Χαρά Βέρρα: «Σέβομαι όλα τα είδη μουσικής, αλλά το παραδοσιακό τραγούδι είναι δύσκολο να χαθεί»

Χαρά Βέρρα, το μουσικό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Μια καλλιτέχνιδα η οποία ξεκίνησε να τραγουδά στο πλάι των γονιών της, οι οποίοι ήταν τραγουδιστές του παραδοσιακού τραγουδιού. Η Χαρά Βέρρα γεννήθηκε στην Πάτρα στις 12 Αυγούστου 1973 και από το 2000 αρχίζει να τραγουδά επαγγελματικά στην πόλη, ενώ το 2003 ξεκινά νέα συνεργασία στην Αθήνα  με σπουδαίους τραγουδιστές του είδους, όπως Γιώργος Βελισσάρης, Γιάννης Σιέττος κ.ά.

Έχει μια μεγάλη δισκογραφία και έχει συνεργαστεί με πολλούς τραγουδιστές, ενδεικτικά: Τασία Βέρρα, Άντζελα Δημητρίου, Σταμάτη Γονίδη, Λευτέρη Πανταζή, Βασίλη Σαλέα, Μάκη Μπέκο, Κώστα Μετζελόπουλο, Θέμη Αδαμαντίδη και πολλοί άλλοι. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Αμερική, Γερμανία, Αυστραλία) για να ευχαριστήσει τους ομογενείς θαυμαστές της. Σε αυτήν την συνέντευξη η Χαρά Βέρρα μάς  δίνει περισσότερες πληροφορίες για την δουλειά και την ζωή της.

Eπιμέλεια συνέντευξης: Αθανασία Σκόνδρα

Χαρά Βέρρα
Χαρά Βέρρα – Πηγή εικόνας: αρχείο τραγουδίστριας

Όπως γνωρίζουμε ετοιμάζετε μια νέα συνεργασία με τον Λευτέρη Πανταζή. Μιλήστε μας για αυτήν σας την συνεργασία.

Η συνεργασία μου με τον Λευτέρη Πανταζή ξεκίνησε μια μέρα που με πήρε τηλέφωνο και μου έκανε την πρόταση να κάνουμε ντουέτο το καινούργιο του τραγούδι. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα, το να κάνω μια συνεργασία με ένα τεράστιο όνομα. Υπήρξε και υπάρχει μεγάλο όνομα στην δουλειά μας και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτήν την τιμή. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για αυτήν την συνεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαρά Βέρρα
Χαρά Βέρρα, Λευτέρης Πανταζής – Πηγή εικόνας: αρχείο τραγουδίστριας

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα πανηγύρια τα οποία είχαν προγραμματιστεί ματαιώθηκαν με μεγάλη απογοήτευση από καλλιτέχνες και κοινό. Αυτό το διάστημα εκτός από εκδηλώσεις γάμων, τραγουδάτε και κάπου αλλού;

Το φετινό καλοκαίρι είναι τραγικό και πολύ δύσκολο για εμάς τους καλλιτέχνες. Μας ακύρωσαν όλες τις δουλειές και δεν μπορούμε να δουλέψουμε, ούτε σε γάμους. Όταν ένας γάμος έχει κλείσει με 700 – 800 άτομα και ο νόμος λέει μέχρι 100, ο κόσμος ακυρώνει τον γάμο και τον προγραμματίζει για του χρόνου ή τον διοργανώνουν με λιγότερα άτομα. Οπότε είμαστε εκτός σε γάμους. Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση διότι είναι πολύς κόσμος που εξαρτάται από αυτήν την δουλειά. Είναι δύσκολο να καταφέρει να ζήσει την οικογένειά του και να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Θα έχουν – σίγουρα – τον λόγο τους οι ειδικοί για να το κάνουν αυτό. Δεν μπορούν να παρθούν μέτρα στο πανηγύρι και ο κόσμος πηγαίνει στο πανηγύρι για να γλεντήσει, να χορέψει, να πιει λίγο παραπάνω, να περάσει καλά. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχουν μέτρα και είναι δύσκολη κατάσταση. Ας ελπίσουμε ότι όλο αυτό θα περάσει για όλον τον κόσμο και πάμε για το 2021.

Χαρά Βέρρα
Χαρά Βέρρα – Πηγή εικόνας: αρχείο τραγουδίστριας

Ας γυρίσουμε λίγο στην παιδική σας ηλικία. Καταρχάς κατάγεστε από την όμορφη παραθαλάσσια πόλη της Δυτικής Ελλάδας την Πάτρα. Επίσης, απ’ όσο γνωρίζω είστε μεγαλωμένη με την παράδοση διότι είστε από μια μουσική οικογένεια. Μιλήστε μου λίγο για την πρώτη φορά που ανεβήκατε στην μουσική σκηνή όταν ήσασταν μόλις 12 χρονών.

Ναι, κατάγομαι από την Πάτρα. Επίσης κατάγομαι από μια μεγάλη μουσική οικογένεια. Ο μπαμπάς μου, Γιώργος Βέρρας, ήταν παραδοσιακός δημοτικός τραγουδιστής και η θεία μου είναι η «μεγάλη» Τασία Βέρρα. Έτσι κι εγώ λάτρεψα αυτήν την δουλειά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και είπα ότι αυτό το επάγγελμα θέλω να κάνω στην ζωή μου. Λατρεύω αυτήν την δουλειά. Η πρώτη μου φορά ήταν μαζί με τον μπαμπά μου, ο οποίος με πήρε σε έναν γάμο που ήμασταν καλεσμένοι. Ο μπαμπάς θα τραγουδούσε σε αυτόν τον γάμο και ήμασταν και οικογενειακώς καλεσμένοι, σε ένα χωριό έξω από την Πάτρα. Έτσι, ο μπαμπάς μου με σήκωσε στην σκηνή και τραγούδησα το πρώτο μου τραγούδι το οποίο ήταν  «Το λουλουδάκι του βουνού», θυμάμαι… Aπό τότε ξεκίνησα το αγαπημένο μου επάγγελμα. Αυτή ήταν η αρχή μου.

 

Σκεφτήκατε ποτέ να αλλάξετε είδος μουσικής;

Δεν σκέφτηκα ποτέ να αλλάξω είδος μουσικής. Εγώ μεγάλωσα μέσα από τα πανηγύρια, τους γάμους και την παράδοση. Έτσι έμαθα από τον μπαμπά και τους θείους μου και αγαπώ αυτό που κάνω. Τώρα ότι άλλο καλό ας έρθει, είναι καλοδεχούμενο.

Ποιες συμβουλές σας έχουν δώσει οι γονείς σας ως καλλιτέχνες και που πάντα θα θυμάστε;

Ο μπαμπάς μου δεν ζει πλέον, τον έχω χάσει εδώ και 26 χρόνια. Πάντα με συμβούλευε να αγαπώ και να σέβομαι τον εαυτό μου αλλά και να αγαπώ αυτό που κάνω, δηλαδή την δουλειά μου.

Χαρά Βέρρα
Χαρά Βέρρα – Πηγή εικόνας: αρχείο τραγουδίστριας

Φανταζόσασταν όταν ξεκινούσατε την καριέρα σας, ότι θα γινόσασταν μία από τις πιο δημοφιλής τραγουδίστριες της Ελλάδας; Είχατε μεγάλες προοπτικές για τον εαυτό σας;

Σαν παιδάκι που ήμουν τότε έκανα όνειρα και έλεγα: «Μακάρι να με αξιώσει ο Θεός και να καταφέρω να ανέβω στην Αθήνα και να δουλέψω με μεγάλα ονόματα σε κάποιο μαγαζί». Τέλος, το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα. Δούλεψα με μεγάλα ονόματα και είμαι πολύ ευχαριστημένη από την καριέρα μου. Στον δημοτικό χώρο δούλεψα με Φιλιώ Πυργάκη, Κώστα Σκαφίδα, Τασία Βέρρα, Σοφία Κολλητήρη, Γιάννη Κωνσταντίνου τεράστια ονόματα στον χώρο του δημοτικού τραγουδιού. Αλλά δούλεψα και σε λαϊκά μαγαζιά με μεγάλα λαϊκά ονόματα όπως: Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Άντζελα Δημητρίου, Κατερίνα Στανίση, Θέμης Αδαμαντίδης, Βασίλης Τερλέγκας, Ζαφείρης Μελά. Είμαι πραγματικά πολύ ευχαριστημένη.

Χαρά Βέρρα
Χαρά Βέρρα – Πηγή εικόνας: αρχείο τραγουδίστριας

Όπως γνωρίζουμε το τελευταίο διάστημα συμμετείχατε σε διαγωνιστικό σόου της τηλεόρασης. Πως σας φάνηκε ο κόσμος της τηλεόρασης;

Kαταρχήν θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο Κοκλώνη για αυτήν την πρόταση που μου έκανε για να συμμετέχω στο J2US. Ήταν για μένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία, διότι δεν είχα ζήσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Στην αρχή φοβόμουν αλλά όταν έμαθα ότι θα έχω παρτενέρ τον Τρύφωνα Σαμαρά, τότε είπα κατευθείαν το «Ναι» και πέρασα υπέροχα. Ο Τρύφωνας έχει ψυχή μικρού παιδιού και με βοήθησε πάρα πολύ. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ μέσα από την καρδιά μου. Πέρασα υπέροχα και θα  θυμάμαι αυτό το σόου μέχρι να πεθάνω.

Χαρά Βέρρα
Χαρά Βέρρα, Νίκος Κοκλώνης – Πηγή εικόνας: αρχείο τραγουδίστριας

Mε ποιόν σπουδαίο καλλιτέχνη θα επιθυμείτε στο μέλλον να συνεργαστείτε;

Θα ήθελα πάρα πολύ να κάνω συνεργασία σε νυχτερινό μαγαζί με τον Λευτέρη Πανταζή. Μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε το ντουέτο και τον γνώρισα σαν άνθρωπο και έχω να πω ότι είναι εξαιρετικός χαρακτήρας, εξαιρετικός. Θα το ήθελα πάρα πολύ.

Ο κόσμος της Πάτρας και της γύρω περιοχής σας αγαπά και σας στηρίζει πολύ. Έχετε καταλάβει πόσο βοηθάτε στην διατήρηση της ελληνικής παράδοσης;

Ο κόσμος όντως με αγαπάει πολύ, όχι μόνο στην Πάτρα αλλά σε όλη την Ελλάδα την οποία επισκεπτόμαστε για τα πανηγύρια. Είναι μεγάλη η ανταπόκριση και η αγάπη του κόσμου και τους ευχαριστώ πάρα πολύ μέσα από την καρδιά μου. Νομίζω ότι το πανηγύρι και η παράδοση δεν θα τελειώσει ποτέ ή τουλάχιστον έτσι εύκολα. Εγώ στο πανηγύρι ξεκίνησα και στο πανηγύρι θα τελειώσω την καριέρα μου.

Χαρά Βέρρα
Χαρά Βέρρα, Τρύφωνας Σαμαράς – Πηγή εικόνας: αρχείο τραγουδίστριας

Εκπροσωπείτε και υποστηρίζετε το παραδοσιακό τραγούδι. Τα τελευταία χρόνια εντάσσεται πολύ έντονα στην μουσική σκηνή η ραπ μουσική σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες. Πιστεύετε ότι η παράδοση αρχίζει να χάνετε;

Νομίζω ότι η παράδοση είναι λίγο δύσκολο να χαθεί. Εννοείται ότι σέβομαι όλα τα είδη μουσικής αλλά υπάρχουν πολλές μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, όπως της Παναγίας, του Προφήτη Ηλία, του Σωτήρος και πολλές άλλες. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας γίνεται ένα πανηγύρι σε μεγάλες γιορτές. Οπότε η παράδοση δεν θα σβήσει τόσο εύκολα.

Χαρά Βέρρα
Χαρά Βέρρα, Τρύφωνας Σαμαράς – Πηγή εικόνας: αρχείο τραγουδίστριας

Τέλος, τι συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά που ονειρεύονται να φτιάξουν μια καριέρα είτε στον καλλιτεχνικό χώρο είτε σε άλλους χώρους; Γιατί υπάρχουν και πολλά παιδιά δίνουν μεγάλη σημασία στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Τι συμβουλή θα έδινα στους νέους; Χμ.. Να αγαπούν αυτό που κάνουν και να έχουν υπομονή και επιμονή στην ζωή τους. Να κάνουν όνειρα.

 

Χαρά Βέρρα
Χαρά Βέρρα, Τρύφωνας Σαμαράς – Πηγή εικόνας: αρχείο τραγουδίστριας

 

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Χαρά Βέρρα για αυτήν την συνέντευξη και το φωτογραφικό υλικό.

Μπορείτε να την βρείτε στα social media:

instagram: https://www.instagram.com/xaraverra/?hl=el

facebook: https://www.facebook.com/CharaVerra


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανασία Σκόνδρα

Γεια! Είμαι η Αθανασία ή αλλιώς Νάνσυ για πολλούς. Αγαπώ τα ταξίδια, τη φύση, τα ζωάκια, το θέατρο, το cinema, τον πολιτισμό, την Ελλάδα. Έλα να ανακαλύψουμε μαζί πολλά μέρη, στέκια και ανθρώπους της. Καλή ανάγνωση!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;