Δήμητρα Ιωάννου: “Αγαπώ να περιγράφω γυναίκες που αναδεικνύουν το μεγάλο σθένος της γυναικείας ψυχής!”

Δήμητρα Ιωάννου
Πηγή: tameteora.gr

Το μυθιστόρημα που έγραψε η Δήμητρα Ιωάννου «η κληρονόμος του ποταμού» είναι ένα βιβλίο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση γεμάτο με αναδρομικές διηγήσεις. Η Δήμητρα Ιωάννου, ως μια μοναδική τεχνίτρια του λόγου μας, καθηλώνει και μας συγκινεί. Στη συνέντευξή της στο maxmag.gr, η Δήμητρα Ιωάννου μας μίλησε για το νέο της πόνημα αλλά και για παλιούς ήρωές της από άλλα έργα της που τους έχει αδυναμία.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο «η κληρονόμος του ποταμού».
Η Κληρονόμος του Ποταμού πραγματεύεται τη ζωή και την πορεία της Ρόζας Παλαιολόγου, η οποία γεννιέται σε ένα χωριό στις όχθες του Αχέροντα. Από μια μυστηριώδη γυναίκα, που μοιάζει να είναι ζυμωμένη από τα νερά του Βασιλιά Ποταμού, μαθαίνει τα μυστικά που βρίσκονται κρυμμένα στις όχθες του και φτάνοντας στην Αθήνα χτίζει από το μηδέν μια αυτοκρατορία. Ο έρωτας, η φιλία, η προδοσία, οι ίντριγκες, τα μίση και τα πάθη έχουν την τιμητική τους σε αυτό το βιβλίο μαζί με το έντονο μυστήριο που περιβάλλει το θάνατο της 75χρονης πλέον Ρόζας Παλαιολόγου και αναζητά τη λύση του στο πρόσωπο του ιδιωτικού ερευνητή Χρήστου Βαράγκη και της εγγονής της Λευκής.

Αφιερώνετε το νέο σας πόνημα στις γυναίκες της Ηπείρου. Τι σας συνδέει με τις δυνατές και υπέροχες Ηπειρώτισσες;
Είμαι από την Ήπειρο και πραγματικά πολύ περήφανη για τον τόπο μου. Αυτές οι γυναίκες έχουν πολεμήσει σα λιοντάρια, έχουν στηρίξει άντρες και οικογένειες, έχουν αναστήσει παιδιά, έχουν δουλέψει σκληρά, έχουν κρατήσει σπίτια σε δύσκολες συνθήκες και έχουν βιώσει σκληρές καταστάσεις, βγαίνοντας πάντα νικήτριες. Πώς λοιπόν να μην τις θαυμάζει κανείς και πώς να μην παραδειγματίζεται από το σθένος τους;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμητρα ΙωάννουΠόσο χρόνο σας πήρε να μελετήσετε θρύλους και παραδόσεις για τη συγγραφή του βιβλίου;
Επί ένα χρόνο διάβαζα ανελλιπώς για τον ποταμό Αχέροντα. Μελέτησα την πορεία του, καθώς διασχίζει τη γη της Ηπείρου, τη χλωρίδα και την πανίδα του, την ιστορία, τη μυθολογία, αλλά και τους θρύλους που κολυμπούν στα αθάνατα νερά του. Επίσης αναζήτησα κείμενα αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων που έχουν αναφέρει τον Αχέροντα στα έργα τους, δημιουργώντας έτσι μια σειρά γρίφων που φέρνουν τον ιδιωτικό ερευνητή Χρήστο Βαράγκη και τη Λευκή Παλαιολόγου ολοένα και πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου.

«Ρόζα Παλαιολόγου» Ήταν η Φιλίτσα ή η Ρόζα που σας επισκέφτηκε πρώτη στο νου για να σας εμπνεύσει;
Ένιωσα να γοητεύομαι από την ιδέα μιας γυναίκας που μεγαλώνει σε πολύ αντίξοες συνθήκες και παρόλα αυτά βρίσκει τη δύναμη να γίνει σπουδαία, υπερνικώντας όλες τις δυσκολίες και δημιουργώντας έναν επιχειρηματικό κολοσσό από το μηδέν. Επομένως η έμπνευσή μου ήταν περισσότερο η συνολική πορεία και ο δυνατός αγώνας της ηρωίδας ώστε να καταφέρει να φτάσει ψηλά πιστεύοντας στον εαυτό της και μη σταματώντας να εργάζεται σκληρά για να πετύχει το στόχο της.

Μια δολοφονία που πρέπει να βρεθεί ο ένοχος. Πόσο δύσκολο ήταν να γράψετε ένα αστυνομικό βιβλίο;
Προσωπικά δε θα χαρακτήριζα την Κληρονόμο του Ποταμού αμιγώς αστυνομικό βιβλίο. Νομίζω ότι είναι ένα χαρμάνι από πολλά διαφορετικά υλικά που δίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Στο βιβλίο παίζουν εξέχοντα ρόλο ο έρωτας, η φιλία, πολλά θετικά και αρνητικά συναισθήματα και δίνεται βάρος στις προσωπικότητες των ηρώων καθώς και στις μεταξύ τους διαδράσεις και συμπεριφορές. Επίσης είναι ένα ταξίδι στην κοσμοπολίτισσα Αθήνα της δεκαετίας του 60 καθώς και μια ονειρική γνωριμία με τον Βασιλιά Ποταμό, τη μυθολογία και την ιστορία του. Έχει μια ενδιαφέρουσα γεύση από την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία, λόγω των κομματιών που συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο. Και φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει η διαλεύκανση της δολοφονίας της Ρόζας Παλαιολόγου από την εγγονή της και τον ιδιωτικό ερευνητή Χρήστο Βαράγκη, το αστυνομικό κομμάτι του βιβλίου. Οι δυο τους οδηγούνται στη λύση του μυστηρίου μέσω μιας σειράς γρίφων που έχει αφήσει πίσω της η νεκρή Ρόζα και το να παρακολουθώ την πορεία τους συγγραφικά ήταν μια απολαυστική πραγματικά εμπειρία.

Δήμητρα Ιωάννου

Είστε ψυχοθεραπεύτρια. Αυτό σας κάνει να ακούτε με μεγάλη υπομονή τους ήρωές σας και να τους μεταφέρετε στο χαρτί με ακρίβεια;

Είναι γνωστό πως ανέκαθεν με γοήτευαν οι ανθρώπινες συμπεριφορές και αντιδράσεις για αυτό λατρεύω να μελετώ βαθιά και να σκιαγραφώ την προσωπικότητα και τις διαδράσεις των χαρακτήρων. Από την άλλη η εμπειρία με έχει βοηθήσει να καταλάβω πως είναι πολύ σημαντικό να αφήνεις τους ήρωες να παίρνουν ζωή, να ‘αναπνέουν’ και να έχουν τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να ωριμάσουν και να μεστώσουν, χωρίς να τους κρατάς πεισματικά και από το χέρι. Τότε αντιδρούν πολύ ζωντανά, άμεσα και γοητευτικά και ‘μιλούν’ στον αναγνώστη.

Ποιο απόφθεγμα σας εκφράζει;
Προσπαθώ συνειδητά να συντονίζομαι με την άποψη πως «Υπάρχει πάντα φως στην άκρη του τούνελ» και να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες αλλά οι χαλεποί καιροί καταλήγουν ζοφεροί όταν χάνουμε την ελπίδα.

Επιλέγετε γυναίκες ως πρωταγωνίστριες στα βιβλία σας. Γιατί;
Συχνά, ναι, αλλά όχι πάντα! 😀
Παραδείγματος χάρη οι Γιοι της Γαλανής Κυράς είναι η ιστορία των τριών γενεών της περίφημης οικογένειας Βονασέρα και οι πρωταγωνιστές ήταν άντρες. Φυσικά δίπλα τους έστεκαν πολύ ενδιαφέρουσες γυναικείες προσωπικότητες και υπήρχε πλήρης ισορροπία αρσενικού και θηλυκού στοιχείου.
Από την άλλη, ως γυναίκα είναι λογικό να συντονίζομαι περισσότερο με τη γυναικεία ψυχοσύνθεση και ψυχολογία. Αγαπώ να περιγράφω γυναίκες που αγωνίζονται, δουλεύουν σκληρά και τελικά τα καταφέρνουν, αναδεικνύοντας έτσι το μεγάλο σθένος της γυναικείας ψυχής!

Κασσάνδρα, η ηρωίδα του πρώτου σας βιβλίου .Την αναφέρετε και στη κληρονόμο του ποταμού,μήπως της έχετε μεγάλη αδυναμία;
Αδιαμφισβήτητα ναι! Την αγαπώ γιατί είναι καθαρή, αγνή, πονετική, υψηλοδονούμενη, ένα πλάσμα άχρονο και άφθαρτο από τις κακίες και τα πάθη των ανθρώπων, σταθερά προσανατολισμένο στην καλοσύνη και στην αγάπη.

Μυστικά, έρωτες, πάθη, μίση, μεταφυσικά στοιχεία. Έχετε ιδιαίτερες γνώσεις μεταφυσικής;
Απλά η κοσμοθεωρία μου υπαγορεύει ότι δίπλα στον ορατό κόσμο, τον οποίο αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας, υπάρχει και ένας άλλος αόρατος, τον οποίο βλέπουμε μόνο με τα μάτια της ψυχής και της πίστης.

Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;
Να συνεχίσω αυτό το πολύτιμο και υπέροχο ταξίδι της συγγραφής που είχα την ευτυχία να ξεκινήσω στους κόλπους των αγαπημένων Εκδόσεων Ψυχογιός, παρέα με τους όλους τους φίλους – συνοδοιπόρους – αναγνώστες με τους οποίους έχουμε γνωριστεί μέσα από τις ιστορίες μου.

Τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες του βιβλίου;
Οπωσδήποτε ότι η ζωή δεν είναι μονοδιάστατη, όμως ακριβώς συμβαίνει και με την ιστορία της Κληρονόμου του Ποταμού. Έχει μέσα της δυνατά συναισθήματα θετικά και αρνητικά, έρωτες, φιλίες, προδοσίες , ίντριγκες, πάθη, αγάπη και πόνο. Η ζωή έχει μυστήριο και σκοτάδι αλλά επίσης κάποια στιγμή έρχεται η κάθαρση και το φως. Η ζωή έχει αποτυχίες, αλλά και μεγάλες επιτυχίες εφόσον κανείς εργαστεί σκληρά. Η ζωή έχει οδυνηρά ζοφερές πλευρές αλλά μπορεί να γίνει και εκπληκτικά όμορφη. Και η ζωή μας διδάσκει ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Όλα τα στοιχεία δηλαδή που βρίσκουμε στο βιβλίο.

Μια ευχή για την νέα χρονιά!
Να είναι πιο φωτεινή! Ας προστεθεί περισσότερο φως στο μίγμα του 2019 για όλους μας και ας διαλυθούν τα σκοτάδια του μυαλού και της καρδιάς!

 

Δήμητρα Ιωάννου – “Η κληρονόμος του ποταμού”

  • Μπορείτε να βρείτε τη Δήμητρα Ιωάννου στην επίσημη σελίδα της στο facebook: https://www.facebook.com/Demetra.Ioannou111/?ref=br_rs
  • Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε βιογραφικό για την Δήμητρα Ιωάννου εδώ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;