Γρηγόρης Καλαϊτζής”Ο θάνατος είναι η ρίζα και το κλαδί της ζωής”

Ο Γρηγόρης Καλαϊτζής είναι ο σημερινός καλεσμένος στη στήλη των συνεντεύξεων.

Όσοι τον έχουν διαβάσει, τον έχουν αγαπήσει μέσα από τις ιστορίες του. Ο Γρηγόρης Καλαϊτζής Κυριακού πρόσφατα αντάμειψε το αναγνωστικό κοινό του με ένα μυθιστόρημα   γεμάτο μυστήριο.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευάγγελου-Παπαθανασίου

Υπάρχει μια στιγμή στον χρόνο που θεωρείτε ως αρχή της συγγραφής της συλλογής;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα περισσότερα από εκείνα που με ενέπνευσαν να γράψω τη συλλογή, συνέβησαν τη διετία 2008-2009. Τότε έπεσαν οι πρώτοι σπόροι, αλλά έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια ώστε το όραμα να λάβει μία συνεκτική μορφή.

Το θέμα των βιβλίων σας είναι ο θάνατος. Γιατί επιλέξατε ένα θέμα που κάποιους τους φοβίζει;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν το επέλεξα· ο θάνατος είναι η ρίζα και το κλαδί της ζωής. Όλα τα θέματα της λογοτεχνίας, μηδενός εξαιρουμένου, αρχίζουν και τελειώνουν ανάμεσά του. Ωστόσο, θα προσθέσω πως με απασχόλησε ιδιαίτερα, αλλά περισσότερα σχετικά με αυτό μπορεί κανείς να μάθει, εάν θέλει, μέσα στα βιβλία μου.

Γρηγόρης Καλαϊτζής

Ποιος είναι ο Γρηγόρης Καλαϊτζής. Τι θα λέγατε στους αναγνώστες για να σας γνωρίσουν;

Είμαι ένας συγγραφέας που τον απασχολεί η Αιώνια Επικαιρότητα, όχι οι διάφορες μόδες που έρχονται και φεύγουν. Εάν οι αναγνώστες θέλουν να με γνωρίσουν, δεν έχουν παρά να διαβάσουν τα βιβλία μου. Βρίσκομαι ακέραιος σε αυτά.

Ποια ιστορία σας συγκίνησε περισσότερο και γιατί;

Απ: Από αυτές που έγραψα, αναμφίβολα ο Μαύρος Ιππότης, το μυθιστόρημα που βρίσκεται μέσα στους δύο τόμους. Ίσως επειδή σε τούτο το βιβλίο, κάθε πρόσωπο αποτελεί μια από τις πολλές όψεις της αιώνιας μελαγχολίας του κόσμου μας.

 

’Όπου κι αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί’’. Σίγκμουντ Φρόυντ. Ποιον συγγραφέα θαυμάζετε κι έχετε μιμηθεί;

Έχω επηρεαστεί πολύ από τον Ντοστογιέφσκι, τον Τολστόι, τον Ε. Α. Πόε, τον Νίτσε, και μερικούς άλλους.

Διαβάζουν οι Έλληνες βιβλία με αναφορά στο θάνατο;

Νομίζω πως λίγο περισσότεροι Έλληνες, συγκριτικά με την εποχή πριν από το 2010, βρίσκονται γενικότερα σε αναζήτηση νοήματος. Μερικοί στρατεύονται σε διάφορα ρεύματα, σε διάφορα δίπολα… Παρ’ όλα αυτά, η σοφία της συνείδησης του θανάτου εξακολουθεί να τους είναι ξένη, νομίζω.

Η κοινωνία μας αντιμετωπίζει το θάνατο ως ταμπού;

Όχι πάντοτε, εξαρτάται. Σίγουρα όταν βρισκόμαστε σε ένα πάρτυ γενεθλίων θα ήταν ταμπού να «βαρύνουμε» το κλίμα, ωστόσο η κοινωνία έχει τις περιστάσεις και τις ώρες της για όλα.

Πώς μας βοηθάει ο τίτλος να πλησιάσουμε το βιβλίο σας;

Απ: Ο ολοκληρωμένος τίτλος είναι: «Τρεις ιστορίες από τον μυθολογικό κύκλο του Μαύρου Ήλιου». Οι ιστορίες του κύκλου είναι συνολικά επτά. Στο δίτομο βιβλίο μπορείτε να διαβάσετε τρεις από αυτές.

Πώς βιώσατε την πανδημία;

Από συγγραφικής άποψης με ωφέλησε πάρα πολύ, με βοήθησε να τελειώσω αρκετά πιο γρήγορα το βιβλίο που έγραφα.

Πώς κρίνετε τη μεγάλη παραγωγή βιβλίων σήμερα στην Ελλάδα ;

Η παραγωγή των βιβλίων είναι τεράστια διεθνώς. Αν κρίνουμε με βάση τον οικουμενικό νόμο της αξίας -σύμφωνα με τον οποίο η αξία είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθωρισμού-, ελάχιστα βιβλία από αυτά που τυπώθηκαν στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, για παράδειγμα την τελευταία δεκαετία, θα διαβάζονται μετά από εκατό ή διακόσια χρόνια. Νομίζω πως δεν θα διαβάζεται ούτε το ένα τοις εκατό. Αξίζει να στοχαστούμε πάνω σε αυτό.

Περισσότερα για τον Γρηγόρη Καλαϊτζή εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;