Χάρης Καραθύμιος:”Ο Σκορπιός είναι συνυφασμένος με τον κίνδυνο”

Τον Χάρη Καραθύμιο όσοι τον διάβασαν, τον έχουν αγαπήσει μέσα από τον Σκορπιό. Ο Χάρης Καραθύμιος πρόσφατα αντάμειψε το αναγνωστικό κοινό του με ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα γεμάτο περιπέτεια.

Ο Χάρης Καραθύμιος είναι ένας ανήσυχος πνευματικός άνθρωπος,  που μοιράζεται μαζί μας εμπειρίες και μυστικά καλά φυλαγμένα στην ψυχή του.”Ο Σκορπιός” είναι ίσως ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που θα μπορούσε να γίνει ταινία.

“Ο Σκορπιός” και η αστυνομία,οι ήρωες ,η πλοκή του Χάρη Καραθύμιου είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουν και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου

Το μυθιστόρημα “ο Σκορπιός” μυστηριώδες, αστυνομικό, μας παρασύρει σ’ ένα ατέλειωτο ταξίδι με κινηματογραφική διάσταση.

Ο Χάρης Καραθύµιος γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στη Λήµνο και η καταγωγή του είναι από το Καλλίθηρο Καρδίτσας. Σπούδασε Φυσική στο ΕΚΠΑ και έκανε µεταπτυχιακό στα Ευφυή Συστήµατα Υποδοµών Ζωτικής Σηµασίας στο Πανεπιστήµιο Κύπρου σε συνεργασία µε το Imperial College London.

Ας δούμε τι μας είπε για το βιβλίο του “Σκορπιός”,στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό maxmag ο Χάρης Καραθύμιος.

Κατ’ αρχάς, σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και για τον χρόνο που αφιερώσατε για να διαβάσετε το βιβλίο που με τόσο κόπο και μεράκι φτιάξαμε με τους καταληκτικούς επαγγελματίες των εκδόσεων Λιβάνη.

ΧάρηςΟ τίτλος του βιβλίου σας «ο Σκορπιός» είναι αινιγματικός. Μιλήστε μας για το βιβλίο σας αλλά και για τον τίτλο που επιλέξατε.

Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο που επικρατεί στο ορεινό Καστρί, ένας ξυλουργός που είχε ζήσει στο χωριό πριν από αρκετές δεκαετίες είχε ανακαλύψει ένα βερνίκι εμποτισμού που έκανε τα ξύλα συμπαγή και άκαυστα. Η πατέντα τού απέφερε πλούτη και δόξα, αλλά και προβλήματα. Οι συγχωριανοί του, αδυνατώντας να διανοηθούν πώς αλλιώς ο ξυλουργός θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει το θαυματουργό βερνίκι εμποτισμού, τον κατηγόρησαν ότι είχε συνάψει συμφωνία με τον Διάβολο: Τη μαγική συνταγή με αντάλλαγμα την ψυχή του. Ομόφωνα ψήφισαν να τον εξορίσουν κι εκείνος ταμπουρώθηκε στην καλύβα του αρνούμενος τη μοίρα του. Όταν οι Καστρινοί έβαλαν φωτιά στο σπίτι του για να τον κάψουν ζωντανό, έγιναν μάρτυρες αφύσικων γεγονότων. Τα ξύλα είχαν γίνει πράγματι πυρίμαχα. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, είδαν τον ξυλουργό να λούζεται με το βερνίκι του και να περνάει μέσα απ’ τις φλόγες και να χάνεται στο δάσος. Έπραξε όπως θα έκανε κι ένας σκορπιός, που αν εγκλωβιστεί σ’ έναν κύκλο φωτιάς αυτοτραυματίζεται με το ίδιο του το δηλητήριο για να βγει απ’ το αδιέξοδο.

Πίσω στο σήμερα, ένα δεκαεφτάχρονο παιδί του χωριού βρίσκεται νεκρό στη ρεματιά. Αργότερα μέσα στην ίδια μέρα, και αφού η αστυνομία έχει κλείσει την υπόθεση ως ατύχημα (θάνατος από πνιγμό), ο πατέρας του παιδιού δέχεται ένα τηλεφώνημα και ακούει τη φωνή του νεκρού γιου του να του λέει ότι δολοφονήθηκε. Οι φήμες για την επανεμφάνιση του μυθικού Σκορπιού φουντώνουν και οι Καστρινοί καλούν να αναλάβει την υπόθεση ο ιδιωτικός ερευνητής Γαβριήλ Γάκος, ειδικός στην απομυθοποίηση υποθέσεων που δεν εξηγούνται με τη λογική.

Γιατί επιλέξατε αλήθεια έναν Σκορπιό; Συμβολίζει κάτι για σας;

Ο Σκορπιός είναι συνυφασμένος με τον κίνδυνο. Πάσης φύσεως. Τον υπαρκτό, τον φόβο του μεταφυσικού, τον κίνδυνο που διατρέχει ένας άνθρωπος από τους άλλους ανθρώπους, αλλά και τον κίνδυνο που ελλοχεύει στον ίδιο του τον εαυτό.

Το μυθιστόρημα έχει κάποιες δυσκολίες ή ιδιαιτερότητες που δεν τις συναντάμε σε άλλου είδους μυθιστορήματα;

Γενικότερα τα –καλά– αστυνομικά μυθιστορήματα έχουν δυσκολίες έναντι των άλλων ειδών λογοτεχνίας. Είναι πολύπλοκα παζλ που συνδυάζουν ανθρώπινες ιστορίες σε μια καλοστημένη πλοκή μυστηρίου και καταλήγουν στη λύτρωση.

Χάρης ΚαραθυμιόςΠιστεύετε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν φανατικοί αναγνώστες του αστυνομικού μυθιστορήματος όπως υπάρχουν σε άλλες χώρες;

Φανατικοί του αστυνομικού στην Ελλάδα υπάρχουν, αλλά κυρίως για τους ξένους συγγραφείς και ιδιαιτέρως τους Σκανδιναβούς. Υπάρχει, ωστόσο, μία αυξανόμενη τάση για το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά όχι όπως σε άλλες χώρες. Είναι γεγονός ότι το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό. Είναι ζήτημα αν κατά μέσο όρο ο Έλληνας διαβάζει ένα βιβλίο τον χρόνο. Υπάρχουν ακόμη και συμπολίτες μας που δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα βιβλίο σε όλη τη ζωή τους, πέραν αυτών που μας έβαζε η δασκάλα στις διακοπές για να γράψουμε την περίληψη – που και γι’ αυτά βρίσκαμε τη βιντεοκασέτα και βλέπαμε την ταινία αντί να τα διαβάσουμε. Αυτά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο έγκλημα που έχει διαπράξει το εκπαιδευτικό σύστημα, που μας έχει κάνει αλλεργικούς στο διάβασμα. Φαντάζει αδιανόητο στην πλειονότητα των Ελλήνων το να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο για να πάρει απόλαυση. Το βιβλίο το έχουμε –εσφαλμένα– στο μυαλό μας ως καταναγκασμό και υποχρέωση. Τώρα, αν βάλουμε στην εξίσωση και το γεγονός ότι ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, της αστραπιαίας πληροφορίας, της εικόνας, και της αδυναμίας για συγκέντρωση πέρα από λίγα λεπτά, η εικόνα γίνεται ακόμη πιο δυσοίωνη.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του βιβλίου «Ο Σκορπιός»;

Η αρχική ιδέα ήταν να διηγηθώ τις υποθέσεις που αναλαμβάνει ένας ιδιωτικός ερευνητής, απομυθοποιητής μεταφυσικών καταστάσεων. Είναι μεγάλη πρόκληση να δίνει κανείς ρεαλιστική εξήγηση σε φαινόμενα που φαντάζουν πέρα για πέρα μεταφυσικά.

Ένας συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος είναι και λίγο ένας μικρός Θεός, καθώς είναι στο χέρι του να αποδώσει δικαιοσύνη, στο χέρι του είναι να αφαιρέσει μία ζωή και στο χέρι του είναι η τιμωρία του ενόχου…Πώς αισθανθήκατε; Αγαπήσατε κάποιον ήρωα ιδιαίτερα;

Ένας μεγάλος συγγραφέας –δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος– είχε πει, όταν του κάνανε παράπονα οι αναγνώστες του γιατί σκότωσε έναν χαρακτήρα, ότι «Δεν τον σκότωσα, αλλά μπήκα μέσα στο δωμάτιο και τον βρήκα νεκρό». Αυτό που εννοούσε είναι ότι δεν είναι όλα προσχεδιασμένα να συμβούν σ’ έναν αυστηρό σκελετό που γράφει ένας σαδιστής συγγραφέας τρίβοντας τα χέρια του και παίζοντάς το Θεός. Μερικές φορές συμβαίνουν πράγματα που δεν είναι στο χέρι των συγγραφέων να τα αποτρέψουν. Και αυτό κάνει τις ιστορίες πιο ρεαλιστικές. Ο αγαπημένος μου ήρωας του Σκορπιού είναι ο Ισαάκ Γάκος, ο δίδυμος αδερφός του Γαβριήλ με τον οποίο έχουν το γραφείο ιδιωτικών ερευνών. Ο Ισαάκ, καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, είναι ένας μαχητής της ζωής με αξίες και ιδανικά, ένα πρόσωπο δυνατό που μπορεί να βασιστεί κανείς πάνω του και είναι πάντα εκεί όταν τον χρειάζεσαι.

ΧάρηςΠοιος συγγραφέας σάς έχει επηρεάσει στη συγγραφή σας;

Δεν μπορώ να σκεφτώ έναν συγκεκριμένο, ούτε και πολλούς. Διαβάζω όλα σχεδόν τα είδη λογοτεχνίας από διάφορους συγγραφείς, Έλληνες και ξένους, παλιούς και σύγχρονους. Σίγουρα θα έχω επηρεαστεί από κάποιους. Παρατηρώ, όμως, ότι όσο περισσότερο γράφω τόσο βρίσκω τη συγγραφική μου φωνή.

Ένας συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος πρέπει να έχει γνώσεις ψυχολογίας και ανατομίας και να είναι λίγο πολύ ενημερωμένος στο ποινικό δίκαιο της χώρας που διαδραματίζει την ιστορία του;

Όλα αυτά χρειάζονται κατά περίπτωση. Ο συγγραφέας πρέπει να έχει κάνει ενδελεχή έρευνα για τα ζητήματα με τα οποία πρόκειται να καταπιαστεί στο βιβλίο του. Αν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα εμβαθύνει στις ποινικές διαδικασίες τότε σαφώς και θα πρέπει να μάθει γι’ αυτό το πεδίο. Γνώσεις ψυχολογίας καλό είναι να έχουμε για να μπορούμε να κατανοούμε και να περιγράφουμε καλύτερα τον ψυχισμό των χαρακτήρων.

Από ποιο μέρος έχετε περισσότερο επηρεαστεί στη διαμόρφωση της προσωπικότητας σας και κατ’ επέκταση σαν συγγραφέας;

Από τα μέρη που έζησα φαντάζομαι –Λήμνος, Καρδίτσα, Αθήνα, Κύπρος– και από τα ταξίδια που έκανα.

ΧάρηςΤο επόμενο βιβλίο σας θα είναι αστυνομικό;

Βιβλία του είδους Crime Fiction (που οι Έλληνες τα λέμε Αστυνομικά) θα είναι αυτά της σειράς με τον Γαβριήλ Γάκο. Ο Σκορπιός είναι το πρώτο της σειράς, θα υπάρξουν κι άλλα. Θα πειραματιστώ, όμως, με πολλά ακόμη είδη διότι…

Σκοπός σας είναι να χτίσετε το δικό σας οικοδόμημα στην αστυνομική λογοτεχνία;

… δεν είναι ο αυτοσκοπός μου να χτίσω οικοδόμημα στην αστυνομική λογοτεχνία. Δεν είμαι ματαιόδοξος, ούτε αισθάνομαι καμία ανάγκη για υστεροφημία ούτε τίποτα. Γράφω απλώς ό,τι θα ήθελα να διαβάσω και χαίρομαι να το μοιράζομαι με τους αναγνώστες.

Ευχαριστούμε πολύ τον Χάρη Καραθύμιο για το φωτογραφικό υλικό.

“Ο Σκορπιός ” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Χάρης Καραθύμιος στο Facebook εδώ

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;