γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ: “Θέλαμε να μάθουμε περίεργα πράγματα για τον κόσμο συνδυάζοντας τα με βασικές γεωγραφικές γνώσεις”

γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ

Οι γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ είναι μία σελίδα με εκπαιδευτικό περιεχόμενο σχετικό με τη γεωγραφία. Τη γεωγραφία πολύ συχνά συμπληρώνουν θεματικές όπως η ιστορία, η γεωλογία, αλλά και η λαογραφία. Χάρις το μοναδικό τους στυλ, καταφέρνουν να μεταφέρουν πολύτιμες γνώσεις σε κάθε αναγνώστη και σε κάθε θεατή των βίντεο τους. Οι γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ αποτελούν έναν χώρο που θα βρείτε πληθώρα ιδιαίτερων facts τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ακούτε για πρώτη φορά. Μέσω της προσωπικής τους ενασχόλησης, προσπαθούν να μάθουν πρώτα οι ίδιοι και στη συνέχεια να μεταλαμπαδεύσουν την ομορφιά της γνώσης που κυκλοφορεί.

Τον τελευταίο καιρό, λόγω σελίδων όπως οι γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ και η facebook σελίδα “Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ“, όλο και περισσότερος κόσμος αρχίζει να ανακαλύπτει και να αγαπάει τη γεωγραφία. Είναι κάτι που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο. Οι γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ έχουν ως στόχο να ταξιδέψουν κάθε σπιθαμή του πλανήτη και να τον κατακτήσουν με τον μοναδικό τους τρόπο.

Επιμέλεια συνέντευξης για το MAXMAG: Γιώργος Καρκαλέτσης

Για κάποιον ή κάποια που δε σας γνωρίζει και διαβάζει αυτή τη συνέντευξη, ποιο θα θέλατε να είναι το πρώτο που θα μάθουν για εσάς;

Αχ ωραία ξεκινήσαμε, ό,τι καλύτερο να μιλάμε για τον εαυτό μας! Εσείς… τα νέα σας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς σας ήρθε η ιδέα να ασχοληθείτε με την γεωγραφία και να δημιουργήσετε τους «γεωΓΡΑΦΙΚΟΥΣ»;

Θα χρειαστεί να πάμε πίσω στον Απρίλη του 2020, όπου η κλεισούρα έχει χτυπήσει κόκκινο και οι ώρες που περνάμε μπροστά από μια οθόνη κάθε μέρα ξεπερνάνε το διψήφιο αριθμό. Το YouTube κανάλι Geography Now και η facebook σελίδα Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ είναι πολύ καλή παρέα στα διαλείμματα. Θέλαμε να μάθουμε περίεργα πράγματα για τον κόσμο συνδυάζοντας τα με βασικές γεωγραφικές γνώσεις. Έτσι για παράδειγμα, η Ισλανδία έχει μεν πρωτεύουσα το Ρέικιαβικ, αλλά και οι Ισλανδοί πιστεύουν ακόμα στα τρολς. Μας φάνηκε τρομερά ενδιαφέρον να ξεκινήσουμε ένα κανάλι στο YouTube με τέτοιο περιεχόμενο και στα ελληνικά.

Πίσω από την ονομασία σας, υποθέτω πως υπάρχει κάποια ιστορία. Θέλετε να την μοιραστείτε μαζί μας;

Ναι δυστυχώς υπάρχει! Η αρχική ιδέα ήταν να ονομαστούμε Εθνικοί Γεωγραφικοί, μεταφράζοντας κατά λέξη το National Geographic. Σε συζητήσεις με φίλους δυστυχώς κανείς δεν αντιλαμβανόταν αμέσως τη σύνδεση. Όποτε για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις με την πρώτη λέξη, ξεμείναμε με τους Γεωγραφικούς, τονίζοντας το 2ο συνθετικό με κεφαλαία γράμματα.

Όλη αυτή η διαδικασία έρευνας, συγγραφής άρθρων, αλλά και δημιουργίας βίντεο, τι σας έχει προσφέρει;

Εκτός από τενοντίτιδα και αυξημένη μυωπία; Η ανάγκη για ταξίδια έχει μεγαλώσει πολύ, θέλουμε διακαώς να δούμε από κοντά αυτά τα πράγματα για τα οποία γράφουμε και μιλάμε. Παράλληλα το μοντάζ και το σπικάζ μας ενδιέφερε ανεξάρτητα από την γεωγραφία και πλέον θέλουμε με κάθε νέο βίντεο να γινόμαστε καλύτεροι.

Πόσο σημαντικό θεωρείτε το να λάβει κάποιος άνθρωπος τις κατάλληλες γεωγραφικές -αλλά και ιστορικές- γνώσεις σε νεαρή ηλικία και γιατί;

ΠΟΛΥ σημαντικό! Θα σας μεταφέρω σε ελεύθερη μετάφραση αυτό που είπε ο Robert Kaplan, “Η γεωγραφία μας διδάσκει την ταπεινότητα”. Αν βάλουμε και την ιστορία στην εξίσωση, ακόμα καλύτερα.

γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ
Μέσο ύψος των ανθρώπων στις ευρωπαϊκές χώρες / Πηγή εικόνας: γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ

Παρακολουθώντας τα βίντεο-αφιερώματα που δημιουργείτε για διάφορες χώρες και περιοχές, έχω αντιληφθεί ότι τρέφετε μεγάλη αγάπη για τα ιδιαίτερα facts. Ποια θα επιλέγατε ως τα τρία πιο περίεργα που έχετε συναντήσει;

  1. Όταν τα Αλπακά παραχαίρονται, γίνονται λίγο άκομψα, και φτύνουν δεξιά κι αριστερά.
  2. Το ξανθό γονίδιο στα νησιά Σολομώντα.
  3. Στην κουλτούρα των Μαροκινών, το συκώτι θεωρείται το κέντρο της αγάπης κι όχι η καρδιά.

Πολύ συχνά, όταν αναφέρεστε σε κάποιον προορισμό, γράφετε και για σχετικές ταινίες που είτε έχουν γυριστεί στην εκάστοτε τοποθεσία είτε απλά η πλοκή της ταινίας διαδραματίζεται σε αυτές. Ποιες ταινίες θα διαλέγατε ως τις 5 αγαπημένες σας;

  • H Καζαμπλάνκα του Michael Curtiz (1942)
  • Η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Peter Jackson (2001-2003)
  • Το Into the Wild του Sean Penn (2008)
  • To Paris, Texas του Wim Wenders (1984)
  • Το Planet Earth με τον David Attenborough (αν και δεν είναι ταινία αλλά σειρά, νομίζω μπορούμε να τη βάλουμε στη λίστα)

Φαντάζομαι ότι κάποια βιβλία, βίντεο ή άλλες σελίδες αποτέλεσαν και αποτελούν πηγή έμπνευσης για εσάς. Έχετε να προτείνετε κάποια από αυτές τις πηγές στους αναγνώστες μας;

Τα ιντερνετικά τα καλύψαμε σε άλλη ερώτηση, από βιβλία όμως μπορώ να προτείνω εύκολα το “Οι αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας” του Tim Marshall και το “Τι έμαθα περπατώντας τον κόσμο” της Λένας Διβάνη.

Ποιες χώρες από αυτές που έχετε εξερευνήσει μέσω της δουλειάς σας ως τώρα (ή και δεν έχετε εξερευνήσει ακόμα) σας έχουν εξάψει περισσότερο τον ενθουσιασμό και θα θέλατε να επισκεφθείτε όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση με την πανδημία;

Θέλουμε να δούμε από κοντά κάθε σπιθαμή της Ισλανδίας, να κάνουμε road trips στην Ιρλανδία και τη Σκωτία! Εκτός Ευρώπης τώρα, σίγουρα θα πω το Περού αλλά και τα Νησιά Σολομώντα πριν βυθιστούν τελείως.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, θα θέλατε να μας πείτε ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον των «ΓεωΓΡΑΦΙΚΩΝ»;

Να κατακτήσουμε τον κόσμο! Έβλεπα Pinky και Brain μικρός μην με παρεξηγείτε. Όσον αφορά το κανάλι μας στο YouTube, θα θέλαμε να αρχίσουμε να ταξιδεύουμε και να ασχοληθούμε και με την κινηματογράφηση. Όσον αφορά την ιστοσελίδα μας (geografikoi.gr), βασικός στόχος είναι να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, να προσθέτουμε δηλαδή άρθρα με facts για όλο τον κόσμο σε καθημερινή βάση.

Σας ευχαριστούμε πολύ γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ! 

Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από το προσωπικό αρχείο των γεωΓΡΑΦΙΚΩΝ.

 

Οι γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ στα social media:

Ιστοσελίδα: https://www.geografikoi.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/geografikoi

Instagram: https://www.instagram.com/geografikoi/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/geografikoi/_created/

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Καρκαλέτσης

Είμαι ο Γιώργος και σπουδάζω Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης. Δηλώνω μεγάλος λάτρης του κινηματογράφου, του αθλητισμού, αλλά και των ταξιδιών. Τις περισσότερες φορές, θα με βρείτε έξω να φωτογραφίζω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;