Φιλοθέη Μωβ Σκιτζή: “Έχω πάρει και  παίρνω  καθημερινά αγάπη  και αυτό από μόνο του είναι η απόλυτη ευτυχία”

Τη Φιλοθέη τη γνώρισα σε μία συνάντησή μας με τον Αντώνη Βαρδή. Όχι, δεν ήταν παρούσα αλλά ο Αντώνης μιλούσε για αυτή χωρίς τελεία με μάτια που έλαμπαν. Τη Φιλοθέη τη γνώρισα από κοντά μετά το θάνατο του Αντώνη, στην κοινωνική κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος” να μαγειρεύει με αγάπη και η δεύτερη συνάντηση επιβεβαίωσε την πρώτη νοερή.

Όταν συναντήσεις τη Φιλοθέη τα πράγματα γίνονται απλά. Αντικρύζεις έναν άνθρωπο στιβαρό, με ζέστη στην καρδιά του, πάθος για τη ζωή και μια μικρή μελαγχολία στο βλέμμα. Ειδικά το τελευταίο είναι το αντίτιμο στην καλλιτεχνική της φύση. Φωτογράφος με εκπληκτικό έργο και προσέγγιση που της έχει δώσει ήδη μία ολόδική της ταυτότητα και αιώνια  εξερευνήτρια του παρακάτω. Πρόσφατα ξεδίπλωσε τις ικανότητές της και στην κινηματογράφηση με τη συμμετοχή της στο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Μαμά, επαγγελματίας, εθελόντρια, φίλη, ενεργό μέλος της κοινωνίας και όλα αυτά με βλέμμα καθαρό.

Φιλοθέη καλώς ήρθες στο maxmag. Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που σε φιλοξενούμε. Συναντάμε δίπλα στο όνομά σου το χρώμα «μωβ». Τι συμβολισμός κρύβεται πίσω από αυτό;

Καλώς σας βρήκα φιλόξενη και ενδιαφέρουσα ομάδα του maxmag. Μωβ , το χρώμα μου, η επιλογή μου. Λόγω  της δουλειάς της μητέρας μου, υπήρχαν τα χρώματα παντού γύρω μου. Το πρώτο μου παιχνίδι, σε μικρή ηλικία ήταν η μίξη χρωμάτων και η πρώτη μου επιτυχία το ΜωΒ, που το αγάπησα. Το αποτέλεσμα της ισορροπίας του κόκκινου με το μπλε, μου δίνει χαρά και ηρεμία. Επίσης, μου αρέσει γύρω μας  πρωταγωνιστική θέση να έχουν οι επιλογές μας και όχι αυτό που μας έτυχε ή επέλεξαν άλλοι για εμάς εν αγνοία μας. Αυτός ο συνδυασμός, με έκανε να ακούω  στο ονοματεπώνυμο (nick name) ΜωΒ.

Είσαι μία καλλιτέχνης με ιδιαίτερες ευαισθησίες. Ο φωτογραφικός σου φακός δημιουργεί έργα γεμάτα συναισθήματα. Μίλησε μας για αυτή σου την αγάπη.

Η τέχνη της φωτογραφίας είναι η ψυχοθεραπεία μου, μια φίλη που είναι πάντα δίπλα μου, με βοηθάει να διαχειρίζομαι τις σκοτεινές μου πλευρές, τις εντάσεις μου, στις μαύρες μέρες μου, στις αμήχανες στιγμές μου, στις συζητήσεις που θέλω να αποφύγω, στις χαρές μου, στην ευτυχία μου. Καδράρω ακόμη και τις στιγμές που δεν κρατάω φωτογραφική μηχανή στα χέρια μου . Βλέπω πολλές φωτογραφίες  άλλων φωτογράφων και χαίρομαι πολύ  με τις λήψεις τους , που καταφέρνουν να με αγγίξουν ως θεατή . Η φωτογραφία με έχει βοηθήσει να μην βλέπω τίποτα flat , οι πιο ενδιαφέρουσες εικόνες βγαίνουν όταν είσαι  πολύ ψηλά ή στα πατώματα.  Διαβάζω , δεν σταματάω να μαθητεύω , προσπαθώ να εξελίσσομαι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

προσωπικό αρχείο Φιλοθέης Μωβ Σκιτζή
προσωπικό αρχείο Φιλοθέης Μωβ Σκιτζή

 

Φιλοθέη πέραν της φωτογραφίας ασχολείσαι και με την κινηματογράφηση. Πως προέκυψε αυτή η «νέα» ενασχόλησή σου;

Πολλά κάδρα, πολλές εικόνες, η αντανάκλαση της ζωής και κυρίως η μαγεία να μπορείς να παντρεύεις  το πραγματικό με το φανταστικό και να δίνεις το τέλος που θες. Η νέα αυτή ενασχόληση μου ξεκίνησε το 2018 με μαθήματα που παρακολούθησα στο cinemarian με δάσκαλο τον Ανδρέα Κατσικουδη. Το 2019 συμμετείχα στο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με τίτλο της ταινίας μου “Από την Άννα Γ.”

Αγαπάω το αυθόρμητο, το τυχαίο, το θέμα που του δίνεις χρόνο, δουλειά, επιμονή, καρτέρι και σου δίνει το επιθυμητό κλικ, αυτό που σε γεμίζει χαρά.

Αν κάποιος περιηγηθεί στα έργα σου θα διαπιστώσει πως υπάρχει μία τέλεια ισορροπία μεταξύ ταλέντου και αγάπης. Τελικά το κράμα αυτό είναι η συνταγή της επιτυχίας σου;

Το κομμάτι του ταλέντου δεν το αγγίζω καθόλου, αυτό μόνο οι θεατές μπορούν να το πουν και φυσικά το χαίρομαι  πολύ  όταν το ακούω. Σε αυτό το «παιχνίδι » βάζω την αγάπη, τα συναισθήματα μου, τη ματιά μου.

προσωπικό αρχείο Φιλοθέης Μωβ Σκιτζή

 

Τι αγαπάς περισσότερο να φωτογραφίζεις Φιλοθέη; Το αυθόρμητο και το απρογραμμάτιστο δίνουν τελικά τα καλύτερα κλικ;

Αγαπάω το αυθόρμητο, το τυχαίο, το θέμα που του δίνεις χρόνο, δουλειά, επιμονή, καρτέρι και σου δίνει το επιθυμητό κλικ, αυτό που σε γεμίζει χαρά.

προσωπικό αρχείο Φιλοθέης Μωβ Σκιτζή
προσωπικό αρχείο Φιλοθέης Μωβ Σκιτζή

 

Ποια από τις δουλειές σου ξεχωρίζεις περισσότερο; Με ποια κριτήρια τις παρουσιάζεις στο κοινό και τις εκθέσεις; Παίζει ρόλο η ανάγκη σου να μοιραστείς κομμάτια του εαυτού σου;

Αγαπώ περισσότερο  τις αντανακλάσεις, τις σκιές και τις σιλουέτες. Μ αρέσει να μην εκτίθεται το πρόσωπο του «μοντέλου» μου . Παρόλα αυτά το αγαπημένο μου πρότζεκτ φέρει τον τίτλο «συναισθήματα γένους θηλυκού», με μοντέλο, ένα δικό μου άνθρωπο . Έχει εκτεθεί  στο θέατρο Εμπρός, σε ομαδική έκθεση της φωτογραφικής ομάδας  Διάφραγμα 26.  Σίγουρα όταν μπαίνει κάποιος  στη διαδικασία να εκτεθεί , μοιράζεται .

Αγαπάω τις γυναίκες, θέλω να τις βλέπω δυνατές στη σκέψη τους, ανεξάρτητες,  αξιοπρεπείς, ικανές και να ξέρουν να φεύγουν μακριά  απ’ ότι τις κρατάει  πίσω.

 

Φιλοθέη είσαι μία γυναίκα που στέκεται πολύ στέρεα στα πόδια της. Ο χαρακτήρας σου αποπνέει αυτοπεποίθηση, ευαισθησία και τρυφερότητα. Θεωρείς πως αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να μεταλαμπαδευτούν από γυναίκα σε γυναίκα και από μάνα σε κόρη;

Γενιές πίσω υπάρχει μια προ γιαγιά , Κυπριακής καταγωγής με απίστευτο τσαμπουκά και ταπεραμέντο, για τα δεδομένα της εποχής της. Μια γιαγιά από εύπορη οικογένεια  Κωνσταντινοπολίτισσα , που βρέθηκε πρόσφυγας στον Πειραιά να μεγαλώνει τα παιδία της κάτω από άθλιες συνθήκες  αλλά ποτέ δεν το έβαλε κάτω, έπαιρνε δύναμη από τον παππού που την αποκαλούσε Θεά και Θεότητα . Μια μάνα που κάλυψε και το κενό του πατέρα  στη ζωή μου, με την τέχνη της και την αγάπη της , μου έδωσε τα πάντα. Μια κόρη 24 ετών πλέον , με αντικείμενο της τη γενετική, ένας ικανός και δυνατός άνθρωπος με πείσμα που μπορώ να την εμπιστεύομαι. Αγαπάω τις γυναίκες, θέλω να τις βλέπω δυνατές στη σκέψη τους, ανεξάρτητες,  αξιοπρεπείς, ικανές και να ξέρουν να φεύγουν μακριά  απ’ ότι τις κρατάει  πίσω.   Πολλές δόσεις αγάπης έχω πάρει και συνεχίζω να παίρνω καθημερινά από ανθρώπους που δεν μας συνδέουν δεσμοί αίματος. Σε όλες αυτές τις ενέργειες  και τα μαθήματα  τόσων ανθρώπων οφείλεται ένα κομμάτι του χαρακτήρα μου. Το καλό κομμάτι φυσικά γιατί υπάρχει και το άλλο, το κακό, το  σκοτεινό , το εμμονικό , αυτό που χρειάζεται δουλειά  . Απ’ όλα έχουμε οι άνθρωποι .

προσωπικό αρχείο Φιλοθέης Μωβ Σκιτζή

 

Ποιοι άνθρωποι σε στήριξαν στις αποφάσεις σου και στο να πραγματοποιήσεις όλα εκείνα που αγαπάς;

Εκτός από τη μαμά μου και την κόρη μου , με στήριξαν και με στηρίζουν  οι άνθρωποι που με αγαπάνε . Θα αναφερθώ σε μερικά σκόρπια ονόματα που όμως τους  χρωστάω πολλά. Άννα, Τάσος, Μακρίνα,  Αναστασία, Μιχάλης, Μαρία , Ειρήνη , Ανδρέας, Άλκης. Είναι εδώ , δίπλα μου , αθόρυβοι και ουσιαστικοί σε κάθε απόφαση μου.

 

Οι τέχνες σε όλες τους τις μορφές βάλλονται στις μέρες μας. Τι θα συμβούλευες τους νέους καλλιτέχνες; Αξίζει η επιμονή για την επίτευξη του στόχου ή τελικά το ταξίδι είναι ομορφότερο από τον τερματισμό;

Δυστυχώς οι καλλιτέχνες  πεινάνε. Ο πολιτισμός και οι άνθρωποι των τεχνών έχουν ισοπεδωθεί.   Ο εραστής της τέχνης  χρειάζεται  ιδέες,  επιμονή, ψυχή,  πολλή δουλειά , ταλέντο, γνωριμίες και ολοκλήρωση των στόχων του.  Για να γεμίσει το στομάχι όμως χρειάζεται δουλειά εκτός του χώρου των τεχνών .

 

Θα ήθελα να θίξουμε και το θέμα της φιλοζωίας καθώς είναι γνωστό πως αγαπάς πολύ τα ζώα κι έχεις και η ίδια πολλά αδεσποτάκια στην οικογένειά σου. Τελικά, Φιλοθέη, πόση αγάπη παίρνουμε από τα ζώα και πόση από τους ανθρώπους;

Είμαστε μια μεγάλη αδέσποτη και πρώην άστεγη οικογένεια . Επτά σκυλάκια , οχτώ γατάκια,  εννέα  χελώνες  και ένας κοκοράκος , ο Νάνο. Εκτός από το Νάνο που γλίτωσε από την κατσαρόλα , τα υπόλοιπα παιδάκια μας γλίτωσαν από τις δυσκολίες του δρόμου. Έχουν έναν τρόπο να δίνουν άπειρη, άδολη αγάπη και ευγνωμοσύνη. Δυσκολεύομαι να πω αν εισπράττω περισσότερη αγάπη από τα ζώα ή από τους ανθρώπους . Ο δικός μου παράδεισος έχει  πολλά ζώα , πολλούς ανθρώπους, νερό ,  χώμα, φυτά και πολύ ήλιο.

 

Σε έχουμε συναντήσει τακτικότατα στο μοναστηράκι να μαγειρεύεις με την κοινωνική κουζίνα « Ο άλλος άνθρωπος». Μίλησε μας για αυτή τη δράση. Ποια είναι η δική σου συναισθηματική ανταμοιβή;

Ήταν Οκτώβρης του 2014 πήγα στην κοινωνική κουζίνα στο Μοναστηράκι  για το τραπέζι  των 40 ημερών  από το χαμό του Αντώνη. Ο Κωνσταντίνος  Πολυχρονόπουλος  , με τη σύντροφο του Έλενα Αγγελοπούλου , τη Μαρία , το Γιώργο,  το Μάκη , τον Τάσο, την Αναστασία , άνοιξαν μια τεράστια αγκαλιά  με έβαλαν μέσα, με προστάτευαν, με τάισαν, μπορεί να είχα τροφή αλλά η νευρική ανορεξία με είχε χτυπήσει… μου έσωσαν τη ζωή μου. Ζήτησα από τον Κωνσταντίνο η Τρίτη, που ήταν η μέρα που έφυγε ο Αντώνης , η μέρα του απόλυτου πόνου, να γίνει μέρα μοιράσματος Αγάπης , μέρα ζωής.  Από τότε κάθε Τρίτη, με συνέπεια   αυτή η κατσαρόλα μοιράζει  Αγάπη και συναισθήματα. Είμαστε πολλοί, κανένας δεν είναι μόνος του,  πάντα βρίσκεται ένα χέρι βοηθείας .  Πρόκειται για συλλογικό έργο, ετερόκλητων ατόμων, εκεί  βρίσκεται και όλη η μαγεία.  Η Αυτοδιαχειριζόμενη  Κοινωνική Κουζίνα  Μοναστηράκι αποτελείται από περίπου 40 άτομα, με δύναμη ψυχής.  Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών covid-19   ο τρόπος λειτουργίας της κουζίνας  γίνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες   αλλά οι «δυνατοί εργάτες»  με χιούμορ, πλάκες, αλληλεγγύη και πολλές δόσεις αγάπης , συνεχίζουμε ακάθεκτοι.   . Με κοινή μας απόφαση, δεν δεχόμαστε  χρήματα, ούτε υπάρχει το χρήμα ανάμεσα μας.  Δεχόμαστε μόνο ζυμαρικά, ελαιόλαδο και  φρέσκα  τρόφιμα  που μπορούν να μοιραστούν στην πλατεία αυθημερόν . Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι τους σημαντικότερους και πιο υπέροχους  ανθρώπους  της  ζωής μου , τους συνάντησα γύρω  από μια κατσαρόλα και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

προσωπικό αρχείο Φιλοθέης Μωβ Σκιτζή
προσωπικό αρχείο Φιλοθέης Μωβ Σκιτζή

 

Αν η ζωή σου χωρούσε σε μία φωτογραφία τι θα αποτύπωνε; Τελικά ισχύει πως μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις;

Δυναμικό περπάτημα ανθρώπων , που βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Με βρίσκει σύμφωνη το γνωμικό, ισοδυναμεί με πολλά συναισθήματα και πολλές λέξεις, έχει μεγάλη δύναμη μια εικόνα.

Καλλιτεχνικά, μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο  «το παιδί της βροχής» και πρωταγωνίστρια τη μικρή Αναστασία Βλάχου , προχωράει προς την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Επίσης, ένα φωτογραφικό προτζεκτ με τίτλο «ήρθα για μια καραντίνα»

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον Φιλοθέη; Έχεις κάτι στα σκαριά που θα ήθελες να μοιραστείς.

Βάζω στόχους, μικρούς καθημερινούς στόχους. Καλλιτεχνικά, μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο  «το παιδί της βροχής» και πρωταγωνίστρια τη μικρή Αναστασία Βλάχου , προχωράει προς την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Επίσης, ένα φωτογραφικό προτζεκτ με τίτλο «ήρθα για μια καραντίνα» .

Κλείνοντας τη συνέντευξη θα ήθελα να μου πεις ποια είναι αυτή η φράση που χρησιμοποιείς περισσότερο στην καθημερινότητά σου και να μου εκμυστηρευθείς από πηγάζει όλη αυτή η θετική αύρα που αποπνέεις.

«Μπορούμε» , «Πάμε», «Φύγαμε». Έχω αποδεχτεί ότι χρειάζομαι πολλή δουλειά μέχρι να γίνω Άνθρωπος.  Προσπαθώ να είμαι μακριά από την ύλη. Μου αρέσει η λιτότητα, μένω  μακριά από περιττά λόγια  και μιζέρια, όσο γίνεται. Το μόνο που ξέρω με σιγουριά είναι ότι το σύμπαν δεν γυρίζει γύρω από μένα, δεν φοβάμαι, δεν έχω καταφύγει  ποτέ  σε εξαρτήσεις, χορταίνω με αγάπη. Έχω πάρει και  παίρνω  καθημερινά αγάπη  και αυτό από μόνο του είναι η απόλυτη ευτυχία.

προσωπικό αρχείο Φιλοθέης Μωβ Σκιτζή

Εδώ θα βρείτε το fb της Φιλοθέης


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ντέμη Ρούσσα

Αν δε μπορείς να το πεις γράψτο. Αν δε μπορείς να το γράψεις διάβασέ το. Αν δε μπορείς να το διαβάσεις σίγουρα κάποιος το έχει πει με ένα τραγούδι...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;