Η πιανίστρια της Ακρόπολης Έλενα Ξυδιά στο MaxMag

 

Η Έλενα Ξυδιά είναι ο άνθρωπος πίσω από τις νότες που ακούγονται από την ταράτσα του μουσείου της Ακρόπολης. Μία ταλαντούχα γυναίκα, μία καλλιεργημένη προσωπικότητα, ένας χαρακτήρας ευγενής. Ένα κράμα μοναδικών χαρακτηριστικών που στο τέλος μας προσφέρουν απλόχερα μουσική βγαλμένη μέσα από την ευαισθησία του καλλιτέχνη. Η Έλενα Ξυδιά μας οδηγεί συντροφιά με ένα πιάνο να αγκαλιάσουμε τη μαγεία του ιερού βράχου.

Έλενα καλώς ήρθες στο MaxMag. Πιανίστρια, μαμά, μοντέλο. Είσαι από τους αν θρώπους
που στοχοπορεύονται; Αυτό που θες το πετυχαίνεις;

Χαίρομαι πολύ που μπήκα στην παρέα του MaxMag και σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την όμορφη φιλοξενία! Ως εργαζόμενη μαμά, προσπαθώ να ισορροπήσω στην αρμονική συνύπαρξη των ρόλων μου. Σίγουρα είμαι από τους ανθρώπους που στοχοπορεύονται, και προσπαθώ πολύ για τους στόχους μου. Δεν εγκαταλείπω ποτέ τις φιλοδοξίες και τα όνειρά μου, ακόμα όμως και όταν αυτά δεν υλοποιούνται, δεν απογοητεύομαι, προσπαθώ να εξελίσσομαι συνεχώς και πηγαίνω παρακάτω.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είσαι μια εκπληκτικά όμορφη γυναίκα. Η κοινωνία κατά κανόνα δαιμονοποιεί την ομορφιά. Θεωρεί πως πρέπει να υστερείς κάπου αν έχεις αυτό το δώρο και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι γυναίκες, καταβάλουν διπλάσια προσπάθεια στο δρόμο προς την αναγνώριση. Θεωρείς πως είμαστε στο σωστό δρόμο για να ξεφύγουμε από αυτό το στερεότυπο;

Όπως πολλές γυναίκες, έτσι κι εγώ έχω βιώσει αυτή την προκατάληψη. Στο τέλος όμως πάντα αποκαλύπτεται η αξία του ανθρώπου, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Με χαρά διαπιστώνω ότι τα τελευταία χρόνια η τάση να δαιμονοποιείται η ομορφιά, αρχίζει και παρέρχεται. Αισιοδοξώ ότι είμαστε στο σωστό δρόμο για να ξεφύγουμε από κάθε είδους στερεότυπα, όσον αφορά διακρίσεις ανάμεσα σε γυναίκες-άντρες, διαφορετικότητα κλπ.

προσωπικό αρχείο Έλενας Ξυδιά

Η μουσική σε διάλεξε ή την διάλεξες;

Από μικρή αγαπούσα τη μουσική. Έχω την τύχη να έχω μια μαμά που με έστρεψε στις τέχνες από μικρό κοριτσάκι, κι έτσι ασχολήθηκα με το κλασικό μπαλέτο και το κλασικό πιάνο από τεσσάρων χρονών, αλλά και με το θέατρο, τη ζωγραφική και άλλες δραστηριότητες με τις οποίες με έφερε σε επαφή η μητέρα μου. Θα απαντούσα λοιπόν ότι κατά κάποιον τρόπο εκείνη “διάλεξε” τη μουσική για εμένα. Στις μετέπειτα επιλογές μου, σίγουρα τη διάλεξα κι εγώ. Το όνειρό μου πάντα ήταν να μπορέσω μια μέρα να καταξιωθώ επαγγελματικά σε αυτό που αγαπώ περισσότερο. Το πιάνο.

 

Ποια ήταν η πιο δυνατή σου εμπειρία ως πιανίστρια;

Νιώθω ιδιαίτερα τυχερή, γιατί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μου δόθηκαν απλόχερα πολύ δυνατές στιγμές και εμπειρίες ως πιανίστρια. Υλοποιώντας το πρότζεκτ της προώθησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, μέσω των βίντεο με πιάνο, που πραγματοποιούμε μαζί με το φίλο και συνεργάτη μου Πασχάλη Μάντη, έχω ζήσει δυνατές συγκινήσεις και πρωτόγνωρα συναισθήματα. Αναμφισβήτητα, όταν έπαιξα πιάνο πάνω στο βράχο των Μετεώρων, έζησα την πιο δυνατή μου εμπειρία. Είναι κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ. Φυσικά δε μπορώ να μην αναφερθώ και στην εργασία μου στο μουσείο της Ακρόπολης. Η εμπειρία να δημιουργώ μουσική ακριβώς κάτω από το βράχο είναι απερίγραπτη. Και το καλύτερο; Βιώνω αυτή την εμπειρία σχεδόν σε καθημερινή βάση!

 

Θεωρείς πως η μουσική παιδεία είναι μία πρωταρχικής σημασίας βάση για έναν καλύτερο κόσμο; Πόσο έχουν ανάγκη τα παιδιά μας αυτή την ευκαιρία να μάθουν μουσική Έλενα;

Η μουσική παιδεία είναι πράγματι μια πρωταρχικής σημασίας βάση για τα παιδιά. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί πειθαρχία και συγκέντρωση, καλλιεργεί τη δημιουργικότητα στα παιδιά, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την κοινωνικοποίησή τους. Όπως συνηθίζω να λέω, τα παιδιά των ωδείων μεγαλώνουν με ήθος και αξιοπρέπεια, και είναι βέβαιο ότι η μουσική τους θα τα συντροφεύει για μια ζωή. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μαγικό μουσικό κόσμο.

 

προσωπικό αρχείο Έλενας Ξυδιά

προσωπικό αρχείο Έλενας Ξυδιά

Ο χρόνος σου θα είναι σίγουρα λιγοστός αλλά πάντα μας αρέσει να γνωρίζουμε τους ανθρώπους που θαυμάζουμε πιο προσωπικά. Εσύ λοιπόν τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Στον ελεύθερο χρόνο μου κάνω …παίζω πιάνο!! Απολάμβάνω τις μελωδίες που μου αρέσουν περισσότερο, μελετάω καινούρια κομμάτια και συνθέτες, ετοιμάζω προγράμματα και φυσικά ακούω πολλή μουσική. Η γυμναστική και οι βόλτες με την οικογένεια και φίλους φυσικά δε λείπουν από το πρόγραμμα.

 

 

Απόφοιτος της Παντείου, στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Οι σπουδές σου, σου δίνουν ακόμα μια οπτική για να φιλτράρεις τις προσλαμβάνουσες. Έλενα θα μπορούσες να ασχοληθείς με κάτι τόσο τεχνοκρατικό εφ’ όρου ζωής;

Τα περισσότερα χρόνια σπούδαζα παράλληλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο εθνικό ωδείο. Για κάποια χρόνια εργάστηκα στον οικονομικό τομέα, σύντομα όμως συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν αυτό που θα μου προσέφερε ικανοποίηση στη ζωή μου. Έτσι μια μέρα παραιτήθηκα και αποφάσισα να στραφώ σε ό,τι με κάνει ευτυχισμένη και δημιουργική. Αποφάσισα να παίζω πιάνο. Σήμερα εργάζομαι στην ωραιότερη βεράντα της Αθήνας, σε αυτή του μουσείου της Ακρόπολης. Παίζοντας αγαπημένες ελληνικές μελωδίες με φόντο την ασύγκριτη ομορφιά της Ακρόπολης νιώθω γεμάτη, τυχερή, ελεύθερη.

 

Έλενα πως βλέπεις τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα; Τι θα ήθελες να έχεις πετύχει;

Το μέλλον το ατενίζω με αισιοδοξία. Επιθυμία μου είναι να είμαι εγώ και όλοι οι άνθρωποι γύρω μου υγιείς και χαρούμενοι. Σε επαγγελματικό επίπεδο θα ήθελα να έχω πάει ένα βήμα ακόμα παρακάτω, να έχω πραγματοποιήσει τα πρότζεκτ που έχω στο μυαλό μου και να έχω εξελιχθεί ακόμα περισσότερο σαν πιανίστρια, ανακαλύπτοντας συνεχώς το απεριόριστο κλασικό ρεπερτόριο.

προσωπικό αρχείο Έλενας Ξυδιά

Η αναγνώριση είναι μια ανάγκη του καλλιτέχνη ή ένας τρόπος ανταμοιβής του κόπου του;

Σίγουρα η αναγνώριση είναι μια ανάγκη του καλλιτέχνη αλλά και ένας τρόπος ανταμοιβής του κόπου του. Η ανάγκη όμως αυτή για εμένα προσωπικά, έγκειται περισσότερο στο να μπορέσω να μοιραστώ το μαγικό κόσμο του πιάνου με τον κόσμο, και να “μυήσω¨ σε αυτόν, όσο το δυνατόν περισσότερους.

 

Τι θα ήθελες να ευχηθείς για αυτή τη χρονιά; Τι έχεις ανάγκη περισσότερο;

Ευχή μου για όλο τον κόσμο είναι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που όλοι βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια, και με αισιοδοξία και δύναμη να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να ονειρευόμαστε και να προχωράμε μπροστά.

Απολαύστε την Έλενα Ξυδιά εδώ και εδώ

Η Έλενα Ξυδιά στο fb


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ντέμη Ρούσσα

Αν δε μπορείς να το πεις γράψτο. Αν δε μπορείς να το γράψεις διάβασέ το. Αν δε μπορείς να το διαβάσεις σίγουρα κάποιος το έχει πει με ένα τραγούδι...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;