Γιάννης Κορίζης: “Ένας καλλιτέχνης είναι αναγκαίο να έχει όραμα”

 

Ο Γιάννης Κορίζης διεκδικεί μια θέση στη σύγχρονη μουσική σκηνή, διαθέτοντας μια  πολυποίκιλτη  φωνή, που ρέει λυρική  ή  στέκει λιτή & δωρική ανάλογα με το ύφος της μελωδίας.

Συστήνεται επίσημα στο  κοινό με τη δημιουργία του Δημήτρη Κορίζη  “το Θεριό”,   τραγούδι προπομπός του άλμπουμ  “Καράβια χάρτινα”, όπου συμμετέχει ο Μίλτος Πασχαλίδης με το τραγούδι “Που είμαι Εγώ”.

Ευτυχώς, δεν φοβάται τα δύσκολα και ερμηνεύει με μεγάλη ευαισθησία το υπέροχο τραγούδι των Μίκη & Γιάννη Θεοδωράκη “Μενεξεδένια  τα βουνά” , προσδίδοντάς του μια νέα αύρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα ο Γιάννης Κορίζης αποκαλύπτει τη μουσική του δεινότητα με το νέο του τραγούδι  “Οι Φάροι” ,σε στίχους του Δημήτρη Κορίζη και μουσική δική του, κάνοντας ένα ακόμα μεγάλο βήμα να μοιραστεί με τρόπο άρτιο την ερμηνεία του τραγουδιού με τον αειθαλή Μανώλη Μητσιά.

Ο τολμηρός αλλά και συνετός νέος τραγουδοποιός Γιάννης Κορίζης ανεβάζει τον πήχη με επιτυχία και καθορίζεται ως ελπιδοφόρο σημείο αναφοράς για τη μελλοντική πορεία της μουσικής μας ατμόσφαιρας.

Επιμέλεια συνέντευξης για το περιοδικό MAXMAG: Άννα Ρω

Αναρωτιέμαι αν έφτασε στην καρδιά σου η μουσική πριν ακόμα κι απ` τον έρωτα. Θυμάσαι την πρώτη φορά που σκίρτησες για ένα τραγούδι;

-Η μουσική υπάρχει στη ζωή μου ακόμα και πριν γεννηθώ, μουσικά ερεθίσματα λάμβανα από τότε! Οπότε όπως καταλαβαίνετε, η μουσική προηγείται του έρωτα! Είναι δύσκολο να θυμηθώ γιατί προέρχομαι από “μουσικό σπίτι” και από πολύ μικρός η κάθε μου μέρα ήταν γεμάτη μουσική! Χαρακτηριστικά θυμάμαι να έχω πάρει μια παιδική κιθάρα και να γυρνάω όλο το σπίτι τραγουδώντας, σε ηλικία 3 ετών νομίζω!

 Τι σε οδηγεί στις μουσικές επιλογές σου;

Η συγκίνηση, το τι θα “μιλήσει” στην καρδιά μου! Αν κάτι μου κεντρίσει το ενδιαφέρον, αν δω ότι πίσω από αυτό υπάρχει ψυχή, θα το τραγουδήσω, θα το μελοποιήσω και πάει λέγοντας! Λειτουργώ με το ένστικτο το δικό μου και σίγουρα συμβουλεύομαι και τους δικούς μου ανθρώπους που εμπιστεύομαι την άποψή τους!

Ο μοναδικός Μανώλης Μητσιάς σε μια συνέντευξή του έχει πει, πως ακόμα και σήμερα καλλιεργεί τη φωνή του με μαθήματα φωνητικής. Πώς εξασκείς Γιάννη τη φωνή σου; Μελετάς κάποιον αγαπημένο σου τραγουδιστή;

-Νομίζω ότι ο κάθε ερμηνευτής που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να φροντίζει και να βελτιώνει τις φωνητικές του δυνατότητες! Έτσι κι εγώ εδώ και χρόνια κάνω μαθήματα φωνητικής, αλλά δεν αρκούμαι μόνο σε αυτά, φροντίζω και εξασκώ την φωνή μου καθημερινά! Τα “όρια” της φωνής είναι απεριόριστα, ποτέ δεν την έχεις “κατακτήσει” εξ’ ολοκλήρου! Για αυτό πρέπει συνεχώς να την ανακαλύπτεις και να την καλλιεργείς!

Οι Φάροι είναι οι ψυχές… Πώς ήταν αλήθεια η συνεργασία σου με τον Μανώλη Μητσιά σ` αυτό το τραγούδι. Για μας τους ακροατές το σμίξιμο της φωνής σας ήταν γλυκόπιοτο.

-Μόνο χαρά και περηφάνεια έχω για αυτή τη συνεργασία! Ο Μανώλης Μητσιάς είναι ένας από τους “θρύλους” του Ελληνικού τραγουδιού, οπότε καταλαβαίνετε τι τιμή αποτελεί για εμάς η εμπιστοσύνη του στο έργο μας! “Οι φάροι” μας είναι ένα ντουέτο που έγινε με πολλή αγάπη, “ευγένεια ψυχής” και μεράκι κι από τους δύο! Γεμίζω χαρά όταν ακούω ότι συγκινεί τόσο κόσμο!

Ο Δημήτρης Κορίζης, πατέρας σου και στιχουργός των τραγουδιών που ερμηνεύεις είναι και μέντορας σου; Αν και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι έστω στο παρασκήνιο δεν υπάρχει κάποια θηλυκή αύρα.

-Ο πατέρας μου είναι ο άνθρωπος που ξεκινήσαμε μαζί όλο αυτό το “μαγικό” ταξίδι! Από μικρός άκουγα τα τραγούδια του, τις μουσικές του, διάβαζα τα λόγια του! Σίγουρα με διαμόρφωσε και πήρα πράγματα από αυτόν! Νομίζω ότι και οι δύο κερδίσαμε και κερδίζουμε πράγματα από αυτόν τον συνεχή μουσικό διάλογο! Υπάρχουν και φορές που διαφωνούμε αλλά μόνο έτσι δημιουργείς πραγματικά, μόνο έτσι βγαίνουν ωραία αποτελέσματα! Όσον αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, υπάρχει και στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο θηλυκή αύρα! Είμαι πολύ καλά στην προσωπική μου ζωή και είναι σίγουρα κινητήριος δύναμη αυτό για πολλά πράγματα!

Τι οράματα μπορεί να έχει ένας νέος μουσικός σήμερα εν μέσω Covid – 19, απαγορεύσεων και κλειστών μουσικών σκηνών;

-Σίγουρα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, επιβαρύνει την ήδη επιβαρυμένη Ελληνική μουσική σκηνή! Ωστόσο, ένας καλλιτέχνης είναι αναγκαίο να έχει όραμα και να είναι δημιουργικός, ανεξαρτήτως των συνθηκών που επικρατούν! Ας είμαστε αισιόδοξοι και να ελπίζουμε ότι θα καλυτερέψουν οι συνθήκες για όλους!

 Ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, επαρκούν για την επικοινωνία του τραγουδοποιού με το κοινό του;

-Νομίζω ότι στις καλές εποχές της δισκογραφίας έφταναν και περίσσευαν! Τώρα πια λόγω της πληθώρας των ερεθισμάτων είναι δύσκολο να φτάσει η δουλειά σου στο ευρύ κοινό μόνο από αυτά. Οι νέες συνθήκες απαιτούν ζωντανές εμφανίσεις, υπομονή και “χτίσιμο” της πορείας σιγά σιγά! Το διαδίκτυο μπορώ να πω ότι βοηθάει πολύ τους νέους δημιουργούς και την προώθηση του έργου τους! Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση πιστεύω!

 Ποιο θα ήταν το ιδανικό μουσικό τοπίο για σένα;

-Ένα μουσικό τοπίο δίχως playlist! Να δίνονται ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους από τα κεντρικά ραδιόφωνα, τα μέσα με ισχύ γενικότερα! Έχει έρθει η ώρα νομίζω να διαμορφωθεί ένα νέο μουσικό τοπίο, πρέπει όλοι να δώσουμε χώρο σε νέους ερμηνευτές και δημιουργούς, γιατί αυτοί αποτελούν το μέλλον της Ελληνικής μουσικής! Ο σεβασμός στους παλαιότερους της τέχνης μας είναι αναγκαίος, η πίστη και ο σεβασμός στους νέους είναι η συνέχεια της ζωής!

Γιάννης Κορίζης
Γιάννης Κορίζης

Εκτός από τη μουσική, τι άλλο έπεται στη δημιουργικότητα του Γιάννη Κορίζη;

-Ωραία ερώτηση κι αυτή! Μου αρέσει να εμπλουτίζω τις γνώσεις στην επιστήμη μου, είμαι τελειόφοιτος στο τμήμα Οικονομικής επιστήμης του Πανεπιστήμιου Πειραιά! Η ενασχόλησή μου με τα οικονομικά με έχει βοηθήσει και στην μουσική, όλα συνδέονται μεταξύ τους! Μου αρέσει να αθλούμαι γενικότερα από μικρός, βλέπω ταινίες, προσπαθώ να έχω μία γεμάτη μέρα!

Ποιες είναι οι κυριότερες αξίες που θεμελιώνουν την προσωπικότητά σου και δεν θα καταπατούσες για κανένα λόγο;

-Ο σεβασμός στην προσωπικότητα, στις ιδιαιτερότητες ενός άλλου ανθρώπου και η ευγένεια, είναι βασικές αξίες στην ζωή μου!

Αυτά τα δύο φανερώνουν το ποιόν ενός ανθρώπου! Μέσα σε αυτά τα δύο περικλείονται η αγάπη, η κατανόηση, η μεγαλοψυχία, η προσφορά, η δοτικότητα,  η “ευγένεια ψυχής”, η ανθρωπιά! Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ξεχωριστά όμορφος! Ας κρατήσουμε αυτό και να μη γινόμαστε εύκολα κριτές των πάντων!

Σας ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ερωτήσεις σας, την χάρηκα πολύ την συνέντευξη!

Και εμείς ευχαριστούμε Γιάννη και σου ευχόμαστε να πλέεις πάντα,έτσι όμορφα, σε μουσικά πελάγη!

 

  1. Συνέντευξη στην Καθημερινή και τη Γιώτα Συκκά 7/7/2020

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Ρω

Η Άννα Ρω σπούδασε Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. Η συγγραφή όμως είναι ο άξονας επικοινωνίας της. Γράφει διηγήματα, ποίηση, θεατρικά έργα, παραμύθια. Θεωρεί το θέατρο ως την "Άνασσα" των τεχνών και πιστεύει ακράδαντα, πως όλα θα ήταν αλλιώς, αν αισθανόμαστε από λίγο ως πολύ όλοι ποιητές.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;