Γιώργος Χονδραλής” Δροσοσταλιά”

Ο Γιώργος Χονδραλής, γεννήθηκε και σπούδασε στην Ελλάδα, παράλληλα με την σχολική του εκπαίδευση παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και κλασσικής κιθάρας. Το 1972 – 1977 σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή, Αθηνών, όπου αποφοίτησε με διάκριση.

Το 1978 έκανε το διδακτορικό του στην Γερμανία και το 1986 ίδρυσε την δική του οδοντιατρική κλινική στην πόλη Λουτβιγκσχαφεν της Γερμανίας.

Εκτός την επιστημονική του πορεία υπάρχουν και άλλοι στόχοι και αξίες της ζωής του που τον ακολουθούν μέχρι σήμερα, η πολιτική, η ποίηση γενικότερα η τέχνη.

Από νωρίς ασχολήθηκε με τα εικαστικά, την ζωγραφική και την ποίηση έχουν εκδοθεί αρκετά τραγούδια σε στίχους του σε τρεις γλώσσες Ελληνικά, Γερμανικά και Τούρκικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι ενεργός πολίτης και εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την Πολιτοκοοικονμία. Από την αρχή που βρέθηκε στην Γερμανία ασχολείται με την ένταξη και ενσωμάτωση των διάφορων εθνικοτήτων, αυτό άλλωστε καθορίζει την προσωπικότητα του ως Επιστήμονα, Πολιτικό και Καλλιτέχνη.

 

 

 

 

Από το 2013 μέχρι και σήμερα είναι Πρόεδρος του Ελληνο – Γερμανικού συνδέσμου Επιχειρηματιών του Ραιν Νέκαρ καθώς και από χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος.

Όποιος τον γνωρίζει θα καταλάβει από τα πρώτα κιόλας λεπτά που θα συνομιλήσει μαζί του ότι η ψυχή του και η καρδιά του είναι δοσμένα στην Ποίηση και την Καλλιτεχνία.

Η γραφή του σε νεαρή ηλικία ήταν της ρομαντικής σχολής, αργότερα τα κείμενα του είχαν πιο Πολιτικοποιημένη και Κοινωνική αντίληψη τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Χονδραλής μας παρουσιάζει πιο λυρικά κείμενα.

Ως νέος ο Γιώργος Χονδραλής είχε συνεργασία με την ομάδα του Μίκυ Θεοδωράκη, με τον συνθέτη Στέφανο όπου δημοσίευσε μια σειρά από Κοινωνικά Κριτικά Τραγούδια.

Το 1984 μαζί με εξαδέλφους του Γιώργος Χονδραλής, ίδρυσαν το μουσικό καφενείο “Τα μπλε παράθυρα” , όπου έπαιζαν κατ’ εξοχήν παλιά Ρεμπέτικα τραγούδια συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο καθοριστικά στην αναγέννηση του Ρεμπέτικου τραγουδιού.

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη, τον μιμήθηκαν ακολουθώντας το όραμα του και την αρχική του ιδέα και άνοιξαν πολλά μουσικά καφενεία στην Ελλάδα.

 

 

Το 2012  ο Γιώργος Χονδραλής ίδρυσε το Μουσικό Σύνολο “Δροσοσταλιά” η οποία παρουσιάζει επί σκηνής Κλασσικά Ελληνικά τραγούδια καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις με το στιχουργικό έργο του κ. Γιώργου Χονδραλή .

Ο Γιώργος, έχει πει ότι η Δροσοσταλιά έχει ρίζες από το καθαρό Ελληνικό Ρεμπέτικο με στοιχεία όμως των χωρών παραμονής μας.

Το 2015 εκδόθηκε το ομώνυμο άλμπουμ σε τρεις γλώσσες Γερμανικά – Ελληνικά και Τούρκικα, το στιχουργικό του έργο έχει αγκαλιάσει η μουσική σύνθεση του Περικλή Βογιατζόγλου και ερμηνεύει η Rukiye.

 

 

Το 2017, συνεργάστηκε ως παραγωγός, στιχουργός και καλλιτεχνικός επιμελητής με τον συνθέτη Αλέκο Χρυσοβέργη για την έκδοση του δίσκου με τον τίτλο “Στέμμα της Καρδιάς” με ερμηνεύτρια την Rukiye.

Τα δύο τραγούδια που έχει υπογράψει σε αυτόν τον δίσκο με τους τίτλους “Σ’ αγαπώ” και “Γύρνα Πίσω” είχαν μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό από τις πρώτες ώρες κυκλοφορίας τους ψηφιακά.

Η μουσική όταν ακουμπά σε σωστό στίχο, είναι απίστευτο μέσο για να αγγίξεις τους συνανθρώπους σου, να τους ενεργοποιήσεις και να τους κοινοποιήσεις προς την δημιουργική κατεύθυνση, να ανορθώσεις το συναίσθημα, να διευρύνεις τον ορίζοντα, ακούγοντας μια ωραία μελωδία που συνοδεύεται από τον σωστό στίχο, λέει ο ίδιος.

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου

 

«Η ματιά σου, τα δάκρυά σου θε να γίνουν δροσοσταλιά, Να ποτίσουν, να βλαστήσουν, για να ζούμε αδερφικά»

 

Τι είναι για σας η δροσοσταλιά; Τι συμβολίζει;

 

Ακριβώς όλα αυτά τα όνειρα και τα ιδανικά που συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση που αναφέρατε. Κοινωνική αλληλεγγύη , ελπίδα για καλύτερο μέλλον, συντροφικότητα δηλαδή μια κοινωνία ανεβασμένη μακριά από κάθε τι βρώμικο και σάπιο. Μια κοινωνία σεβόμενη τους  ανθρώπους και πιο ειρηνική που θέση έχουν όλοι .

 

Τι σας εμπνέει για να γράψετε;

 

Αυτά τα ιδανικά αποτελούν την κινητήρια δύναμη για ότι γράφω, ο στόχος μου είναι με την τέχνη να ανορθώσω τις ψυχές των ανθρώπων να τους βοηθήσω να αναπτυχθούν σε θετική κατεύθυνση και έτσι να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη.

 

 

Είστε γιατρός, ποιητής , καλλιτέχνης τι σας εκφράζει περισσότερο ; Σχετίζεστε με διάφορες τέχνες και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Μιλήστε λίγο για αυτό.

 

 

Όλα αυτά αποτελούν τις διάφορες πτυχές του χαρακτήρα μου, όμως και όλα μαζί υπηρετούν τον ίδιο πάντα στόχο. Μου αρέσει η μουσική, η ποίηση, η ζωγραφική , έχω στην κατοχή μου πολλούς πίνακες γνωστών και μη γνωστών ζωγράφων , ο καθένας ξεχωριστά έχει κάτι διαφορετικό και όλοι μαζί συνθέτουν το όνειρο μου.

 

Έχετε ξεχωρίσει κάποια δουλειά σας ή συνεργασία σας;

 

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω εγώ το έργο μου, είναι δικό μου και με εκφράζει όμως θα μπορούσα να πω ότι υπήρξαν διάφορες φάσεις – εποχές δημιουργίας . Η περίοδος της δικτατορίας η μετά δικτατορία περίοδος που διήρκησε περίπου δέκα χρόνια και είναι στενά συνδεδεμένη με επίκεντρο  τον Μίκη Θεοδωράκη και από το 2010 και μετά η δημιουργία και περίοδος της Δροσοσταλίας.

 

 

Γιώργος ΧονδραλήςΠώς είναι να αγκαλιάζει ο κόσμος το έργο  των  δημιουργών;

 

Είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα να βλέπεις τα αποτελέσματα του κόπου που καταβάλεις ως δημιουργός, ο κόσμος φυσικά είναι ο κριτής , καλλιτέχνης και κοινό γίνονται ένα στον στόχο της ψυχικής ανάπλασης.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Πόσο σας επηρέασε η περίοδος του lockdown;

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι τα ίδια με ότι κάνω τα τελευταία χρόνια, γράφω για τον άνθρωπο την ψυχή, την φύση το σύμπαν και νοιώθω ένα τμήμα του. Θα ήθελα να βρω τον χρόνο να συλλέξω όλες μου τις εργασίες και να εκδοθούν το lockdown λειτούργησε σαν τροχοπέδη στην εξέλιξη των ανθρώπων.

 

Angel sΈργα του κυκλοφορούν από την angelsPRmusic production

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;