Γεωργία Καλαμαρά:”πιο τρομακτικός είναι ο ψυχικός θάνατος.

Η Γεωργία Καλαμαρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ηλεία. Είναι έγγαμη και μητέρα τριών παιδιών. Κατοικεί στην Αθήνα από το 2000. Εργάζεται σε ειδησεογραφικό πρακτορείο ως editor-proofreader. Η Γεωργία Καλαμαρά έχει αποσπάσει βραβεία έπειτα από συμμετοχή σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και πολλά διηγήματά της κυκλοφορούν σε ανθολογίες (13 συνολικά) από ποικίλες εκδόσεις, ενώ κάποια άλλα έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες (δημοκρατία, Η ΓΝΩΜΗ) καθώς και σε περιοδικά (ΚΕΦΑΛΟΣ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ). Η Γεωργία Καλαμαρά έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής για μυθιστόρημα και διήγημα, σεμινάρια για τη λογοτεχνία του φανταστικού, καθώς επίσης και σεμινάριο διόρθωσης κι επιμέλειας κειμένων. Από τις εκδόσεις Λυκόφως κυκλοφορεί η ανθολογία «Βρόχος» όπου φιλοξενείται η συγγραφική της συνεργασία με τον συγγραφέα Γιώργο Δάμτσιο. Από τις εκδόσεις Γράφημα κυκλοφορεί το μυθιστόρημά της επικής φαντασίας «Φεγγαροφύλακες» το οποίο ενέπνευσε τους Silent Vortex και συνέθεσαν μέταλ κομμάτι με τίτλο «Moonkeepers». Η νουβέλα «Ήμισυς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο (Μάρτιος 2021).

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευάγγελου-Παπαθανασίου

Η Γεωργία Καλαμαρά είναι ένα δημιουργικό ταλέντο που καινοτομεί με την έμπνευση. Τη γοητεύει το φανταστικό και πιστεύει ότι η υπεύθυνη χρήση του εμπλουτίζει τη μυθοπλασία και συμβάλλει στη ζωντάνια της.

Η Γεωργία Καλαμαρά γνωρίζοντας πόσο απαιτητικό είναι να υπηρετείς την ποιοτική γραφή έδωσε στο κοινό ένα άρτιο αποτέλεσμα . Με νηφαλιότητα και πνευματική διαύγεια, αυτοσυγκέντρωση, παρατηρητικότητα, ωριμότητα σκέψης και ερευνητικότητα. Όπλα που κάνουν την γραφή της  Γεωργίας Καλαμαρά να τρέχει όπως το νερό από την πηγή, γεμάτη αισθήματα και ανθρωπιά, ικανή να δημιουργεί στο μυαλό του αναγνώστη εικόνες έξυπνες, μελετημένες, φανταστικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

 

 

‘Ημισυς . Γιατί επέλεξες τη λογοτεχνία του φανταστικού ως πρώτη γνωριμία με το κοινό;

Πάντοτε με έλκυε η λογοτεχνία του φανταστικού. Έχει μια μαγεία, μια ιδιαίτερη γοητεία και ομορφιά. Προσωπικά ήταν πρόκληση (ένα στοίχημα με τον εαυτό μου) που έπρεπε να αποδεχτώ και να διαπιστώσω αν μπορώ να τα καταφέρω. Σαφώς και χρειάστηκε να μάθω τα μυστικά και τις τεχνικές συγγραφής ενός τέτοιου μυθιστορήματος προτού προβώ στη συγγραφή του.

Από τις εκδόσεις Γράφημα κυκλοφορεί το μυθιστόρημά σου  επικής φαντασίας «Φεγγαροφύλακες» το οποίο ενέπνευσε τους Silent Vortex και συνέθεσαν μέταλ κομμάτι με τίτλο «Moonkeepers». Πώς αισθάνθηκε  η Γεωργία για αυτό;

Είναι πραγματικά μοναδικό το συναίσθημα. Συγκινήθηκα πολύ όταν έκλεισε η συνεργασία με την μπάντα και ακόμη περισσότερο όταν άκουσα το κομμάτι. Θεωρώ ότι ήταν από πολύ δυνατές μου συνεργασίες. Η πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια συνοδεύτηκε από αγάπη σε όλες τις μορφές της.

Γεωργία Καλαμαρά

Ο Σεραφίν Λόμπο, είναι ιδιωτικός ερευνητής, ζει στη Μαδρίτη, κουβαλάει όμως ένα θανάσιμο μυστικό: είναι αναγκασμένος να ζει καθημερινά τον θάνατό του και την Ανάσταση του..Σε φοβίζει ο θάνατος;

Σαφώς. Πολύ κιόλας. Αν και είναι μια κατάσταση αναπόφευκτη, δεν την αντέχω. Ειδικά όταν αφορά πρόσωπα προσφιλή και αγαπημένα. Ωστόσο πιο τρομακτικός είναι ο ψυχικός θάνατος.

Ποια συναισθήματα επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της συγγραφής αυτού του βιβλίου και πόσο χρόνο χρειάστηκε για να τελειώσει;

Πάντα επικρατεί η ανυπομονησία και η αγωνία, πρώτα απ’ όλα να καταφέρω να ολοκληρώσω ένα έργο κι ύστερα να το επιμεληθώ μέχρι να γίνει άρτιο. Ταυτόχρονα όμως νιώθω όσα νιώθουν οι ήρωες του βιβλίου κι αυτό πολλές φορές δυσκολεύει τη διαδικασία της συγγραφής· την καθυστερεί.

Το συγκεκριμένο βιβλίο ολοκληρώθηκε σε περίπου τρεις μήνες.

Το βιβλίο  σου έχει κοινά με τη σύγχρονη εποχή;

Παρόλο που είναι φαντασίας, ναι, έχει άπειρα κοινά, ιδίως με την Covid εποχή που ζούμε. Μια ανάγνωση θα σας πείσει!

Οι ήρωες σε κατευθύνουν ή εσύ από την αρχή ξέρεις την ιστορία ολόκληρη;

Πάντα με κατευθύνουν. Αυτή είναι και η μαγεία της συγγραφής εξάλλου!

Το φινάλε της ιστορίας «φεγγαροφυλακες» απομένει ανοιχτό. Να αναμένουμε  τη συνέχεια;

Για την ώρα δεν υπάρχουν σχέδια για δεύτερο βιβλίο. Όμως κάποια στιγμή θέλω να γράψω τη συνέχεια, κυρίως γιατί θέλω να μάθω εγώ η ίδια πώς εξελίχθηκαν οι ήρωες και σε τι νέους μπελάδες μπήκαν. Πιστεύω πως όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, όλα θα γίνουν!

Γεωργία Καλαμαρά
Γεωργία Καλαμαρά

Η λογοτεχνία του φανταστικού, ενώ σε άλλες χώρες έχει ανθίσει και έχει απήχηση, εν τούτοις στην Ελλάδα υπάρχει μια δυσπιστία, μια επιφυλακτικότητα απέναντι στο είδος γιατί;

Είναι μια απορία που λίγο πολύ όλοι την έχουμε εκφράσει κατά καιρούς. Ίσως οφείλεται στο ότι οι ξένοι συγγραφείς έχουν δώσει άριστα δείγματα και έτσι οι Έλληνες αναγνώστες δυσπιστούν σε βιβλία Ελλήνων συγγραφέων. Ωστόσο ελπίζω να ξεπεραστεί το πρόβλημα, διότι υπάρχουν αξιόλογες ελληνικές πένες που αξίζουν τον αναγνωστικό μας χρόνο.

Πώς σκέφτεσαι συγγραφικά τον εαυτό σου σε λίγα χρόνια;

Μιας και η συγγραφή είναι κάτι που αγαπώ, εύχομαι στο μέλλον να έχω προσφέρει πολλά και ποιοτικά αναγνώσματα.

Ένα μήνυμα για το maxmag;

Εύχομαι να συνεχίσετε το περιοδικό σας με την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος και να μας χαρίζετε τόσο όμορφα άρθρα για τις τέχνες και όχι μόνο! Ένα μεγάλο ευχαριστώ που στηρίζετε το βιβλίο και τους δημιουργούς του. Πάντα εμπνευσμένοι, με θετική ενέργεια και διάθεση!

Ευχαριστούμε πολύ την Γεωργία Καλαμαρά για το φωτογραφικό υλικό.

Εκδόσεις Υδροπλάνο

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;