Χριστίνα Λάμπρου: «Βάζει νυφικό φόρεμα» και τραγουδά

Με εφαλτήριο την έμφυτη κλίση της προς τη μουσική, την πηγαία αγάπη της για πάσης φύσεως δημιουργία, και μία δόση πείσματος για την κατάκτηση του ωραίου, η Χριστίνα Λάμπρου, ή άλλιώς η μόυσα του συνθέτη Κώστα Κανελλόπουλου στο δίσκο «Μια Ιδέα Κυματίζει», μας συστήνεται μέσα από την νέα και πολλά υποσχόμενη συνεργασία της. Αγαπημένες στιγμές του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου ανασύρονται από τη μνήμη μας, διεγείροντας ποικιλοτρόπως τις αισθήσεις μας, και πάνω από όλα, χαρίζοντάς μας τη μοναδική αξία της νοσταλγίας του οικείου.

«Το νυφικό σου φόρεμα», λοιπόν, είναι μόνο η αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα την καλλιτεχνική ψυχοσύνθεση μίας ερμηνεύτριας… που όπως φαίνεται έχει πολλά να προσφέρει ακόμα στο χώρο της μοσυικής σκηνής, καθώς η νεαρή ερμηνεύτρια μετράει ήδη στο ενεργητικό της αξιοσημείωτες συνεργασίες με αναγνωρισμένους ανθρώπους της Τέχνης. Μεταξύ αυτών, και η συμμετοχή της στο δίσκο «Φανός Θυέλλης» των Γρηγόρη Βασίλα και Κώστα Φασουλά, όπου συμμετείχε, επίσης, ο Παντελής Θαλασσινός.

 

Χριστίνα Λάμπρου
Χριστίνα Λάμπρου. Πηγή: ΟΓΔΟΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.


Ποιες είναι οι πρώτες σας μουσικές μνήμες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγάπη για τη μουσική ήταν έντονη στην οικογένειά μου, έτσι μπορώ να πω ότι τις πρώτες μου αναμνήσεις συνοδεύουν μουσικά ακούσματα της λαϊκής και έντεχνης μουσικής μας παράδοσης.

Το μουσικό είδος που υπηρετείτε ποιο είναι και γιατί το επιλέξατε;

Καταρχάς, θα ήθελα να διευκρινίσω πως η καλλιτεχνική μου θέση υπηρετεί τη μουσική πέρα από τις ταξινομήσεις της σε είδη. Φυσικά κατά τη διάρκεια της πορείας μου στο χώρο αυτό νιώθω μεγαλύτερη συμπάθεια ως προς κάποια συγκεκριμένα είδη, όπως: το κλασικό, το δημοτικό τραγούδι, το ρεμπέτικο, το έντεχνο και το λαϊκό. Η ιδιαίτερη συμπάθεια προς αυτά τα είδη καθορίζεται από τον υψηλό βαθμό ικανοποίησης που μου προσφέρουν.

Πηγές έμπνευσης και αγαπημένα σας θέματα;

Πηγή έμπνευσης για μένα θα μπορούσε να είναι μια εικόνα, ένας ήχος, ένα συναίσθημα, μια ευγενική χειρονομία… Σίγουρα ο έρωτας παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλλιτεχνική μου έμπνευση, όπως και τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα. 

Πώς συνέβαλλε το περιβάλλον της Αθήνας στην καλλιτεχνική σας πορεία;

Θεωρώ πως μου έδωσε κάποιες επαγγελματικές δυνατότητες που δε θα μπορούσα να έχω στον τόπο καταγωγής μου, και ταυτόχρονα το αστικό περιβάλλον της πρωτεύουσας με την πολλές φορές μυστηριακή και απρόσωπη βοή της σχεδόν με υποχρεώνει να γίνομαι δημιουργική με άκρως προσωπικό τρόπο.

Πρόσωπα και καταστάσεις που επέδρασαν καταλυτικά στη σύνθεση της καλλιτεχνικής, και εν γένει, προσωπικότητά σας;

Οι γονείς μου έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του αξιακού μου κώδικα αλλά και της αισθητικής μου. Φυσικά, πολύ σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική μου εξέλιξη διαδραμάτισαν οι καθηγητές μου στο μουσικό σχολείο, και κάποιοι σημαντικοί μουσικοί πού είχα την τύχη να συνεργαστώ στο παρελθόν.

Συνεργασία που θα θέλατε να επαναλάβετε;

Μια συνεργασία που θα ήθελα να επαναλάβω είναι με τον συνθέτη Τάκη Σούκα ο οποίος συνέβαλε στο να ανακαλύψω κάποιους ιδιαίτερους μουσικούς δρόμους του λαϊκού μας τραγουδιού.

«Το νυφικό σου φόρεμα»: πείτε μας λίγα λόγια για τη νέα σας δουλειά.

Πρόκειται για ένα τραγούδι με ενδιαφέρουσα ιστορία, είναι μέρος της μουσικής επένδυσης μιας πολύ αγαπημένης κλασικής Ελληνικής κωμωδίας Της κακομοίρας με πρωταγωνιστή στο ρόλο του Ζήκου τον Κώστα Χατζηχρήστο. Η χαρούμενη και ρομαντική διάθεση του τραγουδιού με οδήγησαν από πολύ μικρή ηλικία να ονειρεύομαι την επανεκτέλεσή του.

Ποιο θεωρείτε το δυνατότερο στοιχείο της διασκευής;

Από τα πιο ισχυρά σημεία που διαφοροποιούν αυτή τη διασκευή από την κλασική εκδοχή του τραγουδιού, είναι κατά τη γνώμη μου ο πιο έντονος ρυθμός, συνδυαζόμενος με κάποια balkan στοιχεία.

Έχουν γίνει – και γίνονται – πολλές διασκευές εμπνευσμένες από τον ελληνικό κινηματογράφο. Το ρίσκο της επιτυχίας για πολλούς θεωρείται δεδομένο. Εσείς είχατε ενδοιασμούς πριν αποδεχτείτε την πρόταση για συνεργασία;

Η διασκευή του συγκεκριμένου τραγουδιού αποτέλεσε από την αρχή μέχρι το τέλος δική μου πρωτοβουλία . Στην απόφασή μου αυτή καθοριστικό ρόλο έπαιξε η αγάπη μου για το συγκεκριμένο τραγούδι. Η αλήθεια είναι πως ακολούθησα το ένστικτό μου και δεν έλαβα υπόψιν μου κανενός είδους ρίσκο.

 

Χριστίνα Λάμπρου
Χριστίνα Λάμπρου. Πηγή: ΟΓΔΟΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.


Τρεις λέξεις οποιουδήποτε που περιγράφουν την καλλιτεχνική σας φύση;

Τελειομανής, δημιουργική και αισιόδοξη.

Ποια η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα;

Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι γεμάτη δυσκολίες, το σημαντικό και άρα το δυσκολότερο είναι, να διατηρούμε το αγωνιστικό μας πνεύμα στις συνεχείς προκλήσεις του βίου μας.

Ποια τα σχέδια σας για το προσεχές χρονικό διάστημα και ποια τα όνειρά σας για το μέλλον;

Στο άμεσο χρονικό διάστημα σχεδιάζω την κυκλοφορία δυο νέων τραγουδιών σε συνεργασία με το Ogdoo Music Group, και την πραγματοποίηση ζωντανών εμφανίσεων. Μακροπρόθεσμα θα ήθελα να συνεχίσω να υπηρετώ με αξιοπρέπεια τον χώρο του Ελληνικού τραγουδιού και να διευρύνω το ακροατήριό μου μέσα από τις καλλιτεχνικές μου δράσεις.

 

Χριστίνα Λάμπρου
Χριστίνα Λάμπρου. Πηγή: ΟΓΔΟΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.


«Το νυφικό σου φόρεμα» κυκλοφορεί ψηφιακά από την Ogdoo Music Group, συνδευόμενο από ένα ανάλφρο video clip με vintage στοιχεία, το οποίο καλύπτει με αρμονικό τρόπο το χρονικό χάσμα μεταξύ της πρώτης εκτέλεσης του τραγουδιού και της σημερινής διασκευής, υπό την ευφάνταστη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Μαυροφοράκη. 

Διατίθεται ψηφιακά εδώ: https://orcd.co/7bznyox

Ακόμα, απολαύστε τη Χριστίνα Λάμπρου στο Youtube: https://youtu.be/uJvZTD1BXB8

 

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Χριστίνα Λάμπρου για τη συνέντευξη. 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεώργιος Ορφανίδης

Ο Γεώργιος Α. Ορφανίδης είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ (Ελλάδα). Εκπονεί τη διδακτορική διατριβή του σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης ΙΙ, UT2J (Γαλλία). Σπούδασε Αρχαιολογία & Ιστορία της Τέχνης (ΒΑ, ΜΑ), Ιταλική Φιλολογία (ΒΑ), και Πολιτιστική Διαχείριση & Επικοινωνία (ΜΑ) στο ΑΠΘ. Επίσης, έλαβε Δίπλωμα (2-Υear Diploma) Βυζαντινής Παλαιογραφίας από το Κέντρο Παλαιογραφίας και Αγιολογικών Μελετών (Μονή Αγ. Θεοδώρας) της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύσει κείμενα σχετικά με την Αρχαιολογία, την Ιστορία της Τέχνης, την Πολιτισμική Ανθρωπολογία, τη Διαχείριση και Επικοινωνία/Σημειωτική του Πολιτισμού, τη Θρησκειολογία και τις Ιταλικές Σπουδές σε έγκριτα Περιοδικά, Πρακτικά Συνεδρίων, Συλλογικούς Τόμους, Εγκυκλοπαίδειες, κ.ά. εκδοτικών οίκων της Ελλάδας και της αλλοδαπής. Συμμετέχει επίσης σε εκπομπές αντίστοιχης θεματικής και δημοσιεύει στον Τύπο. Στα ενδιαφέροντά του εμπίπτει και η δημοσίευση βιβλιοκριτικών. Διοργανώνει επιστημονικά-εκπαιδευτικά εργαστήρια βιωματικού χαρακτήρα υπό την αιγίδα αναγνωρισμένων φορέων. Ασχολείται, παράλληλα, με την συγγραφή τεχνοκριτικών μελετών και την επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων και λοιπών πολιτισμικών δρωμένων, ως Art Curator & Art/Creative Director. Είναι μέλος ερευνητικών, εκπαιδευτικών και πολιτισμικών φορέων πανελλήνιου ή/και διεθνούς βεληνεκούς.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;