Φωτεινή Βελεσιώτου:”Όλα είναι κύκλος”

Η Φωτεινή Βελεσιώτου γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1958. Τα παιδικά και εφηβικά χρόνια της, τα έζησε εκεί. Η μουσική είναι παρούσα στη ζωή της. Η αγάπη του πατέρα της για τη βυζαντινή αλλά και την κλασσική μουσική είναι μεγάλη. Έτσι αυτά είναι τα πρώτα ακούσματά της και η μουσική της παιδεία μέχρι τα 18.

Η Φωτεινή Βελεσιώτου ανακάλυψε το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι στα 18 της χρόνια όταν άφηνε την Καρδίτσα για να πάει στη Θεσσαλονίκη για σπουδές. Τελειώνει την Παιδαγωγική ακαδημία και αμέσως αρχίζει να εργάζεται ως δασκάλα. Η δουλειά της αλλά και η μητρότητα (μητέρα 2 παιδιών) απορροφούσαν το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου της.

Το τραγούδι μπήκε τυχαία στη ζωή της Φωτεινής Βελεσιώτου , όταν δέχτηκε την πρόταση να τραγουδήσει σε ένα ρεμπέτικο σχήμα το 1983, κάτι που κράτησε σχεδόν 20 χρόνια.

Ένα ξεχωριστό μουσικό στέκι, το Καφωδείον Ελληνικό στέγασε τη Φωτεινή Βελεσιώτου για 7 χρόνια. Εκεί την γνώρισε και την αγάπησε το κοινό της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Στο χώρο αυτό γνωρίστηκε με το Γιώργο Καζαντζή το 2008 και το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής ήταν το τραγούδι “Μέλισσες” σε στίχους της Ελένης Φωτάκη. Ένα τραγούδι που αποτέλεσε το εφαλτήριο για να ξεφύγει από τα μουσικά όρια της Θεσσαλονίκης.
Η ταλαντούχα Φωτεινή Βελεσιώτου μέσα από τη μουσική της μάς δείχνει το φωτεινό και αισιόδοξο πρόσωπο μιας συγκροτημένης προσωπικότητας. Οι βασικοί άξονες τους οποίους θέλει να επικοινωνήσει μέσα από τα τραγούδια της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, τα ψυχικά αποθέματα, που χωρίς τις δοκιμασίες δεν θα υποπτευόμαστε καν την ύπαρξή τους όπως και το εύρος των δυνατοτήτων μας, τα όρια που θέτουμε στον εαυτό μας και μας εμποδίζουν να πάμε παρακάτω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φωτεινή είναι αυθόρμητη, ευθύβολη και γεμάτη από αρετές. Διαθέτει ωριμότητα και συγκινητική ειλικρίνεια όπως θα διαπιστώσετε στη συνέντευξη που μας έδωσε στο maxmag.

Πιστεύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται οτιδήποτε τους βασανίζει, τους προκαλεί απορίες, ή τους χαροποιεί, όμως δεν το κάνουν πάντα επειδή φοβούνται μήπως γελοιοποιηθούν, μήπως στενοχωρήσουν, μήπως δεν τους καταλάβουν. Εκείνη δεν το φοβάται αυτό, διότι η μουσική της εισχωρεί στο μυαλό της και την κάνει να εξωτερικεύει κάθε τι που την απασχολεί, μιλά για λογαριασμό της και  προτείνει και δίνει λύσεις σε αδιέξοδα.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευάγγελου -Παπαθανασίου

 

«Λύσε τα χέρια σου τριγύρω …και της αγάπης άδεια λόγια μη μου λες. Υπάρχουν άδεια λόγια στην αγάπη;
Η αγάπη για μένα είναι μια έντονη κατάσταση, γεμάτη συναισθήματα. Πώς λοιπόν να υπάρχουν άδεια λόγια στην αγάπη ;
Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον κύριο Σούκα;Για μας τους ακροατές το ενωμα των στίχων με τη φωνή σας ήταν καταπληκτικό.
Με τον κ. Σούκα, συναντηθήκαμε τώρα για πρώτη φορά, με το τραγούδι αυτό. Είναι μεγάλη τιμή για μένα, που ερμηνεύω τραγούδι του. Είναι ένας σπουδαίος μουσικός και συνθέτης, που έχει αφήσει το στίγμα του στο λαϊκό τραγούδι. Τον ευχαριστώ πολύ για αυτό το δώρο. Όταν διάβασα τους στίχους του Νίκου Αναγνωστάκη, με άγγιξαν κατευθείαν και μου έβγαλαν έντονο συναίσθημα, οπότε βγήκε με πολύ φυσικό τρόπο, η ερμηνεία μου αυτή. Χαίρομαι λοιπόν που σας αρέσει.

“Να Μ αγαπάς πως το θελα…”Τι θέλατε να σας αγαπά, άλλα δεν το καταφέρατε;
Είναι ο διακαής πόθος όλων, νομίζω. Έχω ευτυχώς, ανθρώπους κοντά μου, που έχουμε χτίσει σχέση αγάπης. Για να υπάρχουμε σε σχέσεις αγάπης, προϋπόθεση πιστεύω είναι, να ξεκινήσουμε πρώτα να αγαπάμε τον εαυτό μας, για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε και τους συνανθρώπους μας. Ωραία θα ήταν το ¨να μ’ αγαπάς πως το ‘θελα¨, να το λέμε, θυμίζοντας το ,στον εαυτό μας.

“Μα δεν ανοίγουν τα φτερά λες και φοβάμαι τη χαρά στα μάτια να κοιτάξω”. Φοβήθηκε ποτέ η Φωτεινή τη χαρά;
Αυτός ο στίχος, μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν τον πρωτοδιάβασα. Είναι πολύ δυνατός. Ως παιδί και ως έφηβη, μπορεί να φοβόμουν κάποιες στιγμές, να ζήσω πράγματα που με έκαναν χαρούμενη. Όσο μεγάλωνα, άρχισα να νοηματοδοτώ τη ζωή μου αλλιώς, να αγωνίζομαι και να διεκδικώ τη χαρά, αφιλτράριστα και αυθόρμητα. Κι έτσι συνεχίζω να πορεύομαι.

Τινάζω το βασιλικό, να σταματήσω το κακό «Λέτε να σταματήσει έτσι το κακό του κορωνοιου;
Εγώ έχω πολλούς βασιλικούς στο μπαλκόνι μου. Λέτε γι’ αυτό να μην έχω κολλήσει Covid ακόμα; (γέλιο)

Μακάρι να σταματούσε το κακό γενικά, με το τίναγμα του βασιλικού. Δε σταματάει πάντως με άδεια λόγια και υποσχέσεις.

Ποια είναι η ιστορία πίσω από τις «μέλισσες»;

Ήμουν σε μια συναυλία φίλων. Παρευρισκόταν και ο Γιώργος Καζαντζής. Με σήκωσαν οι φίλοι να τραγουδήσω και όταν κατέβηκα, με πλησίασε και μου μίλησε ο Γιώργος. Μού είπε ότι έχει ένα τραγούδι για εμένα. Μου έδωσε την κάρτα του και πήγα στο studio ¨Πολύτροπον¨ στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Εκεί μου έβαλε να ακούσω το τραγούδι και μου το ‘παιξε στο πιάνο. Ενθουσιάστηκα. Μου άρεσε πολύ και η μουσική και ο στίχος της Ελένης Φωτάκη. Έτσι απλά έγινε. Ήταν αυτό, που με έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό.

Το τραγούδι μιλά για την Ελευθερία.Τι είναι η ελευθερία για τη Φωτεινή;

Ελευθερία για μένα είναι να ζω με την αλήθεια μου την κάθε μου στιγμή, χωρίς φόβο. Να μπορώ να επικοινωνώ τα συναισθήματά μου και τις ανάγκες μου.

Φωτεινή Βελεσιώτου

“Είσαι στο κορμί σαράκι…Με σημάδεψες» Μια υπέροχη ερμηνεία σας, τί σας έχει σημαδέψει;

Με σημαδεύει καθετί που με αγγίζει προσωπικά, είτε θετικά είτε αρνητικά. Με σημαδεύει το αποτύπωμα των ανθρώπων που αγάπησα και αγαπώ.
Ένας κύκλος είναι όλα «Πάντα γυρίζει η Φωτεινή στην αρχή;
Ένας κύκλος είναι το καθετί που βιώνουμε: η ζωή μας, μια παράσταση, μια βόλτα, μια κουβέντα.. Σε καθετί από αυτά, υπάρχει μια ανάγκη για ενεργοποίηση, κινητοποίηση, δράση, επαφή, απόσυρση.. και πάλι από την αρχή.

Η φωνή σας αφήνει το δικό της αποτύπωμα. Έχετε κάνει σπουδές μουσικής;
Είμαι τυχερή που, ενώ δεν έχω κάνει σπουδές, κατάφερα να κάνω αυτό που αγαπώ, όπως το αισθάνομαι και όπως το βιώνω κάθε φορά που τραγουδάω.

Φωτεινή
Φωτεινή Βελεσιώτου

Πώς ενδυναμώνεται η Φωτεινή μέσα στις δοκιμασίες;

Οι δοκιμασίες είναι μέσα στη ζωή.. Αυτό που με βοηθάει είναι να τις παρατηρώ και να κάνω την εσωτερική μου διεργασία, να έρχομαι σε επαφή με τον εαυτό μου, ώστε να βρίσκω τη δύναμη να τις διαχειριστώ, έχοντας κοντά μου και ανθρώπους που αγαπώ.

Τι σχέδια έχετε εν μέσω covib 19 και απαγορεύσεων;

Δεν έχω μακροπρόθεσμα σχέδια, απ’ τη στιγμή που δεν γνωρίζω πως θα εξελιχθεί όλο αυτό. Προσπαθώ να ζω το παρόν με αισιοδοξία αλλά και περιέργεια για το μέλλον.

Ποιες είναι οι αξίες ζωής σας που δεν θα προδώσει ποτέ η Φωτεινή Βελεσιώτου;

Ειλικρίνεια, ενσυναίσθηση, αποδοχή του εαυτού μου και των άλλων. Προσπαθώ να μάχομαι καθημερινά, δείχνοντας έμπρακτα αυτά που υπερασπίζομαι, παίρνοντας θέση στα κοινωνικά δρώμενα και όχι σιωπώντας.

 

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Φωτεινή Βελεσιώτου για το φωτογραφικό υλικό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;