Δέσποινα Τζιάκη:”Το βιβλίο δε φοβάται την τεχνολογία”

Η “άνοιξη παντού”μέσα στο βιβλίο σας. Μιλήστε μας για το νέο σας βιβλίο.

Η Άνοιξη παντού είναι ένα βιβλίο-μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Τ’ αρώματα και τα χρώματα της άνοιξης μπορείς να τα αναζητήσεις και να τα απολαύσεις παντού… αρκεί να  το θέλεις! Επίσης μπορείς να τα κρατήσεις μέσα σου για   να σε δυναμώνουν και να φωτίζουν τις γκρίζες μέρες  της ζωής σου. Η  φιλία, η συνεργασία και η ευγνωμοσύνη είναι αξίες που προβάλλονται  στο βιβλίο και  προσφέρουν ευκαιρίες για περαιτέρω δραστηριότητες που καλλιεργούν την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Δέσποινα Τζιάκη
Δέσποινα Τζιάκη

Τα ζώα και τα λουλούδια δε βρίσκουν δώρο για την άνοιξη. Τι σας ενέπνευσε για να γράψετε για την άνοιξη;

Την ιστορία την έγραψα την άνοιξη του 2020 στο διάστημα που βρεθήκαμε στην πρωτόγνωρη κατάσταση της καραντίνας λόγω covid-19. Αυτή η άνοιξη ήταν διαφορετική κι έχοντας την τύχη να ζω στην εξοχή είχα τον χρόνο να την παρατηρώ να έρχεται και να αλλάζει τη φύση γύρω μας.  Μια αλλαγή που επηρέαζε και τη δική μου καθημερινότητα και μου έδινε  ελπίδα για να δω αυτόν  τον περιορισμό με μια νέα ματιά, να δω ότι παρόλες τις ανατροπές η ζωή συνέχιζε το δρόμο της,  η άνοιξη ήταν εκεί. Μια άνοιξη που μας προκαλούσε να  αλληλεπιδράσουμε  με τη φύση, τον εαυτό μας και με τους άλλους σ’ ένα νέο πλαίσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο για την άνοιξη; Μα τι;

 

Η άνοιξη τα έχει όλα.

 

Τόσα και τόσα χρώματα

 

Και άλλα τόσα .Τα παραμύθια  σας τα γράφετε σε έμμετρο λόγο;

Ο έμμετρος λόγος κάποιες φορές προκύπτει σαν ένα παιχνίδι με τους ήχους, με τις λέξεις. Αρέσει στα παιδιά και σε μένα αλλά δεν τον ακολουθώ πάντα. Κάποιες φορές με εμπνεύουν κάποιες λέξεις, κάποιες φράσεις και τότε ψάχνω να βρω αυτές που τους ταιριάζουν για να συνεχίσω. Ξέρω ότι κάπου βρίσκονται, κάπου είναι κρυμμένες και τις αναζητώ. Στο σημείο αυτό έχω βοηθό τη μελωδία, φτιάχνω μια πρόχειρη μελωδία στο μυαλό μου που με βοηθά να προχωρήσω τον έμμετρο λόγο.  Ο  πεζός λόγος με  εξυπηρετεί περισσότερο στην πλοκή και στην εξέλιξη μιας ιστορίας καθώς και όταν  θέλω να ενσωματώσω κάποιες γνώσεις μέσα σε κάποιο έργο μου.

Άνοιξη παντούΤο βιβλίο προωθεί τη συνεργασία και τη φιλία.Στις μέρες μας οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλο;

Στις μέρες μας όλα αλλάζουν και ίσως δεν προλαβαίνουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων που ζουν γύρω μας και τον τρόπο που εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Αυτό κάποιες φορές οδηγεί σε παρεξηγήσεις, σε κλείσιμο στον εαυτό μας και σε έλλειψη εμπιστοσύνης. Αν όμως υπάρχει ενημέρωση, καθοδήγηση από άτομα εμπιστοσύνης οι άνθρωποι γύρω μας είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και συχνά μας εκπλήσσουν με το μέγεθος της προσφοράς και της αλληλεγγύης!  Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από “πυρήνες κοινότητας “, από ελεύθερους χώρους όπου  οι άνθρωποι να έρχονται πιο κοντά, να γνωρίζονται, να δίνουν και να παίρνουν.

Παντού φωλιάζει όπου υπάρχουνε παιδιά,

 

Που τη φροντίζουν και την έχουν μέσα στην καρδιά. Τι χωρά η παιδική ψυχή;

Η παιδική ψυχή είναι απέραντη, χωράει υπέροχα πράγματα και όσοι είμαστε κοντά στα παιδιά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο  είμαστε τυχεροί!  Η ψυχή των παιδιών χωράει ελπίδα και αισιοδοξία από το μέλλον τους,  φως από ήλιους και αστέρια της φαντασίας τους, μονοπάτια, δρόμους και λεωφόρους από τις εξερευνήσεις τους, χαρά και γέλια από τα παιχνίδια τους,  έκπληξη και ενθουσιασμό από τις  ανακαλύψεις τους και πολλά ακόμα που με ειλικρίνεια  και αληθινό τρόπο μας τα προσφέρουν.  Μας δίνουν έτσι την ευκαιρία να ελπίζουμε και να είμαστε αισιόδοξοι ότι το μέλλον είναι τα όνειρα των παιδιών που είναι πολύχρωμα και ευωδιαστά σαν την άνοιξη!

 

Η εικονογράφηση της Λιάνας Δανεζάκη είναι υπέροχη. Πόσο βοηθά ένα βιβλίο  μια καλή εικονογράφηση;

Συμφωνώ απολύτως ότι η εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη είναι υπέροχη, πρωτότυπη, ευρηματική! Η γνώμη μου είναι ότι το παιδικό βιβλίο μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Μπορεί  να υπερισχύει το κείμενο με ελάχιστη εικονογράφηση μπορεί να έχει μια δυνατή εικονογράφηση χωρίς καθόλου κείμενο ή να έχει ένα αρμονικό συνδυασμό κειμένου -εικόνας. Το τελευταίο είναι αυτό που πιστεύω ότι έχουμε πετύχει στη συνεργασίας μας με την ταλαντούχα εικονογράφο Λιάνα Δενεζάκη. Για τα μικρά παιδιά που δεν έχουν ακόμα κατακτήσει την ανάγνωση ένα ελκυστικό βιβλίο τραβάει την προσοχή τους και μπορούν στη συνέχεια να το επιλέξουν όταν θα βρεθούν σε μια βιβλιοθήκη ή σε ένα βιβλιοπωλείο, να το ξεφυλλίσουν και να το “διαβάσουν”  μόνα τους. Διαφορετικά, αν η εικονογράφηση δε βοηθήσει θα χρειαστεί κάποιος ενήλικος να διαμεσολαβήσει για να το παρουσιάσει στο παιδί και μαζί να το επεξεργαστούν.

 

Χρώματα και χαμόγελα που αρέσουν στα παιδιά.Ως παιδαγωγός τι μηνύματα στέλνετε;

Τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου κι έχουμε ευθύνη να τους δείξουμε την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας. Να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν τον κόσμο και το δικό τους ρόλο. Χρειάζονται καθοδήγηση για μπορέσουν να αναγνωρίσουν τα δικά τους συναισθήματα, να τα εκφράζουν με κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους και να  συνυπάρχουν με τους άλλους. Να αντιληφθούν επίσης ότι έχουν τη δύναμη να φροντίσουν το περιβάλλον τους και να το χαρούν ως ισότιμα μέλη  που θα σέβονται όλες τις μορφές ζωής.

 

Έχει μέλλον το παιδικό βιβλίο;

Το παιδικό βιβλίο όπως και το βιβλίο γενικά έχει μέλλον και δε νομίζω ότι μπορεί να φοβάται την τεχνολογία. Η τεχνολογία και  η ψηφιακή επικοινωνία δίνουν νέες δυνατότητες στους ανθρώπους να έρχονται σε επαφή, να ανταλλάσουν ιδέες και να συνεργάζονται για να δημιουργούν νέα έργα και να σχεδιάζουν δημιουργικές δράσεις. Αυτή η διευκόλυνση προάγει την επικοινωνία, τη συνέργεια και  δημιουργεί ένα “πολιτισμικό οικοσύστημα” στο οποίο το παιδικό βιβλίο έχει δυναμικό παρόν. Γιατί  είναι ένα πολιτιστικό προϊόν που εκτός από τους πρωταρχικούς δημιουργούς του -το συγγραφέα και τον εικονογράφο – εμπνεύει  εκπαιδευτικούς, μουσικούς, ηθοποιούς  να δημιουργήσουν και να σχεδιάσουν δράσεις. Δράσεις που δίνουν χώρο στα παιδιά για ενεργή συμμετοχή έτσι ώστε να  αποτελέσουν για αυτά σημαντικές εμπειρίες. Το παιδικό βιβλίο  λοιπόν  έχει μέλλον γιατί έχει θέση στις βιβλιοθήκες των σπιτιών, των σχολείων, των κοινοτήτων, έχει θέση στην εκπαιδευτική διαδικασία, έχει θέση στην ψυχαγωγία και τη μάθηση των παιδιών.

 

Ο κορωνοϊος πόσο άλλαξε τη ζωή μας;

Οι συνθήκες που βρεθήκαμε ήταν πρωτόγνωρες και φυσικά άλλαξε τη ζωή μας  ατομικά και συλλογικά. Οι επιπτώσεις ήταν διαφορετικές στον κάθε άνθρωπο, στην κάθε οικογένεια και  στην κάθε κοινότητα. Αναμφισβήτητα δημιούργησε άγχος, αγωνία, δυσκολίες και απώλειες. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα ξαφνικά  δεν ήταν και πολλές φορές ήρθαν τα πάνω κάτω. Για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό ήταν ένα μεγάλο πλήγμα και μας στέρησε από  σημαντικές εμπειρίες.  Από την παγκόσμια υγειονομική κρίση που βιώνουμε ας  κρατήσουμε  κάποια συμπεράσματα για να  οργανώσουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με καλύτερες προοπτικές και προς όφελός μας.  Στο χώρο της εκπαίδευσης έγινε κατανοητό ότι  η σχολική τάξη και η δια ζώσης επικοινωνία και διδασκαλία δεν μπορεί να υποκατασταθεί με τίποτα άλλο. Ειδικά για τα μικρά παιδιά που έχουν ανάγκη κοινωνικοποίησης είναι απαραίτητο να επιστρέψουν σε εκπαιδευτικές διαδικασίες που θα τους παρέχουν  ευκαιρίες για αλληλεπίδραση,  επικοινωνία, γνώση και ενδυνάμωση μέσα σ’ ένα σχολικό πλαίσιο ήρεμο και πλούσιο σε ερεθίσματα.

Με τι θέμα θα καταπιαστείτε για  το νέο σας βιβλίο;

Ιδέες και θέματα παρουσιάζονται πολλά! Μπορούν να αποτελέσουν θέματα για το επόμενο βιβλίο μου. Επίσης και οι ήρωες, κάποιοι έρχονται  δυναμικοί που απαιτούν να  πρωταγωνιστήσουν  και κάποιοι άλλοι είναι περαστικοί που αν δεν τους κρατήσω αμέσως…. μετά τους ψάχνω!  Τα τελευταία άσχημα περιστατικά  κακοποίησης κυρίως  γυναικών με έχουν συγκλονίσει και θα βάλω  στόχο ένα βιβλίο που να έχει  θέμα την αναγνώριση των συναισθηματων, την έκφρασή τους με μη βίαιο τρόπο και το  σεβασμό  στη  ζωή.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την  τιμή να συνομιλήσω μαζί και  την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω  με τους αναγνώστες σας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίτρινο πατίνι.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;