Hairetis – Harper: “Δημιουργήσαμε έναν όμορφο ηχητικό διάλογο”

 

Hairetis- Harper
Hairetis- Harper

Hairetis – Harper: Δυο νέοι μουσικοί βαδίζουν σε κοινούς μουσικούς δρόμους, φέροντας στις αποσκευές τους δυο διαφορετικούς κόσμους με δυνατό απόσταγμα.

Στο  νέο τους άλμπουμ “Draft”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Same Difference Music, κυριαρχεί η άρπα  και το λαούτο σε μια συμφωνία ηχοχρωμάτων απαλλαγμένων από μουσικές νόρμες.

Μελωδικά μοτίβα, απόηχοι από τζαζ & μπλουζ στοιχεία, υποδόριες κρητικές κοντυλιές συνθέτουν επτά μουσικές εικόνες ικανές να μυήσουν και τον πιο απαιτητικό ακροατή στις άυλες αυτοσχεδιαστικές τελετουργίες των Hairetis – Harper.

Επιμέλεια συνέντευξης για το MAXMAG: Άννα Ρω

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι κι αν διαβαίνουν οι καιροί, τι κι αν περνούν οι χρόνοι; Παλιώνει ο λύχνος, μα ποτέ το φως του δεν παλιώνει1.

Γιάγκο, Maria – Christina, η μουσική σας, σαν ν` αντιπάλεψε τον χρόνο κι αναδύθηκε από τις βαθιές σπηλιές του. Πείτε μας για τις μουσικές σας διαδρομές.

Είναι κοινό μας στοιχείο να θέλουμε να παρουσιάσουμε μια άλλη οπτική των οργάνων αυτών. Στην πραγματικότητα το σχήμα μας αποτελείται από ηλεκτρικό λαούτο και ηλεκτρική άρπα.

Μaria Christina:Είχα φύγει από τα κλασσικό ρεπερτόριο εδώ και αρκετά χρόνια και βρισκόμουν ήδη στην διαδικασία αυτοσχεδιασμού και πειραματισμών στην άρπα. Αυτό είναι και το θέμα του διδακτορικού μου στην Αγγλία.

Γιάγκος: Παράλληλα εγώ ξεκινώντας από την κρητική μουσική βρέθηκα κι εγώ σε διαφορετικά μουσικά μονοπάτια.

Τα όργανά σας λάβαρα κι αυτά  της διαδρομής του χρόνου,  Πόσες ροκιές «αντέχουν» ;

Όσο αντέχουμε εμείς, αντέχουν κι αυτά. Είναι σημαντικό να θέλουμε να προχωράμε και να εξελίσσουμε τα μουσικά όργανα, αλλιώς κάποια στιγμή μπορεί να ξεχαστούν.

Πώς ορίστηκε το δικό σας σταυροδρόμι;

Βρεθήκαμε για καφέ στα Ανώγεια πριν περίπου δυόμιση χρόνια και συζητώντας καταλήξαμε ό,τι και οι δύο ενδιαφερόμασταν να πειραματιστούμε ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και στόχους. Μερικούς μήνες μετά βρεθήκαμε για την πρώτη μας πρόβα.

Τι  λάτρεψε ο καθένας από σας στην κουλτούρα του άλλου;

Πιο πολύ εστιάσαμε στον κοινό μας τόπο, την θέλησή μας να συνεργαστούμε και να δούμε σε τί ηχητικούς κόσμους μπορεί να οδηγηθούμε. Τα ηχοχρώματα των δύο οργάνων μας ταίριαξαν πολύ και οι κόσμοι μας το ίδιο.

Ποιο είναι το πιο δυνατό αίσθημα που σας δίνει ώθηση για δημιουργία;

Μπορεί να είναι οποιοδήποτε αίσθημα, αλλά αν είναι δυνατό ωθούμαστε στην δημιουργία. Ουσιαστικά όταν έχουμε κάτι έντονο να εκφράσουμε, θα παίξουμε μουσική.

Κι  έτσι  εγεννήθη ένα νέο άκουσμα που αποπνέει βαθιά αίσθηση μυσταγωγίας, λέω εγώ σαν ακροατής. Ποια είναι η δική σας αίσθηση;

Έτσι το νιώθουμε κι εμείς. Δημιουργήσαμε έναν όμορφο ηχητικό διάλογο μεταξύ δύο διαφορετικών μουσικών κόσμων. Ο κόσμος της παραδοσιακής κρητικής μουσικής κι ο κόσμος της πειραματικής άρπας: Δυο κόσμοι φαινομενικά αταίριαστοι που όμως συνυπάρχουν και συμπληρώνουν ηχητικά ο ένας τον άλλον.

Επτά συνθέσεις λοιπόν δομούν το νέο σας άλμπουμ  «Draft», με κυρίαρχα  λαούτο, άρπα και δοξάρι.  Θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε λεπτομέρειες  γι` αυτή τη μουσική ζύμωση.

Την πρώτη φορά που παίξαμε, βγήκε το Intro, το πρώτο κομμάτι του δίσκου μας, Draft. Δεν προλάβαμε να τελειώσουμε την πρώτη πρόβα και είχαμε ήδη κανονίσει το πρώτο μας tour στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αποκορύφωμα ήταν η συναυλία μας στο Vera Groningen, θρυλικό venue που έχουν παίξει oι Nirvana, Neil Young, U2.  Στις συναυλίες μας είχαμε θέσει σαν κανόνα να αφήνουμε χώρο για αυτοσχεδιασμό και να βλέπουμε ανάλογα με την μέρα, την διάθεσή μας και την διάθεση του κοινού πού οδηγούμαστε ηχητικά. Από ένα σημείο και μετά, κάπως άρχισαν να παίρνουν μορφή οι αυτοσχεδιασμοί μας και κατέληξαν να είναι δομημένα κομμάτια αλλά πάλι με αρκετό χώρο για αυτοσχεδιασμό.

Αν έπρεπε να εντάξετε το Draft  σε μια μουσική κατηγορία  ποια θα λέγατε ότι είναι η πιο συγγενής σ` αυτό;

Ίσως experimental folk με στοιχεία post-rock.

Και μετά; Ευμενείς & δυσμενείς καιροί.  Όλα κυκλοφορούν  με μεγάλη άνεση, γίνονται  γρήγορα γνωστά.  Μα πώς  να συγχρωτιστούν χωρίς να μπερδεύονται οι ανάσες μεταξύ τους, πώς ν` αποκτήσουν τη δική τους θέση στο διηνεκές;

Αρκεί να νιώθεις ικανοποιημένος και περήφανος για το αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα το αφήνεις να πάρει τον δρόμο του.

Χαιρέτης Γιάγκος - Maria Christina Harper
Χαιρέτης Γιάγκος – Maria Christina Harper

Έχετε συνειδητοποιήσει ποιο κοινό σας ακολουθεί;  Εσείς που απευθύνεστε;

Aπευθυνόμαστε σε όλους. Σε αυτούς που ήδη μας γνωρίζουν και σε αυτούς που ενδιαφέρονται να ακούσουν κάτι πιο ιδιαίτερο, ίσως κάτι που δεν έχουν ξανακούσει.

Έχετε κάποιο τόπο – χώρο στο μυαλό σας που τον θεωρείτε «ιδανικό» για να δώσετε ένα ρεσιτάλ;

Ναι, συζητούσαμε αρκετά για χώρους με έντονη ατμόσφαιρα, αρχαιολογικούς χώρους.

Όπου κι αν περπατώ στη γη/όνειρα θα φυτεύω/για να μ` ανθίζουν την αυγή/ να μην  ξενογυρεύω. Εσείς;

Πάντα με όνειρα και αισιοδοξία για μια πιο όμορφη ζωή.

  1. Πλεχτά τραγούδια του Ι. Πολέμη

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Ρω

Η Άννα Ρω σπούδασε Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. Η συγγραφή όμως είναι ο άξονας επικοινωνίας της. Γράφει διηγήματα, ποίηση, θεατρικά έργα, παραμύθια. Θεωρεί το θέατρο ως την "Άνασσα" των τεχνών και πιστεύει ακράδαντα, πως όλα θα ήταν αλλιώς, αν αισθανόμαστε από λίγο ως πολύ όλοι ποιητές.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;