Φαίη Χατζηαντωνίου: “Ο συγγραφέας γίνεται κοινωνός του εαυτού του”

Φαίη Χατζηαντωνίου
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο Φαίη Χατζηαντωνίου

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που όσο και αν προσπαθήσεις, είναι ανέφικτο να τους προσδώσεις μία μόνο ιδιότητα. Σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων ανήκει και η Φαίη Χατζηαντωνίου. Συγγραφέας, δασκάλα Αγγλικών, δημιουργικής γραφής,θεατρικού παιχνιδιού και ευτυχής μητέρα δύο κοριτσιών. Ίσως το τελευταίο να σκιάζει όλα τα υπόλοιπα, μιας και η αγάπη της για τα παιδιά είναι μεγάλη. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και έδωσε ζωή στα όνειρα της στην όμορφη Χαλκίδα. Αν ο θεός δίνει στον κάθε άνθρωπο έναν προορισμό, τότε στη Φαίη Χατζηαντωνίου έδωσε τον προορισμό να χτίζει στα παιδιά τις γέφυρες που χρειάζονται. Και τα καταφέρνει πολύ καλά. Αυτό που αγαπάει να κάνει είναι να πλάθει κόσμους και να τρυπώνει μέσα. Γι’ αυτό και της αρέσει να γράφει. Πιστεύει πως κάθε στιγμή μπορεί να σταθεί αφορμή για να γεννηθεί μια υπέροχη ιστορία. Οι άνθρωποι σκαρώνουν υπέροχες ιστορίες κάθε μέρα κι αρκεί να είσαι λίγο τρελός ή λίγο παιδί για να τις προσέξεις. Η Φαίη δηλώνει ένα θεότρελο παιδί!

Επιμέλεια συνέντευξης: Χριστίνα Ζαχαριά

 

Εκδώσατε πρόσφατα το παιδικό βιβλίο με τίτλο «Η Παρδαλοσκουφίτσα». Γιατί επιλέξατε να γράψετε ένα παιδικό βιβλίο;

Ο λόγος για τον οποίο επέλεξα να γράψω ένα παιδικό βιβλίο είναι γιατί πιστεύω ότι αν επρόκειτο να γίνει μία αλλαγή σε αυτό τον κόσμο, η αλλαγή αυτή θα προέλθει απ’ τα παιδιά. Επειδή λόγω επαγγέλματος βρίσκομαι πολύ κοντά στα παιδιά, ήθελα να τους στείλω ένα μήνυμα. Να τους πω ότι κάποια πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται. Επιπλέον, το θέμα του βιβλίου θίγει ένα πρόβλημα με το οποίο τα παιδιά έρχονται πολλές φορές αντιμέτωπα. Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να καθόμαστε απέναντί τους και να τα νουθετούμε, εξηγώντας τους ότι δεν είναι έτσι λέγοντάς τους μόνο «δεν πρέπει». Εγώ ήθελα να τους δείξω ότι είμαι κοντά τους. Ότι καταλαβαίνω τις ανησυχίες τους και είμαι μαζί τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Παρδαλοσκουφίτσα» μας μιλάει για την διαφορετικότητα. Πόσο δύσκολο είναι να περνάτε στα παιδιά σημαντικά μηνύματα μέσα από μία ιστορία;

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν απόλυτα την έννοια της διαφορετικότητας. Αν όμως τους δείξεις μέσα από μία ιστορία παραδείγματα με εικόνες που τους είναι οικείες γιατί ενδεχομένως τις έχουν δει στο περιβάλλον τους υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να καταφέρεις να τα κάνεις να ταυτιστούν με αυτό το παιδί που μπορεί να υποφέρει επειδή διαφέρει σε κάτι. Αν, λοιπόν, τους δείξεις ότι και οι ίδιοι είναι διαφορετικοί από κάποιον άλλον, φέρνοντάς παραδείγματα  που να μπορούν να  δουν στην αυλή του σχολείου ή στην παιδική χαρά και εικόνες που να τις έχουνε δει ή να τις έχουν ζήσει, θα κατανοήσουν την έννοια της διαφορετικότητας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να περνάς μηνύματα από μια ιστορία, πόσο μάλλον όταν αυτή η ιστορία απευθύνεται στα παιδιά, μιας και τα παιδιά μέσα από τις ιστορίες κατανοούν καλύτερα.

Φαίη Χατζηαντωνίου
Φαίη Χατζηαντωνίου – “Η Παρδαλοσκουφίτσα”

Πώς εμπνέεστε τους χαρακτήρες των βιβλίων σας;

Οι χαρακτήρες των βιβλίων είναι αποκύημα της φαντασίας μου. Όμως, πιστεύω ότι οι ήρωες των βιβλίων μου είναι υπαρκτά πρόσωπα γιατί έχουν όλοι κομμάτια του εαυτού μου. Έχουν όλοι, απ’ τον καλύτερο μέχρι τον χειρότερο, αλήθεια μέσα τους. Ο συγγραφέας γίνεται κοινωνός του εαυτού του, αφού είναι αδύνατον κανείς να χτίσει έναν χαρακτήρα χωρίς να χρησιμοποιήσει κομμάτια του ίδιου του του εαυτού.

Κάθε ενασχόλησή μας, ικανοποιεί μια βαθύτερη ανάγκη μας. Η συγγραφή ποια ανάγκη σας ικανοποιεί;

Η συγγραφή πρωτίστως είναι έκφραση. Από το περιβάλλον και την καθημερινότητά μας όλοι έχουμε διάφορα ερεθίσματα. Για μένα το ίδιο το χαρτί είναι ένας υπέροχος τρόπος διαφυγής. Διαφυγή απ’ αυτά που μας απασχολούν, απ’ αυτά που μας φορτίζουν σωματικά και ψυχικά. Αυτό που επίσης με μαγεύει στη συγγραφή είναι ότι μπορώ να πλάσω έναν κόσμο, όπως τον φαντάζομαι κάθε φορά και να τρυπώνω μέσα σε αυτόν.

Παράλληλα είστε δασκάλα Αγγλικών, δημιουργικής γραφής και θεατρικού παιχνιδιού. Τί είναι αυτό που σας γοητεύει στο κομμάτι της διδασκαλίας;

Θα έλεγα ότι τρελαίνομαι να προσπαθώ να γίνω καλύτερη για να μοιράσω τα καλά κομμάτια του εαυτού μου σε αυτούς που αγαπώ. Το να γνωρίζω καθημερινά τόσο διαφορετικούς ανθρώπους και να ξέρω ότι έχω παίξει έστω και ένα μικρό ρόλο στη ζωή τους, είναι για μένα η ανώτερη μορφή δημιουργίας.

Τί σημαίνει για τη Φαίη Χατζηαντωνίου «καλό» βιβλίο;

Καλό βιβλίο για μένα είναι ένα βιβλίο το οποίο διαβάζοντάς το, ήδη απ’ τις πρώτες σελίδες θα εισβάλλω μέσα στην ιστορία. Θα με κάνει να ταυτιστώ με τους ήρωες, να θυμώσω μαζί τους και να αντιδράσω με κάθε λανθασμένη τους επιλογή. Το βιβλίο που θα έχει μία πλοκή, όχι πολύ μακριά απ’ τη ζωή μας, αλλά όχι και αναμενόμενη. Καλό βιβλίο είναι οτιδήποτε σε κάνει να ξεφεύγεις για λίγο.

Από την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία υπάρχει κάποιο βιβλίο το οποίο αγαπάτε ιδιαίτερα;

Το αγαπημένο μου βιβλίο δεν είναι λογοτεχνικό ακριβώς. Ήρθε στα χέρια μου τυχαία και με βοήθησε πολύ. Ο λόγος για το καταπληκτικό “Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις” του Λεό Μπουσκάλια. Το βιβλίο “Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις” ήταν για εμένα η επιβεβαίωση πως μπορώ να συνεχίσω να είμαι διαφορετική από τους άλλους χωρίς να με καταδυναστεύει η διαφορετικότητα μου. Με βοήθησε να με αποδεχτώ.
Απόσπασμα απ’ το βιβλίο: Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις

Το βασικό χαρακτηριστικό ενός συγγραφέα είναι η φαντασία του. Θα ήθελα να επικαλεστείτε για λίγο τη φαντασία σας και να μου πείτε σε ποιο άλλο επάγγελμα θα μπορούσατε να δείτε τον εαυτό σας απόλυτα χαρούμενο.

Είμαι απ’ τους πάρα πολύ τυχερούς ανθρώπους γιατί αυτό το επάγγελμα που θα με έκανε ευτυχισμένη, αν δεν μπορούσα να με φανταστώ συγγραφέα, θα ήταν να είμαι δασκάλα. Κι εγώ είμαι δασκάλα! Εκεί χρειάζεται απεριόριστη φαντασία γιατί αν δεν έχεις φαντασία στη διδασκαλία, κινδυνεύεις να γίνεις ένας απ’ τους πολύ βαρετούς δασκάλους. Κι εγώ δεν θέλω να έχω αυτόν τον ρόλο. Θέλω να είμαι αυτός ο άνθρωπος που θα κάνει τη διαφορά στη ζωή τους.

Η έμπνευση μπορεί να στερέψει κάποια στιγμή;

Η έμπνευση δεν τελειώνει ποτέ. Απλά κάποιες στιγμές, όσοι γράφουν μπορεί να αισθανθούν ότι δεν έχουν κάτι να πουν. Αυτό αποτελεί ειδοποίηση, ότι πρέπει να κάνουν για λίγο ένα διάλειμμα και να πάρουν μία απόσταση απ’ το αντικείμενό τους για να επιστρέψουν καλύτεροι. Όσο αναπνέουμε, βλέπουμε, ακούμε, νιώθουμε και ανακαλύπτουμε θα βρίσκουμε πάντα την αφορμή για να γράψουμε. Ένα δευτερόλεπτο της ζωής μας μπορεί να γίνει η αφορμή για να γραφεί ένα ολόκληρο βιβλίο. Άρα μάλλον η έμπνευση δεν σταματάει ποτέ.

 

Φαίη Χατζηαντωνίου
Φαίη Χατζηαντωνίου – “Η Παρδαλοσκουφίτσα”

Τα σχέδια σας για το μέλλον;

Τα σχέδια μου για το μέλλον είναι πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους. Ηγούμαι δύο συγγραφικών ομάδων, με τις οποίες ετοιμάζουμε διάφορα συγγραφικά θέματα. Συγκεκριμένα, ετοιμάζουμε δύο θεατρικά έργα, βιβλία και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Ένας στόχος μου είναι να καταφέρω να οδηγήσω τους ανθρώπους που με έχουν εμπιστευτεί, πιο κοντά στους δικούς τους στόχους. Επιπλέον, συμμετέχω σε μία εξαιρετική θεατρική παράσταση ως ηθοποιός, ενώ σκηνοθετώ και τέσσερις θεατρικές παραστάσεις για το τέλος της σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, γράφω το επόμενο βιβλίο μου, για το οποίο όπως καταλαβαίνεις και εσύ είναι λίγο δύσκολο να βρω τον απαιτούμενο χρόνο. Όμως, προσπαθώ πάντα μέσα στην ημέρα να αφιερώνω όσο χρόνο δύναται. Το βιβλίο, λοιπόν, που γράφω δεν έχει καμία σχέση με το προηγούμενο. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που ήταν κάποια στιγμή στο περιθώριο και μία τυχαία συνάντηση και ένα ατυχές γεγονός θα ανατρέψει τη ζωή του με τέτοιο τρόπο που ούτε και ο ίδιος δε θα μπορούσε να φανταστεί. Εντούτοις, δε θα μπορέσει να αποφύγει το πεπρωμένο του.

 

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης από την αρθρογράφο Χριστίνα Ζαχαριά.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;