Ηλίας Ζερβάς-Λευτάκης: “Έγινα μουσικός για να νιώθω και να εκφράζομαι”

Ο Ηλίας Ζερβάς-Λευτάκης ξεκίνησε ως σόλο καλλιτέχνης με συνοδεία πιάνου, μέχρι που το 2012 συναντάει τον Ανδρέα Καμπύλη και μαζί έχτισαν τους Notorious. Οι Ilias and The Notorious Troupe είναι μία από τις σημαντικότερες μπάντες της Jazz μουσικής σκηνής της χώρας μας. Με την έντονη συναυλιακή τους δραστηριότητα και τις ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις τους, που συνδυάζουν την Jazz, Swing και Blues μουσική με ethnic και operatic στοιχεία, έχουν καταφέρει να γίνουν αναγνωρίσιμοι στο ελληνικό κοινό. Στο πρόγραμμά τους συναντάμε πέραν των γνωστότερων μεγάλων επιτυχιών του μεσοπολέμου, που ερμήνευσαν, θρυλικά ονόματα όπως: Frank Sinatra, Elvis Presley, Nat King Cole, Perry Como, Luis Armstrong και αρκετές ενορχηστρώσεις με ethnic και οπερατικές επιρροές. Ο Luciano Pavarotti συναντά τον James Brown, ο Elvis των Eduardo Di Capua και η Cesaria Evora τον Frank Sinatra. Ήχοι από όλο τον κόσμο συναντιούνται σε ένα μουσικό πρόγραμμα κάτω απο την αρμονία της Jazz μουσικής. Με αφορμή το live τους στις 12 Απριλίου στη θρυλική σκηνή του Jazzpoint, o Ηλίας Ζερβάς-Λευτάκης μίλησε στο maxmag για την ελληνικά jazz μπάντα Ilias and The Notorious Troupe, για την jazz μουσική, το live τους, καθώς και τα μελλοντικά του σχέδια και όνειρα!

Επιμέλεια συνέντευξης: Ελίνα Ιωάννου

 

Ilias and The Notorious Troupe, μία ελληνική jazz μπάντα! Πώς ξεκινήσατε;

Όλα ξεκίνησαν το σωτήριο έτος 2012! Μέχρι τότε παρουσίαζα την δουλειά μου ως σόλο καλλιτέχνης με συνοδεία πιάνου. Κάποιες φορές μάλιστα για να μπορέσω να ερμηνεύσω αγαπημένα μου τραγούδια που μόνο με πιάνο δεν έβγαιναν, όπως το New York New York του F. Sinatra, τραγουδούσα με backingtracks (ηχογραφημένη μουσική, τύπου Karaoke). Τότε λοιπόν, τον Ιούνιο του 2012, στην ετήσια εκδήλωση Summer ball των Athens Swing Cats, γνώρισα τον Ανδρέα Καμπύλη. Ο Ανδρέας με πλησίασε και μου είπε πως αγαπούσε την Rockabilly, την Blues και την Swing μουσική όπως και εγώ και έπαιζε κιθάρα. Μαζί με τον Ανδρέα ξεκινήσαμε και χτίσαμε τους Notorious. Ένα σχήμα που ονειρευόμουν για χρόνια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι τα μουσικά είδη που συνδυάζετε και τι εκφράζουν για εσάς αυτά τα είδη μουσικής;

Ξεκινήσαμε με Rock n Roll, Swing και Blues.. Όσο μεγάλωναν οι Notorious μεγαλώναμε και εμείς. Έτσι, σιγά σιγά, πιάσαμε την Jazz που μας έδωσε μια νέα δυνατότητα έκφρασης. Ο ήχος των Notorious συνδυάζει την Jazz μουσική με στοιχεία Blues, Ethnic και Swing ενώ τα φωνητικά έχουν μια καλή δόση λυρικής ερμηνείας. Αν έπρεπε να δώσω ένα όνομα στον ήχο μας θα έλεγα πως είναι Swinged Jazz Opera.

Frank Sinatra, Elvis Presley, Nat King Cole, Perry Como, Luis Armstrong και άλλοι πολλοί αποτελούν μέρος των live σας. Υπάρχει κάποιος που να θαυμάζετε λίγο περισσότερο από τους άλλους και για ποιο λόγο;

Δύσκολη ερώτηση!Είναι όλοι τους μεγάλες προσωπικότητες και οι ζωές τους έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αλλά για να απαντήσω θα έλεγα ότι έχω μια μοναδική θέση στην καρδιά μου για τους έγχρωμους ερμηνευτές και ερμηνεύτριες εκείνης της εποχής. Ζήσαν όλοι τους στην περίοδο που ο Ρούσβελτ έβαλε ένα τέλος στην παράνοια που επικρατούσε μεταξύ λευκών και εγχρώμων. Είναι γνωστές πολλές ιστορίες για το πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα για αυτούς, όπως για παράδειγμα ο Κάλογουεϊ που έμπαινε στο Cotton Club από την πίσω πόρτα ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι τον αποθέωναν… Ως εκ τούτου τους θαυμάζω λίγο περισσότερο που πάλεψαν με τον ρατσισμό και μας είπαν τις δικές τους μουσικές ιστορίες χωρίς να μπορεί να τους σταματήσει τίποτα.

Οι ενορχηστρώσεις σας είναι πρωτότυπες με ethnic, swing, blues στοιχεία, εκτός από την jazz. Πώς έρχεται η έμπνευση για έναν συνδυασμό μουσικών ειδών;

Το ομορφότερο γνώρισμα της μουσικής είναι πως δεν γνωρίζει σύνορα. Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο δογματισμό και μοναδικές αλήθειες που μας περιορίζουν. Εμείς, λοιπόν, ως ορχήστρα δεν πιστεύουμε σε άσπρα και μαύρα και αποφασίσαμε να μην κρύψουμε τα χρώματα που εκφράζουν οι ψυχές μας μέσω της μουσικής μας. Παίζοντας διάφορα κομμάτια αρχίσαμε να εντοπίζουμε κοινά μουσικά ιδιώματα, κλίμακες, αρμονίες, μετατροπίες κτλ… Όλα αυτά τα στοιχεία τα είδαμε ως πόρτες! Πόρτες που έσπαζαν τα όρια των μουσικών ειδών και μας επέτρεπαν να τρέχουμε από το ένα στο άλλο.

Με ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί τη σκηνή και με ποιον θα θέλατε να βρεθείτε σε ένα jazz bar και να τα πείτε (ακόμα και αν δεν βρίσκονται εν ζωή); Για ποιους λόγους θα επιλέγατε τον καθένα;

Αν ρωτήσεις έναν έναν τους Notorious ο καθένας θα σου πει τα δικά του! Θα σου πω λοιπόν για εμένα. Την σκηνή θα ήθελα πολύ να την μοιραστώ με τον George Gershwin…Είναι και αυτός ένας λάτρης της κλασσικής που εκφράστηκε μέσω της Jazz και κατάφερε να ρίξει το τοίχος που κάνει την κλασσική μουσική να φαντάζει απόμακρη…

Αν ήταν δυνατόν να πάω με κάποιον σε ένα Jazz Bar…Αυτός θα ήταν ο Frankie (Sinatra)…! Και τι δεν θα έδινα να πιώ ένα καλό ουίσκι μαζί του, να του κάνω τράκα ένα Chesterfield,που με τόση μανία κάπνιζε,  και να το παίξω άνετος μαζί του ελπίζοντας να με καλέσει να συνεργαστώ με το Rat Pack…

Τι είναι για εσάς η jazz;

Έχεις ακούσει που λένε αυτός είναι Jazz, εννοώντας ότι είναι φευγάτος; Αυτό είμαστε και εμείς… Λίγο Jazzπου παίζουν Jazz…! Έτσι και αλλιώς το να είσαι μουσικός και να προσπαθείς να ζήσεις από αυτό, στην Ελλάδα του 2019, είναι απόδειξη ότι είσαι τουλάχιστον φευγάτος..! Οπότε, η Jazz είναι για εμάς μια διέξοδος που δεν γνωρίζει όρια περιορισμούς και κανόνες.

 

Ποια είναι η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού στην jazz– ένα μουσικό είδος που είναι λίγο πιο μακριά από την ελληνική μουσική κουλτούρα;

Καταρχάς δεν συμφωνώ και πολύ στο ότι είναι και τόσο μακριά.. Η Ελλάδα είναι η χώρα των ραψωδών, του Απόλλωνα και των Μουσών. Για μένα λοιπόν κάθε μορφής Τέχνη στην Ελλάδα έχει το κοινό της και μπορεί να εκτιμηθεί. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουμε πολύ αξιόλογες διοργανώσεις κάτω από την ομπρέλα της Jazzμουσικής, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον προς την συγκεκριμένη μουσική σκηνή. Η δική μας γενιά, χάρη στο διαδίκτυο, είχε την ευκαιρία να ακούσει ελεύθερα μουσική, χωρίς περιορισμούς και αυτό μας έκανε μουσικά “ανοιχτόμυαλους”. Βέβαια στην Ελλάδα έχουμε και μια μουσική υποκουλτούρα που χαίρει αποδοχής. Η αίτια, κατά την γνώμη μου, που περιορίζει τα ακούσματα των Ελλήνων και δίνει έδαφος ανάπτυξης σε τέτοια φαινόμενα, είναι το “εκπαιδευτικό” μας σύστημα, που δεν δίνει καμία βαρύτητα στην καλλιτεχνική επιμόρφωση των μαθητών με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των νέων να έχουν περιορισμένα ακούσματα και κατ’ επέκταση φτωχή αισθητική.

Πώς αισθάνεστε σε μία live εμφάνιση; Υπάρχει κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση και κάτι που μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά σε μία ερμηνεία σας;

Η αλληλεπίδραση με τον κόσμο είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία των live εμφανίσεων. Μας αρέσει να παίζουμε μαζί με το κοινό και όχι για το κοινό. Ένα κοινό που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα μας πάντα βοηθάει να απογειωθεί μια εμφάνιση και να αποτυπωθεί μια μοναδική εμπειρία και για τους μουσικούς και για το κοινό. Σε αντίθετη περίπτωση ένα υποτονικό κοινό θα κάνει πιο μελαγχολικό τον ήχο μας. Αυτό όμως νομίζω ότι είναι και η ομορφιά του live. Μπορείς να ακούσεις τα ίδια κομμάτια, από τους ίδιους μουσικούς, σε διαφορετικές ημερομηνίες και να είναι σαν να ακούς άλλο πρόγραμμα.

Στις 12 Απριλίου θα βρεθείτε στη σκηνή του jazzpoint! Τι να περιμένει το κοινό από αυτήν την εμφάνισή σας;

Θα χρησιμοποιήσω μια φράση από το δελτίο τύπου, που πιστεύω πως συμπυκνώνει την ουσία της ερχόμενης εμφάνισής μας:

Ο Luciano Pavarotti συναντά τον James Brown, ο Elvis των Eduardo Di Capua και η Cesaria Evora τον Frank Sinatra.

Ήχοι από όλο τον κόσμο συναντιούνται σε ένα μουσικό πρόγραμμα κάτω απο την αρμονία της Jazz μουσικής.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας και ποιες οι μουσικές φιλοδοξίες σας;

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το καλοκαίρι θα πάρουμε τους δρόμους και τις θάλασσες! Ξεκινώντας από τα μέσα Ιουνίου προγραμματίζουμε μια πολύ όμορφη περιοδεία σε Αιγαίο, Κρήτη, Πελοπόννησο  και όχι μόνο!

Αναφορικά με τις μουσικές φιλοδοξίες πάλι μπορώ να απαντήσω μόνο για εμένα. Θα πω λοιπόν το εξής. Ελπίζω και εύχομαι η μουσική μας να προκαλεί συναισθήματα και να ταξιδεύει τους ακροατές μας. Έτσι και αλλιώς για αυτό επέλεξα να είμαι μουσικός. Για να νιώθω και να εκφράζομαι…. Τώρα όλα τα υπόλοιπα, είναι υλικές ανάγκες. Μπορούμε να ζήσουμε μια χαρά και χωρίς αυτές!

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Ηλία Ζερβά-Λευτάκη και τους Ilias and the Notorious Troupe για την παροχή του φωτογραφικού υλικού.

 

Μάθετε περισσότερα για τους Notorious στο www.TheNotoriousTroupe.com.

Youtube: https://www.youtube.com/user/IliasZervasLeftakis/

facebook: https://www.facebook.com/IliasAndTheNotoriousTroupe/

soundcloud:https://soundcloud.com/the-notorious-troupe

ILIAS and The NOTORIOUS TROUPE

Ήχοι από όλο τον κόσμο συναντιούνται σε ένα μουσικό πρόγραμμα

κάτω απο την αρμονία της Jazz μουσικής στο τελευταίο live των

Ilias and The Notorious Troupe γι’αυτή τη σεζόν.

 

Παρασκευή 12 Απριλίου στο JAZZPOiNT

 

Οι Ilias and The Notorious Troupe την Παρασκευή 12 Απριλίου θα ανέβουν και πάλι, στη μουσική σκηνή του JAZZPOiNT, για να μας παρασύρουν με τους  Jazz, Swing και Blues ρυθμούς τους.

 

Info

Παρασκευή 12 Απριλίου

Doors open: 22:00

The show begins: 23:00

Είσοδος: 10€ περιλαμβάνει 1 ποτήρι κρασί οινοποιίας Τυρνάβου (ωρίμανσης 6 μηνών σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, ποικιλίας κόκκινο merlot) ή 1 μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ.

Προπώληση εισητηρίων Viva.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελίνα Ιωάννου

Αρχιτέκτονας της ζωής μου και των ονείρων μου

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;