Δέσποινα Χατζή: “Οι ‘Αλεξανδρινές’ είναι αφιερωμένες στις γυναίκες που παλεύουν με τις ανισότητες”

SHARE

Δέσποινα Χατζή

Η Δέσποινα Χατζή είναι μια συγγραφέας που με το βιβλίο της «Οι Αλεξανδρινές , η ζωή στη Νειλοχώρα» εξάπτει τη φαντασία των αναγνωστών. Η ηρωίδα της είναι μια πρωτοποριακή γυναίκα για την εποχή της που υψώνει το κεφάλι στους άντρες. Ευτυχία για την Δέσποινα Χατζή είναι τα απλά καθημερινά πράγματα που όμως είναι και τα πιο σημαντικά,αυτά που μας δίνουν χαρά.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

 

Κυρία Δέσποινα Χατζή, μιλήστε μας για το νέο σας μυθιστόρημα «Οι Αλεξανδρινές, Η ζωή στη Νειλοχώρα».

Πρόκειται για μια μυθιστορηματική αναδρομή σε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους. Το βιβλίο ξεκινά από το 1905 και καταλήγει στο πρόσφατο παρελθόν. Στο μακρινό παρελθόν παρακολουθούμε τη ζωή των Ελλήνων στην Αίγυπτο, καθώς και τη συμβίωση τους με τον αραβικό κόσμο αλλά και με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πάροικους που μοιράζονταν την ίδια γη. Στο πρόσφατο παρελθόν-με την αφορμή μιας αρχαιολογικής σκαπάνης- βλέπουμε τον πολιτισμό της Αιγύπτου πίσω από την τουριστική βιτρίνα.

Μέγας Αλέξανδρος, Αλεξάνδρεια. Γιατί νομίζετε ότι εξάπτουν τη φαντασία του Έλληνα;

Εξάπτουν το ενδιαφέρον για μια Ελλάδα εκτός συνόρων. Άλλωστε μιλάμε για την αρχαιότερη και την πλέον σημαντική παροικία του απόδημου ελληνισμού.

Δέσποινα ΧατζήΗ ηρωίδα σας η Ουρανία ήταν αρκετά μπροστά για την εποχή της. Μια γυναίκα που δεν υπάκουε σε κανόνες και λάθος ηθικές. Ποια γυναίκα είχατε στο νου σας όταν γράψατε για την Ουρανία;

Το σύνολο των γυναικών που παλεύουν καθημερινά με κάθε ανισότητα.

Η Αλεξάνδρεια των αντιθέσεων, της Μπελ Εποκ, των εμπόρων των φτωχών και των διανοουμένων. Έχετε ταξιδέψει στην Αλεξάνδρεια;

Αρκετές φορές αφ’ ενός μεν γιατί έχω ρίζες από την Αλεξάνδρεια αφ’ ετέρου για τις ανάγκες του βιβλίου.

Advertisement

Πιστεύετε στο πεπρωμένο;

Υπάρχει μια σοφή ρήση που λέει: Το γεγονός είναι ότι θα βρέξει, αυτό δεν αλλάζει. Στο χέρι μας είναι λοιπόν αν θα κρατήσουμε ομπρέλα ή αν θα βραχούμε.

Δέσποινα ΧατζήΤι είναι ευτυχία για την Δέσποινα Χατζή;

Αυτό που εσείς ορίζετε ως ευτυχία, εγώ θα το ονομάσω χαρά. Δεδομένου του γεγονότος ότι η ιδιοσυγκρασία μου είναι μοναχική, αντλώ περισσότερη χαρά από σύνολο των στιγμών που απαρτίζουν την προσωπική ζωή μου και λιγότερο την κοινωνική. Στιγμές όπως το γράψιμο, το διάβασμα, ένα ταξίδι, μια συζήτηση μ’ ένα στενό φίλο, η ενασχόληση μου με τον κήπο, τη μαγειρική, την οικογένεια.

Γιατί οδηγηθήκατε στο μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας;

Λάτρης της λογοτεχνίας από νεαρή ηλικία, η συγγραφή ήρθε στη ζωή μου αθόρυβα σαν φυσική συνέπεια.

Από πού αντλείτε έμπνευση;

Πηγή έμπνευσης αποτελεί οτιδήποτε μπορεί να με συγκινήσει αληθινά, ικανό να εκφραστεί στο πεδίο της λογοτεχνίας με γνήσιο συναίσθημα αλλά χωρίς μελοδραματισμούς.

Η ψηφιακή επικοινωνία βοηθά τις σχέσεις ή τις αποδυναμώνει;

Όλα εξαρτώνται από τον χρήστη, κυριολεκτικά από εκείνον. Άλλοι αξιοποιούν την ψηφιακή επικοινωνία με τον ανθρωπίνως δυνατό τρόπο, κατά συνέπεια επωφελούνται οι σχέσεις τους. Κι άλλοι καταλήγουν ψηφιακά φαντάσματα αδειάζοντας στις οθόνες όλο τον πλούτο της ζωής και του μυαλού τους.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την εποχή που ζούμε;

Εποχή της ταχύτητας.

Εκτός από τη συγγραφή με τι άλλο ασχολείστε;

Οι ασχολίες μου είναι αυτές που προανέφερα, επιπλέον εργάζομαι εθελοντικά στην οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου.

 

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Δέσποινα Χατζή για το φωτογραφικό υλικό.

 

Δέσποινα Χατζή

Οι Αλεξανδρινές  – Δέσποινα Χατζή

Advertisement

Ένα μυθιστόρημα ανάμεσα σε δυο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους, που σκιαγραφεί τη ζωή των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου και την εμβληματική Αλεξάνδρεια. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Αλεξάνδρεια 1905. Ο Αγαμέμνονας και η Ουρανία Βρανά ζουν υπό την κηδεμονία του θείου τους και της Γαλλίδας συζύγου του. Λίγο πριν ξεσπάσει ο Αʹ Παγκόσμιος, ο ευφυής Αγαμέμνονας υψώνει το ανάστημά του στην αλεξανδρινή εμπορική κοινότητα, ενώ ο γάμος του με τη γοη¬τευτική Σμυρνιά Αναστασία Γιάσογλου επισφραγίζει την πολυπόθητη ευτυχία.
Η αδελφή του Αγαμέμνονα, Ουρανία, μετά τον αδιέξοδο έρωτά της μ’ έναν νεαρό Αιγύπτιο και τον άτυχο γάμο της, γίνεται ένθερμη υποστηρίκτρια της Huda Shaarawi, στέλνοντας ένα μήνυμα εθνικής και φεμινιστικής αφύπνισης σε μια πανσπερμία γυναικών. Η επαναστατική της φύση την οδηγεί στην Ελλάδα του Μεταξά, αφήνοντας στην Αλεξάνδρεια, στα έμπιστα χέρια του αδελφού της, τη μεγάλη της κόρη Αικατερίνη. Ένας νέος κύκλος ζωής ξεκινά για την Αικατερίνη με φόντο τα οδυνηρά γεγονότα του Βʹ Παγκοσμίου.
Μισόν αιώνα μετά, η αρχαιολόγος Κλειώ Αντύπα, κόρη της Αικατερίνης, καλείται να εργαστεί στο Κάιρο προσκεκλημένη του Ιταλού αρχαιολόγου Φάμπιο Σορεντίνο. Η επίσκεψη «στὲς γειτονιὲς τὲς ἴδιες» της καβαφικής Αλεξάνδρειας φέρνει στο φως ένα γεγονός που έλαβε χώρα στη μάχη του Ελ Αλαμέιν το 1942, ικανό να λυτρώσει τρεις γενιές γυναικών.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της Σμαρώς, που έφτασε τα 7.000 αντίτυπα, η Δέσποινα Χατζή επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα ανάμεσα σε δυο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους, που σκιαγραφεί τη ζωή των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου και την εμβληματική Αλεξάνδρεια. Την πόλη της Μπελ Επόκ, των αντιθέσεων, των εστέτ, των μποέμ, των εμπόρων, των διανοούμενων, της φτώχειας και των χαμαιτυπείων.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Δέσποινα Χατζήγεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, εκπαιδεύτηκε στα κέντρα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» και Παίδων «Αγία Σοφία» και εξειδικεύτηκε στον ιολογικό έλεγχο. Εργάστηκε στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και στην Αιμοδοσία του Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Άγιος Σάββας». Συμμετείχε σε ιατρικά συνέδρια, επιμορφωτικά προγράμματα ιατρικών εργαστηρίων και εκπαιδευτικές ημερίδες. Το 2012 συνταξιοδοτήθηκε.
Παράλληλα, ασχολήθηκε με εναλλακτικές θεραπείες, ρεφλεξολογία και ρέικι, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα εργάζεται εθελοντικά στους Γιατρούς του Κόσμου. Μιλάει αγγλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
Έργα της ίδιας: Μοιρογιασεμόλαδο(μυθιστόρημα, 2002), Ζωή σαν κρύσταλλο(μυθιστόρημα, 2009), Ο Λαέρτης και το μολύβι του σε ρυθμούς τανγκό (νουβέλα, 2011). Από τις εκδόσεις Μίνωας έχουν εκδοθεί τα βιβλία της Έρωτας μαΐστρος(μυθιστόρημα, 2014) και Σμαρώ-Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα (μυθιστόρημα, 2017).

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρωτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Απο τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG