Γιώργος Μπανταδάκης: “Η τέχνη σε κάθε της έκφανση είναι σπουδαίο “όπλο” στη ζωή και την εξέλιξη των ανθρώπων”

Ο  Γιώργος Μπανταδάκης, είναι ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος και χαρισματικός ηθοποιός της γενιάς του. Μέσα από ένα φάσμα ποικίλων ρόλων στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο έχει κερδίσει τις καρδιές μας  με το υποκριτικό του ταλέντο χαρίζοντας μας όμορφες καλλιτεχνικές στιγμές και συναισθήματα.  Απλός, ευγενικός , προσιτός μα πάντα με ένα τεράστιο χαμόγελο μας μίλησε για εκείνον και τα επαγγελματικά του σχέδια.

Επιμέλεια συνέντευξης: Παναγιώτης Μακρής

 

Γιώργος Μπανταδάκης
Φωτογραφία : Γιώργος Μπανταδάκης
  • Διαβάζοντας το βιογραφικό σου πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Μετράς κοντά 15 χρόνια  επαγγελματικής  καλλιτεχνικής πορείας. Σε ποια φάση «ωριμότητας» βρίσκεται αυτή την στιγμή ο Γιώργος Μπανταδάκης, επαγγελματικά & προσωπικά?

 «Ναι η αλήθεια είναι ότι βρίσκομαι σε αυτή τη δουλειά από το 2006, που ήταν η πρώτη μου δουλειά, σπουδαστής ακόμα στη δραματική σχολή, η σειρά “Οδός Παραδείσου 7” στον Alpha. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχω κάνει αυτά τα χρόνια σπουδαίες δουλειές, έχω συνεργαστεί με εξαιρετικούς ανθρώπους στο θέατρο και την τηλεόραση, έχω κάνει δικές μου παραγωγές στο θέατρο για 8 χρόνια και ξέρω τη δουλειά αυτή από κάθε της μετερίζι. Σε αυτή τη φάση με πετυχαίνεις να κάνω όμορφα πράγματα και αυτό που επιζητώ είναι να συνεργάζομαι με ανθρώπους με δημιουργικό πνεύμα και θετική διάθεση. Θέλω να περνάω καλά.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχεις υποδυθεί ποικίλους διαφορετικούς ρόλους. Γενικότερα όμως υπάρχουν ηθοποιοί που έχουν αναγνωριστεί από ρόλους κυρίως κωμικούς ή κυρίως δραματικούς κτλ. Τελικά ένας ηθοποιός οφείλει να μπορεί και να επιδιώκει να παίζει τα πάντα για να θεωρηθεί πετυχημένος ή όχι?

 «Όχι δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία να πω τι θεωρείται ή όχι πετυχημένο. Ο καθένας διαγραφεί τη δική του πορεία, ακολουθεί το δικό του μονοπάτι και μπορεί να εκφράζεται ποικιλοτρόπως. Εμένα προσωπικά, ναι, μου αρέσει να δοκιμάζομαι σε διαφορετικά είδη, εξ ου και έχω κάνει αρκετά διαφορετικά πράγματα μέσα σε αυτά τα χρόνια .Το βρίσκω δημιουργικό και ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι δεν υπάρχει λάθος ή σωστό στο τι θα επιλέξει ο καθένας να παίξει. Είναι θέμα προσωπικής έκφρασης.»

  • Φέτος το χειμώνα σε είδαμε στην μαύρη κωμωδία «Ζαριά» του Peter Straughan στο Αγγέλων Βήμα όπου υποδύθηκες με επιτυχία τον ρολό του Μουν, ενός φοβικού  ανθρώπου που δουλεύει σε ένα πορνοσινεμά της δεκαετίας του ’60 . Πόσο δύσκολο ήταν να υποδυθείς έναν τέτοιο ρόλο με ιδιαίτερη «ψυχοπαθολογία» αλλά και κωμικό ταυτόχρονα?

 «Ο Μουν ήταν πραγματικά ένας πολύ ενδιαφέρων και πολύπλοκος ρόλος, που εγώ προσπάθησα να φωτίσω την κάθε του πτυχή. Θέλησα να μη σταθώ μόνο στο ότι ήταν αστείος, που ήταν το προφανές. Θέλησα να κάνω το ψυχογράφημα αυτού του ήρωα. Ενός φοβικού τύπου, με κρίσεις άγχους και δειλό χαρακτήρα που μέσω αυτών γινόταν ταυτόχρονα και κωμικός. Απέφυγα να τον δω σαν καρικατούρα. Ήταν για μένα ένας άνθρωπος με σάρκα και οστά και χαίρομαι που τελικά ο κόσμος τον ξεχώρισε και τον αγάπησε αυτόν το ρόλο, όσο κι εγώ.»

Γιώργος Μπανταδάκης
Φωτογραφία : Γιώργος Μπανταδάκης για την παράσταση “ΖΑΡΙΑ”
  • Έχεις ρίξει «ζαριές» στην ζωή σου, επαγγελματικές και προσωπικές?

 «Ναι έχω ρίξει. Άλλωστε συνεχώς στη ζωή καλούμαστε να ρισκάρουμε, να αποφασίσουμε, να ακολουθήσουμε κάτι ή όχι, να ρίξουμε τα “ζάρια” μας και να πάμε παρακάτω. Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να έχω τον έλεγχο των καταστάσεων στη ζωή, αλλά μεγαλώνοντας συνειδητοποιώ πως και ο παράγοντας τύχη παίζει μεγάλο ρόλο. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να κατευθύνεις, δεν εξαρτάται από σένα, οπότε πας και όπως σε πάνε τα πράγματα. Νομίζω ότι και τα δύο έχουν χώρο στη ζωή μου.»

  • Εκτός από την «Ζαριά» πρωταγωνιστούσες και στο παιδικό θεατρικό «Θησέας και Μινώταυρος» στο  Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»  και επίσης συμμετείχες στην τηλεόραση στην σειρά «Έρωτας Μετά» στον Alpha. Πολλές ώρες  δουλειάς,  λίγος προσωπικός χρόνος. Πως καταφέρνεις να οργανώσεις το χρόνο σου?  Καταφέρνεις να έχεις μια ισορροπία ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή?

 «Ναι είχα τη μεγάλη χαρά και φέτος να συνεργάζομαι με τις εξαιρετικές Κάρμεν Ρουγγέρη και Χριστίνα Κουλουμπή στη παράσταση “Θησέας και Μινώταυρος” που σάρωσε κι αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Οι δυο τους και με την αρωγή του Πέτρου Γάλλια ξέρουν να φτιάχνουν παραστάσεις υψηλού επιπέδου για το κοινό, με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Επίσης χαίρομαι ιδιαίτερα που έκανα ένα γκεστ ρόλο κάποιων επεισοδίων στην υπέροχη σειρά “Έρωτας Μετά” υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα του υπέροχου Στεφάνου Μπάτσου. Ήταν δύο όμορφες δουλειές κι όταν κάνεις ωραία πράγματα δεν σε απασχολεί ο χρόνος. Άλλωστε είμαι μαθημένος όλα αυτά τα χρόνια να κάνω πολλά παράλληλα πράγματα, οπότε ξέρω να διαχειρίζομαι το χρόνο. Πάντα καταφέρνω και τα ισορροπώ. Ας έχουμε δουλειές και τον χρόνο τον ρυθμίζουμε.»

  • Διαβάζοντας ένα δελτίο τύπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον αριθμό και την κίνηση των θεατρικών παραστάσεων ( παιδικό, μιούζικαλ, κωμωδία, δράμα, αρχαίο δράμα κτλ)  του 2018,  ξεπερνά τις 1500  και διαρκώς τείνει να αυξάνεται ανά χρονιά. Ποια είναι η γνώμη σου για αυτό? Βοηθάει σε ένα υγιή ανταγωνισμό στο θέατρο? Φέρνει επιλογές στους θεατές ή απλά τους αποδιοργανώνει?

«Η αλήθεια είναι ότι οι παραστάσεις πλέον είναι πάρα πολλές. Αλλά ο πλουραλισμός στη τέχνη για μένα είναι κάτι σπουδαίο. Σίγουρα ίσως χρειάζεται παραπάνω χρόνος έτσι ώστε το κοινό να ανακαλύψει τις παραστάσεις λόγω του ότι είναι πολλές, αλλά προτιμώ ο κόσμος να “αποδιοργανώνεται” από την έκρηξη της τέχνης, παρά από οτιδήποτε άλλο επιβλαβές και τοξικό. Η τέχνη σε κάθε της έκφανση είναι σπουδαίο “όπλο” στη ζωή και την εξέλιξη των ανθρώπων»

 

Γιώργος Μπανταδάκης
Γιώργος Μπανταδάκης – Φωτογραφία από την παράσταση “Θησέας και Μινώταυρος”
  • Η πανδημία αποδείχθηκε ένα βαρύ πλήγμα για την πολιτιστική ζωή του τόπου μας , πολλές ακυρώσεις θεαμάτων, κλείσιμο θεάτρων, σινεμά, κτλ. Πως σε έχει επηρεάσει προσωπικά?

 «Με έχει επηρεάσει κι έμενα όπως όλους. Ήμουν σε δύο παραστάσεις οι οποίες ξαφνικά σταμάτησαν, μείναμε ξαφνικά χωρίς δουλειά, με ένα μέλλον αβέβαιο. Ακόμα και οι συζητήσεις που έχουμε κάνει για μετά, είναι στον αέρα, αφού κανείς δε ξέρει τι θα γίνει. Εύχομαι να μην υπάρξει εκ νέου έξαρση του κορωνοϊού και να προχωρήσουμε τις ζωές μας με ασφάλεια πάνω από όλα και ανοιχτές δουλειές για όλους μας. Πιστεύω πως θα πάνε όλα καλά.»

  • Πως αξιοποίησες το χρόνο σου κατά την διάρκεια της καραντίνας? Είχε θετικά η αρνητικά αποτελέσματα πάνω σου?

«Ακολούθησα τις οδηγίες έτσι ώστε να είμαι ασφαλής κι εγώ κι οι άνθρωποι γύρω μου. Πέρασα το χρόνο μου περπατώντας, κάνοντας ποδήλατο, γυμναστική, με μουσική, σειρές και βέβαια με αμέτρητες βιντεοκλήσεις και τηλεφωνήματα με φίλους»

  • Τι κάνεις ή τι ετοιμάζεις καλλιτεχνικά αυτό το καιρό η στο άμεσο μέλλον;

 «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί αυτή τη περίοδο κάνω πολύ δημιουργικά πράγματα που με κάνουν να περνάω καλά. Μόλις ολοκλήρωσα τα γυρίσματα για την τηλεοπτική σειρά “Γυναίκα χωρίς Όνομα”, όπου η εξαιρετική Βίκυ Μανώλη, μου εμπιστεύτηκε έναν όμορφο ρόλο. Ήταν μεγάλη χαρά που εντάχθηκα σε αυτή την πετυχημένη σειρά για ένα κύκλο επεισοδίων. Επίσης έχω τη χαρά και φέτος να συνεργάζομαι με το Drasis Camp του Λάμπρου Κούτσικου να διδάσκω θέατρο και θεατρική αγωγή σε παιδιά, πράγμα που μου αρέσει πολύ. Ο Λάμπρος, με σεβασμό στο παιδί – και με άξιους συνεργάτες όπως η Αθανασία Καλογιάννη, Ο Γιάννης Κούτσικος, ο Γιάννης Κουτσοβασίλης κ.α. – παρέχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για τα παιδιά στα camp του για τους καλοκαιρινούς μήνες.  Επιπρόσθετα, από τον Αύγουστο ξεκινάει η περιοδεία της αγαπημένης μας παράστασης ” Θησέας και Μινώταυρος” της Κάρμεν Ρουγγέρη και χαιρόμαστε πολύ που θα ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα για να δουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, μια σπουδαία ιστορία της ελληνικής μυθολογίας, μια εξαιρετική παραγωγή. Σχετικά με τα επερχόμενα, θα ετοιμάσουμε επιστρέφοντας από την περιοδεία μια νέα δουλειά για το χειμώνα, που η Κάρμεν Ρουγγέρη θα ανακοινώσει εν καιρώ και βέβαια θα είμαι στα ” Θερβάντινα Ιντερμέδια” σε μετάφραση και σκηνοθεσία του υπέροχου Κωνσταντίνου Κυριακού, με την Κατερίνα Μπιλάλη κι έναν θίασο άξιων συναδέλφων. Μια δουλειά που ετοιμάζεται με κέφι και θετική αύρα. Και βέβαια έρχονται κι άλλα όμορφα πράγματα που θα πούμε όταν έρθει η ώρα. Να είμαστε καλά, να είμαστε ασφαλείς και να μοιράζουμε αγάπη. Όλα θα πάνε καλά!»

  • Δεδομένου ότι είσαι ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό πες μας αν θέλεις δυο – τρία πράγματα που δεν ξέρουν για σένα αλλά θα ήθελες να μοιραστείς με τον κόσμο.

«Χαίρομαι που το λες. Είναι όμορφο όντως να σε αγαπούν οι άνθρωποι και να σε εκτιμούν. Αυτό που θέλω να μοιραστώ είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στους ανθρώπους του χώρου που όλα αυτά τα χρόνια με εκτιμούν και με πιστεύουν και βέβαια στον κόσμο που μου έχει χαρίσει όμορφες στιγμές με εκδηλώσεις αγάπης και συμπάθειας. Η αγάπη άλλωστε για μένα είναι το σπουδαιότερο πράγμα. Ας μοιράζουμε αγάπη και όλα θα είναι ομορφότερα.»

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Γιώργο Μπανταδάκη για το φωτογραφικό υλικό της συνέντευξης.

Γιώργος Μπανταδάκης
Φωτογραφία Γιώργος Μπανταδάκης

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;