Γιώργος Μυλωνάς: Aπαίτηση για ένα άκαπνο μέλλον!

Είναι μια χαραμάδα ελπίδας για όλους μας, και ιδιαίτερα τους νέους, να βλέπουμε να λάμπει η διάθεση προσφοράς στους ανθρώπους. Έτσι, φτάνουν στις καρδιές μας συναισθήματα συγκίνησης, αγάπης και ζεστασιάς και παραμένουν εκεί, σαν μια σεμνή παρακαταθήκη. Ο Γιώργος Μυλωνάς έχει εκείνη τη σπίθα στην ψυχή, τη σπίθα να εστιάζει στην πραγματική ουσία της ζωής και όχι στην επιφάνεια των πραγμάτων.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Βασιλική Παπαθανασίου

 

  • Το 1856 ψηφίστηκε ο πρώτος αντικαπνιστικός νόμος  στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Γιατί;

Μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς. Σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η άγνοια του κόσμου  και της επιστημονικής κοινότητας για τους κινδύνους του καπνίσματος. Τις τελευταίες δεκαετίες πλέον με έρευνες και μελέτες έχουν αποδειχθεί οι βλαπτικές συνέπειές του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Τι γέννησε  το θυμό σε εσάς  και την αναζήτηση  ευθυνών για τη μη εφαρμογή του νόμου από την πολιτεία;

Αρχικά οι σπουδές μου στην ιατρική σχολή και οι κλινικές που συμμετείχα  με βοήθησαν  να συνειδητοποιήσω το πρόβλημα. Κατά  το  δίμηνο που παρακολούθησα  στην ογκολογική κλινική του πανεπιστημίου Ιωαννίνων  γνώρισα  ασθενείς που υπέφεραν από καρκίνο του πνεύμονα (πλέον γνωρίζουμε πως η κυριότερη αιτία είναι το κάπνισμα). Δυστυχώς ορισμένοι απεβίωσαν και δε θα έλεγα το τέλος τους γαλήνιο. Υπέφεραν από σωματικά άλγη λόγω μεταστάσεων και δύσπνοια . Τραγικές εικόνες όταν και η οικογένεια βλέπει τις συνέπειες της νόσου και πόσο ταλαιπωρείται ο άνθρωπός τους. Το επιστημονικό προσωπικό πρόσφερε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν άλλα η ιατρική επιστήμη έχει τους περιορισμούς της.

Έχοντας λοιπόν αυτήν την εμπειρία και μετά τη γέννηση της κόρης μου θεώρησα καθήκον να την προστατέψω από τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.

  • Στείλατε επιστολή στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ,ποια ήταν τα αποτελέσματα? Πιστεύεται ότι θα τηρηθεί ο νόμος και ότι τα πρόστιμα θα είναι βαριά για τους παραβάτες ή θα εξακολουθήσει να υπάρχει ωχαδελφισμός και ετσιθελισμός στην Ελλάδα;

Η πρώτη ευχάριστη συνέπεια της αναφοράς μου ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν Ελληνικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα ενδιαφέρθηκαν ο Αντέννα, ο Σκαι, η Ερτ3, κανάλια τα οποία έκαναν ρεπορτάζ,  η εφημεριδα καθημερινή που έγραφε άρθρο για το πρόβλημα στην χώρα μας, κάποια ιντερνετικά ειδησεογραφικά site όπως το Trikalavoice κτλ. Μετά την προβολή του θέματος χρονικά συνέπεσε  εγκύκλιος του υπουργείου υγείας που απεστάλη σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς για εφαρμογή του νόμου. Παράλληλα φάνηκε μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης η αγανάκτηση πολλών πολιτών για την μη εφαρμογή του νόμου, και  η για ένα άκαπνο περιβάλλον. Όσον αφορά το Ευρωπαικό κοινοβούλιο θα γίνει έρευνα και όταν ολοκληρωθεί θα ενημερωθώ για τα αποτελέσματά της.

Για το αν θα τηρηθεί ο νόμος είμαι αισιόδοξος. Ήδη κάποιες πόλεις έγιναν άκαπνες(σε ένα σεβαστό ποσοστό).  Ναυαρχίδα ο δήμος Τρικάλων που ήδη έχει επιβάλλει πρόστιμα. Στη Λάρισα καθώς και στην Καρδίτσα τα δημοτικά συμβούλια έχουν αποφασίσει την ενημέρωση του κόσμου και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στη Δράμα έχουν ξεκινήσει μετά από αναφορά πολιτών στην εισαγγελία έλεγχοι σε καταστήματα .  Ένα κατάστημα το έχουν κλείσει προσωρινά μετά από μη συμμόρφωση σε συνέχεια 4 προστίμων . Ο κόσμος πλέον καταγγέλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρνείται να γίνει παθητικός καπνιστής. Βλέποντας τις εξελίξεις προσωπικά θεωρώ πως είναι θέμα χρόνου μέχρι την πλήρη εφαρμογή του μέτρου.

  • Θα θέλατε να μας πείτε σε ποιους χώρους απαγορεύεται το κάπνισμα? Υπάρχουν χώροι για μη καπνιστές; Χώροι που μπορείς να πας και να μη φύγεις λες και έχεις καπνίσει ένα πακέτο τσιγάρα;

Ο νόμος είναι σαφής. Παραθέτω από εγκύκλιο του υπουργείου υγείας:

Συγκεκριμένα με το Ν. 3730/2008, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τα άρθρα 17 και 32 του Ν. 3868/2010, το άρθρο 35 του Ν. 3896/2010, το άρθρο 80 του Ν. 3918/2011 και το άρθρο 96 του Ν 4472/2017, απαγορεύεται:

Πέρα από τις λοιπές απαγορευτικές ή περιοριστικές διατάξεις, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους: (α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, (β) σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά (γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, (δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές, (ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, (στ) στα παντός είδους κυλικεία, (ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Με το Ν. 4254/2014, άρθρο 1 υποπαράγραφος Ι6, που αντικατέστησε την παρ. 2 του άρθρου 45 του Ν. 3986/2011, κατ’ εξαίρεση, στα καζίνο και στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ. και στα καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, μπορούν να 3 δημιουργούνται χώροι καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο (1/2) του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων καταβάλλεται ετήσιο τέλος ποσού διακοσίων (200) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

 

  • Με μια γρήγορη έρευνα ,είδα ότι το 85% των πολιτών δεν πιστεύει ότι το παθητικό κάπνισμα έχει σοβαρές συνέπειες. Σαν ιατρός που είστε θα θέλατε να μας ενημερώσετε για το ποσο επικίνδυνο είναι το παθητικό κάπνισμα; Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Πλέον η ιατρική έρευνα έχει αποδείξει πως το παθητικό κάπνισμα πράγματι προκαλεί επιπτώσεις στην υγείας. Δεν αποτελεί μια υπόθεση ή ένας μύθος. Τα παρακάτω στοιχεία είναι από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας:

Πλέον η ιατρική έρευνα έχει αποδείξει πως το παθητικό κάπνισμα πράγματι προκαλεί επιπτώσεις στην υγείας. Δεν αποτελεί μια υπόθεση ή ένας μύθος. Τα παρακάτω στοιχεία είναι από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας:

Έχει αποδειχθεί πως μια γυναίκα που μένει με έναν καπνιστή έχει 20%  μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα. Ένας άνδρας έχει 30% μεγαλύτερη πιθανότητα.

Οι εργαζόμενοι μη καπνιστές  σε έναν χώρο εργασίας όπου εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν 16-19% μεγαλύτερη πιθανότητα για καρκίνο πνεύμονα.

Οι παθητικοί καπνιστές έχουν 25-35% μεγαλύτερη πιθανότητα για ανάπτυξη οξείας  στεφανιαίας νόσου(έμφραγμα, στηθάγχη).

Οι χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες είναι ποιο συχνές σε άτομα που είναι παθητικοί καπνιστές παρά σε εκείνους που δεν είναι. Τέλος έχουν μεγαλύτερα ποσοστά ασθματικών κρίσεων.

Όσον αφορα τα μικρά παιδιά έχει αποδειχθεί πως η εισπνοή καπνού έχει συσχετισθεί με μεγαλύτερη πιθανότητα λοιμωξης κατώτερου αναπνευστικου(πνευμονία) και ωτίτιδας.  Παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός ασθματικών κρίσεων και έχει συνδεθεί με σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.

Εχει υπολογιστεί τέλος το 2017 , πως το παθητικό κάπνισμα έχει προκαλέσει το θάνατο 900,000 ανθρώπων παγκοσμίως.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;