Γιώργος Μαραγκός: «Tο σλόγκαν του νησιού μας εύλογα είναι…more than an island!»

Γιώργος Μαραγκός

Ο νέος Δήμαρχος της Σύρου, Γιώργος Μαραγκός, είναι αποφασισμένος να αφήσει το δικό του στίγμα στην ιστορία του νησιού. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μας ενημέρωσε για τα top ζητήματα αναφορικά με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στο θέμα του τουρισμού!

 

  • Σε δηλώσεις σας φαίνεται να παρουσιάζετε περισσότερο την ιδιότητα του Δημάρχου ως λειτούργημα παρά ως επάγγελμα… Ποιο είναι το χρέος του Δημάρχου της πρωτεύουσας των Κυκλάδων;

Κάθε Δήμαρχος έχει χρέος να ενώσει και όχι να χωρίσει, να συνθέσει και όχι να διχάσει. Για να το πετύχει αυτό οφείλει να εμπνεύσει τον κόσμο και να του μεταλαμπαδεύσει το όραμα, το οποίο έχει για τον τόπο του, συστρατεύοντας την πλειοψηφία του κόσμου πίσω από έναν κοινό στόχο. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις, σκέψεις ή/και επιδιώξεις, οι οποίες πάντοτε δεν αποσκοπούν στο κοινό καλό αλλά στα προσωπικά οφέλη ορισμένων. Υπό την έννοια αυτή, η ιδιότητα του Δημάρχου δεν είναι ούτε λειτούργημα ούτε επάγγελμα. Βασικό προσωπικό μου μέλημα, πέρα από την απίστευτη γραφειοκρατία, τη νομοθεσία και τους κανόνες, βάσει των οποίων πρέπει να λειτουργεί ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, είναι να περάσω μια εικόνα αισιοδοξίας, προοπτικής και αποφασιστικότητας προς τους συμπολίτες μας με εξωστρέφεια και σωστή επικοινωνία, ώστε εκείνοι από την πλευρά τους να πράξουν ό,τι τους αναλογεί, μαζί με την Δημοτική Αρχή, χωρίς να περιμένουν τον «από μηχανής Θεό». Το σλόγκαν που νομίζω πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι μας είναι το «be your own hero» κι αν αυτό συμβεί, τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο.

Το χρέος μου είναι αυτό όπως όλων των Δημάρχων των Κυκλάδων αλλά και της χώρας. Να καταφέρουμε να αλλάξουμε την προοπτική της χώρας μας μέσα από τις τοπικές μας κοινωνίες. Μόνο όταν συμβεί αυτό θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

  • Αισθάνεστε ένα επιπλέον βάρος στο έργο σας γνωρίζοντας ότι αναλάβατε τη Δημαρχεία της Σύρου έπειτα από 26 χρόνια όπου τη θέση κατείχε ο κ. Δεκαβάλλας;

Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού είναι ακόμη αρκετά προσωποκεντρικός. Ο κόσμος γνωρίζει, θέλει να δει και απαιτεί πράγματα από τον ίδιο τον Δήμαρχο. Παρόλο που η λειτουργία, η απόδοση και η αποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής βασίζεται στη συνεργασία αιρετών και υπηρεσιακών προσώπων, είναι σαφές ότι ο Δήμαρχος δίνει το πρόσταγμα, οφείλει να εμπνέει το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον του Δήμου και να περνάει τη φιλοσοφία και το όραμά του σχετικά με τον τόπο του. Με αυτήν την έννοια η δημοτική διακυβέρνηση του Γιάννη Δεκαβάλλα ήταν ένας μεγάλος κύκλος για το νησί μας με αρκετά θετικά και αρνητικά, κατά την άποψή μου, στοιχεία, ο οποίος έκλεισε την 31η Αυγούστου 2014. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 ξεκίνησε ένας νέος κύκλος, ο οποίος, παρά τη συνέχεια, η οποία πρέπει να διέπει τη δημόσια διοίκηση, είναι εντελώς διαφορετικός χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύσεις στο παρελθόν.

Προσωπικά, δε νιώθω κανένα βάρος και το μόνο που επιδιώκω, όσο θα βρίσκομαι στη θέση αυτή, είναι να προσπαθήσουμε ως Δημοτική Αρχή να επιτύχουμε τα περισσότερα από αυτά που έχουμε σχεδιάσει.

 

  • Η Σύρος μαζί με τη Σαντορίνη αναδείχτηκαν πρωταθλήτριες για φέτος με 6 γαλάζιες σημαίες! Πώς αισθάνεστε για αυτή τη διάκριση και πώς πιστεύετε πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτό το γεγονός για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού;

Πράγματι, η φετινή μας επίδοση με 6 Γαλάζιες Σημαίες αποτελεί σημαντικό επίτευγμα, πολύ περισσότερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το καλοκαίρι του 2014, προτού αναλάβουμε, η Σύρος δεν είχε καμιά Γαλάζια Σημαία. Η βράβευση μιας παραλίας με τον πλέον διακεκριμένο και αναγνωρίσιμο τίτλο της Γαλάζιας Σημαίας δεν είναι για το «φαίνεσθαι», αντίθετα πιστοποιεί ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας και παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους λουόμενους, το οποίο έχει να κάνει όχι μόνο με την καθαρότητα των νερών αλλά και με προδιαγραφές και παροχές, όπως ενδεικτικά η παρουσία εκπαιδευμένων ναυαγωσωστών, η ύπαρξη σωστικών εφοδίων, πρώτων βοηθειών και εγκαταστάσεων υγιεινής, η ασφαλής δίοδος στην ακτή και η φροντίδα ατόμων με αναπηρία.

Κατά συνέπεια, η συγκεκριμένη βράβευση αποτελεί απόδειξη βελτίωσης του τουριστικού μας προϊόντος και σεβασμός προς τους δημότες και επισκέπτες του νησιού μας.

 

Γιώργος Μαραγκός

 

  • Ο γεωτουρισμός αποτελεί πλέον μια διαδεδομένη μορφή τουρισμού, για την οποία μάλιστα έχετε δηλώσει το ενδιαφέρον σας. Έχετε πραγματοποιήσει κάποιες ενέργειες για να προωθηθεί; Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται;

Επενδύουμε συνειδητά στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, ο οποίος, επί τη βάσει στοιχείων, επιδεικνύεται περισσότερο ανθεκτικός σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, αφού οι συγκεκριμένοι επισκέπτες είναι κατά τεκμήριο επισκέπτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης, ενώ, παράλληλα, υπάρχουν μορφές θεματικού τουρισμού, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες επισκεψιμότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε υψηλά στην ατζέντα μας την ανάπτυξη του τουρισμού, δίνοντας έμφαση σε μορφές θεματικού τουρισμού, όπως ο αθλητικός, ο πολιτιστικός, ο εκπαιδευτικός, ο θρησκευτικός, ο θαλάσσιος, ο συνεδριακός και ο περιπατητικός – γεωλογικός τουρισμός, μιας που το νησί μας είναι παγκοσμίως γνωστό για το σπάνιο γεωλογικό απόθεμα που διαθέτει. Ιδιαίτερα, εξαιτίας του γεωλογικού πλούτου της Σύρου, πολλοί φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού επισκέπτονται το νησί μας κάθε χρόνο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιστημονικές και ερευνητικές εργασίες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Περιβαλλοντικό Πάρκο Απάνω Μεριάς», επιδιώκουμε την ανάδειξη και αξιοποίηση της Απάνω Μεριάς, η οποία αποτελεί το 50% της έκτασης του νησιού και μεγάλο κομμάτι της είναι χαρακτηρισμένο Natura, αλλά περιλαμβάνει και αρχαιολογικούς οικισμούς. Στοχεύουμε, λοιπόν, στον καθαρισμό και στην ανάδειξη μονοπατιών, καθώς και στη δημιουργία ενός γεωλογικού μουσείου, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δράσεις τις οποίες επιδιώκουμε να χρηματοδοτήσουμε με το ΕΣΠΑ.

 

  • Η αλήθεια είναι πως έχουν ακουστεί πολλά σχετικά με το Ναυπηγείο του νησιού, το οποίο παραδοσιακά αποτελούσε σημαντικό χώρο εργασίας για τους νησιώτες και πέρασε περιόδους μεγάλης ακμής. Ποια είναι η θέση σας για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και την αξιοποίησή του;

Η λειτουργία του ναυπηγείου εδώ και περίπου δύο αιώνες είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία του νησιού μας. Το ναυπηγείο έχει δώσει ψωμί σε πολλές οικογένειες, μεταξύ των οποίων και στη δική μου. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια κυρίως από το 2010 έως και σήμερα, η οικονομική του πορεία και η βιωσιμότητα έχει τεθεί εν αμφιβόλω για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, η ανάλυση των οποίων δεν είναι της παρούσης. Πολύς κόσμος, εργαζόμενοι στο ναυπηγείο, νιώθουν απογοήτευση, ανασφάλεια και βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης. Ελπίζω, τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπολίτες μας, να δοθεί μια λύση στο σημερινό αδιέξοδο, η οποία αφενός θα ικανοποιεί τα αιτήματα των εργαζομένων και αφετέρου θα δημιουργηθεί μια ευοίωνη προοπτική για το μέλλον τους και το νησί μας.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια ιδιωτική επιχείρηση, δε θα ήθελα για ευνόητους λόγους και σεβόμενος τα δικαιώματα των εργαζομένων να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση αναφορικά με ενδεχόμενους μελλοντικούς τρόπους αξιοποίησης, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που αυτό αποτελεί θέμα συνεννόησης και επιλογής των εργαζομένων και της διοίκησης του ναυπηγείου.

 

Γιώργος Μαραγκός

 

  • Δεν είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του χώρου γύρω από το λιμάνι της Ερμούπολης. Πιστεύετε πως εν τέλει συνέβαλε θετικά στην κυκλοφορία και την εικόνα του κέντρου;

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του νησιού μας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα σύνθετο και ιδιαίτερο έργο, εξαιτίας του γεγονότος ότι η υλοποίησή του θα απέκοπτε το νησί σε δύο κομμάτια, απαγορεύοντας ουσιαστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα την πρόσβαση στο λιμάνι και την πόλη. Αυτό, σε συνδυασμό με τη χρονική περίοδο υλοποίησης του έργου (καλοκαίρι 2015, προ του κινδύνου απώλειας ευρωπαϊκών πόρων) και την ταλαιπωρία επισκεπτών, επιχειρηματιών και κατοίκων του νησιού μας, έκανε την επιλογή μας εξαιρετικά δύσκολη. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι, εκείνη την περίοδο κατά την υλοποίηση του έργου, ήμουν ίσως ο πιο «αντιπαθητικός» κάτοικος στο νησί. Τέλος καλό, όλα καλά, όμως, δεδομένου ότι πλέον η παραλία που αποτελεί και τη βιτρίνα του νησιού μας είναι πλέον σύγχρονη, ελκυστική και κυρίως ασφαλής. Αποτελεί μάλιστα σήμερα, πέραν των άλλων, και την τουριστική attraction του νησιού.

 

Γιώργος Μαραγκός

 

  • Πέρυσι η επιτυχημένη πραγματοποίηση του Aegean Ball Festval έφερε στο νησί μεγάλου βεληνεκούς αθλητές και βοήθησε στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Γνωρίζοντας ότι θα επαναληφθεί και φέτος, μπορείτε να μας δώσετε κάποιες σχετικές λεπτομέρειες;

Το AegeanBall Festival είναι μια ιδέα του μεγάλου Συριανού αθλητή Γιώργου Πρίντεζη, την οποία από την πρώτη στιγμή αποφασιστικά και απροσχημάτιστα την αγκαλιάσαμε και βοηθήσαμε να γίνει πράξη. Όπως προανέφερα, στοχεύουμε στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στο νησί μας, με σωστό σχεδιασμό και επιθετικές κινήσεις. Η φετινή διοργάνωση του 2ου LG AegenaBallFestival αναμένεται ακόμη πιο λαμπρή και μεγάλη, με συμμετοχή αθλητών παγκοσμίου βεληνεκούς και επισκεψιμότητα από τις 28 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, που αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Πρόκειται για του μεγαλύτερο μπασκετικό γεγονός του καλοκαιριού, το οποίο έχει λάβει την αιγίδα της FIBA, του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, την Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), ενώ το έχουν αγκαλιάσει και το στηρίζουν τεράστιοι οικονομικοί χορηγοί.

Επιτρέψτε μου να σας κρατήσω σε αγωνία για τα πολύ μεγάλα ονόματα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και να σας παραπέμψω στην επίσημη ιστοσελίδα και στα social media της διοργάνωσης, τα οποία θα συνιστούσα να παρακολουθείτε καθημερινά.

 

Γιώργος Μαραγκός

 

  • Πέρα από το Aegean ball Festival, έχετε δώσει μεγάλη βαρύτητα σε αθλητικά events, όπως η διοργάνωση του Διεθνούς Τουρνουά Hellas Beetles Cup, Syros Triathlon και Vikelas Cup. Γιατί επιμένετε στον αθλητισμό; Ποια είναι η προσφορά (εκτός της τουριστικής ανάπτυξης) των συγκεκριμένων events για το νησί και τους κατοίκους;

Πέραν των προφανών τουριστικών και κατ’ επέκταση οικονομικών ωφελειών για το νησί μας, από τη φιλοξενία πολύ μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, το μεγάλο κέρδος για τους κατοίκους του νησιού μας και κυρίως για τη νεολαία μας είναι ότι τους βοηθάμε να δημιουργήσουν αθλητικά πρότυπα και να υιοθετήσουν μια διαφορετική στάση ζωής, η οποία θα περιλαμβάνει και την άθληση. Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι κάθε χρόνο η συμμετοχή των Συριανών παιδιών σε όλες τις διοργανώσεις αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό σημαίνει ότι ο αθλητισμός μπορεί να προσελκύσει τη νεολαία, ενώ από την άλλη δημιουργεί μεγάλη ευθύνη για τη Δημοτική Αρχή, ώστε να αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού μας, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό είναι γηρασμένες και προβληματικές. Αυτό το πράγμα δεν είναι εύκολο, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας και της αδυναμίας χρηματοδότησης τέτοιων έργων από το ΕΣΠΑ. Ήδη, όμως, έχουμε ξεκινήσει και ολοκληρώνουμε την εκπόνηση μελετών για την αναβάθμιση των δύο κλειστών αιθουσών (Α’ και Β’) στο Αθλητικό Κέντρο «Δ. Βικέλας» και του Δημοτικού Σταδίου στα Πευκάκια. Ελπίζουμε να ωριμάσουμε γρήγορα τα συγκεκριμένα έργα, ώστε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις την χρηματοδότηση και υλοποίησή τους.

 

  • Η καλοκαιρινή σαιζόν έχει ήδη ξεκινήσει. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για φέτος;

Η Σύρος είναι ένας αναπτυσσόμενος προορισμός, ο οποίος προσπαθεί με όραμα, σχέδιο και στοχευμένες ενέργειες προβολής να δηλώσει το στίγμα του στον τουριστικό χάρτη. Έχουμε επίγνωση των αδυναμιών μας, ιδιαίτερα στο κομμάτι του ξενοδοχειακού δυναμικού, με λίγες κλίνες, αλλά και των υπόλοιπων αναγκαίων ιδιωτικών και δημόσιων (μη ύπαρξη διεθνούς αερολιμένα) υποδομών. Προσωπικά, εξ επαγγέλματος, είμαι θιασώτης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για την οποία πιστεύω ότι είναι η άμεσα υπεύθυνη για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη ενός προορισμού. Κατά συνέπεια, ο Δήμος βρίσκεται εδώ για να συνεπικουρεί στις προσπάθειες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά και να δίνει την κατεύθυνση, με βάση την ταυτότητα του νησιού μας, στην οποία πρέπει να κινηθεί τουριστικά.

Οι εκτιμήσεις για το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ θετικές, τόσο για τη Σύρο όσο και για την Ελλάδα γενικότερα μιας που αναμένουμε ρεκόρ αφίξεων τουριστών στη χώρα μας. Ως Δήμος επιδιώκουμε να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο, η οποία μέχρι πρότινος για το νησί μας ξεπερνούσε μετά βίας τον ένα μήνα ώστε να τονώσουμε την επισκεψιμότητα κατά το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά, όμως, όπως προανέφερα απαιτείται μεγάλη προσπάθεια γιατί είμαστε ακόμη στην αρχή.

 

  • Φθάνοντας στο τέλος της συνέντευξης, θα ήθελα να μας αναφέρετε τους πιο σημαντικούς λόγους, για τους οποίους θα προτείνατε σε έναν νέο επισκέπτη να προτιμήσει τη Σύρο για τις διακοπές του;

Πράγματι, δύσκολη η απάντηση στο ερώτημά σας. Η Σύρος είναι μοναδική και δε μοιάζει με κανένα άλλο νησί των Κυκλάδων. Είμαι σίγουρος ότι ο κάθε επισκέπτης (ακόμη και ο πιο απαιτητικός) μπορεί να βρει έναν ή περισσότερους λόγους, για τους οποίους αξίζει να επισκεφθεί τη Σύρο. Η Σύρος συνδυάζει, με ένα ξεχωριστό τρόπο, μοναδικά και ετερόκλητα στοιχεία που δεν τα συναντάς εύκολα. Εδώ γεννήθηκε ο Πρωτοκυκλαδικός Πολιτισμός, 3.000 χρόνια π.Χ, με τους αρχαιολογικούς οικισμούς στο Καστρί και τη Χαλανδριανή, η μεσαιωνική Άνω Σύρος, η νεοκλασική Ερμούπολη που αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό θαύμα της σύγχρονης Ελλάδας. Εδώ συνυπάρχουν αρμονικά οι δύο χριστιανικές κοινότητες των Ορθόδοξων και των Καθολικών. Εδώ συντελέστηκε η μεγάλη πνευματική αναγέννηση του 19ου και 20 ου αι. Εδώ είναι η γενέτειρα του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη. Εδώ κανείς μπορεί να δει και να θαυμάσει αρχιτεκτονήματα απαράμιλλου κάλλους. Εδώ κανείς μπορεί να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα, όπως σε όλα τα νησιά του Αρχιπελάγους, και να βιώσει μοναδικές εμπειρίες κατά τη διαμονή του.

Όλα αυτά δε θα μπορούσαν να μην περικλείονται στο σλόγκαν του νησιού μας, το οποίο εύλογα είναι…more than an island.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φουρνιστάκης Αντώνης

Μεγαλωμένος στην Αθήνα, με ιδιαίτερη αγάπη στη Σύρο που θεωρεί και πατρίδα του. Eνεργό μέλος από τις 10.3.17 του Mommy and Me Cancer Foundation, το οποίο στηρίζει μητέρες στη μάχη τους με τον καρκίνο. Nομικός από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εν δυνάμει μεταπτυχιακός στο τμήμα International Shipping & Finance του University of Southampton.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;