Ευτύχης Μπλέτσας: «Όταν κάνεις κάτι που αγαπάς οι δυσκολίες που ίσως υπάρχουν δεν μπορούν να σε σταματήσουν!»

Ο Ευτύχης Μπλέτσας αποφάσισε να αφήσει… την κουζίνα της μαμάς και να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, για να βρει νέες κουζίνες, άλλων μαμάδων!

Πιο έτοιμος από ποτέ για την 2η σεζόν της καινούρια του –σχετικά- εκπομπής, Happy Traveller, το οποίο έκανε πρεμιέρα το Σάββατο, με πρώτο ταξίδι στην Κω! Το Happy Traveller είναι μια νέα εναλλακτική εκπομπή, που έχει ένα μοντέρνο τρόπο κινηματογράφησης, καθώς τα περισσότερα πλάνα γίνονται σε στυλ selfie, δίνοντας μια πιο μοντέρνα και ψυχαγωγική ματιά στα ταξίδια. Όπως λέει κι ο Ευτύχης: «Η πιο σημαντική αποσκευή σε ένα ταξίδι είναι η καλή μας διάθεση». Ταξίδια σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, θα βλέπουμε κάθε Σαββατοκύριακο, με τον Ευτύχη Μπλέτσα αλλά και camera…woman, την Ηλέκτρα Αστέρη. Μην ξεχάσουμε και τον σκυλάκο τους, τον Ηρακλή!

Μας μίλησε, λοιπόν,  για τα νέα σχέδια του, για την σωστή διατροφή των φοιτητών αλλά και πολλά άλλα.


 • Αρχικά, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μεγάλη επιτυχία στις ταξιδιωτικές εκπομπές. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Οι ταξιδιωτικές εκπομπές αρέσουν σε όλους. Σε ταξιδεύουν και σε μεταφέρουν σε μέρη μακρινά που είναι δύσκολο να πας. Από αυτές μαθαίνεις πολλά και σου δημιουργείται η αίσθηση ότι ταξιδεύεις νοητικά. Αυτός είναι και ο βασικός σκοπός της δικής μας εκπομπής. Να σας κάνουμε να νιώθετε ότι βρίσκεστε μαζί μας! Ένας ακόμα λόγος που οι ταξιδιωτικές εκπομπές κερδίζουν έδαφος είναι και ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί την όλη κατάσταση στη χώρα και έστω με αυτόν τον τρόπο θέλει να αποδράσει και να ταξιδέψει τηλεοπτικά αλλού. Τέλος πιστεύω ότι στην όλη άνθιση αυτού του τύπου εκπομπών παίζει η διαθέσιμη τεχνολογία. Στις μέρες μας ο εξοπλισμός για να κάνεις μια ταξιδιωτική εκπομπή χωράει σε ένα σακίδιο πλάτης και με τεχνολογίες όπως οι μικρές action κάμερες, η εξαιρετική ποιότητα εικόνας που μπορείς να έχεις με σχετικά μικρό κόστος και η κατακόρυφη ανάπτυξη των drones δίνουν σε ανεξάρτητους παραγωγούς που αγαπάνε τα ταξίδια και δεν το κάνουν απλά σαν δουλειά, να δημιουργήσουν αξιόλογες και πετυχημένες εκπομπές. Επίσης χάρη στο Ίντερνετ είναι εύκολο κάποιος να ξεκινήσει και να αναπτύξει τη δουλειά του έχοντας ένα μέσο επικοινωνίας για να προσεγγίσει το κοινό. Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι η τεχνολογία και το Ίντερνετ Το πιο σημαντικό είναι η προσωπική δουλειά και δημιουργικότητα του καθενός που θέλει να ασχοληθεί με αυτό!

 • Είναι δύσκολη η ζωή όταν βρίσκεσαι συνεχώς στους δρόμους κάνοντας συνεχόμενα ταξίδια;

Σίγουρα έχει κάποιες δυσκολίες αλλά όταν κάνεις κάτι που αγαπάς οι δυσκολίες που ίσως υπάρχουν δεν μπορούν να σε σταματήσουν.  Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη που έχω μία τέτοια δουλειά και πηγαίνω σε τόσα διαφορετικά μέρη. Θα ήταν χαζό να μιλήσω για δυσκολίες γιατί ξέρω ότι για πολλούς μια τέτοια δουλειά είναι παράδεισος. Μπορεί για να παραχθεί η εκπομπή να έχει πολύ τρέξιμο και δουλειά αλλά με απορροφάει τόσο πολύ που δεν μου φαίνεται καθόλου κουραστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • Ποιες συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο; Τι να προσέξει και τι να κάνει οπωσδήποτε;

Αυτό δεν είναι κάτι που απαντάς με 2-3 φράσεις. Ίσως και είναι θέμα για μελλοντικό βιβλίο. Για την ώρα έχουμε πολλά άρθρα με ταξιδιωτικά τιπς στο happytraveller.gr. Το πιο βασικό που θα μπορούσα τώρα να πω είναι να ξεκινήσεις βήμα βήμα. Να μαζέψεις κάποια χρήματα να πας ένα οποιοδήποτε ταξίδι. Να αναπτύξεις το πνεύμα και την φιλοσοφία του εξερευνητή και του ταξιδιώτη. Και αν βλέπεις ότι αυτό σε γεμίζει αληθινά και θες να το κάνεις πιο σοβαρά να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι που θα ταξιδεύει αλλά θα έχει και κάποια επαγγελματική υπόσταση ώστε να μπορείς να το συντηρείς και να συντηρείσαι.

 • Όλα αυτά τα χρόνια έχεις γράψει πάνω από τρία βιβλία, αλλά και έχεις κάνει πολλές εκπομπές, προσθέτοντας το happy traveller, στο οποίο ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο και ανακαλύπτεις τις ιδιαίτερες κουζίνες. Βρίσκεις ελεύθερο χρόνο για σένα; Κι αν ναι τι σου αρέσει να κάνεις;

Η αλήθεια είναι πως η παραγωγή της εκπομπής που εκτός από τα ταξίδια περιλαμβάνει την οργάνωση, την προετοιμασία των ταξιδιών αλλά και μετά το post production,  μου φουλάρουν όλο μου το πρόγραμμα. Όταν βρίσκομαι στη βάση μου τη Θεσσαλονίκη μπορεί να χαλαρώσω λίγο αλλά και πάλι μπορεί να δω ξένες ταξιδιωτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ ή να κοιμηθώ λίγο παραπάνω. Τον καλύτερο όμως ελεύθερο χρόνο συνήθως θα τον βρω όταν θα είμαστε στα ταξίδια. Κάποια μέρα που θα είμαστε πιο χαλαρά ή θα έχουμε κανονίσει να μείνουμε κάποια έξτρα μέρα. Το καλύτερο στην όλη υπόθεση είναι ότι στα ταξίδια είμαστε οι 2 μας με την Ηλέκτρα, που σημαίνει ότι ζούμε ταξίδια σαν ταξιδιώτες και όχι σαν να δουλεύουμε.

 • Σπούδασες Μηχανικός Η/Υ με Master στην Πληροφορική, συνέχισες με το Θέατρο και Μουσική κι έχεις, επίσης, ένα πτυχίο Psychology Management στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Σε κέρδισαν, όμως, τα ταξίδια και η μαγειρική. Πως πιστεύεις ότι συνέβη αυτό;

Από μικρός είχα αγάπη και για την Μαγειρική αλλά και για την εξερεύνηση νέων τόπων. Συνεπώς απλά έκανα έναν κύκλο και γύρισα σε κάτι που πάντα με γέμιζε. Οι σπουδές μου και ότι έκανα μέχρι τώρα με βοήθησαν με τον τρόπο τους να βρεθώ στο σημείο που είμαι τώρα. Για μένα οι σπουδές σε οποιοδήποτε αντικείμενο αλλά ειδικά σε τεχνολογική κατεύθυνση σου μαθαίνουν να σκέφτεσαι λογικά, να είσαι οργανωτικός και να πετυχαίνεις στόχους. Αν μπορείς να πάρεις ένα πτυχίο και με καλούς βαθμούς σημαίνει ότι μπορείς να χειρίζεσαι στρεσογόνες καταστάσεις (πχ εξετάσεις), να είσαι σωστός σε deadlines (πχ εργασίες) και γενικά να μαθαίνεις. Βασικά στις σπουδές μαθαίνεις να μαθαίνεις. Αν το περάσεις αυτό μετά ξέρεις και μπορείς να μάθεις τα πάντα και να κάνεις ότι θες να κάνεις.

 • Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα;

Εδώ δε μπορώ να με φανταστώ σε 1 χρόνο! Κάθε 2 χρόνια κοιτάω πίσω και βλέπω έναν εντελώς διαφορετικό Ευτύχη! Μου αρέσει που πάντα εξελίσσομαι και δεν κολλάω σε κάτι άπειρα. Θεωρώ την ευελιξία μεγάλη αρετή. Όπως έλεγε ο Bruce Lee, “να είσαι σαν το νερό”. Πάντως εύχομαι να έχω “κατοσταρίσει” στη λίστα με τις χώρες που έχω επισκεφθεί. Τώρα είναι 32.

 • Για να ασχολείσαι και να ανταπεξέρχεσαι με όλα αυτά τα projects, χρειάζεται μια αστείρευτη πηγή ενέργειας. Από πού αντλείς την δική σου;

Αυτή είναι ίσως από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνει κάποιος. Έφτασα σε σημείο να γράψω ολόκληρο βιβλίο για να απαντήσω σε αυτό! Υπάρχουν πολλά πράγματα σε πρακτικό και σωματικό επίπεδο όπως η διατροφή, η ξεκούραση με καλό ύπνο, η σωματική δραστηριότητα  Εξίσου σημαντικά όμως είναι και αυτά που κάνεις σε νοητικό επίπεδο. Πως οργανώνεσαι και πως χειρίζεσαι ψυχολογικά τις καταστάσεις. Αν όμως έπρεπε να πω ένα πράγμα ως την μεγαλύτερη και αστείρευτη πηγή ενέργειας είναι το να νιώθεις ότι αυτό που κάνεις έχει κάποιο νόημα. Να νιώθεις ότι εμπνέεις και βοηθάς με κάποιον τρόπο άλλους ανθρώπους και κάπως κάνεις τον κόσμο καλύτερο.  Πάντως πλέον προσπαθώ να εστιάζω σε ένα βασικό Project κάθε φορά γιατί αλλιώς όση ενέργεια και αν έχεις πάει χαμένη και δεν αξιοποιείται αποδοτικά.

 • Όντας φοιτητής σε ξένη πόλη, γνωρίζεις πως είναι να πρέπει να μαγειρέψεις. Τι συμβουλές θα έδινες στους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και τα φαγητά της μαμάς τους, βεβαίως.

Αυτή είναι η χρυσή τους ευκαιρία να μάθουν να μαγειρεύουν και να μπορούν να είναι αυτόνομοι τρώγοντας ισορροπημένα και οικονομικά! Η εύκολη λύση πάντα θα υπάρχει, όμως κάτι που αρχικά μοιάζει δύσκολο, στην πορεία θα σε σου δώσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε θέματα υγείας και οικονομίας. Δε λέμε να μην τρώμε έξω ή να μην παραγγέλνουμε, το θέμα είναι να μην γίνει καθημερινότητα και τρόπος ζωής.

 • Αν μπορούσες να φας ένα μόνο φαγητό για όλη σου τη ζωή, ποιο θα επέλεγες;

Δεν έχω αγαπημένο φαγητό που θα μπορούσα να τρώω μόνο αυτό και για πάντα! Αλλά έτσι που είναι η ερώτηση και θα απαντήσω σαν μηχανικός-κομπιουτεράκιας και θα επέλεγα κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει πλήρη διατροφή. Θα έπρεπε να έχει και φρέσκα/ωμά πράγματα και κάποιες θρεπτικές τροφές. Λογικά θα επέλεγα μια σούπερ σαλάτα με ξηρούς καρπούς παξιμάδια!

 • Όταν σκεφτόμαστε την καλή διατροφή, τι θα έπρεπε να μας έρχεται στο μυαλό πρώτο και τι να κάνουμε για να την ακολουθήσουμε;

Κυρίως να έχουμε λόγους για να θέλουμε να τρώμε πιο υγιεινά και ισορροπημένα αλλά να αποφεύγουμε ακραίες καταστάσεις με υπερβολική υγιεινή διατροφή που φτάνει τα επίπεδο εμμονής. Το παν είναι να υπάρχει λογική  μια ισορροπία. Μπορείς να τρως μία στις τόσες και κάτι που θεωρείται ανθυγιεινό αν έχεις μια γενικά ισορροπημένη διατροφή. Εγώ προσωπικά που έχω περάσει πολλά στάδια νιώθω τώρα πως τρώω πολύ πιο λογικά και ισορροπημένα Στα ταξίδια μπορεί να φάω παραπάνω αλλά επειδή μια τυπική μέρα γυρισμάτων μπορεί να κάνουμε και 20-30000 βήματα, η ενέργεια και οι θερμίδες χρειάζονται! Όταν είμαι στη βάση μου τη Θεσσαλονίκη συνηθίζω να τρώω πιο υγιεινά.

 • Ποιο είδος κουζίνας είναι η αγαπημένη σου;

Η κουζίνα της μαμάς! χαχαχα… Γενικά μου αρέσει το απλό σπιτικό φαγητό, ειδικά όταν είναι μαγειρεμένο σωστά και με καλά υλικά. Από εκεί και πέρα μου αρέσει να δοκιμάζω πολλά νέα πράγματα και διαφορετικές κουζίνες.  Μου αρέσουν πολύ τα σούσι και τώρα τελευταία μου αρέσουν τα ψιλοκαυτερά.. Από τότε που γύρισα από Σρι Λάνκα είναι αλήθεια πως αγαπώ το τσίλι λίγο παραπάνω!

 • Έχοντας επισκεφθεί περιοχές και εσωτερικού αλλά και εξωτερικού, κι έχοντας εμπειρίες από σχεδόν όλο τον κόσμο, που προτιμάς να ταξιδεύεις; Εσωτερικό ή εξωτερικό;

Παντού υπάρχουν φανταστικά μέρη. Η Ελλάδα από μόνη της είναι μία απίθανη χώρα με τόσες πολλές διαφορετικές παραστάσεις. Έχω γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα αλλά πάντα κάτι νέο υπάρχει να με γοητεύσει. Το ότι έχω γυρίσει τον κόσμο με κάνει να εκτιμώ ακόμα περισσότερο την Ελλάδα. Μου αρέσει όμως υπερβολικά να ταξιδεύω στο εξωτερικό και ειδικά σε μακρινές χώρες επειδή απλά νιώθω ότι τα ταξίδια είναι το καλύτερο σχολείο της ζωής. Όταν ταξιδεύεις γίνεσαι πιο σοφός και καλύτερος άνθρωπος.  Έτσι εκτός από το ότι γνωρίζεις νέους τόπους, γνωρίζεις και καλύτερα τον εαυτό σου.

 • Σχεδόν όλη την εκπομπή την κάνεις μόνος σου. Είναι δύσκολο να είσαι και σκηνοθέτης και παραγωγός αλλά και cameraman;

Όλα είναι δύσκολα για να τα κάνεις καλά αλλά τίποτα δεν είναι αδύνατο αν κάτι σου αρέσει και αφιερώσει χρόνο και ενέργεια για να το μαθαίνεις και να γίνεσαι συνεχώς καλύτερος. Πράγματι φαίνεται πως κάνω μόνος την εκπομπή αλλά αυτό είναι το concept, να έχει selfie αισθητική με τον παρουσιαστή να καταγράφει τις εμπειρίες του. Στην ουσία είμαστε 2 άτομα στα ταξίδια. Η Ηλέκτρα και εγώ με την οποία είμαστε και ζευγάρι κάτι που κάνει πιο όμορφη αυτή την “διαδρομή”. Το ότι εμείς οι 2 τραβάμε την εκπομπή εγώ με την action camera στο χέρι και πετώντας το drone και η Ηλέκτρα με την dslr, μας κάνει πρώτον ευέλικτους και δεύτερον το αποτέλεσμα είναι πιο αληθινό και αυθόρμητο. Αυτό πιστεύω ότι κάνει και ξεχωριστή την εκπομπή. Δεν είναι κάτι στημένο, είναι κάτι αληθινό. Ταξιδεύουμε και μοιραζόμαστε τις εμπειρίες αυτές με τον κόσμο μέσα από το Happy Traveller! Τέτοιους είδους ταξιδιωτικά βιντεάκια (Travel Vlog) δικιάς μου παραγωγής έκανα εδώ και χρόνια στο youtube. Με τον καιρό βελτιώσαμε το κομμάτι της παραγωγής κυρίως χάρη σε νέες τεχνολογίες και ευκολία απόκτησης και χρήσης βασικού εξοπλισμού σε σημείο που αυτά τα ερασιτεχνικά βιντεάκια στο youtube να γίνουν τηλεοπτική εκπομπή.  Στο κανάλι μου στο youtube κάνω και κάποια vlogs που μιλάω για το πω γυρίζουμε το happy traveller, εξοπλισμούς που χρησιμοποιώ κλπ. Να σημειώσω ότι πέρα από τα ταξίδια χρειάζεται πολύ δουλειά και στην οργάνωση του ταξιδιού, στα εμπορικά μας θέματα αλλά και στο μοντάζ, τομείς όπου έχουμε και βοήθεια εξαιρετικών συνεργατών.

Να πω επίσης ότι σε κάποια ταξίδια έχουμε και τρίτο στην παρέα, τον σκύλο μας τον Ηρακλή που είναι πρώτη μούρη και σούπερσταρ! Έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό με πάνω από 1000 θαυμαστές στο facebook αλλά και στο instagram!

 • Και πριν σε ευχαριστήσουμε θερμά για την συνέντευξη, να σε ρωτήσω ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον.

Εγώ ευχαριστώ πολύ!! Χαρά μου! Ευχαριστώ και τους αναγνώστες σας που διαβάσανε αυτή τη συνέντευξη και προκαταβολικά που με βρήκανε και με ακολούθησαν σε twitter και instagram!

Τα σχέδια μου: Για την ώρα τρέχουμε το Happy Traveller που παίζει κάθε Σάββατο απόγευμα στο ΣΚΑΙ. Τώρα ξεκινάμε την νέα σεζόν 2016-17 που θα κάνουμε 36 επεισόδια μέχρι το καλοκαίρι, οπότε έχουμε πολλά ταξίδια μπροστά μας και φέτος αρκετά πάνω από τα μισά θα είναι στο εξωτερικό!  Πέρα όμως από αυτό κάθε αυτό το Happy Traveller με ενδιαφέρει πολύ να εμπνεύσω και να βοηθήσω κι άλλους να κυνηγήσουν τα όνειρα τους και να ανακαλύψουν τις δυνατότητες που υπάρχουν αν συνδυάσεις τις νέες τεχνολογίες με δημιουργικότητα και σκληρή δουλειά!

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Happy Traveller, να τους βρείτε στο facebook, καθώς και τον ίδιο τον Ευτύχη σε facebook, instagram, twitter, αλλά και στο κανάλι του στο Youtube

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκη Δούκα

Δημοσιογράφος στα σκαριά. Χωρισμένη στα 3: Ελευσίνα // Θεσσαλονίκη // Λυών. Είμαι απλός άνθρωπος, δώστε μου ένα βιβλίο, μια ταινία, εισιτήρια για πολλά ταξίδια και σοκολάτα και θα είμαι ευτυχισμένη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;