Φάνης Χαραλάμπους: «Με την Booksecrets δεν θα πιάσει σκόνη κανένα ράφι με βιβλία στον κόσμο!»

Είναι ο εφιάλτης του κάθε επίδοξου συγγραφέα ανά την υφήλιο, του κάθε εκδότη και του κάθε συνοικιακού βιβλιοπώλη· η σκόνη. Η σκόνη που θα πνίξει τα γραπτά του όταν πια οι αναγνώστες θα βρουν νέα να διαβάσουν, και η λήθη που θα καλύψει με το πέπλο της τις ιστορίες, τις ιδέες και, εν τέλει, το όνομα του ίδιου του εμπνευστή τους.

Για τον Φάνη Χαραλάμπους και τον Νίκο Αργύρη τα βιβλία αξίζουν ένα σαφώς πιο ένδοξο «τέλος» από αυτό που τους επιφυλάσσουν τα σκονισμένα ράφια μιας βιβλιοθήκης. Γι’ αυτό και εμπνεύστηκαν την Booksecrets, την εφαρμογή που στόχο έχει να γίνει μια γέφυρα αλληλεπίδρασης μεταξύ του συγγραφέα αλλά και του ίδιου του βιβλίου με τους αναγνώστες του, ξεκλειδώνοντας τις κρυφές πτυχές κάθε ιστορίας και δίνοντας μία δεύτερη ευκαιρία στα έργα εκείνα που, συν τω χρόνω, θα τα κατάπινε η άβυσσος της λήθης.

Μιλήσαμε με τον Φάνη Χαραλάμπους -εμπνευστή και δημιουργό της εφαρμογής- για Λογοτεχνία, για στόχους και για όνειρα μα και για ρεαλισμό κι ευαισθησία, για τα σημεία και τις χαρές της εποχής – όλα όσα τυλίγουν και καθορίζουν, σήμερα, τον λογοτέχνη και το έργο του. Κι εκείνος, με τη σειρά του, μας ξεκλείδωσε τα κρυμμένα μυστικά πίσω απ’ το εγχείρημά του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • Ποια ήταν η ιδέα πίσω από την Booksecrets;

Τα φυσικά βιβλία να μπορούν να συγκρατούν περιεχόμενο με αξία και να το παρουσιάζουν σε κάθε αναγνώστη τους. Το περιεχόμενο αυτό μπορεί να είναι μια ταινία μια αφήγηση μια προσφορά του εκδότη ή ακόμα και ένα μυστικό του συγγραφέα. Το βιβλίο αντικατοπτρίζει στις σελίδες του κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και συναίσθημα, ενώ παράλληλα υπάρχει παντού γύρω μας. Πιστεύουμε πως αν μεταφέρει και ψηφιακά μυστικά, θα γίνει ακόμα πιο δημοφιλές.

 

 

 • Αντιμετωπίσατε δυσκολίες κατά την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος;

Κατ’ αρχήν γνωρίζουμε πως μόνο μέσα από τις δυσκολίες ένα εγχείρημα αποκτά αξία. Ειδικότερα, όταν δημιουργείς κάτι από το μηδέν, χωρίς δηλαδή να υπάρχει προηγούμενο παράδειγμα, δεν περιμένεις όλα να έρθουν βολικά. Επίσης, όλες οι δυσκολίες δεν είναι απαραίτητα τροχοπέδη. Στην περίπτωσή μας, όπως και σε πολλές άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις, η έλλειψη πόρων μας έκανε επικοινωνιακά ευρηματικούς και περισσότερο κοινωνικούς “επιχειρηματικά”. Άλλωστε υπάρχουν πολλά παραδείγματα μεγάλων εταιρειών οι οποίες, έχοντας όλα τα επικοινωνιακά μέσα και τεράστιο διαφημιστικό budget, στο τέλος απέσυραν το προϊόν ή την υπηρεσία τους.

 

 • Πώς μια ιδέα μπορεί να γίνει επιτυχημένη ως πράξη;

Πρώτα απ’ όλα, η πίστη και η θέληση μπορούν να μετατρέψουν μια ιδέα σε πράξη. Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την υλοποίηση, απλά δοκιμάζει το απόθεμα σου ακριβώς σε αυτά τα δύο προαπαιτούμενα. Η επιτυχία όμως έρχεται μόνο μέσα από τη γνώση. Αν μείνεις ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, σημαίνει πως έχεις μάθει αρκετά, αν όχι, συνεχίζεις να μαθαίνεις λειαίνοντας και τελειοποιώντας συνεχώς το πρακτικό μέρος της ιδέας σου, όποια και αν είναι αυτή. Άλλωστε δεν είναι απαραίτητο μια ιδέα να αλλάξει τον κόσμο, για να είναι μια υπέροχη ιδέα.

 

 • Περιγράψτε μας με λίγα λόγια την εφαρμογή… Τι θα ανακαλύψει ο αναγνώστης, αφού την «κατεβάσει»;

Με την εγκατάσταση της εφαρμογής booksecrets, ο χρήστης έχει μπροστά του δύο βασικές οθόνες: η πρώτη έχει τα τελευταία μυστικά και η δεύτερη τα αγαπημένα μας βιβλία από τα οποία μπορούμε να λαμβάνουμε ακόμα και ειδοποιήσεις αν κάτι στο μέλλον τα αφορά.

Αυτό όμως που κάνει την εφαρμογή εργαλείο για κάθε αναγνώστη, είναι η επιλογή ISBN scanning, πάνω αριστερά της οθόνης. Με την επιλογή αυτή ο χρήστης μπορεί να σκανάρει οποιοδήποτε βιβλίο ακόμα και μέσα σε κάποιο βιβλιοπωλείο βοηθώντας τον ουσιαστικά να αποφασίσει ποιο βιβλίο να διαλέξει μέσω του μυστικού που θα ανακαλύψει. Τα μισά βιβλία στην Ελλάδα μεταφέρουν τουλάχιστον ένα μυστικό ανάμεσα τους και κάποια τα οποία είναι πραγματικά συναρπαστικά, όπως το προσωπικό τηλέφωνο του συγγραφέα ή μυστικές προσφορές εκδοτών.

 

 • O εκάστοτε συγγραφέας ή εκδότης πώς μπορεί να ωφεληθεί χρησιμοποιώντας την Βooksecrets;

Μέχρι τώρα, το περιεχόμενο που δημιουργούν και κοινοποιούν οι δημιουργοί των βιβλίων στα social media, αν και μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για συγκεκριμένους αναγνώστες, παρ’ όλα αυτά είναι εφήμερο. Το βιβλίο όμως στο οποίο αναφέρεται το συγκεκριμένο περιεχόμενο, συνεχίζει τα πωλείται, να δανείζεται, να υπάρχει. Με την booksecrets κάθε βιβλίο μπορεί να συναρπάζει και ψηφιακά, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο αναγνώστη να το αγοράσει με το πάτημα ενός κουμπιού.

Επιπλέον, για πρώτη φορά εκδότες και συγγραφείς μπορούν να αλληλεπιδράσουν τόσο στοχευμένα με κάθε αναγνώστη των βιβλίων τους, αφού μέσω των analytics γνωρίζουν τα δημοφιλή βιβλία τους, τα δημοφιλή μυστικά τους και τον αριθμό των αναγνωστών που τα έχουν στα αγαπημένα τους, ενώ τους παρέχεται η δυνατότητα live αλληλεπίδρασης μέσω push notifications.

 

 • Από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις των αναγνωστών, τι είδους μυστικά γνωρίζουν τη μεγαλύτερη απήχηση;

Είναι φυσιολογικό τα μυστικά με την μεγαλύτερη απήχηση να είναι αυτά που αφορούν περισσότερα βιβλία όπως για παράδειγμα το μυστικό “παρακαταθήκη” που αφορά μεγάλους συγγραφείς των οποίων τα βιβλία συνδέουμε με το ΕΚΕΒΙ. Δεν λείπουν όμως και μοναδικά μυστικά από αγαπημένους συγγραφείς όπως του Άυγουστου Κορτώ, του Αλέξη Σταμάτη ή του Άρη Δημοκίδη – δημοσιογράφου της Lifo.

Εξίσου σημαντικά όμως είναι και μυστικά τα οποία δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, όπως για παράδειγμα η ένωση όλων των πανεπιστημιακών τίτλων, με το εθνικό αρχείο διδακτορικών διατριβών ή την επιστολή προς τον υπουργό, του Συγγραφέα Γιώργου Δουατζή. Πολλά μυστικά αν και ξέρουμε πως δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, περιμένουν υπομονετικά να εκπλήξουν τους αναγνώστες των βιβλίων στα οποία αναφέρονται, αφού δεν χάνονται στον ωκεανό του διαδικτύου αλλά ακολουθούν τα ίδια τα βιβλία.

 

 • Η τεχνολογία και η λογοτεχνία έχουν καθιερωθεί στη συνείδησή μας ως έννοιες εξ ορισμού ασυμβίβαστες· κι όμως, εσείς καταφέρνετε να τις συνδυάσετε με τρόπο σχεδόν αριστοτεχνικό. Θεωρείτε πως οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις αποτελούν τροχοπέδη ή βοήθημα για τη διάδοση του βιβλίου;

Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Δυστυχώς όμως, τίποτα δεν πιστεύουμε πως υλοποιήσαμε αριστοτεχνικά, οι καλές προθέσεις και το όραμα μας πρέπει να μετουσιωθούν σε κώδικα, έτσι ώστε τα βιβλία σε φυσική μορφή να γίνουν δημοφιλέστερα, εισβάλλοντας στον ψηφιακό κόσμο. Ο μόνος τρόπος είναι να συνεχίζουμε να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε, με “σύμμαχο” τα λάθη και τις παραλήψεις μας.

Όσον αφορά τη σχέση τεχνολογίας-λογοτεχνίας, πιστεύω πως η τεχνολογία το μόνο που μπορεί να καταφέρει, είναι να υπηρετεί το βιβλίο και αυτό ακριβώς κάνει και η booksecrets. Για περισσότερες πληροφορίες για το πως αντιλαμβάνομαι την σχέση τεχνολογίας και βιβλίου, σας παραπέμπω σε ένα σχετικό μου άρθρο στο blog της booksecrets.

 

 • Πώς βλέπετε την κατάσταση στο χώρο των έντυπων εκδόσεων στην Ελλάδα του 2017; Έχει επηρεαστεί από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις;

Ο χώρος των εκδόσεων έχει σίγουρα επηρεαστεί αρνητικά, όπως και κάθε πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, περισσότερα όμως για το θέμα θα μπορούσε να πει ο συνιδρυτής της booksecrets Νίκος Αργύρης, ο οποίος δραστηριοποιείται με επιτυχία στον εκδοτικό χώρο και συγκεκριμένα στον ιστορικό Ίκαρο. Η αίσθηση μου είναι, πως με την βοήθεια βιβλιοφιλικών τεχνολογιών και δράσεων με σκοπό τη προώθηση της φιλαναγνωσίας, ιδιαίτερα στα σχολεία, θα έχουμε περισσότερούς αναγνώστες στο μέλλον.

 

 • Tι επιδιώκετε μελλοντικά να πετύχετε μέσω της Booksecrets;

Εμείς φανταζόμαστε ένα μέλλον με το βιβλίο ζωντανό, πάντα επίκαιρο και πάντα έτοιμο να αλληλεπιδράσει με τον αναγνώστη του. Φανταζόμαστε τις ιστορίες των βιβλίων να αλληλεπιδρούν με την τοποθεσία μας.

Μέρη που αναφέρονται στο αγαπημένο μας βιβλίο, να ξεκλειδώνουν συναρπαστικές ιστορίες, όταν τα επισκεφτούμε.

Ιστορίες σχετικές με τη θάλασσα να παρουσιάζονται όταν βρισκόμαστε στην ακροθαλασσιά ή αντίστροφα στο βουνό. Συγγραφείς να μας καλωσορίζουν στον συγγραφικό τους κόσμο, με ένα ηχητικό μήνυμα, αφού πλέον θα γνωρίζουν πως κρατάμε το βιβλίο τους στα χέρια μας.

Κάθε βιβλίο να μας συνδέει με συναρπαστικές σελίδες, γρίφους, blogs, ή αρχεία, που το αφορούν, χωρίς εμείς να είμαστε αναγκασμένοι να ψάξουμε.

 

 • Σκοπεύετε να την εξελίξετε; Τι νέο μπορούν να περιμένουν οι χρήστες από την εφαρμογή;

Η εξέλιξη της πλατφόρμας είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Σύντομα θα ξεκινήσουμε κάποιες αλλαγές, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε έναν αριθμό αναγνωστών και βιβλιόφιλων να μπορούν να δημιουργούν περιεχόμενο. Επίσης, προσπαθούμε να συνεργαστούμε με εκδότες αλλά και τρίτες εταιρείες, ώστε να κάνουν τις βιβλιοφιλικές προσφορές τους μέσω της booksecrets και συγκεκριμένα με κλειδωμένα μυστικά που ξεκλειδώνουν σκανάροντας συγκεκριμένα βιβλία, κάτι σαν κυνήγι θησαυρού, απλά στην δική μας περίπτωση είναι ένα κυνήγι βιβλίου.

 

 • Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Τα σχέδια μας είναι να δοκιμαστεί η booksecrets στο εξωτερικό να πετύχει και να μην ξαναπιάσει σκόνη κανένα ράφι με βιβλία στον κόσμο.

 

Σας ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο σας!

[punica-divider]

Η Βooksecrets είναι διαθέσιμη στο Google Play και στο App Store.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της εφαρμογής.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιβή Σιδηροπούλου

Μονίμως με τ' ακουστικά στα αυτιά, μονίμως αναμαλλιασμένη, μονίμως εκτός τόπου και χρόνου. Ως μέλλουσα φυσικός -ή ίσως συγγραφέας- επιβιώνω στη Θεσσαλονίκη, δεκαοκτώ χρόνια τώρα. Ακόμα τη μαθαίνω κι ακόμα με μαθαίνει. Αγαπώ τα βιβλία που δεν μου λένε το όνομα του πρωταγωνιστή, τους πλανόδιους μουσικούς και τις αυθόρμητες ιστορίες. Στις πανελλήνιες έγραψα χάλια έκθεση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;