Ελευθερία Μεταξά:”Το”Μαύρα σαν τον έβενο μαλλιά”είναι ορόσημο”

Η  Ελευθερία Μεταξά γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1970. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, της Δραματικής Σχολής Διομήδη Φωτιάδη και του τμήματος Δημοσιογραφίας του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών ΑΝΤ1. Εργάστηκε ως ηθοποιός, λαμβάνοντας μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές, ως ασκούμενη δημοσιογράφος στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ως φιλόλογος σε φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. 

Σήμερα  η Ελευθερία Μεταξά ασχολείται με τη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων, με τη μετάφραση και την επιμέλεια βιβλίων και με μεταγλωττίσεις ξένων τηλεοπτικών σειρών. Είναι μέλος της ΠΕΛ (Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών) και μιλάει αγγλικά. Το διήγημά της με τίτλο «Το τελευταίο ταξίδι» απέσπασε έπαινο στον 34ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της ΠΕΛ. Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Όταν μιλούν τα φεγγάρια, Μην κοιτάξεις πίσω, Σπασμένος καθρέφτης και Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;, ενώ από τις εκδόσεις Μίνωας τα μυθιστορήματα Τα τρία πρόσωπα της Εκάτης (2019) και Αθώοι ένοχοι (2020).

 

Επιμέλεια συνέντευξης Βασιλική Ευάγγελου-Παπαθανασίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την Ελευθερία Μεταξά ο κόσμος της συγγραφής είναι ένας τόπος δημιουργικού παιγνιδιού,κάνει τις λέξεις να γελούν και να φωνάζουν.Στην Ελευθερία Μεταξά αρέσει να αφηγείται ιστορίες και να προσπαθεί να βρει τις λέξεις που θα τις πραγματοποιήσουν.

 

Με το αναμφισβήτητο ταλέντο της , με τον πνευματώδη της τρόπο, με την ποιότητα που διαθέτει ως άνθρωπος και τη συγγραφική της διορατικότητα η Ελευθερία Μεταξά, είναι βέβαιο ότι θα αγγίξει τις καρδιές μας για μια ακόμη φορά με το “Μαύρα σαν τον έβενο μαλλιά”.

 

       “Απήγαγαν την κόρη μας μόνο εσείς μπορείτε να τη βρείτε”.

Με αυτά τα λόγια ο Μιχάλης και η Στεφανία Βαρλάμη προσπαθούν να πείσουν την Έλσα Γληνού, την άλλοτε διακεκριμένη ψυχολόγο και στενή συνεργάτιδα του αστυνόμου Ηλία Παππά, να επιστρέψει στην ενεργό δράση και να βοηθήσει στις έρευνες για την ανεύρεση της κόρης τους, Λένας. Μπορεί μόνο η Έλσα να τη βρει κυρία Ελευθερία Μεταξά;

Πόσο καλά γνωρίσατε την Έλσα; Ήταν η αγαπημένη σας ηρωΐδα;

  • Η Έλσα Γληνού ήταν ένας χαρακτήρας που αγάπησα πάρα πολύ και ναι, πρέπει να ομολογήσω ότι είναι η αγαπημένη μου ηρωίδα. Αυτός, άλλωστε είναι και ο λόγος που επέλεξα να εμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο και να πρωταγωνιστήσει σε δύο -προς το παρόν- βιβλία, το «Αθώοι Ένοχοι» και «Το χέρι του Θεού». Πρόκειται για μια γυναίκα που, πέρα απ’ την εξυπνάδα και τις εξαιρετικές επαγγελματικές της ικανότητες, έχει μια τεράστια ψυχική δύναμη. Όχι μόνο κατάφερε να αφήσει πίσω της το οδυνηρό της παρελθόν, δίχως βέβαια ποτέ να ξεχάσει τον σύζυγό της και την κόρη της, αλλά μπόρεσε να δώσει πίσω σε ένα παιδί τη ζωή που κάποιοι του έκλεψαν. Παρ’ όλο, όμως, τον δυναμισμό της, είναι ευαίσθητη και δοτική και δεν διστάζει να προστατεύσει τους ανθρώπους που αγαπά, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής της. Έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένη την αίσθηση του δικαίου και της εντιμότητας, στοιχεία που θαυμάζω πολύ σε έναν χαρακτήρα.

 

Ο θάνατος καραδοκεί και θερίζει.. ένα γράμμα που φτάνει στα χέρια της Έλσας είναι η δυναμίτιδα που διαλύει τις ζωές όλων και οδηγεί στην αποκάλυψη του πραγματικού ενόχου και στο φόνο του εγκληματία με το σαλεμένο μυαλό. Τι οδηγεί τον άνθρωπο σε εγκληματικές ενέργειες;

  • Η ψυχοσύνθεση ενός εγκληματία είναι ιδιαίτερα σύνθετη και πολύπλοκη. Ανέκαθεν πίστευα ότι κανείς δεν γεννιέται καλός ή κακός, αλλά ανάλογα με τον τρόπο που μεγαλώνει διαμορφώνει τα στοιχεία του χαρακτήρα του. Το έγκλημα, λοιπόν, θεωρώ ότι έχει καθαρά κοινωνικές βάσεις. Αν εξετάσει κανείς τα παιδικά ή εφηβικά χρόνια ενός εγκληματία, θα ανακαλύψει τη ρίζα του κακού, την αιτία που τον οδήγησε μεγαλώνοντας να καταργήσει μέσα του κάθε αίσθημα δικαίου και να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογώ τις πράξεις του, όμως προσπαθώ να κατανοήσω τι είναι εκείνο που τον ώθησε σε αυτές. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο θύτης είναι ταυτόχρονα και θύμα.

 

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί-θύμα μιας οικογενειακής ιστορίας κυρία Ελευθερία Μεταξά;

  • Να μιλήσει σε κάποιον, να αποκαλύψει αυτό που του συμβαίνει. Μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιον συγγενή, σε έναν οικογενειακό φίλο, σε έναν δάσκαλο, στην αστυνομία ή σε κάποια από τις τηλεφωνικές γραμμές στήριξης που υπάρχουν. Είναι πολύ σημαντικό να γνωστοποιήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ώστε να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται, διαφορετικά, κινδυνεύει να τραυματίσει ανεπανόρθωτα την ψυχή του και να κουβαλά τα τραύματα αυτά και στην ενήλικη ζωή του, με άγνωστες και σίγουρα δυσάρεστες συνέπειες.

Ελευθερία ΜεταξάΗ συνέχεια της ιστορίας είναι ανάσταση ψυχής για την Έλσα, που αντιλαμβάνεται ότι όλοι έχουν δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Πόσοι όμως έχουν ανοιχτά τα μάτια μας για να την αρπάξουμε;

  • Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι ανοιχτά τα μάτια τους για να αρπάξουν τη δεύτερη ευκαιρία που τους δίνεται στη ζωή. Ίσως δεν έχουν τη δύναμη να πιστέψουν, να ελπίσουν πως κάτι θα αλλάξει. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο να αντιληφθεί κάποιος ότι του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία. Πρέπει να την αξιοποιήσει κιόλας, να εκτιμήσει το δώρο που του δόθηκε και να σταθεί αντάξιός του.

Σε αυτό το βιβλίο έχετε κάνει κυρία Μεταξά  κατάθεση ψυχής. Ποιο ήταν το ερέθισμα; Τι γέννησε την ιστορία;

  • Το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκε σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για μένα και στάθηκε πραγματικά το καταφύγιό μου. Εκείνη την εποχή, αντιμετωπίζοντας ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, σκεφτόμουν πόσο τυχερή ήμουν που είχα κοντά μου την οικογένειά μου, τον άντρα μου και τον γιο μου, τους φίλους μου, που στάθηκαν όλοι δίπλα μου και με βοήθησαν, ο καθένας με τον τρόπο του, να ξεπεράσω την περιπέτειά μου. Ένα βράδυ, λοιπόν, καθόμουν στο μπαλκόνι του σπιτιού μου και αναλογιζόμουν πώς θα ένιωθα αν δεν είχα πλάι μου κανέναν, ιδιαίτερα το παιδί μου, που τότε ήταν μόλις τεσσάρων ετών και το χαμόγελό του μόνο έφτανε να διώξει μακριά κάθε σκιά. Και τότε, τελείως ξαφνικά, πέρασε απ’ το μυαλό μου η σκέψη: Πώς μπορεί να νιώθει μια μητέρα που χάνει το παιδί της; Αυτό ήταν το έναυσμα για να γραφτεί το «Μαύρα σαν τον έβενο μαλλιά». Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι αρχικά το παιδί της Έλσας, το οποίο δολοφονείται, ήταν αγόρι. Όσο, όμως, προχωρούσε η ιστορία, τόσο δυσκολευόμουν να τη συνεχίσω γιατί έβαζα τον εαυτό μου στη θέση της ηρωίδας. Γι’ αυτό και τελικά το παιδί της Έλσας έγινε κορίτσι, αφού δεν άντεχα τη συναισθηματική φόρτιση.

 

Υπάρχουν σημεία αναφοράς – ορόσημα στη ζωή σας; Πότε ανατρέχετε σ` αυτά;

  • Η περίοδος στην οποία αναφέρθηκα πριν είναι ένα ορόσημο για τη ζωή μου και συχνά ανατρέχω σ’ αυτή, γιατί μου θυμίζει ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο και όλα μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Μέσα απ’ την περιπέτειά μου έμαθα να εκτιμώ διαφορετικά τη ζωή και τους ανθρώπους, έμαθα να χαμογελάω περισσότερο, να αγαπάω περισσότερο, να μην κρύβω τα συναισθήματά μου, να είμαι πιο δυνατή.

Ελευθερία ΜεταξάΈχετε καταφέρει να είστε  το καταφύγιο για τους αγαπημένους σας και ποιο είναι αλήθεια το δικό σας καταφύγιο;

  • Αισθάνομαι ότι έχω ευλογηθεί με μια υπέροχη οικογένεια και με εξαιρετικούς φίλους. Αυτοί είναι το καταφύγιό μου κι εγώ το δικό τους, έχουμε μια σχέση που παραμένει δυνατή και αληθινή όσο περνούν τα χρόνια. Προσωπικά, έχω ένα ακόμα καταφύγιο, μια μικρή λεξούλα που αρκεί να την κοιτάξω για να πάρω δύναμη και να αντιμετωπίσω οποιαδήποτε δυσκολία. Είναι το όνομα του γιου μου, Γιώργος, που το είχε γράψει με στυλό στον τοίχο του γραφείου μου όταν πήγαινε στο νηπιαγωγείο. Από τότε, το γραφείο έχει βαφτεί πολλές φορές, το όνομά του όμως το έχω κρατήσει μέσα σε ένα πλαίσιο, έτσι όπως το είχε γράψει τότε, με κεφαλαία και κάπως τρεμάμενα γράμματα. Είναι το πρώτο πράγμα που βλέπω μπαίνοντας στο γραφείο μου και ομολογώ ότι, ως γνήσια χαζομαμά, το κοιτάζω αρκετές φορές μέσα στη μέρα και πάντα μου προκαλεί ένα πλατύ χαμόγελο.

Ποια τα σχέδια σας για το προσεχές χρονικό διάστημα και ποια τα όνειρά σας για το μέλλον κυρία Ελευθερία Μεταξά;

  • Τον Ιανουάριο, με το καλό, περιμένω την έκδοση του νέου μου βιβλίου από τις εκδόσεις Μίνωας, το οποίο έχει τίτλο «Το χέρι του Θεού». Στο μεταξύ, κατάφερα επιτέλους να ολοκληρώσω την έρευνα που έπρεπε να κάνω για να συγκεντρώσω τις πληροφορίες που μου χρειάζονταν για το μυθιστόρημα που ήδη ξεκίνησα να γράφω, πάλι με πρωταγωνιστές την Έλσα Γληνού και τον Μάνο Βαρσάμη. Όσο για το μέλλον; Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα να ονειρεύομαι. Προτιμώ να ζω την κάθε μέρα και να ελπίζω ότι και η επόμενη θα είναι όμορφη.

Ελευθερία ΜεταξάΤι πιστεύετε ανέδειξε η κρίση του κορωνοϊού στον άνθρωπο κυρία Ελευθερία Μεταξά;

  • Νομίζω ότι η κρίση του κορωνοϊού μάς έφερε πιο κοντά με τους αγαπημένους μας και μας έμαθε να εκτιμάμε τα απλά, καθημερινά πράγματα, να αντλούμε χαρά απ’ τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας και να τους δίνουμε χαρά κι εμείς. Ίσως η πανδημία να αποτελεί μια ευκαιρία να ξαναβρούμε τη χαμένη μας ανθρωπιά.

Τι αίσθηση σας άφησε το 2020;

  • Νομίζω πως κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει πως το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους. Επειδή όμως έχω μάθει να αναζητώ κάτι καλό ακόμα και στα άσχημα, κρατάω όλες τις ωραίες στιγμές του 2020 -για τον καθένα μας, πιστεύω, υπήρχαν καλές στιγμές μέσα στη χρονιά που σε λίγο μας αποχαιρετά- κι εύχομαι το 2021 να φέρει μαζί του υγεία, χαρά και ευτυχία σε όλον τον κόσμο.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ελευθερία Μεταξά για το φωτογραφικό υλικό.

Βρείτε την Ελευθερία Μεταξά στο Facebook εδώ

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;