Gillian Val-o Teli : “Πιστεύω στην ενέργεια που αφήνουν οι άνθρωποι στα πράγματα που έχουν αγγίξει”

SHARE

“Το σπίτι με την πλάτη στο βουνό”, είναι το νέο βιβλίο της Gillian Val-o Teli που κυκλοφόρησε πριν μερικές ημέρες από τις εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ. Είναι μια αλληγορία που ισορροπεί ανάμεσα στον πυκνό ιστό ενός διηγήματος και τον ευρύχωρο χώρο του μυθιστορήματος. Το πρώτο βιβλίο της συγγραφέα με τίτλο “Κάτω απ’ τη σκιά του Άθω” κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις το 2017 και αγαπήθηκε πολύ από το αναγνωστικό κοινό. Η Gillian Val-o Teli είναι πολίτης του κόσμου.  Της αρέσει, όπως δηλώνει η ίδια, να “αιχμαλωτίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προσώπων και των τοπίων που συναντά“. Νιώθω μεγάλη χαρά που σήμερα την φιλοξενούμε στο MAXMAG για να μας μιλήσει για το βιβλίο της, για την εικόνα που έχει σχηματίσει η ίδια για την εκδοτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά και για να δώσει συμβουλές σε κάποιον που θέλει να γίνει συγγραφέας.


Αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Έφτασε η στιγμή που βλέπετε στα βιβλιοπωλεία και το δεύτερό σας βιβλίο με τίτλο “Το σπίτι με την πλάτη στο βουνό”. Πώς αισθάνεστε;
Θα ήθελα κι εγώ να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεται να με γνωρίσουν λίγο καλύτερα οι αναγνώστες μου. Το δεύτερο βιβλίο μου είναι πράγματι γεγονός και δεν μπορώ παρά να είμαι χαρούμενη και ευχαριστημένη.

Το πρώτο σας βιβλίο «Κάτω απ’ τη σκιά του Άθω» περιέχει μια ιστορία που εξελίσσεται στην Σκιάθο, ενώ το καινούριο σας βιβλίο εξελίσσεται στο βουνό. Η φυσιογνωμία του τόπου, ως σκηνικό και όχι μόνο, πόσο ρόλο παίζει στην υποστήριξη κάθε ιστορίας; Εσείς τι επιλέγετε από τα δύο; Βουνό ή θάλασσα;
Για μένα ο τόπος όπου εξελίσσεται η ιστορία μου είναι σημαντικός διότι δανείζομαι τα φυσικά και γεωγραφικά στοιχεία για να χτίσω την υπόθεση. Το φυσικό τοπίο δίνει χαρακτήρα στους ήρωές μου και συμβάλει στις αποφάσεις τους. Προσωπικά νιώθω πιο κοντά στο βουνό, αλλά οι ιστορίες μου επιλέγουν κάθε φορά το σκηνικό που τους ταιριάζει.

Advertisement

Τελικά μπορεί η ψυχή ενός σπιτιού να θεραπεύσει την ψυχή ενός ανθρώπου; Θα θέλατε να μας αποκαλύψετε κάποιες παραπάνω πληροφορίες για το βιβλίο σας;
Το πιστεύω απόλυτα και αυτό είναι που βιώνει ο ήρωάς μου – μια θεραπευτική εμπειρία μέσα σε ένα σπίτι φορτωμένο με βιώματα. Ανοίγοντας τα μάτια της ψυχής του γνωρίζει έναν άλλο, αθέατο κόσμο που τελικά είναι πιο δυνατός και πιο πραγματικός από οτιδήποτε είχε ζήσει μέχρι τότε.

Υπάρχει κάποιο σημείο, περιστατικό στο βιβλίο, το οποίο συνδέεται με γεγονός της ζωής σας;
Όλες μου οι ιστορίες έχουν αφετηρία και επιρροές από προσωπικά μου βιώματα, όμως το τελικό προϊόν είναι ένα μείγμα πραγματικότητας και φαντασίας.

Έχετε πει σε πρόσφατη συνέντευξή σας ότι «τα πράγματα που θεωρούνται άψυχα φέρουν την ενέργεια των ανθρώπων που έχουν ζήσει γύρω τους». Εσείς έχετε κάποιο αντικείμενο που σας συνδέει με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο που έχει «φύγει»;
Έχω αρκετά. Πιστεύω στην ενέργεια που αφήνουν οι άνθρωποι στα πράγματα που έχουν αγγίξει, που έχουν αγαπήσει όσο είναι ζωντανοί. Ένα βιβλίο, ένα ρούχο, ένα δωμάτιο, οτιδήποτε έχει μοιραστεί μαζί μας τους φόβους μας, τους πόθους μας, την αλήθεια μας θα μας μαρτυρήσει στον επόμενο, αρκεί εκείνος να έχει ανοιχτά τα μάτια και την καρδιά.

Επίσης, με αφορμή την αλληγορία που κυριαρχεί στο βιβλίο σας έχετε αναφέρει «Όλα γύρω μας έχουν και μια δεύτερη ανάγνωση, αρκεί να αλλάξουμε τρόπο που τα κοιτάμε» θα θέλατε να μας αναπτύξετε περισσότερο αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα σκέψη σας;
Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι εγκλωβισμένος να κοιτάζει τα πάντα γύρω του επιφανειακά. Δεν προλαβαίνει να αξιολογεί αυτά που του συμβαίνουν, να αναζητά τους λόγους πίσω από τα πράγματα, να ακούει την εσωτερική του φωνή. Όμως, αυτή η φωνή συνεχίζει να μας μιλάει, να μας προτρέπει να κοιτάμε πίσω από την κουρτίνα, να μας οδηγεί στη ζωή που ονειρευόμαστε. Χρειάζεται μόνο λίγη σιωπή και θα την ακούσουμε να ψιθυρίζει. Ίσως, τότε, αυτά που μας συμβαίνουν να αποκτήσουν νόημα. Αλλάζοντας ματιά, μπορούμε να αλλάξουμε ζωή και ίσως να αλλάξουμε το μέλλον μας. Όμως, αυτό είναι υλικό για το επόμενο βιβλίο μου.

Advertisement

Πώς βλέπετε στην Ελλάδα της κρίσης την εκδοτική δραστηριότητα και την εξέλιξή της;
Σε ένα ζοφερό τοπίο, ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι εκδοτικοί όμιλοι, όπως ο ΑΕΝΑΟΝ, για να θυμίζουν σε όλους μας ότι η αγάπη για το βιβλίο ήταν ανέκαθεν αυτούσια κινητήρια δύναμη. Υπάρχουν ακόμα ρομαντικοί στο χώρο του βιβλίου και είναι αυτοί που θα σώσουν την κατάσταση σε έναν κόσμο όπου η μόνη αξία είναι το κέρδος.

Υπάρχουν κάποια βιβλία που πιστεύετε ότι έχουν επηρεάσει τον τρόπο σκέψης σας;
Φυσικά. Είμαι δημιούργημα των βιβλίων που έχω διαβάσει. Οι Μεγάλες Προσδοκίες του Ντίκενς σημάδεψαν την εφηβεία μου και τα έργα του Ζοζέ Σαραμάγκου την ωριμότητά μου, για να αναφέρω μόνο ενδεικτικά παραδείγματα.

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που θέλει να γίνει συγγραφέας;
Να διαβάζει ατελείωτα και να γράφει συνέχεια. Να κοιτάζει ψηλά τον ουρανό και να φαντάζεται ιστορίες να προβάλλονται στον θόλο του.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βέρα Θεσσαλονικιά με λατρεία στα αμάξια, το διάβασμα και τη μαγειρική. Με εκφράζει: «Κάθε άνθρωπος δίνει την δική του μάχη ενάντια σε κάποιο αυταρχικό κατεστημένο του καιρού του, για να ζήσει με τους δικούς του όρους»

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG