Brak the Mask: “Μόνο αν κυνηγάς και ονειρεύεσαι εξελίσσεσαι”

BrakΤι είναι η hip hop; Φωνή, λέξεις καταπιεσμένες που δεν γονατίζουν μπροστά στο εύπεπτο. Αν θες να τις τραγουδήσεις πρέπει να έχεις γερό στομάχι. Τι είναι ο Brak the Mask; Ο τύπος με το γερό στομάχι που συζητάμε. Δεν ήρθε χθες, δεν εμφανίστηκε ως διάττοντας. Είναι πιστός στη μουσική του, στα λόγια και τις ρίμες του πολλά χρόνια. Τόσα που το όνομα του πλέον είναι αλληλένδετο με τη hip hop στην Ελλάδα. Μπορώ να γράψω κατεβατά για εκείνον αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτά που θα πει με τα τραγούδια του, θα αφήσουν την εικόνα που θέλει. Αλήθεια, θάρρος, πίστη στα πιστεύω σου. Brak the Mask!

 

Καλώς ήρθες στο MaxMag! Είναι μεγάλη μας χαρά να σε συναντάμε πριν τον καινούριο σου δίσκο. Πες μας τι ετοιμάζεις;

Καλώς σας βρήκα και εγώ και ευχαριστώ για την πρόσκληση , μετά από μια παύση 2 χρόνων θα κυκλοφορήσω φέτος τον πέμπτο προσωπικό μου δίσκο που θα έχει τίτλο “”Σουρεάλ”” όπως λίγο πολύ σουρεαλιστικά είναι όσα ζούμε όλο αυτόν τον καιρό της πανδημίας.H ατμόσφαιρα του δίσκου αντανακλά τη διάθεσή μου και το τι γίνετε μέσα μου αυτά τα δύο χρόνια αποχής. Γράφω μέσα αρκετά προσωπικά πράγματα που ίσως να μη τα καταλάβει ο κόσμος 100% αλλά σίγουρα θα νιώσει. Θα έχει 10 κομμάτια με αρκετές συμμετοχές και αν όλα πάνε καλά ελπίζω πως θα κυκλοφορήσει και αυτό σε βινύλιο όπως και οι περισσότερες δουλείες που κυκλοφορώ.

Η hip hop ήταν η τάση των νέων τις δεκαετίες 90 και 00’s. Μαζί με το ροκ αναμόχλευαν κοινωνικά ζητήματα που ήθελαν θάρρος. Στις μέρες μας το mainstream επικεντρώνεται στην τραπ. Πιστεύεις ότι αυτό το είδος μουσικής είναι κάτι περαστικό;

Κοίτα η trap σαν ήχος , καθαρά σαν μουσική δηλαδή , σίγουρα έχει επηρεάσει την παγκόσμια μουσική κάτι που μας δείχνει πως ίσως και να μείνει.
Τώρα η trap σαν μουσικό είδος και σαν όλο αυτό που πλασάρει μέσα από τα κομμάτια της , τότε σίγουρα ναι είναι κάτι περαστικό γιατί δεν είναι μια μουσική η οποία έχει μια κουλτούρα πίσω της ή δημιουργήθηκε για να μιλήσει για κάτι που την πνίγει κάτω από μια καταπίεση ή για κάτι κοινωνικό… Είναι κάτι σαν μόδα έρχεται και φεύγει , συνήθως λοιπόν αυτά τα ρεύματα στην μουσική είναι περαστικά και δεν μένουν για πολύ. Σίγουρα αυτή την στιγμή είναι από τα πιο mainstream ήδη , είναι κάτι σαν την pop της εποχής μας , αλλά επειδή η θεματική που έχουν το 99% των τραγουδιών είναι τα ναρκωτικά, τα όπλα ,οι γυναίκες και τα νταραβέρια δεν νομίζω να κρατήσει για πολύ. Το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας μας έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα και δεν του λένε κάτι τέτοιου είδους τραγούδια. Πιο πολύ θα σου έλεγα ότι ο περισσότερος κόσμος ακούει την trap περισσότερο για πλάκα στον χαβαλέ πάνω και όχι στα σοβαρά. Οπότε καταλαβαίνεις πως δεν θα κρατήσει για πολύ κάτι το οποίο ο κόσμος δεν παίρνει στα σοβαρά.

Εσύ τι μουσική ακούς;

Εγώ ακούω πολλά ήδη μουσικής δεν ακούω κάποιο συγκεκριμένο. Άλλωστε σαν παραγωγός και ηχολήπτης που είμαι για εμένα επιβάλλετε να ακούς διάφορα ήδη μουσικής. Πρέπει να έχεις τα αυτιά σου μονίμως ανοιχτά , να παίρνεις ερεθίσματα ,ιδέες και φυσικά να ακολουθείς και την εποχή. Τώρα αν μου ζητάς να πω οπωσδήποτε κάποιο είδος που εμένα με ευχαριστεί να ακούω θα σου έλεγα soul – funk και trip hop.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι στίχοι σου και οι ρίμες σου έχουν μία όμορφη συνοχή, έχουν μηνύματα μπροστά και πίσω από τις λέξεις και είναι to the point. Μίλησε μας για το πώς γράφεται ένα τραγούδι. Ποιο είναι το εφαλτήριο για να αποτυπωθεί στο χαρτί η πρώτη λέξη;

Κοίτα όταν ξεκινάω να γράφω πάντα ξεκινάω πρώτα και γράφω για εμένα γιατί εγώ το έχω ανάγκη, είναι ο τρόπος μου στο να βγάζω προς τα έξω τις σκέψεις μου και όσα γυρνάνε στο κεφάλι μου. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν μετά από το γράψιμο κάποιου κομματιού νιώθω μια ανακούφιση ένα χαλάρωμα. Είναι σαν ψυχοθεραπεία για εμένα.. Σε δεύτερο βαθμό σκέφτομαι και τον ακροατή που θα το ακούσει μετά και κοιτάω τουλάχιστον μέσα από τους βιωματικούς κυρίως στίχους που γράφω να του περάσω και κάποια μηνύματα ή κάποιες ιδέες μου.
Τώρα το εφαλτήριο για να αποτυπωθεί η πρώτη λέξη στο χαρτί μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Εγώ κυρίως εμπνέομαι από το περιβάλλον μου από τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι , μ’ αρέσει να παρατηρώ και να ακούω με προσοχή…μπορεί να πιαστώ από μια φράση ή από μια λέξη που θα ακούσω.. την παίρνω την επεξεργάζομαι και ξεκινάω να γράφω…ποτέ δεν ξέρεις βέβαια από που και πότε θα σου έρθει η έμπνευση. Πολλές φορές μπορεί να εμπνευστείς από ένα βιβλίο , από ένα στίχο που διάβασες, από μια επικεφαλίδα ή από μια ταινία. Είναι πολλά εκεί έξω αυτά που μπορούν να σου δώσουν ερεθίσματα για να ξεκινήσεις να γράφεις.

Ήρωες για εμένα λοιπόν είναι μια μάνα που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος. Μια ανύπαντρη μητέρα που εν έτη 2021 ακόμα για κάποιους είναι ταμπού. Ήρωας είναι ένας πατέρας που δουλεύει διπλοβάρδιες για να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια αυτός και η οικογένεια του χάνοντας πολύτιμο χρόνο και στιγμές από τα παιδιά του και την γυναίκα του.

Το ραδιόφωνο παίζει μεγάλο ρόλο στο να ακουστούν τα τραγούδια. Εσύ έχεις καταφέρει μέσα από το youtube να φτάνεις στα κοινό παρακάμπτοντας αυτό το μέσο. Πιστεύεις πως το ραδιόφωνο χρειάζεται μια ριζική ανασύσταση. Πρέπει να ξαναγεννηθεί για να χωρέσει μέσα του όλη τη μουσική του κόσμου;

Πιστεύω πως το ραδιόφωνο σαν μέσο ναι έχει ακόμα μεγάλη δύναμη , βέβαια με τον τρόπο που λειτουργεί πια με πληρωμένες λίστες και πληρωμένους παραγωγούς από εταιρίες δεν γίνετε να ταξιδέψουν τα κομμάτια όπως κάποτε. Οπότε ναι θα πρέπει να ξαναγεννηθεί.

Προσωπικό αρχείο Brak the Mask

Θα δανειστώ έναν στίχο σου: “Είμαστε Ήρωες λίγο πριν απ’ την αποκάλυψη εδώ ο διάβολός γεννιέται κάθε μέρα την εποχή που σε όλα γίνεται μετάλλαξη για αυτούς που λείπουν τα πουλιά σωπαίνουν στον αέρα”. Ποιοι είναι οι δικοί σου ήρωες;

Δεν έχω ήρωες , γράφοντας αυτόν τον στίχο εννοούσα , όλους εμάς τους ανθρώπους της κατώτερης τάξης που προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν εχθρικό , φασιστικό  και πολύ άδικο κόσμο.
Ήρωες για εμένα λοιπόν είναι μια μάνα που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος. Μια ανύπαντρη μητέρα που εν έτη 2021 ακόμα για κάποιους είναι ταμπού. Ήρωας είναι ένας πατέρας που δουλεύει διπλοβάρδιες για να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια αυτός και η οικογένεια του χάνοντας πολύτιμο χρόνο και στιγμές από τα παιδιά του και την γυναίκα του. Ήρωες στην εποχή μας είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες , είναι όσοι ανήκουν σε μειονότητες όσοι παλεύουν με ανίατες ασθένειες. Ήρωες είναι οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους πρόωρα και άδικα όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια να συμβαίνει με άγριες δολοφονίες από μια πατριαρχική και φασιστική κοινωνία. Είναι όλοι αυτοί που έχουν δολοφονηθεί από το ίδιο το κράτος και πολλοί άλλοι. Τέτοιοι άνθρωποι για εμένα είναι ήρωες και άξιοι θαυμασμού.

Στο στούντιο σου Cell11364 γίνονται μικρά μουσικά θαύματα. Αρχικά πως πήρε το όνομα του; Τι είναι για έναν μουσικό το στούντιο;

Το στούντιο Cell είναι το στούντιο που έχω εδώ και εφτά χρόνια στην αρχή ξεκίνησε σε ένα μικρό υπόγειο και τώρα έχει μεταφερθεί σε ένα τριώροφο χώρο που ευελπιστώ πως θα γίνουν όμορφα πράγματα εκεί μέσα. Το όνομα του το πήρε διότι παλιά ονόμαζα “κελί” το εφηβικό μου δωμάτιο που εκεί είχα μαζεμένα όλα μου τα μηχανήματά και ήταν ας πούμε το πρώτο μου στούντιο. Το 11364 είναι ένας από τους ταχυδρομικούς κώδικες της γειτονιάς μου της Κυψέλης.
Το στούντιο για έναν μουσικό είναι κάτι πολύ σημαντικό είναι σαν το δεύτερο σπίτι του ,γιατί μέσα από εκεί δίνει ζωή και μορφή στις μουσικές ιδέες που έχει στο μυαλό του. Πριν πας σε ένα στούντιο έχεις προετοιμάσει στο κεφάλι σου και έχεις οραματιστεί ένα κομμάτι , στο στούντιο πας και προσπαθείς να φτιάξεις το κομμάτι όσο πιο κοντά γίνετε σε αυτό που έχεις φανταστεί. Και λέω όσο πιο κοντά γιατί ποτέ δεν θα είναι ίδιο με αυτό που έχεις στο μυαλό σου.
Παλιότερα πήγαινες στο στούντιο και ξεκίναγες από την αρχή εκεί από το μηδέν και έφτιαχνες το κομμάτι ή τον δίσκο που ήθελες κάτι που για εμένα είναι και πιο όμορφο σαν διαδικασία αλλά και πιο σωστό όταν ξεκινάς να φτιάχνεις έναν δίσκο. Γιατί με το να πας να κλειστείς σε ένα στούντιο και να ξεκινήσεις έναν δίσκο μπαίνεις και εσύ σε μια διαδικασία στο να δημιουργήσεις ένα μικρό σύμπαν , στο να τριπάρεις στο ύφος που θα θες να έχει ο δίσκος και να βγει συμπαγές και με ομοιογένεια. τώρα πια βέβαια με τους υπολογιστές και την τεχνολογία πολλές φορές έχεις προετοιμάσει κάτι από το σπίτι σου και πας και το ολοκληρώνεις στο στούντιο. Γενικά τώρα πια έχουν αλλάξει πολλά στην μουσική και στην νέα γενιά έχει επικρατήσει το digital single αντί για μια ενότητα ενός ολοκληρωμένου δίσκου αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Προσωπικό αρχείο Brak the Mask
Προσωπικό αρχείο Brak the Mask

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο αρκεί να αλλάξουμε τελείως προσανατολισμό. Να καταλάβουμε σαν άνθρωποι πως μέχρι τώρα με ότι δοκιμάσαμε αποτύχαμε..

Το θέμα της πανδημίας, της διαχείρισής της, της έκπτωσης βασικών ελευθεριών της κοινωνίας μέχρι και οι καταστροφές από τις πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι δίνουν, φαντάζομαι, πολύ υλικό για γράψιμο. Ποιο είναι το θέμα που δε θα έπιανες ποτέ σε ένα σου τραγούδι; Τι είναι δηλαδή αυτό για το οποίο αρνείσαι να γράψεις;

Σίγουρα ναι με όλα αυτά που γίνονται σου δίνετε η ευκαιρία να γράψεις για πολλά πράγματα, όμως και χωρίς αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία δυο χρόνια πάλι νομίζω πώς έχεις για χίλια δυο πράγματα να γράψεις και να αναλύσεις. Και έπειτα δεν είναι μόνο όσα συμβαίνουν γύρω σου είναι και όσα έχεις και συμβαίνουν μέσα σου.
Τώρα για το πιο θέμα δεν θα έπιανα ποτέ τι να σου πω δεν το έχω σκεφτεί, ωραία ερώτηση αυτή (γελάει) Έτσι στα γρήγορα τώρα όπως το σκέφτομαι αυτό για το οποίο αρνούμαι να γράψω είναι η παραίτηση . Το να εγκαταλείπεις να μην παλεύεις και να μην αγωνίζεσαι… είναι κάτι τελείως έξω από εμένα και από την φιλοσοφία μου.

Προσωπικό αρχείο Brak the Mask

 Τελικά μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο; Τι μήνυμα θα ήθελες να δώσεις; Υπάρχει εκείνη η αλλαγή που μπορεί να μας κάνει καλύτερους και πως συμβάλλει η μουσική σε αυτή την κατεύθυνση;

Ναι και είμαι κάθετος σε αυτό Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο αρκεί να αλλάξουμε τελείως προσανατολισμό. Να καταλάβουμε σαν άνθρωποι πως μέχρι τώρα με ότι δοκιμάσαμε αποτύχαμε…άρα πρέπει να το πάρουμε κάπως αλλιώς με κάποιον άλλον τρόπο κ ας μας φοβίζει αυτό. Πρέπει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας, βασικά επιβάλλεται να ξεπεράσουμε τους φόβους μας αν θέλουμε να αλλάξει η κοινωνία και ο κόσμος γύρω μας. Μέσα από την μουσική εμείς σαν καλλιτέχνες με όποιο τρόπο μπορούμε αυτό θα πρέπει να λέμε στον κόσμο ότι ναι μπορούμε να τον αλλάξουμε έτσι αυτόματα κ ο κόσμος πιστεύοντας σε αυτό και κυνηγώντας κάτι καλύτερο θα γίνετε και ο ίδιος μέρα με την μέρα καλύτερος άνθρωπος. Μόνο αν κυνηγάς και ονειρεύεσαι εξελίσσεσαι.

Βρείτε και ακολουθήστε τoν Brak the Mask

https://www.instagram.com/brakthemask/

https://www.facebook.com/brakthemask

https://www.facebook.com/cell11364studio

https://www.youtube.com/user/XnariaAntidromos

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ντέμη Ρούσσα

Αν δε μπορείς να το πεις γράψτο. Αν δε μπορείς να το γράψεις διάβασέ το. Αν δε μπορείς να το διαβάσεις σίγουρα κάποιος το έχει πει με ένα τραγούδι...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;