Φωτεινή Αριστακεσιάν (aka Fosbloque) : “Δεν είναι απλά νούμερα προβολών, αλλά άνθρωποι που απολαμβάνουν το υλικό σου.”

Fosbloque

Η Φωτεινή Αριστακεσιάν είναι μια επιτυχημένη YouTube vlogger. Το κανάλι της, το Fosbloque, αυτή τη στιγμή μετράει πάνω από 72 χιλιάδες followers, ενώ τα video της με θέμα την καθημερινότητά της, τα ταξίδια της αλλά και το styling, έχουν κατά μέσο όρο πάνω από 50 χιλιάδες views το καθένα.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Δέσποινα Χατζηεμμανουήλ

 

 • Το YouTube πλέον έχει αρχίσει να αποκτά σπουδαίο έδαφος στην Ελλάδα. Ολοένα και περισσότεροι παίρνουν την απόφαση να δημιουργήσουν το δικό τους κανάλι και από εκεί να εκφραστούν όπως επιθυμούν. Εσύ πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το vlogging;

Πάντοτε με ενδιέφερε η μόδα και το lifestyle. Έτσι, πριν το Youtube είχα προσπαθήσει αρκετές φορές να ξεκινήσω κάποιου είδους προσωπικό ιστότοπο, όπου θα μοιράζομαι ιδέες και ότι με εμπνέει, είχα δοκιμάσει μέχρι και να ανοίξω blog. Όμως πάντοτε βαριόμουνα, και λίγο μετά το ξεκίνημα το παρατούσα, δεν με είχε κρατήσει τίποτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ανακάλυψα τη δυνατότητα των βίντεο, για άλλη μια φορά το επιχείρησα. Σε αντίθεση με τις άλλες φορές, το Youtube με κράτησε! Μου είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να δημιουργώ βίντεο, από το να τραβάω απλά φωτογραφίες. Αρχικά μπορώ να είμαι πιο δημιουργική, αφού από τη μουσική επένδυση μέχρι και το μοντάζ, οι δυνατότητες είναι άπειρες και μπορώ συνεχώς να πειραματίζομαι.

Επιπλέον, το video content είναι και πιο προσωποποιημένο, καθώς μιλάω με το κοινό μου, συμμετέχοντας έτσι σε μια διαδραστική και engaged κοινότητα.

Έτσι ξεκίνησα αρχικά με βίντεο σχετικά με μόδα, ώστε να υπάρχει μια θεματική κατεύθυνση, όταν όμως άρχισε να αναπτύσσεται η σχέση μου με το κοινό ξεκίνησα και τα λεγόμενα ‘vlogs‘, δηλαδή πιο προσωπικά βίντεο που πηγάζουν από την καθημερινότητα μου.

 

 • Αν και Θεσσαλονικιά, ζεις στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Η απόφαση αυτή ήρθε με αφορμή την επαγγελματική σου επιλογή;

Ακριβώς! Καλώς η κακώς τα περισσότερα αν όχι όλα δρώμενα που σχετίζονται με το επάγγελμα μου, διαδραματίζονται στην Αθήνα. Κάποια στιγμή λοιπόν συνειδητοποίησα πως για το καλό του καναλιού μου θα πρέπει να είμαι εκεί.

 

 • Τα video σου φαίνονται αρκετά αυθόρμητα. Υπάρχει ωστόσο κάποια προετοιμασία πριν βγεις μπροστά στην κάμερα ή ξεκινάς και αυτοσχεδιάζεις;

Τα vlog video, αυτά δηλαδή που περιστρέφονται γύρω από την καθημερινότητα μου, είναι εξ ολοκλήρου αυθόρμητα, χωρίς καμία προετοιμασία.

Στα θεματικά βίντεο, που μπορεί να έχουν σχέση με μόδα, ομορφιά ή κάποιο άλλο θέμα, σαφώς ξεκινούν με κατεύθυνση το εκάστοτε θέμα, όπως και θα έχω προετοιμάσει κάποιες σκέψεις/ιδέες που θέλω να μοιραστώ. Το λεκτικό κομμάτι όμως και πάλι, θα είναι αυθόρμητο. Δηλαδή δεν προετοιμάζω ποτέ τα ‘κείμενα’.

 • Ποια video σου έχουν μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό και γιατί πιστεύεις συμβαίνει αυτό;

Τα vlog θεωρώ είναι αυτά που αρέσουν περισσότερο στον κόσμο. Ειδικά τα ταξιδιωτικά vlog! Νομίζω τους αρέσει να βλέπουν έναν προορισμό ή και μια εμπειρία (π.χ. φεστιβάλ) μέσα από τα μάτια και την αντίληψη ενός ατόμου της διπλανής πόρτας. Είναι πιο relatable και βλέπουν πως μπορούν και εκείνοι να το ζήσουν, βλέπουν τα στραβά που τυχαίνουν, νιώθουν πως βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις στιγμές αυτές.

 

 • Είναι αρκετά σύνηθες οι YouTubers να έχουν ένα “παρατσούκλι” για το fan base τους. Εσύ, αποκαλείς τους followers σου “κουτσούνια”. Πώς προέκυψε αυτό;

Το ”κουτσούνια” είναι ένα παρατσούκλι που χρησιμοποιούσα πολλά χρόνια πριν ξεκινήσω το Youtube, πειράζοντας έτσι φίλους & γνωστούς. Έτσι, όταν ξεκίνησα να απευθύνομαι στο κοινό, μου βγήκε πολύ φυσικά.

 

 • Οι ξένοι YouTubers έχουν σχηματίσει ένα “community” που βοηθάει ο ένας τον άλλο κι εμφανίζονται ο ένας στα βίντεο του άλλου. Υπάρχει αντίστοιχη αλληλεγγύη ανάμεσα στους Έλληνες του είδους;

Υπάρχει! Όπως και στο εξωτερικό, έτσι και εδώ, με τον καιρό γνωρίζεις την μεγαλύτερη μερίδα των Youtube Creators, και όπως είναι φυσικό με πολλούς κάνεις ‘κλικ’. Κάτι που γίνεται βέβαια σε κάθε επαγγελματικό κλάδο.

Με αυτούς λοιπόν ξεκινά μια συνεχής πορεία συνεργασιών και αλληλοϋποστήριξης. Με κάποιους, αναπτύσσονται ακόμα και φιλίες. Όπως και στο εξωτερικό, έτσι και εδώ, δεν θα συμβεί με όλους, αφού δεν γίνεται να ταιριάξεις με όλους, αλλά θα συμβεί.

Fosbloque

 • Πέρα από την γλώσσα, που σίγουρα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, θεωρείς ότι το ελληνικό YouTube υστερεί και κάπου σε σχέση με το ξένο;

Θεωρώ πως υστερεί στη θεματολογία. Είναι βέβαια λογικό, καθώς η Ελληνική κοινότητα δεν υφίσταται ούτε δραστηριοποιείται όσα χρόνια το κάνει η ξένη. Όμως θα ήθελα να δω μεγαλύτερη ποικιλία στα κανάλια, τις θεματολογίες κ.λ.π. Όλοι, ακόμα και εκείνοι που ξεκινούν τώρα, κάνουν μια από τα ίδια.

 

 • Γενικά, πόσο δύσκολο είναι να είσαι YouTuber creator στην Ελλάδα;

Από δημιουργικής άποψης, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Το Youtube είναι μια ελεύθερη πλατφόρμα όπου ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει να μοιράζεται τις ιδέες του. Google is your best friend, επομένως κάθε πληροφορία είναι προσβάσιμη, όσο αφορά στρατηγικές, branding, διαχείριση καναλιού κλπ Άρα είναι και εφικτή η συνεχής βελτιστοποίηση του content.

Από οικονομικής άποψης, όπως και στο εξωτερικό έτσι και εδώ, οι αποδοχές αργούν να έρθουν. Αρχικά ο καθένας δουλεύει ‘εθελοντικά’ και μόνο επενδύει σε χρόνο και σε χρήμα. Αν γίνει σωστή και με πάθος δουλειά, κάποια στιγμή πιθανόν να μπορεί να βιοποριστεί κανείς από αυτό. Εμένα μου πήρε περίπου 3 χρόνια να φτάσω σε αυτό το σημείο, άλλους τους πήρε λιγότερο, άλλοι δεν το έχουν καταφέρει.

 

 • Από τα σχόλια κάτω από τα video σου, φαίνεται πως οι fans σου σε αγαπούν πάρα πολύ. Σε πλησιάζουν στο δρόμο; Σου μιλάνε;

Ναι φυσικά. Μου αρέσει πολύ να γνωρίζω από κοντά άτομα που με παρακολουθούν και πάντα στα βίντεο τους ενθαρρύνω να μου μιλήσουν, αν τυχών με δουν κάπου έξω. Είναι όμορφο, αφού αντιλαμβάνεσαι έτσι πως δεν είναι απλά νούμερα αυτά των προβολών, αλλά άνθρωποι που απολαμβάνουν το υλικό σου.

Fosbloque

 • Εκτός από το YouTube ασχολείσαι αρκετά και με το Facebook και το Instagram. Ποιό από τα δύο μέσα προτιμάς και γιατί;

Το Instagram δαγκωτό. Είμαι οπτικός τύπος και αγαπώ τις φωτογραφίες από μικρή. Η πλατφόρμα του Instagram είναι βασισμένη σε αυτό, ενώ του facebook με μπερδεύει και με τα άλλα του στοιχεία, γι’ αυτό και δεν το δουλεύω πολύ, σε αντίθεση με το Instagram όπου ανεβάζω τακτικά.

 

 • Εν κατακλείδι, πιστεύεις πως έχει έρθει η εποχή που το YouTube θα αντικαταστήσει την τηλεόραση;

Θεωρώ πως το Youtube έιναι κάτι πολύ διαφορετικό από την τηλεόραση, προσφέροντας πιο αυθόρμητο περιεχόμενο, πιο ειλικρινές,χωρίς πολλά άτομα να επηρεάζουν το content του καθένα, άρα μη χάνοντας την αυθεντικότητα.

Δεν ξέρω αν όλο αυτό θα αντικαταστήσει την τηλεόραση, άλλα σίγουρα έχει ήδη κερδίσει μεγάλο έδαφος, καθώς οι top youtubers ξεπερνούν ήδη σε νούμερα τα μεγάλα κανάλια. Επιπλέον τα νούμερα αυτά είναι πιο στοχευμένα, με ξεκάθαρο και μετρήσιμο target group ανθρώπων.

Ίσως εν τέλη ο κόσμος απλά να βαρέθηκε τα ίδια και τα ίδια, και όλο αυτό όντως να οδηγήσει στην αντικατάσταση που αναφέρεις. Ίσως όμως αφυπνίσει την TV να επενδύει σε πιο φρέσκο υλικό και νέα άτομα, να ξεφορτωθεί τα στυγνά στυλιζαρισμένα πρότυπά του, και τότε να συναγωνιστεί με το Youtube. Θα δούμε.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

YouTube: Fosbloque

Facebook: Fosbloque

Instagram: fosbloque

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δέσποινα Χατζηεμμανουήλ

Γεννήθηκα και σπούδασα στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσα ιστορικό αρχαιολογικό, αλλά με κέρδισε η μεγάλη μου αγάπη που είναι το θέατρο. Κάθε φορά που δηλώνω ηθοποιός, ένα Όσκαρ πέφτει από το ράφι του...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;