Εβίτα Παπασπύρου: “Ο κόσμος στην Ελλάδα αγαπάει το θέατρο”

Εβίτα ΠαπασπύρουΗ Εβίτα Παπασπύρου είναι μια πολλά υποσχόμενη ηθοποιός της γενιάς της, ένα πλάσμα με ποιότητα και ισχυρή θέληση. Καλός ηθοποιός είναι αυτός που του περισσεύει ψυχή, για να τη ρίξει στο σανίδι .Της Εβίτας όχι μόνο της περισσεύει, για να τη μοιραστεί μαζί μας, αλλά γνωρίζει και πώς να διαχειρίζεται αυτό το περίσσευμα. Στη παράσταση Μαγιακόφσκι, η Εβίτα Παπασπύρου απελευθερώνει την ψυχή της και είναι σαν ο θεατής να βλέπει ζωντανό τον μεγάλο ποιητή. Στη συνέντευξή της στο maxmag.gr, η Εβίτα Παπασπύρου μάς μίλησε για το θέατρο, τη ζωή τον μεγάλο ποιητή και τα μελλοντικά της σχέδια.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

“Μαγιακόφσκι” μια εξαιρετική ερμηνεία που έχει καταπλήξει το κοινό και τους κριτικούς. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση;

Η παράσταση αφηγείται τη συναρπαστική ζωή του μεγάλου Ρώσου ποιητή Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, από τη νεαρή ηλικία μέχρι τη δραματική στιγμή της αυτοκτονίας του.
Η καλλιτεχνική πρωτοπορία, οι μεγάλες στιγμές της ποίησής του, παθιασμένοι έρωτες και απογοητεύσεις, οι στιγμές της Οκτωβριανής Επανάστασης, οι συγκρούσεις, ο παράφορος χαρακτήρας του, η απομόνωση του, το τραγικό φινάλε.
Μέσα από τα ίδια τα κείμενα του Μαγιακόφσκι, ποιήματα, σελίδες ημερολογίου- κείμενα για την τέχνη – επιστολές- άρθρα – ομιλίες – ζωντανεύει ο ποιητής και η εποχή του.

Ο Μαγιακόφσκι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ου αιώνα. Έχει γράψει συγκλονιστικούς στίχους, που χαράζονται στο μυαλό ανεξίτηλα. Οι σκέψεις του, οι απόψεις του, τα κείμενά του, είναι επίκαιρα μέχρι και σήμερα.
Η παράστασή μας δίνει, εκτός των άλλων, την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με το σπουδαίο έργο του ποιητή, με έναν τρόπο ζωντανό, θεατρικό, κατανοητό για όλους.
Η ζωή του Μαγιακόφσκι, είναι η ζωή ενός παράφορου επαναστάτη, παθιασμένου με τη ζωή και τον έρωτα, Παρουσιάζοντας τη ζωή του, τη σκέψη του και την εκπληκτική του ποίηση, ερχόμαστε σε επαφή με μιαν άλλη εποχή, σταθμό στην παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν κάποιες φράσεις του έργου που τις θυμάστε απ’ έξω και που σας εκφράζουν προσωπικά;

Μια φράση που με στοιχειώνει:
« Κι είμαι εκεί όπου βρίσκεται κι ο πόνος, πάντοτε παντού
Πάνω σε κάθε μια σταλαγματιά του νέφους των δακρύων
έχω σταυρωθεί…»
Και μια φράση που κουβαλάω πάντα μαζί μου:
«Το μέλλον δε θα ‘ρθεί
από μονάχο του, έτσι νέτο-σκέτο,
αν δεν πάρουμε μέτρα
κι εμείς…»
Σ’ αυτήν τη παράσταση υποδύομαι ένα ιστορικό πρόσωπο, έναν ποιητή που αγαπώ πολύ και με εκφράζει. Είμαι πολύ τυχερή που έχω αυτή τη συνάντηση μαζί του. Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για μένα.

Βγαίνοντας από την θεατρική αίθουσα οι θεατές τι παίρνουν μαζί τους;

Ελπίζω φεύγοντας από την παράσταση κάθε θεατής να κουβαλάει μαζί του
Μια πλατύτερη αίσθηση της ζωής.
Τη συνείδηση ότι μπορούμε να πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας.
Κι ένα ποιητικό φως που θα τον συνοδεύει για καιρό!

Εβίτα Παπασπύρου

Θυμάστε ποια είναι η πρώτη σας φορά στη σκηνή;

Πρώτη φορά βρέθηκα επαγγελματικά στη σκηνή όταν ήμουνα 6 χρονών. Έπαιζα το «Με οικογένεια» (του Έκτορα Μαλό) Ήταν μαγικό για μένα. Η ανάμνηση παραμένει ολοζώντανη. Είχα την απόλυτη πεποίθηση πως ήμουνα ο πιο τυχερός άνθρωπος πάνω στη γη και αισθανόμουνα ότι ήταν ένα μεγάλο προνόμιο να μπορώ να κάνω θέατρο. Η αίσθηση αυτή δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Τι σας ώθησε να εκφραστείτε μέσω του θεάτρου;

Ξέρετε, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, αυτή η ανάμνηση των 6 μου χρόνων, δε με άφησε ποτέ. Την κουβαλούσα μαζί μου κι έτσι δε βρέθηκα στη θέση να προβληματιστώ πάνω στο τι θέλω να κάνω στη ζωή μου, αν με εκφράζει το ένα ή το άλλο.
Κατά κάποιο τρόπο ήταν σα να ήξερα πάντα τι θέλω.
Και τώρα, κάθε φορά που βρίσκομαι στη σκηνή, νιώθω σαν εκείνο το μαγεμένο παιδί.

Του Έλληνα του 2019 τι του αρέσει να βλέπει πιο πολύ και γιατί;

Αλήθεια δεν ξέρω. Νομίζω πως δεν υπάρχει η γενίκευση του Έλληνα. Υπάρχουν αυτοί που πάνε στο θέατρο για να ξεχαστούνε, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να βλέπουν μόνο κωμωδίες, υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν ότι η κωμωδία δεν είναι σοβαρό θέατρο, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να ψυχαγωγηθούνε με την ολοκληρωτική έννοια της λέξης. Αλλά ο κόσμος στην Ελλάδα αγαπάει το θέατρο.
Πιστεύω ότι το δύσκολο είναι η κάθε παράσταση να συναντηθεί πραγματικά με το κοινό που της ταιριάζει. Πιστεύω όμως ότι όταν μια παράσταση είναι πραγματικά καλή σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης, σε μια Αθήνα των 1000 παραστάσεων, σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες… θα βρει το δρόμο της.

Εβίτα Παπασπύρου

Κάθε παράσταση είναι μια νέα πρόκληση;

Ναι, σίγουρα. Αλλά το σημαντικό είναι να μπορεί να επιλέγει κανείς τις προκλήσεις του. Κι αυτό χρειάζεται ηρωισμό.

Σας αρέσει η μεταμόρφωση, να φτιάχνετε ένα νέο πρόσωπο από την αρχή, να αλλάζετε τη φωνή, το βήμα σας ..; Τι σας ελκύει περισσότερο στη διαδικασία ενσάρκωσης ενός ρόλου;

Το θέατρο είναι η τέχνη της μεταμόρφωσης. Αλλά αυτό που με ελκύει περισσότερο σε ένα ρόλο …είναι το έργο. Θέλω να πω, μου χρειάζεται να θεωρώ πως το έργο είναι σπουδαίο. Να με ενδιαφέρει το τι λέει και πώς το λέει. Τότε θα ριχτώ στη διαδικασία του χτισίματος του ρόλου. Κάθε ρόλος είναι ένα ταξίδι. Όσο πιο μακρύ είναι αυτό το ταξίδι τόσο πιο ενδιαφέρον είναι.
Κι όσο πιο πολλά αλλάζεις τόσο πιο πλούσιος γίνεσαι. Είναι συναρπαστικό να βιώνεις όλες αυτές τις απραγματοποίητες εκδοχές του εαυτού σου.
Ο Γιόσι Όιντα έχει πει -και το αναφέρω συχνά-: «Ηθοποιός δεν είναι κάποιος που του αρέσει πολύ να εμφανίζεται, αλλά κάποιος που του αρέσει πολύ να εξαφανίζεται»

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας καλός ηθοποιός για εσάς;

Ένας καλός ηθοποιός πρέπει να προσφέρει στο κοινό μια συγκλονιστική εμπειρία ζωής.
Για να γίνει αυτό πρέπει να είναι ένας υπερευαίσθητος δέκτης που δονείται, αποκρυπτογραφεί και μεταδίδει τα μηνύματα της εποχής του. Ακριβώς όπως κάθε καλλιτέχνης, είτε είναι ηθοποιός, είτε είναι μουσικός, ζωγράφος, ποιητής. Παρατήρηση, ενσυναίσθηση, δημιουργική φαντασία, αναλυτικός νους και αίσθηση της ποιητικής μετουσίωσης, είναι απαραίτητα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να έχει την πεποίθηση ότι αυτό που κάνει στη σκηνή είναι το ακραίο σημείο της ύπαρξής του. Μεταβάλλεται και μεταβάλλει το κοινό έχοντας την αίσθηση μιας «αποστολής»

Εβίτα ΠαπασπύρουΥπάρχουν κάποιες συνεργασίες σας που δεν θα ξεχάσετε ποτέ γιατί είχατε καλή χημεία;

Ξέρετε δεν πιστεύω στη χημεία. Αντίθετα πιστεύω στις μακροχρόνιες συνεργασίες. Οι θίασοι είναι καλό να αποτελούνται από ανθρώπους που δουλεύουν χρόνια μαζί και έχουν αποκτήσει κοινούς κώδικες. Σαν τα ροκ συγκροτήματα . Όταν λοιπόν οι καλλιτέχνες δουλεύουν μαζί καιρό αποκτούν «καλή χημεία» τελικά. Κι έτσι μπορούμε να στοχεύουμε στο ανώτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν πιστεύω καθόλου σε αυτό που συμβαίνει σήμερα στο θέατρο. Ηθοποιοί και σκηνοθέτες, βρίσκονται μαζί για μια παράσταση και μετά ξαναχάνονται. Έχω αυτή τη στιγμή μια πολύ καλή χημεία με τον σκηνοθέτη της παράστασης τον Κώστα Νταλιάνη, με τον οποίο συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια.

Βρεθήκατε ποτέ στο δίλημμα να επιλέξετε ανάμεσα στην προσωπική ζωή και στη δουλειά σας;

Όχι, ποτέ! Κάποια ερωτική σχέση που θα έβαζε ένα τέτοιο δίλημμα δε θα είχε θέση στη ζωή μου. Σαν μητέρα, η κόρη μου είχε πάντα την πρώτη θέση, κι εγώ είμαι μια μητέρα που κάνω τη δουλειά του ηθοποιού. Τα πράγματα πάντα λυνόντουσαν χωρίς να χρειαστεί να σκεφτώ, πριν προλάβω να έχω διλήμματα.

Ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;
Ελπίζω ο «Μαγιακόφσκι» να συνεχίσει να παίζεται. Υπάρχει πιθανότητα να ταξιδέψουμε με τον «Μαγιακόφσκι» και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ. Για καινούργια παράσταση, είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε οτιδήποτε. Εκτός από το θίασο «Μοντέρνοι Καιροί» υπάρχει επίσης και η ομώνυμη δραματική σχολή, τη οποία έχουμε ιδρύσει με τον Κώστα Νταλιάνη και στην οποία αφιερώνω ένα μεγάλο μέρος της ενεργητικότητας μου. Όσο για το προσωπικό επίπεδο… ονειρεύομαι ένα μέλλον μαζί με τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Αυτό είναι πολύτιμο.

Ευχαριστούμε την κυρία Εβίτα Παπασπύρου για το φωτογραφικό υλικό.

 

Εβίτα Παπασπύρου

Η παράσταση αφηγείται τη συναρπαστική ζωή του μεγάλου Ρώσου ποιητή Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, από τη νεαρή ηλικία μέχρι τη δραματική στιγμή της αυτοκτονίας του.
Μέσα από το πλούσιο καλλιτεχνικό του έργο: Ποίηση – κείμενα για την τέχνη – επιστολές – άρθρα – ομιλίες – σελίδες ημερολογίου – ζωντανεύει ο ποιητής και η εποχή του.
Η καλλιτεχνική πρωτοπορία, οι μεγάλες στιγμές της ποίησής του, παθιασμένοι έρωτες και απογοητεύσεις, οι στιγμές της Οκτωβριανής Επανάστασης, οι συγκρούσεις, ο παράφορος χαρακτήρας του, η απομόνωση του, το τραγικό φινάλε.
Όλα τα παραπάνω, σε ένα θεατροποιημένο οδοιπορικό, που δίνει το στίγμα μιας επαναστατικής – καλλιτεχνικής στάσης ζωής, σε μια κορυφαία ιστορική στιγμή της ανθρωπότητας.

Είδος: θεατρικός μονόλογος
Μεταφράσεις:, Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Άρης Αλεξάνδρου, Γιάννης Ρίτσος , Γιώργης Σαραντής, Κώστας Νταλιάνης, Εβίτα Παπασπύρου
Ερμηνεύει: Εβίτα Παπασπύρου
Σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης
Δραματουργική επεξεργασία: Κώστας Νταλιάνης
Κείμενο παράστασης:Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι
Σκηνικά-Κοστούμια:Μοντέρνοι Καιροί
Μουσική: Ντμίτρι Σοστακόβιτς
Σχεδιασμός φωτισμών: Κώστας Νταλιάνης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Στέφανος Τσιμπουρλάς, Γιάννης Πετρίδης
Διδασκαλία ρωσικών: Μαρία Μάργαρη
Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη
Γραφίστας: Πάνος Κυρόγλου
Video: Κωνσταντίνος Ξενάκης
Παραγωγή: Μοντέρνοι Καιροί
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παραστάσεις : Κάθε Παρασκευή στις 9μ.μ.
Έναρξη : 26 Οκτωβρίου 2018
Λήξη: 19 Απριλίου 2019
Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 10€ | Φοιτητικό, ανέργων: 8€ | Ατέλειες 5€ Διάρκεια παράστασης 75 ‘ χωρίς διάλειμμα
Προπώληση εισιτηρίωνwww.viva.gr 7 €
Θέατρο Βαφείο : Αγίου Όρους 16 |Βοτανικός| 21 0342 5637


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;