Χρύσα Κατσαρίνη: “Παίρνω τόση αγάπη που θα ήμουν απαράδεχτη να ήμουν αρνητικός άνθρωπος!”

Όλα ξεκίνησαν, όταν πριν από 8 περίπου χρόνια , η τότε ακόμη φοιτήτρια της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής “Ανδρέας Βουτσινάς”, Χρύσα Κατσαρίνη, αποφάσισε να ασχοληθεί με έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα χώρο του θεάτρου , την stand-up κωμωδία. Και ευτυχώς για εμάς , δεν το μετάνιωσε ποτέ ! Με καταγωγή από την Καβάλα, η Χρύσα Κατσαρίνη έχει εξοπλιστεί με ένα αστείρευτο ταλέντο πάνω στην κωμωδία και μέχρι και σήμερα διαπρέπει σε αυτό, τόσο στην Ελλάδα ,όσο και στο εξωτερικό. Μπορεί αρκετοί να την θυμούνται από την συμμετοχή της στην «Φωλιά τον Κου-Κου» , εκείνη ,όμως, έχει καταφέρει να «χτίσει» ένα πιστό δυνατό κοινό κυρίως μέσα από τις παραστάσεις της . Γνωρίζοντας την καλύτερα ,θα εντυπωσιαστεί κανείς από την αγάπη και τον σεβασμό που τρέφει για τους θεατές της ,όπως ,επίσης, και για τους συναδέλφους της. Η Χρύσα έχει το χάρισμα να σε κάνει να γελάς από εκεί που δεν το περιμένεις και να σου φτιάχνει την διάθεση χωρίς ιδιαίτερο τρόπο. Στην άκρως απολαυστική συνέντευξη που μας παραχώρησε, μίλησε με αγάπη και θαυμασμό για τον χώρο της stand-up κωμωδίας και το κοινό της, αναφέρθηκε στις ανασφάλειες και στις ατέλειες της , οι οποίες της δίνουν δύναμη να πιστεύει στον εαυτό της ,καθώς και μερικές ξεχωριστές στιγμές της καθόλη την πορεία της μέχρι σήμερα.

Επιμέλεια συνέντευξης: Νικολέττα Καστρινάκη

 

Ας ξεκινήσουμε με μία αρκετά “basic” ερώτηση. Πως μπήκε στην ζωή σου η stand-up κωμωδία;
Η αλήθεια είναι πως όσο ήμουν στην Δραματική Σχολή, τα παιδιά και οι καθηγητές με φωνάζανε drama queen. Θεωρούσαν ότι είμαι φτιαγμένη για τραγωδίες και δραματικούς ρόλους ,ενώ στην παρέα γενικά πάντα ήμουν εκείνη που θα προσπαθούσα να κεντρίσω το ενδιαφέρον τους μέσα από αστεία κλπ. Παρόλα αυτά, στην προσέγγιση μου απέναντι στους ρόλους ήμουν πάντα πιο δραματική. Αλλά στο δεύτερο έτος είδα το “Stand-up comedy Special” Eddie Murphy ,το Delirious, και με το που το είδα ένοιωσα πως δεν ήμουν ποτέ ξανά πιο σίγουρη στην ζωή μου ότι αυτόν τον δρόμο ήθελα να ακολουθήσω. Δεν έχω ξαναπάρει τόσο γρήγορα μια απόφαση στην ζωή μου! Με το που το είδα είπα «Αυτό είναι!». Γιατί δεν ήξερα μέχρι τότε ότι υπάρχει το stand-up και σοκαρίστηκα. Όλα μέσα μου έλαμψαν. Δεν μπορώ να σου περιγράψω το συναίσθημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το ένα άκρο στο άλλο δηλαδή…
Ξεκάθαρα! Έχουν μια μαγική σύνδεση το Δράμα με την κωμωδία. Για αυτό πίστευα ανέκαθεν ότι οι κωμικοί ηθοποιοί ,όπως ο Παπαγιαννόπουλος κλπ ,ήταν φοβεροί τραγικοί ηθοποιοί. Λένε ότι ο Παπαγιαννόπουλος ήταν σοκαριστικός ,όταν έπαιζε σε τραγωδίες. Οι κωμικοί ηθοποιοί και γενικά οι άνθρωποι που ασχολούνται με την κωμωδία ,έχουν ένα timing που δεν το έχουν οι άλλοι. Δηλαδή, είναι σαν να έχουν ένα εσωτερικό ρολόι που τους λέει πότε πρέπει να μιλήσουν. Και το timing είναι πολύ σημαντικό και για αυτό είναι πολύ καλοί και σε ό,τι άλλο κάνουν.

Αποτελείς πλέον μία από τις ελάχιστες Ελληνίδες που έχουν διακριθεί στον χώρο του stand-up. Ποιο πιστεύεις πως είναι το δυνατό σου σημείο;
Νομίζω πως είναι η επικοινωνία και η σύνδεση μου με το κοινό. Οκ τα κείμενα μου μου δίνουν μια ασφάλεια, ειδικά τα κείμενα που έχω δουλέψει για πολλά χρόνια .Με το που ανέβεις στην σκηνή, πρέπει να ξέρουν ότι αυτό που θα ακούσουν θα τους κάνει να γελάσουν. Οι κωμικοί δεν λένε κάτι άσχημο για το κοινό. Ίσως αναφερθούν σε κάποιο θέμα που θα ενοχλήσει κάποιον από το κοινό ,αλλά δεν γίνεται να λες μόνο πράγματα που είναι εύκολα για τα αυτιά. Συνήθως ,όμως ,η πλειοψηφία συμφωνεί μαζί σου ,γιατί ξέρει τι πρόκειται να δει. Δεν μπορείς να βάλεις ως προτεραιότητα σου το να μην πεις κάτι στα κείμενα σου με το οποίο το κοινό να μην συμφωνεί. Προτεραιότητα σου είναι να πεις αυτό που θέλεις να πεις.

Χρύσα Κατσαρίνη
Χρύσα Κατσαρίνη, Πηγή εικόνας: Art and Life

Θαυμάζω σε σένα το πόσο ακομπλεξάριστη και χαλαρή στο θέμα εμφάνισης είσαι. Πράγμα σχετικά ακατόρθωτο για εμάς τις γυναίκες. Όλες έχουμε λίγο πολύ τις ανασφάλειες μας. Τι συμβουλή θα δώσεις στις αναγνώστριες μας ,ώστε να νοιώσουν πιο όμορφα με τον εαυτό τους;
Πάμε ,λοιπόν, τώρα να σου γκρεμίσω τα πάντα!(γέλια) Δεν έχω καθόλου αυτοπεποίθηση. Αυτοπεποίθηση διαθέτω μόνο σε δύο φάσεις της ζωής μου: όταν ανεβαίνω στην σκηνή και όταν φλερτάρω! Έχω τρομερές ανασφάλειες , οι οποίες βγαίνουν στην επιφάνεια συνήθως στους πιο κοντινούς μου ανθρώπους . Όλοι έχουμε λίγες ανασφάλειες. Ακόμα και η Monica Belluci ΄,όταν κοιτάζεται στον καθρέπτη λέει «Γαμώτο ,έχω λίγη κυτταρίτιδα». Το σημαντικό είναι για μένα ότι υπάρχουν στιγμές στην ζωή μου που συνειδητοποιώ ότι με αυτό το σώμα έχω πορευτεί και αυτό το σώμα αγαπάω. Γιατί αυτό το σώμα είναι ένα υγιές σώμα, με φροντίζει και πρέπει να το φροντίζω και εγώ. Οπότε αρχίζω και αγκαλιάζω τον εαυτό μου σιγά σιγά και όσο μεγαλώνεις μαθαίνεις να σε αγαπάς όλο και περισσότερο. Κάποια στιγμή έχασα 14 κιλά και αυτό άρχισε να ανεβάζει την δική μου αυτοπεποίθηση και να νοιώθω καλύτερα με το σώμα μου. Ο στόχος είναι να είσαι υγιής και να μάθεις να αγαπάς το σώμα σου σε όποια κατάσταση και να είναι, αρκεί να είναι υγιές! Άμα νοιώθεις καλά με το σώμα σου, την κυτταρίτιδα και τις καμπύλες σου ,αυτό βγαίνει προς τα έξω. Λάμπεις! Κι αυτή η λάμψη βγαίνει από μέσα προς τα έξω! Εγώ έχω δουλέψει πολύ με τον εαυτό μου. Ξέρω πως δεν υπάρχουν πρότυπα ομορφιάς. Υπάρχουν κάποιες αντικειμενικά πανέμορφες γυναίκες, αψεγάδιαστες , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές είναι ο ορισμός της ομορφιάς. Μία γυναίκα μπορεί να είναι γοητευτική για κάποιον συγκεκριμένο άντρα, γιατί ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις . Κάπου είχα διαβάσει το εξής : « Να σκέφτεσαι ότι όποιος κι είσαι και όπως κι αν είσαι , είσαι η απόλυτη φαντασίωση για έναν άνθρωπο σίγουρα.» . Το να είσαι η απόλυτη φαντασίωση για κάποιον είναι φοβερό .

Χρύσα Κατσαρίνη
Χρύσα Κατσαρίνη, Πηγή εικόνας: Athinorama

Είχα διαβάσει στο ίντερνετ την εξής φράση και θα ήθελα να μου πεις αν συμφωνείς ή διαφωνείς: “To γέλιο κρύβει πολλά: Φόβο, πόνο, δάκρυ… Αλλά φανερώνει μόνο ένα:Tη δύναμη».
Δεν κρύβει πάντα αυτά .Κρύβει κι άλλα πράγματα, όπως , ανασφάλειες , και ακόμα και οι κωμικοί κρύβουν κάτι. Το να έχεις ανάγκη να εκλάβεις την αγάπη και το γέλιο του κοινού, να είσαι το επίκεντρο της προσοχής κλπ ,κρύβουν κάτι. Αν έχεις περάσει όμορφα παιδικά χρόνια και δεν είχες ποτέ κανένα πρόβλημα , δύσκολα θα γίνεις κωμικός. Προφανώς υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά σε λίγα πράγματα υπάρχουν εξαιρέσεις. Για μένα ισχύει. Προσωπικά μιλώντας, εγώ έχω περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια και τα αναλύω κιόλας σε παραστάσεις μου και σε ένα TedX που είχα μιλήσει. Δεν ξέρω αν αυτά που λέω φανερώνουν δύναμη, αλλά εγώ δεν έχω άλλον τρόπο να αντιμετωπίσω τα προβλήματα μου. Κάποια στιγμή μου είχε συμβεί κάτι πολύ άσχημο ,αλλά έπρεπε να ανέβω στην σκηνή και να δώσω παράσταση και ένας φίλος με ρώτησε πως θα το κάνω αυτό. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω; Να κάτσω σπίτι και να κλάψω; Το να ανέβω στην σκηνή και να κάνω αυτό που αγαπάω, με βοηθάει στο να μην σκέφτομαι .

Όποτε η κωμωδία είναι κάτι σαν φάρμακο για εσένα…
Εργασιοθεραπεία θα έλεγα κι όχι σαν ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση και ούτε πρέπει να το βλέπουμε έτσι. Είναι η δουλειά μου. Το ότι έχω βρει έναν υπέροχο τρόπο να με βοηθάει ψυχολογικά η δουλειά μου, είναι τέλειο! Αυτό που έλεγα πάντα είναι ότι οι κωμικοί έχουν κάτι που είναι υπέροχο και άρρωστο ταυτόχρονα. Είναι αυτό που σου συμβαίνει κάτι και πονάς και σκέφτεσαι «Πω πω θα γίνει κειμενάρα αυτό τώρα». Κάθε καλλιτέχνης αυτήν την διαδικασία ότι κάτι που βιώνει μπορεί να το μετασχηματίσει καλλιτεχνικά. Εμείς οι κωμικοί απομυθοποιούμε τα δυσάρεστα γεγονότα πολύ γρήγορα.

Σου αρέσει πολύ ο αυτοσαρκασμός. Τον χρησιμοποιείς σε όλους τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητας σου;
Ναι και μάλιστα κυρίως στις δύσκολες στιγμές. Στις πιο δύσκολες και στις πιο αμήχανες είναι η καλύτερη μου!(γέλια) Οι αμηχανίες της ζωής είναι το αγαπημένο μου πράγμα ever! Είτε συμβαίνουν στην δουλειά ,είτε σε οτιδήποτε.

Χρύσα Κατσαρίνη
Χρύσα Κατσαρίνη, Πηγή εικόνας : ishow.gr

Πες μας λίγα λόγια για τις καθημερινές σου συνήθειες.
Είμαι πολύ βαρετή! Πέρα από την σκηνή ,είμαι πολύ βαρετός άνθρωπος ,γιατί δουλεύω πάρα πολύ και δεν έχω χρόνο να κάνω άλλα πράγματα. Θέλω απελπισμένα εδώ και πολύ καιρό να ξεκινήσω box και όλο το καθυστερώ ,γιατί δεν έχω χρόνο! Έχω να γράψω καινούρια κείμενα, να κάνω γυρίσματα ,έχω να μεταφράσω τα κείμενα τα παλιά στα αγγλικά ,θέλω να πάω και στο Εδιβούργο στο Frigde festival τον Αύγουστο του 2020 ,οπότε είμαι σε μια φάση που δεν προλαβαίνω να κάνω πολλά .Βγαίνω πολύ με τους άλλους κωμικούς και αυτή είναι η παρέα μου. Είναι και φίλοι και συνεργάτες μου.

Χρύσα Κατσαρίνη
Χρύσα Κατσαρίνη, Πηγή εικόνας: Patras Events

Πριν από λίγους μήνες ολοκλήρωσες την περιοδεία της πρώτης σου solo παράστασης με τίτλο «Ό,τι πολυτιμότερο έχω». Σε όσους δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση αυτή, θα ήθελες να αποκαλύψεις τι περιελάμβανε η παράσταση και τι είναι το πιο πολύτιμο πράγμα στην ζωή σου;
Την παράσταση την έχω ανεβάσει στο YouTube και μπορεί ο κόσμος να την παρακολουθήσει εκεί. Στο τέλος της αποκαλύπτω τι είναι αυτό το «ό,τι πολυτιμότερο έχω», κάνω ,δηλαδή, ένα callback. Το καλύπτω με μια ιστορία. Η συνέχεια επί της οθόνης!
Θα ήθελα να σου πω ,όμως, ότι το κοινό μου είναι ένα από τα πολυτιμότερα πράγματα που έχω και με έχει σοκάρει! Όταν έρχονται και μου λένε ότι έχει γεμίσει η αίθουσα ,απλά δεν μπορώ να το πιστέψω! Οι άνθρωποι έρχονται από τον καναπέ τους ,έρχονται στο θέατρο να με δουν ,διαμορφώνουν το πρόγραμμα τους ,ώστε να το κάνουν αυτό . Αυτό για μένα είναι τρομερά συγκινητικό. Δεν μπορώ να ευχαριστήσω τον κόσμο με κάποιον άλλον τρόπο ,πέρα από αυτό που κάνω. Μου δίνουν τόση αγάπη που δεν ξέρω αν μπορέσω κάποια στιγμή στην ζωή μου να τους την ξεπληρώσω! Τους αγαπάω πάρα πολύ! Για μένα ο κάθε άνθρωπος με προσεγγίζει και με «αγκαλιάζει» και αυτή είναι η χαρά μου! Το να παίρνω τόση πολλή αγάπη από άγνωστους ανθρώπους με κάνει να αναρωτιέμαι πως υπάρχουν άνθρωποι που τους ενοχλεί αυτό.

Έχεις δώσει παραστάσεις stand-up τόσο στην Ελλάδα ,όσο και στο εξωτερικό. Πως ήταν η εμπειρία του εξωτερικού ; Ήταν κάτι που ήθελες πολύ;
Άλλο σοκαριστικό πράγμα αυτό! Απίστευτη εμπειρία !Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που την έζησα αυτήν την εμπειρία! Έχω παίξει σε Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βερολίνο ,Βρυξέλλες και Μάντζεστερ και ήταν απίστευτο! Δεν περίμενα να γεμίσουν οι αίθουσες με τόσους πολλούς Έλληνες. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω. Έχω ανεβάσει κάποια vlogs στο κανάλι μου στο Youtube, τα λεγόμενα «Vlog-αρίνη» και εκεί έχω ανεβάσει βίντεο από αυτά τα ταξίδια μου.

Χρύσα Κατσαρίνη
Χρύσα Κατσαρίνη, Πηγή εικόνας : VIP Sin Radio

Η προβολή μέσω YouTube έχει τα θετικά ,αλλά έχει και τα αρνητικά της, κυρίως σε θέμα σχολίων. Πόσο σε έχει επωφελήσει εσένα;
Η αλήθεια είναι πως πλέον έχω ελάχιστα αρνητικά σχόλια . Άντε να ‘ναι μετρημένα στα δάχτυλα των 2 χεριών. Ειδικά στην solo μου παράσταση, ήταν πολύ λίγα τα αρνητικά σχόλια. Παλιότερα ,όταν πρωτοξεκίνησα, είχα αρκετά αρνητικά σχόλια και με είχαν επηρεάσει πάρα πολύ ,σε σημείο να παίρνω τηλέφωνα τον Levon και να κλαίω. Αλλά ,όπως μου είχαν πει και ο Levon και ο Νάσκαρης και ο Μάνος κι άλλοι από το ComedyLab, «είσαι η πρώτη γυναίκα που βγαίνει και κάνει κωμικά βίντεο. Εν έτη 2012 είσαι η πρώτη γυναίκα που κάνει τέτοια βίντεο στην Ελλάδα, θα τον φας τώρα .Κάνε λίγη υπομονή». Κι όντως με τον καιρό χτίζεις το κοινό σου και προφανώς βελτιώθηκε και η ποιότητα των βίντεο μου στην πορεία. Για αυτό και τώρα δεν έχω πολλά αρνητικά σχόλια. Γενικά είμαι πολύ θετική ως άνθρωπος. Ούτως ή άλλως παίρνω τόση αγάπη που θα ήμουν απαράδεχτη να ήμουν αρνητικός άνθρωπος!

Ποιο είναι το πιο αστείο περιστατικό που σου έχει συμβεί πάνω στην σκηνή;
Ένα από τα πιο αστεία περιστατικά που μου έχει συμβεί ήταν ότι μία κοπέλα δεν μπορούσε να σταματήσει να γελάει σε ένα αστείο που είπα και ενώ εγώ συνέχισα στο επόμενο αστείο ,εκείνη συνέχισε να γελάει στο προηγούμενο και της είπα «Θα με πεθάνεις». Είχε πολύ αστείο γέλιο και μετά μια άλλη κοπέλα πάλι με περίεργο γέλιο ξεκίνησε να γελάει και είπα «Παιδιά, ήρθαν όλα τα περίεργα γέλια στην παράσταση μου;” .Και μετά ήρθε ένα τρίτο περίεργο γέλιο και μετά ντάξει, ξέφυγε η φάση και με πήρε η κάτω βόλτα. Αν δεις το βίντεο της παράστασης (η παράσταση «Special»), σταματάω την παράσταση και κάθομαι κάτω.

Τέλος, θα ήθελες να μας αποκαλύψεις το πρόγραμμα σου για τον χειμώνα που μας έρχεται; Έχεις προγραμματισμένες παραστάσεις;
Προς το παρόν ,θα παίζω σε διάφορες παραστάσεις εδώ και εκεί ,πρωτού κλείσω ένα θέατρο και χτίσω εκεί μια νέα δική μου solo παράσταση. Έχω μαζέψει ήδη λίγο υλικό . Πρέπει να μαζέψω κι άλλο υλικό και από κει και πέρα βλέπουμε. Επιπλέον, στις 26 Σεπτεμβρίου ανοίγω την παράσταση της Lisa Treyger που έρχεται Ελλάδα μέσω του Happy Events.

Θα βρείτε την Χρύσα Κατσαρίνη στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.facebook.com/xrysakatsarini1/

https://www.instagram.com/xrysa_katsarini/?hl=el

https://www.youtube.com/user/xkatsa86

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικολέττα Καστρινάκη

Hello ,dear fellows!! :) Με λένε Νικολέττα ( αλλά όλοι με φωνάζουν ''Νικόλ'').Είμαι απόφοιτη του ΔΕΠΣ Παντείου .,23 χρονών , Δίδυμος στο ζώδιο (κουβαλάω την "τρέλα" του ζωδίου μου ΣΑΦΩΣ) και ,γενικά ,είμαι ένας πολύ θετικός και χαρούμενος άνθρωπος(σε σημείο υστερίας). Αυτά!! :)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;