Ο Δημήτρης Χριστοδούλου είναι “OnTime” για το ελληνικό βιβλίο

Δημήτρης Χριστοδούλου
Δημήτρης Χριστοδούλου, πηγή εικόνας: facebook.com

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου είναι ο άνθρωπος που πραγματοποιεί το όνειρο πολλών Ελλήνων συγγραφέων να κυκλοφορήσουν το έργο τους στο εξωτερικό. Η εταιρεία OnTime Books με τον Δημήτρη και τους συνεργάτες του αναλαμβάνουν με αγάπη και σεβασμό να στηρίξουν το ελληνικό συγγραφικό ταλέντο. Ο πολυσχιδής εκδότης Δημήτρης Χριστοδούλου που ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αγγλία όπου έχει στήσει μεταξύ άλλων την δική του εταιρεία εκδόσεων (OnTime Books) απάντησε στις ερωτήσεις του Maxmag μεταφέροντάς μας στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό. Όντας επιτυχημένος συγγραφέας και σεναριογράφος διαφημιστικών σποτ, συνεργάτης της Amazon και του Netflix, ο αεικίνητος Δημήτρης Χριστοδούλου κατανοεί απόλυτα την ανάγκη των Ελλήνων συγγραφέων να συνυπάρξουν με ξένους στη διεθνή λογοτεχνία.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ιωάννα Ιωαννίδου

 

Μετά από μια άκρως πετυχημένη επαγγελματική πορεία με σπουδαίες διακρίσεις στο ενεργητικό σας αποφασίζετε να ασχοληθείτε με τις εκδόσεις και δημιουργείτε την OnTime Books. Τι συνέβη και είπατε τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει;

Καθώς εργάζομαι στην Amazon τα τελευταία τρία χρόνια, είδα ότι απουσίαζαν ελληνικοί τίτλοι βιβλίων. Τότε ρώτησα και έμαθα το γιατί. Αν και θα ακουστώ κακός, πιστεύω ότι η βοήθεια που έχουν οι Έλληνες συγγραφείς από τους Έλληνες εκδότες τους είναι ελάχιστη. Από την άλλη, βέβαια, και  αυτοί επαγγελματίες είναι αλλά σίγουρα δεν μπορώ να διακρίνω μια ενεργή υποστήριξη στους συγγραφείς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η OnTime Books στοχεύει στην αναγνώριση Ελλήνων και Κύπριων συγγραφέων από τη διεθνή λογοτεχνική κοινότητα. Μέχρι τώρα η Ελληνική Λογοτεχνία πως παρουσιαζόταν στην παγκόσμια αγορά;

Θα στενοχωρήσω πάλι τους αναγνώστες μας αλλά η ελληνική λογοτεχνία εξαντλείται στην αρχαία ελληνική γραμματεία και στους σπουδαίου Ρίτσο, Καβάφη και Ελύτη. Από εκεί και πέρα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που δεν τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά. Μόνο μετά την έναρξη των εργασιών της OnTime Books είδαμε μαζικά ελληνικούς τίτλους, κάθε είδους, να κυκλοφορούν στη δημοσιότητα για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Τι σημαίνει για εσάς το βραβείο ELENI PAITERI;

Μάλιστα, βραβείο Ελένη Παϊτέρη! Είναι ένα ιδιότυπο γεγονός μνήμης και απόδοσης τιμής σε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ζωής μου. Δυστυχώς χάσαμε την Ελένη Παϊτέρη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορωνοϊού ύστερα από ένα δύσκολο καρκίνο. Το βραβείο ELENI PAITERI απευθύνεται σε συγγραφείς που πάσχουν από καρκίνο ή σε συγγραφείς που έχουν στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον καρκινοπαθείς, μιας και κατά κάποιον τρόπο νοσούν και αυτοί μαζί με τους ασθενείς.

OnTime
ontimebooks.net

Ένα δημοφιλές βιβλίο στην Ελλάδα δεν προμηνύει απαραίτητα την ίδια επιτυχία και στο αγγλόφωνο κοινό όπου φυσικά, η αγορά είναι πολύ μεγαλύτερη από την ελληνική. Πως βλέπετε σήμερα, τους Έλληνες συγγραφείς; Τι επιρροές έχουν;

Κατά μεγάλο ποσοστό βλέπουμε να έχει χαθεί η αυθεντικότητα της έμπνευσης, μιας και η δημιουργία και η επιτυχία των επιτραπέζιων κινηματογράφων, όπως λένε τις πλατφόρμες σαν το Netflix, οδηγούν τους συγγραφείς σε καλούπια μυθοπλασίας. Ακόμα και έτσι οι Έλληνες είναι γεννημένοι να πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια σκακιέρα σε κάθε τομέα της πολίτικης, της επιστήμης και του πολιτισμού. Αυτή είναι η φτιαξιά μας. Μόλις βρούμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, επιχειρούμε και πολιτικοποιούμαστε επιτυχώς και φυσικά διακρινόμαστε στις τέχνες και τις επιστήμες, παγκοσμίως.

Ποιο είδος βλέπετε να ανθίζει τα τελευταία χρόνια στη Διεθνή Λογοτεχνία;

Όπως είπα και νωρίτερα μεγάλη άνθιση παρατηρείται στη μυθοπλασία όπως, οι ήρωες της Marvel, τα ψυχολογικά θρίλερ και η επιστημονική φαντασία.

Τίτλος και εξώφυλλο, τι σημασία έχουν για την πορεία ενός βιβλίου;

Πρωτεύοντα ρόλο. Το εξώφυλλο είναι το αντίστοιχο, ”διαφημιστικό σποτάκι” ενός οποιουδήποτε άλλου προϊόντος. Η μόνη διαφορά είναι ότι στο βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει άλλοτε ως ευχή και άλλοτε ως κατάρα, διότι δεν μπορείς να κάνεις συχνά αλλαγές και αυτό το σποτάκι ”το φοράει διαρκώς”.

OnTime
Πηγή εικόνας: ethnos.gr

Έχουμε δει πολλά βιβλία να μεταφέρονται στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο με μεγάλες εισπρακτικές απολαβές. Όμως, υπάρχει και η άποψη ότι ποτέ ένα σενάριο δεν μπορεί να μεταδώσει το συναίσθημα που δημιουργεί η γραφή του συγγραφέα σε ένα βιβλίο. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.

Με συγχωρείτε που θα σας γκρεμίσω κάποιες πεποιθήσεις αλλά είμαι σίγουρος ότι η μαγεία του βιβλίου και γενικότερα της ανάγνωσης θα είναι πάντα μοναδική. Παραμένει μοναδική διότι συνδέεται με την ίδια την αντιληπτική ικανότητα και την φαντασία του εκάστου αναγνώστη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν βιβλία, τα οποία λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές δυνατότητες των κινηματογραφικών ή τηλεοπτικών στούντιο, ανυπομονώ να τα δω σε ταινία, ασχέτως πόσο διαφορετικά το έχει στήσει η δίκη μου φαντασία ή την βεβαιότητα ότι κανένας σκηνοθέτης δεν μπορεί να ξεπεράσει τον συγγραφέα του ιδίου έργου. Διαφωνώ καθέτως οριζοντίως και διαγωνίως.

Πως θα καταφέρουμε να κλείσουμε για λίγο το ίντερνετ και να ανοίξουμε ένα βιβλίο;

Εγώ πάλι, αυτήν την περίοδο οπού παύουν ξανά σχεδόν οι εκτυπώσεις, θα έλεγα πως θα γίνει να εκμεταλλευτούμε το ίντερνετ στο έπακρο για να διαβάσουμε αμέτρητα βιβλία.

Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

Το Chip of Knowledge, του Βαγγέλη Κάλιοση. Ένα δυστοπικό μυθιστόρημα, ύμνος στην άμεση δημοκρατία.

Ποιο λογοτεχνικό είδος είναι το αγαπημένο σας;

Έχω αδυναμία στα επιστημονικής φαντασίας βιβλία.

OnTime
Πηγή εικόνας: athensvoice.gr

Μέσα στην καραντίνα ανακοινώσατε ένα λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα την πανδημία, έτσι το πρώτο βιβλίο για τον κορωνοϊό από την OnTime Books δεν άργησε να κυκλοφορήσει. Ποια ήταν η επικρατέστερη στάση των συγγραφέων απέναντι στον ομολογουμένως εχθρικό ιό.

Μια ουτοπιστική διάθεση ότι όλα θα πάνε καλά, ότι είναι άλλη μια υπερβολή του κατεστημένου. Φυσικά ο ιός έγινε πηγή έμπνευσης για διαφορά θέματα. Αν μη τι άλλο, είμαστε ένας πολύ δημιουργικός λαός όσο κι αν εμφανίζουμε συχνά τα πιο σκοτεινά μας συναισθήματα έναντι σε όποιον καταφέρει περισσότερα από τα δικά μας όνειρα. Η οικογένεια της OnTime Books ενθαρρύνει την ικανότητα που έχουν οι Έλληνες να διακρίνονται όταν τους παρέχονται τα απαραίτητα ”εργαλεία” για να πάνε μπροστά. Σε αυτό, επιμένω, είμαστε αξεπέραστοι.

Αυτή την περίοδο σας πετυχαίνουμε στην Αγγλία, όπου ζείτε και εργάζεστε μόνιμα. Η συνεργασία σας με την Amazon, πως προέκυψε; Ήταν ένας από τους επαγγελματικούς σας στόχους;

Η συνεργασία με την Amazon προέκυψε εντελώς τυχαία. Διάβαζα τις αγγελίες, η Amazon αναζητούσε άτομο, πήγα, έδωσα κάποιες εξετάσεις και από εκείνη την ημέρα και μέχρι τις 31/12/2020 ανήκω τυπικά στην Amazon.

Netflix, άλλη μια πολυεθνική εταιρεία που μπαίνει στο πολυσχιδές βιογραφικό σας. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας να εργάζεστε για μια τεράστια βιομηχανία παραγωγής video streaming.

Πάλι η τύχη με βοήθησε. Όταν ζούσα στην Ολλανδία και βρέθηκα να εργάζομαι για μια Ολλανδική εταιρεία παραγωγής ταινιών. Η εταιρεία είχε κάνει ήδη μια παράγωγη και ετοίμαζε τη δεύτερη της, έτσι όταν ζητήθηκε μια ιδέα από τρεις διαφορετικούς σεναριογράφους, διακρίθηκε η δίκη μου.

Αν ρωτήσω πότε σταματούν τα όνειρα, είμαι σίγουρη ότι θα μου πείτε ποτέ. Τι όνειρα έχει ο Δημήτρης Χριστοδούλου για το μέλλον;

Στόχος είναι πρώτα από όλα να εκπροσωπηθούμε σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου οπού υπάρχει έντονη Ελληνική δραστηριότητα, όπως στο Μονάχο, τη Νέα Υόρκη, το Τορόντο, το Μόντρεαλ, το Σύδνεϋ, τη Μελβούρνη, το Σικάγο, την Καλιφόρνια και την Κίνα. Το ιδανικό είναι να μπορέσω κάποια στιγμή να αυτοχηματοδοτήσω παράγωγες που προκύπτουν από το σεναριοποίηση δικών μας τίτλων. Πρώτα ο Θεός, τέτοια εποχή του χρόνου, ελπίζω να μιλάμε για κάποια ταινία από δικούς μας τίτλους. Keep dreaming..!

 

Επισκεφτείτε το site του εκδοτικού οίκου OnTime books εδώ

και τη σελίδα στο facebook εδώ

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;