Χριστίνα Τεξανού: Η ροκ πλευρά της πυγμαχίας

Είναι κάποιοι άνθρωποι που τη ζωή την κοιτάνε στα ίσια. Τη μέρα που εσύ θα χαλιέσαι με κάτι ανούσιο εκείνοι θα σε κοιτάνε κατάματα λέγοντάς σου “μάγκα πάρ’ το αλλιώς”. Ο λόγος που η οπτική τους είναι τόσο διαυγής όσο αφορά τα σημαντικά της ζωής είναι επειδή το πυρ και ο σίδηρος πέρασαν από πάνω τους, άφησαν σημάδια αλλά δεν τους έκαψαν. Και έρχονται ως παλιές ψυχές να μοιραστούν λίγη από τη σοφία τους μαζί μας. Η Χριστίνα Τεξανού είναι ένας από αυτούς και ο αθλητισμός είναι το δικό της μέσο να μάθει σε παιδιά, νέους, μεσήλικες, ακόμα και παππούδες, πως τη ζωή την κοιτάμε κατάματα. Την ίδια ώρα που εκείνη σε προπονεί σκληρά κοιτώντας σε με όλη την αγάπη που κρύβει το βλέμμα μιας μάνας. Ακόμα κι αν της ρίχνεις 30 χρόνια στην ηλικία. Κορυφαία πυγμάχος, εξαιρετική προπονήτρια, λατρεμένη φίλη έχει την ικανότητα να τοποθετεί το μυαλό και το σώμα σου στη σωστή θέση.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ντέμη Ρούσσα

Χριστίνα καλώς όρισες στο MaxMag. Έχεις μια ιστορία ζωής που τα έχει όλα. Αρχικά πες μας πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το kick boxing.

Όλα ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια. Ένας τραυματισμός μου στο παρκέ με ανάγκασε να αφήσω το μπάσκετ με το οποίο ασχολούμουν. Μια συνάντηση με έναν άνθρωπο που έχει γυμναστήρια με οδήγησε κάποια στιγμή στον χώρο της πυγμαχίας. Ανέβηκα στα ρινγκ και εξελίχθηκα σε αθλήτρια πυγμαχίας, Πριν μεταπηδήσω στο kick η πορεία είχε μια φυσιολογική εξέλιξη: αθλήτρια, βοηθός προπονητή, προπονήτρια. Κάποια στιγμή στην επαγγελματική μου πορεία μπήκε και το τμήμα kick boxing του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Έφτιαξα το τμήμα από το μηδέν, και μέσα από τα έγκατα της Λεωφόρου φέραμε στον σύλλογο τους τίτλους και τις διακρίσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσωπικό αρχείο Χριστίνας Τεξανού

Τα παιδιά δοκιμάζουν πολλά αθλήματα μέχρι να καταλήξουν σε ένα που πραγματικά τους αρέσει. Ποια είναι η δυναμική του kick boxing στις μικρές ηλικίες; Τι τους μαθαίνεις και κυρίως πως καταφέρνεις να σε αγαπάνε τόσο πολύ;

Το πιο σημαντικό που πρέπει να ειπωθεί είναι πως εδώ ο στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε πολεμικές μηχανές. Μας ενδιαφέρουν πράγματα πιο ουσιώδη, πιο σημαντικά. Σας εξομολογούμαι πως το ήθος και ο σεβασμός πάνε μαζί με τις γροθιές και τις κλοτσιές στην προπόνηση. Και το πιο σημαντικό; Όποιος δεν είναι καλός μαθητής δεν πατάει το πόδι του εδώ. Δεν έχει θέση ανάμεσα μας. Ο ρόλος μου είναι να χτίσω χαρακτήρες πάνω από όλα ,καλούς ανθρώπους και όχι μόνο καλούς αθλητές και πρωταθλητές. Προσπαθώ να χτίσω μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά. Να νιώθουν οικειότητα μαζί μου  και να βάλω και εγώ μαζί με τους γονείς τους ένα λιθαράκι στον χαρακτήρα τους. Το άθλημα είναι ένα δυναμικό σπορ και βοηθά στην διαμόρφωση χαρακτήρα. Ακόμη και αν ένα παιδάκι είναι συνεσταλμένο, μαζεμένο και κλεισμένο στον εαυτό του, θα το βοηθήσω να ανοιχτεί και να με νιώσει δικό του άνθρωπο. Αυτό αναζητούν και τα παιδιά μέσα από την προπόνηση. Έναν άνθρωπο να τους εμπνέει!

Σε μια εποχή που η εγκληματικότητα και η βία στους δρόμους και στις  γειτονιές είναι έντονη, πολλά κορίτσια θέλουν να χτίσουν γύρω τους μια ασπίδα “αυτοπροστασίας”

 

Στις μέρες μας έχουν βγει στο φως όλα τα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας που έκρυβε τα προβλήματά της κάτω από το χαλί, και μιλώ για τις γυναικοκτονίες. Χριστίνα τι σου ζητούν οι γυναίκες που έρχονται στο Underground Fighting; Νιώθεις να μοιράζονται το φόβο τους;

Το φαινόμενο της γυναικοκτονίας δεν είναι σημερινό! Υπήρχε πάντα στα σωθικά της κοινωνίας μας. Τώρα όμως με την φωνή που έχουν αποκτήσει πολλές γυναίκες μέσα από τα social media δεν μπορεί να αποσιωπηθούν αρκετές περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας που μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε γυναικοκτονία. Σε μια εποχή που η εγκληματικότητα και η βία στους δρόμους και στις  γειτονιές είναι έντονη, πολλά κορίτσια θέλουν να χτίσουν γύρω τους μια ασπίδα “αυτοπροστασίας” . Γι’ αυτό επιλέγουν δυναμικά αθλήματα. Νιώθουν αυτοπεποίθηση, πατάνε πιο γερά στα πόδια τους. Αυτός είναι και ο ρόλος μου. να πιστέψουν στον εαυτό τους και να μην αφήνουν κανένα να τσαλαπατά την προσωπικότητά τους.

Προσωπικό αρχείο Χριστίνας Τεξανού
Προσωπικό αρχείο Χριστίνας Τεξανού

Εσύ ως γυναίκα πως καταφέρνεις να είσαι στα κορυφαία clubs; Έχεις ζήσει το σεξισμό; Πως τον αντιμετωπίζεις;

Δεν έχει τύχει να σου πω την αλήθεια να δεχτώ ούτε σεξισμό, ούτε εκφοβισμό, ούτε απειλή γιατί από την πρώτη φορά που θα γνωριστούμε θα σου δείξω ότι πας μέχρι εκεί που έχω μαρκάρει. Αν παραβείς τα όρια θα υποστείς και τις συνέπειες.

Έχεις μια μεγάλη αγάπη. Τον Παναθηναϊκό. Σε πωρώνει; Σε πληγώνει;  Ποια είναι η σχέση σου με την ομάδα. Αυτή η μακροχρόνια ανάμειξή σου με το σύλλογο τι σου έχει δώσει;

Η σχέση μου με τον Παναθηναϊκό είναι σχέση ζωής που ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία και συνδέεται με το οπαδικό κίνημα του συλλόγου. Από μικρή, δεν ήμουν αυτό που λένε “ήρεμο” παιδί, για την ακρίβεια ήμουν…ανήσυχο πνεύμα. Τότε, πολύ λίγες κοπέλες ασχολούνταν με το οπαδικό κίνημα. Μυήθηκα. Δεν ήθελα και πολύ. Είχε πολλή ένταση και μου άρεσε. Σιγά σιγά έγινα κομμάτι στο οπαδικό κίνημα και με το πέρασμα του χρόνου ταυτίστηκα μαζί του. Μέσα από τον Παναθηναϊκό γνώρισα και τον άντρα μου ,μας ένωναν πολλά πράγματα. Μέσα από τον Παναθηναϊκό έφτιαξα σχέσεις ζωής. Με κάποια από τα παιδιά που τρέχαμε στα γήπεδα γίναμε και κουμπάροι! Με κάποιους έχουν φιλία δεκαετιών!

Προσωπικό αρχείο Χριστίνας Τεξανού

 

 

 

Προσωπικό αρχείο Χριστίνας Τεξανού

Χριστίνα συναναστρέφεσαι πολύ με τα νέα παιδιά. Ποια πιστεύεις πως είναι τα μεγαλύτερα  άγχη τους;  Τι τα συμβουλεύεις για τις επικίνδυνες παγίδες που στήνει ο κόσμος που τους φτιάξαμε;

Με τα παιδιά όπως προαναφέραμε χτίζω μια σχέση που δεν περιορίζεται μόνο πάνω στο ρινγκ ή στις προπονήσεις. Είμαι εδώ για να τα ακούσω, να τα συμβουλέψω, να αφουγκραστώ τις ανησυχίες τους. Αυτό που μου εξομολογούνται είναι οι ανησυχίες τους για τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν. Έναν κόσμο με κοινωνικές ανισότητες, βία, σεξισμό. Ναι, η κοινωνία μας είναι μια ζούγκλα, όμως αυτό που τους λέω πάντα είναι να μην γίνουν…κτήνη. Να μην χάσουν ποτέ τον ανθρωπισμό τους και την αλληλεγγύη τους προς τον διπλανό τους, Σε συνανθρώπους μας που αναζητούν ένα χέρι που θα τους βοηθήσει και θα τους στηρίξει.

 

 

 

 

 

Να ξέρεις…το μπεσαλή άνθρωπο, τον σέβονται όλοι.

Είσαι μία μαχήτρια της ζωής. Έχεις περάσει διά πυρός και σιδήρου, κι όμως έχεις ένα πηγαίο χαμόγελο που δηλώνει πως η ζωή θα προχωρά ότι κι αν συμβεί. Χριστίνα οι ακέραιοι χαρακτήρες φτιάχνονται μέσα από τις δυσκολίες;

Οι ακέραιοι χαρακτήρες φτιάχνονται από τις καλές και κακές εμπειρίες, όλες έχουν να σου δώσουν κάτι. Το θέμα είναι να βλέπεις πάντα θετικά και να μην το βάζεις κάτω.

 

Μαμά δύο αγοριών. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου;

Η υγεία τους. Ψυχική και σωματική. Μόνο αυτό.

 

Χριστίνα το Kick είναι τρόπος ζωής; Τι αντιπροσωπεύει;

Το kick είναι άθλημα που σου παρέχει πειθαρχεία, αυτοπεποίθηση και εκτόνωση. Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν πως τα παιδιά τους θα βγουν τραμπούκοι και έτοιμοι για τσαμπουκά από αυτό. Εγώ οφείλω τους μαθαίνω το ακριβώς το αντίθετο.

Πες μου κάτι για το οποίο είσαι ανένδοτη. Κάτι για το οποίο δε δίνεις δικαιολογίες και συγχωροχάρτι. Τι είναι αυτό που θεωρείς τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή;

Το ψέμα. δεν το μπορώ με τίποτα. Έκανες κάτι; Είπες κάτι; Να έχεις τα κάκαλα να το παραδεχτείς και να υποστείς τις συνέπειες. Να ξέρεις…το μπεσαλή άνθρωπο, τον σέβονται όλοι. Η ίδια η ζωή με τα στραβά της και τα καλά της.

 

Βρείτε τη Χριστίνα Τεξανού εδώ στο fb

Underground Fighting Texanou


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ντέμη Ρούσσα

Αν δε μπορείς να το πεις γράψτο. Αν δε μπορείς να το γράψεις διάβασέ το. Αν δε μπορείς να το διαβάσεις σίγουρα κάποιος το έχει πει με ένα τραγούδι...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;