Ηλιάνα Σπυρίδωνος:”Να μην σταματήσουμε να παλεύουμε για τα όνειρα μας”

 

Η Ηλιάνα Σπυρίδωνος είναι μία νέα καλλιτέχνης με αγάπη για τον χώρο του θεάτρου, και της υποκριτικής γενικότερα και αρκετά δραστήρια και μαχητική στον συγκεκριμένο χώρο. Έχει, παρά το νεαρό της ηλικίας σπουδές και αρκετές δουλειές πάνω στο αντικείμενο της ενώ δεν σταματάει να δημιουργεί νέα πράγματα. Η Ηλιάνα Σπυρίδωνος μίλησε για τις δουλειές της, τα σχέδια της, μας σύστησε το Iliana Theater, ενώ μας προέτρεψε να κυνηγάμε τα όνειρα μας.

Μιλήστε μας λίγο για τη σπουδές σας.

Ψάχνοντας για ένα χρόνο σχολή και μετά από πολύ υπομονή και επιμονή βρέθηκε μπροστά μου ο Πειραϊκός Σύνδεσμος , άνθρωποι πάνω απ’ όλα και μετά καθηγητές, με όραμα, γεμάτοι δημιουργικές ιδέες και ευκαιρίες για νέα παιδιά, έξι υπέροχα χρόνια γεμάτα εμπειρίες και εκπαίδευση .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον συνέχισα με την σχολή θεάτρου και κινηματογράφου στην Αθήνα όπου ειδικεύεται στο κομμάτι της θεατρολογίας αλλά και της πρακτικής άσκησης ,ταυτόχρονα όμως ασχολήθηκα με την πληροφορική , και με τον χορό σε επαγγελματικό επίπεδο στην Χριστιανική Αδελφότητα Νέων .Τέλος συνέχισα με σεμινάρια κινησιολογίας, Ορθοφωνίας/Φωνητικής ,θεατρικό παιχνίδι, ψυχολογίας Θεάτρου και δραματουργίας.

       Πείτε μας δύο λόγια για τις δουλειές σας στο θέατρο.

Ένας μεγάλος σταθμός στο θέατρο για εμένα ήταν η εμψυχώτρια θεάτρου Μαρία Ρεντίφη ,ένας άνθρωπος δημιουργικός και θετικός με πολύ ενέργεια, συνεργαστήκαμε για πέντε διαφορετικές παραστάσεις, πάντα είχα τον ρόλο της ηθοποιού ,από τα ‘Χριστούγεννα στην Ανδρομέδα ’,’Group Therapy’, ‘ΘεατΡολάροντας’, ‘Ένας κόσμος στα μέτρα μας’ έως το ‘Σκλαβί’ όπου ήταν η τελευταία. Το 2017 επιπροσθέτως ήρθε η παραγωγή σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλισσόβα και μουσική ενορχήστρωση Αλέξη Πρίφτη να συμμετέχω στην θεατρική παράσταση ‘Εβίτα’ βασισμένο στην ζωή της Εβίτας Περόν της Πρώτης Κυρίας της Αργεντινής .

Επιπλέον το 2019 μαζί με τον Κωνσταντίνο Μποζατζή σκηνοθετήσαμε σε παραγωγή δική μου και ανεβάσαμε ‘Το Σπίτι Της Μπερνάντα Άλμπα’ του Ισπανού συγγραφέα Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και ‘Ο Ψαράς Και Η Ψυχή Του’ του Όσκαρ Ουάιλντ. Κατά καιρούς επιπλέον μου δίνεται και η ευκαιρία να γράφω κριτικές για νέες θεατρικές παραστάσεις μικρών παραγωγών σε συνεργασία με την Εφημερίδα ‘Λόγου Χάρη’. Φυσικά ,δεν θα έλειπαν οι ταινίες μικρού μήκους του Νίκου Ξυράφη στο ‘Killinkgs’ και την Μαρίας Τάφου στην ‘Διαφορετικότητα’.

Τέλος, τα παγκοσμίως κέντρα ξένων γλωσσών EslkidX μου έδωσαν την ευκαιρία το 2019 να με προσθέσουν στο δυναμικό τους , κάνοντας κουκλοθέατρο και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά του εξωτερικού 4-12 ετών σαν ανεξάρτητος συνεργάτης, και ευχαριστώ ιδιαίτερα την Θεοδώρα Φέλερη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε από την πρώτη στιγμή.

        Συστήστε μας με το Iliana Theater.

Η ομάδα Iliana Theater δημιουργήθηκε το 2019 .Την ίδια χρονιά ωστόσο δημιουργήθηκε ο θίασος iliana theater που σκοπός της ήταν η επίτευξη θεατρικών παραστάσεων κατά την καλοκαιρινή εποχή. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που σκοπός της είναι οι θεατρικές διαλέξεις, τα θεατρικά κοινωνικοπολιτισμικά δρώμενα και οι υπηρεσίες της γύρω από το κόσμο της θεατρολογίας .Το 2021 μπήκε ωστόσο ενεργά μέσω του marketing στην αγορά, δημιουργώντας το website με όνομα ilianatheater2.webnode.gr προσφέροντας της υπηρεσίες της σε όλη την Ελλάδα πιο ενεργά με την βοήθεια των κέντρων ξένων γλωσσών ESLKIDX.Η ομάδα μας εν έτη 2021 μετράει 3.000 ενεργά μέλη και συνεργάτες στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Αγγλία παρέχοντας βοήθεια σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και νέους να πραγματοποιήσουν κάθε τους όνειρο.

Ειδικότερα η ομάδα μας ειδικεύεται:

1)Μαθήματα Θεατρολογίας:

*Υποκατηγορίες: Βασικές γνώσεις, Ιστορία Θεάτρου ,Ορθοφωνία, Δραματολογία ,Μεθόδους και Παιδαγωγικές Φιλοσόφων, Αυτοσχεδιασμός, Θεατρικό παιχνίδι, Υποκριτική.

2)Εκπαίδευση σε γονείς και παιδιά με ιδιαιτερότητες (Down , Asperger’s,Ret) μέσω της τέχνης.

3)Σεμινάρια: Ψυχολογίας θεάτρου ,Θεατρικό παιχνίδι, Κοινωνικές σχέσεις στο θέατρο,Θεατρική νοημοσύνη και σκέψη, Αυτοπροσδιορισμός μέσω του θεάτρου, Φανταστικό/Πραγματικό στο Θέατρο,Η Ψυχολογία του παιδιού και ο τρόπος έκφρασης του μέσω της τέχνης, Μπέρλοτ Μπρέχτ, Σύστημα Σανισλάβσκι, Θέατρο και εκπαίδευση, Αρχή του θεάτρου/νέος ηθοποιός. κτλπ.

*Η κάθε υποκατηγορία διδάσκεται και ξεχωριστά.

4)Θεατρικές Παραστάσεις. 

Ηλιάνα
Ηλιάνα

Ποιο είναι στόχοι και η προσδοκίες σας από αυτό το εγχείρημα.

Ο στόχος μου μέσα από αυτό τον οργανισμό είναι να καταφέρω να μεταδώσω τις γνώσεις που έχω για το θέατρο σε όλο τον κόσμο ,να τον κάνω συμμέτοχο σε αυτό που ονομάζουμε μαγεία και θέατρο με όλους τους τρόπους ,γι αυτό και παρατηρούμε ότι το Iliana Theater δίνει βάση σε όλο τον κλάδο με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους. Μία σπάνια θεματολογία όπου υστερεί στην Ελλάδα γενικότερα και την έχουμε κατατάξει στην ομάδα μας είναι τα παιδιά με ιδιαιτερότητες, τόσο ίδιοι με τόσο μοναδική μαγεία μέσα τους, αλλά εξίσου τόσο διαφορετικοί για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Όπως έχουμε όλοι δικαίωμα στην ελευθερία έτσι έχουμε και στην έκφραση.

Η γνώση μοιράζεται και γι αυτό και ο οργανισμός μας πραγματοποιεί και δωρεάν σεμινάρια για όλο τον κόσμο που θέλει να ενημερωθεί η να βοηθηθεί. Εύχομαι βάθος χρόνου τα μέλη μας να διπλασιαστούν και η ομάδα μας να προσφέρει ψυχικό, συναισθηματικό και σωματικό έργο μέσω του θεάτρου σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Ποια είδη θεάτρου προτιμάτε;

Το αγαπημένο είδος θεάτρου για εμένα είναι το δράμα αλλά και η κωμωδία, το ένα συμπληρώνει το άλλο κατά την γνώμη μου.

     Ποιες συνεργασίες έχετε ξεχωρίσει

Δύο συνεργασίες έχω ξεχωρίσει ιδιαίτερα, η πρώτη είναι του σκηνοθέτη Δημήτρη Μαλισσόβα , είχαμε συνεργαστεί στην θεατρική παραγωγή ‘Εβίτα’, μέγας στην δουλειά του και μοναδικός σε ότι καταπιάνει.Η δεύτερη είναι μαζί με την Μαρία Ρεντίφη όπου σε όλες τις παραστάσεις που συνεργαστήκαμε όλες είχαν κάτι το διαφορετικό.

   Θα παροτρύνατε τους νέους να ασχοληθούν με το θέατρο;

Το θέατρο είναι από τους δυσκολότερους αλλά ταυτόχρονα και από τους πιο όμορφους χώρους, χρειάζεται πολύ επιμονή, υπομονή και πολύ ‘γερό στομάχι’ ,όπως λέμε ,ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε δυσκολία του χώρου κάποιος.

Οι περισσότεροι νέοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει το να είσαι ηθοποιός, έχουν οφθαλμαπάτες και ψευδαισθήσεις πιστεύουν σε ένα ιδανικό όνειρο ,το οποίο όνειρο καταρρίπτετε φυσικά όταν παίρνουν στα χέρια τους ένα σενάριο και καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μια συνθήκη διαφορετική από αυτή που έχουν συνηθίσει. Η απάντηση μου είναι ότι φυσικά και θα παρότρυνα τους νέους να ασχοληθούν με το θέατρο διότι μιλάμε για τον πολιτισμό μας και το κάθε τι για να κρατηθεί θέλει θυσίες.

  Ποιον ρόλο θα θέλατε να ερμηνεύσετε;

Θα ήθελα να ερμηνεύσω έναν ανδρικό ρόλο και συγκεκριμένα τον ‘Μάκβεθ’  που είναι η μικρότερη τραγωδία του Σαίξπηρ. Θα ήθελα να δω μια γυναίκα να ερμηνεύει έναν ανδρικό ρόλο και τόσο σύνθετο, πράγμα σπάνιο.

     Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μαζί με τον ηθοποιό Χάρη Γεωργιάδου και παραγωγής δικής μου είμαστε στην διαδικασία πραγματοποίησης παράστασης για τον Μάρτιο του 2022.Την ‘Παραμόρφωση’, ένα δράμα βασισμένο στην ζωή της Μαργαρίτας Καραπάνου σε σενάριο και σκηνοθεσία του Χάρη Γεωργιάδη. Επιπλέον όμως μαζί με τον με σκηνοθέτη Γιάννη Στόλλα ετοιμάζουμε τις ‘8 Γυναίκες Κατηγορούνται’ σε μια διασκευή για την καλοκαιρινή περίοδο του 2022.

    Κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε;

Να μην σταματήσουμε να παλεύουμε για τα όνειρα μας ,ό τι και γίνει στην ζωή μας ότι και να αλλάξει εμείς να βρίσκουμε την δύναμη να ξανά σηκωνόμαστε και να τα κυνηγάμε με όποια θυσία και όποιο ρίσκο. Το θέατρο πολλές φορές είναι ρίσκο, από μόνο του ,η ερώτηση είναι αν θα το πάρεις και που θα σε οδηγήσει.

Ευχαριστούμε πολύ την Ηλιάνα Σπυρίδωνος για το φωτογραφικό υλικό


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Ζαφείρης

Γεννηθήκα στα Χανιά το 1990. Ασχολούμαι 12 χρόνια με τη συγγραφή παραμυθιών και άρθρων ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισα την συγγραφή θεατρικών έργων και την υποκριτική δύο πράγματα που αποτελούν τον ζωτικό μου χώρο. Έχω εκδώσει ένα βιβλίο με παιδικές ιστορίες με τίτλο Ρώτα το παραμύθι. Θεωρώ το διάβασμα το Θέατρο και τον Κινηματογράφο την πιο κατάλληλη ψυχαγωγία

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;