Χρήστος Στανίσης: “Ο Ευγένιος Σπαθάρης μου έμαθε πώς να πατάω στο παλιό και να δημιουργώ το καινούργιο”

Χρήστος Στανίσης

Ο Χρήστος Στανίσης υπήρξε μαθητής του Ευγένιου Σπαθάρη και κατάφερε στα 25 χρόνια της επαγγελματικής του πορείας να καταξιωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους συνεχιστές της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και του θεάτρου σκιών.

Ο Χρήστος Στανίσης είναι ο πρώτος που καθιέρωσε εκπαιδευτικά προγράμματα με το θέατρο σκιών στο Λαογραφικό και Εθνολογικό μουσείο Μακεδονίας – Θράκης και στο Πολεμικό μουσείο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Με υπεράριθμες εμφανίσεις στο ενεργητικό του αλλά και συνεργασίες με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες ο Χρήστος Στανίσης και οι συνεργάτες του οργανώνουν παραστάσεις & εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους στο Θέατρο Αθήναιον.

Ο Χρήστος Στανίσης παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη στο MAXMAG στη Μαριλένα Πονηράκη και μας μίλησε για τις παραστάσεις & τα εργαστήρια του, στη Μικρή Σκηνή του θεάτρου ΑΘΗΝΑΙΟΝ στη Θεσσαλονίκη

Επιμέλεια συνέντευξης: Μαριλένα Πονηράκη

Κ. Στανίση, καλημέρα σας! Είστε ένας καταξιωμένος συνεχιστής της Ελληνικής Λαϊκής παράδοσης & του Θεάτρου Σκιών επί 25 χρόνια. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποφάσισα να ασχοληθώ με την τέχνη του θεάτρου σκιών από πάρα πολύ μικρός. Για την ακρίβεια, την πρώτη φορά που είδα παράσταση από κοντά, ήμουν περίπου 5 ετών, αλλά ένιωσα τόσο μεγάλη έλξη για αυτή την τέχνη, που ποτέ δεν θέλησα να ασχοληθώ με κάτι άλλο, παρά μόνο με αυτό.

Υπήρξατε μαθητής του μεγάλου καραγκιοζοπαίκτη Ευγένιου Σπαθάρη. Μιλήστε μας για τη σχέση μαθητή – δασκάλου που είχατε.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν για εμένα κάτι πολύ περισσότερο από δάσκαλος. Μπορώ να πω ότι μου στάθηκε και με συμβούλεψε πολλές φορές και σαν πατέρας, μιας και είχα χάσει τον πατέρα μου σχετικά νωρίς. Στον Ευγένιο Σπαθάρη χρωστάω πολλά. Δεν ξέρω αν μου άρεσε η τέχνη αυτή αν δεν ήταν ο Ευγένιος. Εγώ αγάπησα τον Καραγκιόζη του Σπαθάρη! Δεν μπορούσα να δω άλλον Καραγκιοζοπαίκτη. Στάθηκα πολύ τυχερός γιατί μυήθηκα στην τέχνη από τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Μου έμαθε το πώς να πατάω στο παλιό και να δημιουργώ το καινούργιο, αλλά χωρίς να χάνει την αυθεντικότητα και την ουσία του. Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο για τον Ευγένιο Σπαθάρη.

Αυτήν την περίοδο ανεβάζετε την παράσταση “Μια φορά κι έναν καιρό – Τα παραμύθια του Καραγκιόζη” στη Μικρή Σκηνή του θεάτρου ΑΘΗΝΑΙΟΝ, όπου τα παραμύθια εναλλάσσονται για τους λιλιπούτειους θεατές. Πείτε μας γι’ αυτά.

Είναι μια σειρά από καινούριες παραστάσεις με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη, αλλά με διαφορετική δομή. Η παράσταση δεν παίζεται μόνο στο πανί του Καραγκιόζη, αλλά σε ολόκληρη τη σκηνή του θεάτρου και επεκτείνεται πολλές φορές και σε ολόκληρη την αίθουσα.

Πείτε μας λίγα λόγια για το επίκαιρο παραμύθι «Η νύχτα των καλικάντζαρων».

Η νύχτα των καλικάντζαρων” είναι ένα λαϊκό Χριστουγεννιάτικο μιούζικαλ. Είναι βασισμένο στην Ελληνική παράδοση των καλικάντζαρων και στα καμώματά τους, αλλά και στην πλούσια μουσική παράδοση, που έχουμε με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Ποιοι είναι οι τρεις δεξιοτέχνες μουσικοί που πλαισιώνουν ζωντανά την παράσταση και βρίσκονται σε άμεση διάδραση με το κοινό; Πώς αποφασίσατε να έχετε ζωντανή παραδοσιακή μουσική;

Είναι ο Μιχάλης Αναστασίου, ένας πολύ καλός μουσικός και τραγουδιστής, ο οποίος παίζει λαούτο και ούτι. Ο Χρήστος Δανάς με το εκπληκτικό βιολί του, όπου και αυτός τραγουδά. Και τελευταία άφησα τη «μικρή βασιλοπούλα», όπως την λέμε όλοι στην ομάδα. Τη Μελίνα Μπιτζίδου, που παίζει σαντούρι και τραγουδάει με την υπέροχη φωνή της.

Πολλές ήταν οι φορές που έβαλα σε παραστάσεις μου ζωντανή μουσική και δεν είναι λίγες οι συνεργασίες με αξιόλογους μουσικούς, που είχα κατά καιρούς. Αυτή τη φορά όμως ήθελα οι μουσικοί να μην συνοδεύουν μόνο την παράσταση, αλλά να συμμετέχουν σε αυτήν ως ηθοποιοί. Έτσι, οι μουσικοί έχουν και από ένα ρόλο ο καθένας τους στην παράσταση. Οι μουσικοί είναι ντυμένοι με κοστούμια και δεν είναι σταθεροί σε μια μεριά της σκηνής. Κινούνται, συνομιλούν με τις φιγούρες, και με το κοινό και τραγουδάνε μαζί τους. Δεν είναι εύκολο αυτό που κάνουν και πραγματικά τους ευχαριστώ! Υπακούν στις σκηνοθετικές μου οδηγίες σαν επαγγελματίες ηθοποιοί.

Ποιος είναι ο σκοπός της παράστασης;

Ο σκοπός της παράστασης είναι να διασκεδάσουν όλοι οι θεατές, να πάρουν το μήνυμα αυτής και να φύγουν γεμάτοι ενέργεια και αισιοδοξία.

Χρήστος Δανάς. Μελίνα Μπιτζίδου, Μιχάλης Αναστασίου

Έχετε συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, ζωγράφους και χορευτές. Υπάρχει κάποια συνεργασία που είναι αξιομνημόνευτη;

Όλες αυτές οι συνεργασίες που έγιναν κατά καιρούς με πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες είναι για εμένα ξεχωριστές, γιατί ανταλλάξαμε τις γνώσεις μας. Αυτοί έμαθαν και εκτίμησαν περισσότερο την τέχνη του λαϊκού θεάτρου σκιών και εγώ έμαθα από αυτούς πράγματα, που αφορούσαν το δικό τους αντικείμενο. Με πολλούς από αυτούς γίναμε και πολύ καλοί φίλοι. Δεν μου είναι εύκολο να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη. Ίσως λίγο μόνο τη συνεργασία μου με τον Ross Daly, που ήταν και η πρώτη μεγάλη συνεργασία που έκανα. Και ήταν ένας Ερωτόκριτος… μαγικός!

Τι άλλαξε για εσάς κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων της επαγγελματικής σας πορείας;

Αυτό που άλλαξε είναι ότι κατάφερα να κάνω κάποια πράγματα από αυτά που ήθελα πάνω στην τέχνη μου και να βάλω ένα λιθαράκι και εγώ στον «τοίχο», που λένε.

Τι σας χαρακτηρίζει και σας κάνει να ξεχωρίζετε;

Αυτήν την ερώτηση κανονικά θα έπρεπε να την απαντήσουν άλλοι για μένα και όχι εγώ. Ωστόσο θα απαντήσω με βάση αυτά που λένε οι συνεργάτες μου και όσοι είναι κοντά μου. Είμαι εργασιομανής και τελειομανής και προσέχω και την παραμικρή λεπτομέρεια. Επίσης, μπορώ να στήνω με σχετική ευκολία και γρήγορα παραστάσεις, που κανονικά θα χρειάζονταν μήνες ή και ολόκληρος χρόνος. Η υλοποίηση, βέβαια, είναι ένα άλλο στάδιο.

Οργανώνετε εργαστήρια Θεάτρου Σκιών για μικρούς και μεγάλους στο Θέατρο Αθήναιον. Μιλήστε μας γι’αυτά.

Τα εργαστήρια ξεκίνησαν πριν από χρόνια σε άλλους χώρους. Έγιναν κατόπιν απαίτησης του κόσμου, που ήθελε να μάθει την τέχνη του θεάτρου σκιών. Ξεκίνησαν σαν σεμινάρια και σαν κύκλοι μαθημάτων. Πλέον διαρκούν μία σχολική σεζόν και περιλαμβάνουν όλα όσα πρέπει να ξέρει κανείς πάνω στην τέχνη του θεάτρου σκιών. Κατασκευή φιγούρας, Ιστορία της τέχνης, Αλλαξοφωνία, κίνηση, μουσική επιμέλεια κ.α. Όλα αυτά βέβαια προχωρούν σταδιακά με βάση την ηλικία του μαθητή και κάθε χρόνο ο πήχης ανεβαίνει όλο και περισσότερο.

Ποια η σχέση που αναπτύσσεται με το κοινό σας;

Η σχέση που αναπτύσσεται με το κοινό είναι μεγάλη. Κατά τη διάρκεια της παράστασης γινόμαστε ένα, αλλά και εκτός η σχέση με το κοινό είναι πολύ καλή.

Σε τι κοινό πιστεύετε ότι απευθύνεστε και γιατί;

Απευθύνομαι σε ολόκληρη την οικογένειες. Από 3 έως 103 ετών. Το λαϊκό θέατρο είναι όπως ο παλιός καλός κινηματογράφος. Διαχρονικό και με αστεία που απευθύνονται σε όλους. Δεν έχει ηλικία!

Χρήστος Στανίσης

Πότε είναι οι επόμενες παραστάσεις σας;

Θα συνεχίσουμε στο Θέατρο Αθήναιον με τον δεύτερο κύκλο των παραμυθιών του Καραγκιόζη, με έργα ακόμη πιο εντυπωσιακά και με πολλές εκπλήξεις για τους θεατές! Παράλληλα έχω κάποιες προγραμματισμένες εμφανίσεις σε Ελλάδα και στο εξωτερικό μέχρι και τον Μάιο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας, τα όνειρά σας; Τι άλλο ετοιμάζετε στο μέλλον;

Οι στόχοι μου και τα όνειρά μου είναι πάρα πολλά, όμως θέλω να κάνω σταθερά βήματα και σίγουρα. Βασικός μου στόχος είναι πάντα να κρατάω ψηλά την τέχνη όπως την κρατούσε κι ο δάσκαλός μου, να δημιουργώ καινούργια πράγματα και να τα παρουσιάζω σε καινούργιους χώρους. Για το μέλλον υπάρχει κάτι που ετοιμάζω αλλά επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, θα μου επιτρέψετε να μην το πω ακόμη. Λίγη υπομονή, όμως, και θα το μάθετε πολύ σύντομα. Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και εύχομαι σε εσάς και τους αναγνώστες σας να έχετε μια όμορφη και δημιουργική χρονιά!

facebook.com/theatroathinaion

Εργαστήρια Θεάτρου Σκιών στο Θέατρο Αθήναιον  από το Θέατρο Σκιών Χρήστου Στανίση

Συντελεστές:

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Χρήστος Στανίσης

Επιλογή μουσικής, Διασκευή, Ενορχήστρωση: Χρήστος Στανίσης

Φιγούρες, Σκηνικά: Χρήστος Στανίσης

Κοστούμια: Κώστας Αλεξανδρίδης

Σχεδιασμός Φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου

Ηχοληψία, Φωτισμοί: Απόστολος Πελτέκης

Επικοινωνία: Έρη Χριστοφορίδου

Υπεύθυνη Οργάνωσης Παραστάσεων: Γωγώ Μαντούβαλου

Μουσικοί επί σκηνής:

Σαντούρι / Φωνή: Μελίνα Μπιτζίδου

Βιολί / Φωνή: Χρήστος Δανάς

Λαούτο / Φωνή: Μιχάλης Αναστασίου

Πληροφορίες:

Χώρος: Θέατρο Αθήναιον / Μικρή Σκηνή (Βασιλίσσης Όλγας 35)

Πρεμιέρα: Οκτώβριος 2018

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 832 060

websitehttp://www.theatroathinaion.gr
emailinfo@theatroathinaion.gr    

facebookhttps://www.facebook.com/theatroathinaion/  

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 12:00 για το κοινό | Καθημερινά για σχολεία κατόπιν συνεννόησης

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλένα Πονηράκη

Η Μαριλένα Πονηράκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολείται με το θέατρο ως σκηνοθέτης και παραγωγός αλλά & ως ηθοποιός. Έχει σκηνοθετήσει τους 'Μπαμπάδες με Ρούμι' των Ρέππα - Παπαθανασίου, 'Ο Επιθεωρητής Έρχεται' του John B. Pristley, 'Η Μεγάλη Στιγμή' του Αλέκου Λιδωρίκη, 'Φωνάζει ο Κλέφτης' του Δημήτρη Ψαθά ενώ υπήρξε ηθοποιός της Αγγλικής θεατρικής ομάδας GITs. Μεταφράζει από τα Αγγλικά προς τα Ελληνικά και αντίστροφα, όπως το θεατρικό έργο 'Περιπέτειες με τους Δεινόσαυρους' της Roxana Esteve. Ασχολείται επίσης με την Επικοινωνία & τις Δημόσιες Σχέσεις μουσικών, θεατρικών παραστάσεων & φεστιβάλ μέσω των Social media. Έχει εργαστεί στον χώρο της διαφήμισης & του κινηματογράφου στην παραγωγή. Ακόμη, διδάσκει Αγγλικά & Θεατρικό Παιχνίδι. Οι σπουδές της είναι πάνω στο Θέατρο, τον Κιν/φο & την Επικοινωνία. Σπούδασε Υποκριτική στη Βογιατζή-Τράγκα ενώ στο Λονδίνο απέκτησε το BA in Film Studies & Communication από το Middlesex University & το MA in Communication από το University of Westminster. Μιλάει Γαλλικά & Ισπανικά. Το πρώτο της παραμύθι, 'Το Πετροκάραβο' εκδίδεται τον Μάρτιο του 2019 από τις εκδόσεις 'ΩΡΙΩΝ'.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;