννα Καρυστιάνη, μια άλλη με τον κ. Δημήτρη Τάρλοου και μια νέα συνεργασία που είναι με την κ. Δήμητρα Γάλανη.

Θα πήγαινες στη Eurovision;,
Εγώ θα πήγαινα. Αυτοί δεν ξέρω αν θα με ‘πήγαιναν’ 🙂

Πώς βλέπεις τη μουσική σκηνή στην Ελλάδα;

Σε γενικές γραμμές δυστυχώς – πολύ δυστυχώς- η κατάσταση γύρω από τους καλλιτέχνες δεν με εμπνέει, δε νιώθω πως με πάει παραπέρα ψυχικά και νοητικά.
Επίσης ας στηριχτούν επιτέλους πολύ παραπάνω οι καλλιτέχνες που όντως έχουν κάτι να πουν, γιατί η αλήθεια σώζει συντροφεύοντας μας επί της ουσίας.

Κατερίνα Πολέμη
Κατερίνα Πολέμη

Τι γνώμη έχεις για το free downloading στη μουσική και στη τέχνη;

Θα έπρεπε να πληρωνόμαστε (και καλά) για τη δουλειά μας όπως πληρώνονται όλα τα άλλα επαγγέλματα.
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως οι καλλιτέχνες -όπως επίσης και οι αθλητές- ξεκινάνε την σκληρή ενασχόληση, μελέτη και προπόνηση από 8 χρόνων και όχι από 18;

Τι ευχή θα κάνεις για τη νέα χρονιά που έρχεται;

Να επιφωτιστούμε! Να ξεκινήσει η νέα αναγέννηση στις ψυχές και τα μυαλά μας γιατί αν συνεχίσουμε έτσι δε θα μας επιτρέψει ούτε η ίδια η φύση να κατοικούμε πια σε αυτόν τον πλανήτη.

Σας ευχαριστώ.

 

 

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Κατερίνα Πολέμη για το φωτογραφικό υλικό που μας έστειλε.

Βρείτε την στο Facebook εδώ

 

Περισσότερες πληροφορίες για το live:

Η Ελληνοβραζιλιάνα Κατερίνα Πολέμη, συνδυάζοντας πολλούς και διαφορετικούς μουσικούς κόσμους μέσα από τις ιδιότητές της ως συνθέτης, ερμηνεύτρια, τραγουδοποιός και performer, επιστρέφει για δύο μόνο παραστάσεις, στις 20 και 27 Νοεμβρίου, στο club του Σταυρού του Νότου.

Θα παρουσιάσει ένα ατμοσφαιρικό αλλά και δυναμικό πρόγραμμα, με τραγούδια ελληνικά και ξένα που αφορούν τη “Saudade”. Μία βραζιλιάνικη λέξη, που θυμίζει την έννοια της νοσταλγίας και της λαχτάρας για όλα εκείνα που μπορεί να μας έχουν λείψει: Άνθρωποι, τόποι, καταστάσεις, συναισθήματα αλλά και καλοσύνη, αδελφικότητα, χιούμορ, ηρεμία, ζωντάνια, ευτυχία, ερωτισμός…

Συνοδευμένη από την μπάντα της, θα φτιάξουν από κοινού ένα πρόγραμμα γεμάτο ηχοχρώματα μέσα από τις πολυπολιτισμικές μουσικές επιλογές και καταγωγές της Κατερίνας. Και βέβαια, παρόλη τη “saudade” που μπορεί να νιώθει, η θεατρικότητα, η μουσικότητα, το σκηνικό πάθος και το χιούμορ της Κατερίνας Πολέμη, θα είναι όπως πάντα εκεί.

Συντελεστές:

Κατερίνα Πολέμη – φωνή, κιθάρα, ενορχηστρώσεις
Κώστας Πατσιώτης – μπάσο
Γιάννη Αγγελόπουλος – τύμπανα
Δημήτρης Παπαδόπουλος – τρομπέτα

Εισιτήρια
14 € (με μπύρα ή κρασί)

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2109226975

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρωτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Απο τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;