Boonis: “Η τέχνη εκφράζει την ανάγκη της ψυχής να μιλήσει”

BoonisΟ Boonis είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Μεγάλωσε στην Καστοριά, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια ζει και εργάζεται στην πόλη της Λάρισας. Ο πατέρας του κατάγεται από τη Ρωσία, ενώ η μητέρα του είναι Ελληνίδα. Είναι αυτοδίδακτος καλλιτέχνης με πορεία ιδιαίτερα αξιόλογη, λαμβάνοντας υπόψη το νεαρό της ηλικίας του, με συμμετοχές σε φεστιβάλ και εικαστικές εκδηλώσεις και ετοιμάζοντας ήδη τη δεύτερη ατομική του έκθεση. Ο Boonis, που δεν δείχνει ποτέ το πρόσωπό του στα social media, μίλησε στο MAXMAG για την καλλιτεχνική του πορεία, τη σχέση του με την τέχνη και μας εκμυστηρεύθηκε τα μελλοντικά του σχέδια.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ολυμπία Γαϊτανίδου

 

Καταρχάς, πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη ζωγραφική; Υπήρχαν ερεθίσματα από τον οικογενειακό σου περίγυρο που διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο στην ενασχόλησή σου με την τέχνη;

Μεγαλώνοντας συνειδητοποιώ ποια ήταν τα ερεθίσματα που με ώθησαν στην τέχνη. Καταρχάς, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το γεγονός ότι στο σπίτι που μεγάλωσα, περιβαλλόμουν από τόνους βιβλίων! Ευρισκόμενος συνέχεια ανάμεσα σε παιδικά και μη βιβλία, συνήθιζα να χαζεύω τις φωτογραφίες και τις εικόνες. Πάντοτε μου άρεσε περισσότερο να τα ξεφυλλίζω και να βλέπω τις εικόνες παρά να διαβάζω. Επίσης, η μητέρα μου είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη φαντασία. Θυμάμαι ακόμη πως κάθε φορά που μου διάβαζε ένα παιδικό παραμύθι, η αφήγηση ήταν τόσο ζωντανή, που ένιωθα πως μεταμορφωνόμουν σε ήρωά του! Όλες εκείνες οι εικόνες που δημιουργούνταν στο μυαλό μου, διέγειραν τη φαντασία μου. Τέλος, ο πατέρας μου είναι ένας πολύ καλός τεχνίτης. Δουλεύει με πλήθος υλικών, ξύλο, μάρμαρο κ.α. Επομένως, θεωρώ πως οι γονείς μου ήταν αυτοί που «άναψαν τη σπίθα» για την ενασχόλησή μου με την τέχνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ποιους τομείς δημιουργίας ασχολείσαι;

Μου αρέσει να πειραματίζομαι με διάφορες μορφές τέχνης. Ξεκίνησα από την street art, βγάζοντας σκίτσα μου στο δρόμο. Συνέχισα με animation, graffiti, ενώ τον τελευταίο καιρό πειραματίζομαι και με την γλυπτική. Συνήθως δουλεύω με μολύβι και μαρκαδόρο, αλλά δεν θα περιοριστώ μόνο σε αυτά.

Boonis

Από ποιες πηγές αντλείς έμπνευση;

Πρακτικά τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν για εμένα πηγή έμπνευσης! Μπορεί να αντλήσω έμπνευση από έναν περίπατο, από κάποια εικόνα που θα αντικρίσω στο δρόμο ή ακόμα από ένα μουσικό κομμάτι. Κυρίως όμως εμπνέομαι τις διάφορες καταστάσεις και τα συναισθήματα που βιώνω. Είναι πρόκληση για μένα να μετουσιώσω ένα συναίσθημα σε εικόνα και να αφηγηθώ μέσα από αυτή μια ιστορία.

Γνωρίζουμε πως είσαι αυτοδίδακτος. Με ποιον τρόπο καλλιέργησες μόνος σου το ταλέντο σου;

Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Αν κάποιος επιθυμεί να μάθει κάτι, μπορεί να αξιοποιήσει κάθε μέσο και ιδιαίτερα το διαδίκτυο. Προσωπικά, τις βασικές τεχνικές τις έμαθα από βιβλία και από το διαδίκτυο. Από εκεί και πέρα εξελίχθηκα μέσα από πολλή δουλειά και προσωπική αναζήτηση και εν τέλει βρήκα το προσωπικό μου «στυλ», την ταυτότητά μου ως καλλιτέχνη. Αυτό αξιολογώ και ως πιο δύσκολο, το να βρει κανείς την εικαστική του ταυτότητα,  χωρίς αντιγραφές.

Δεν σκέφτηκες ποτέ να στραφείς σε κάποια σχολή, ώστε να εξελιχθείς; Αν όχι, για ποιους λόγους;

Αναμφίβολα το να σπουδάσει κανείς σε κάποια σχολή θα τον βοηθήσει, καθώς θα διδαχθεί τις βασικές αρχές και τεχνικές και θα εξελιχθεί. Ωστόσο προσωπικά θεωρώ πως ένα βασικό στοιχείο της αναγνωρισιμότητας των έργων μου είναι ακριβώς το γεγονός πως κανείς δεν μου έμαθε να ζωγραφίζω, πως διαμόρφωσα ο ίδιος το ύφος της δουλειάς μου. Ήθελα βέβαια να παρακολουθήσω μαθήματα σε κάποια σχολή και ίσως στο μέλλον πράγματι να το πράξω. Ωστόσο όποτε το επιδίωξα, δεν είχα τον απαραίτητο χρόνο ή κι όταν ακόμα ο χρόνος δεν αποτελούσε πρόβλημα, δεν υπήρχε η ανάλογη οικονομική άνεση. Εν πάση περιπτώσει, θεωρώ πως το να εξελιχθείς σε αυτό που κάνεις ,εξαρτάται και από το πόσο το αγαπάς. Αν το αγαπάς πραγματικά, θα αξιοποιήσεις κάθε μέσο που σου δίνεται, έστω και χωρίς καθοδήγηση.

Boonis

 

Το καλλιτεχνικό «Boonis» πώς προέκυψε;

Το καλλιτεχνικό «Boonis» προκύπτει από το επίθετο της μητέρας μου. Από μικρό παιδί έτσι με φώναζαν γνωστοί και φίλοι. Όταν λοιπόν έψαχνα ψευδώνυμο, αυτό ήταν το πρώτο που μου ήρθα στο νου!

Τι σημαίνει για εσένα η τέχνη; Ποιος ο ρόλος της στην καθημερινή σου ζωή;

Γι’ αυτό το θέμα μπορώ να σου μιλάω ώρες ατελείωτες! Έχω σκεφτεί πολλές φορές τι ακριβώς είναι η τέχνη, σαν έννοια. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω καταλήξει ακόμη κάπου (γέλια). Θα έλεγα όμως πως για εμένα, η τέχνη είναι τελικά η ανάγκη της ψυχής να μιλήσει. Τη στιγμή που δημιουργείς τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή της, συμβαίνει κάτι μαγικό. Προσωπικά, χάνω την αίσθηση του χώρου και του χρόνου, μερικές φορές δεν μπορώ καν να θυμηθώ τι σκεφτόμουν ενώ ζωγράφιζα! Όσο για το ρόλο της στη ζωή μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η τέχνη είναι παρούσα. Πάντα μου άρεσε να ζωγραφίζω, από νωρίς συνειδητοποίησα πως αυτός είναι ο τρόπος να εκφράζομαι. Σαν άνθρωπος είμαι εσωστρεφής, δε μιλάω πολύ και πρέπει να γνωρίζω καλά έναν άνθρωπο για να «ανοιχτώ». Η τέχνη είναι λοιπόν ο τρόπος μου να εξωτερικεύσω τις σκέψεις μου, ενώ συγχρόνως  αποτελεί και μια διέξοδο από την καθημερινότητα, τα προβλήματα και το άγχος που τη συνοδεύουν. Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να είναι κανείς δημιουργικός. Πιο συστηματικά βέβαια άρχισα να ζωγραφίζω τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια.

Ποιες ήταν για εσένα οι σημαντικότερες στιγμές της μέχρι τώρα καλλιτεχνικής σου πορείας;

Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για μένα ήταν η συμμετοχή μου στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Graffiti, το 2017. Εκεί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καλλιτέχνες των οποίων τη δουλειά θαύμαζα επί χρόνια, να ζωγραφίζουμε μαζί και να ανταλλάξουμε απόψεις και σκέψεις. Επίσης, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην εικονογράφηση του εξωφύλλου ενός μουσικού άλμπουμ, αυτό του Άκη (PolyK). Ο άνθρωπος αυτός άθελα του πραγματοποίησε έναν στόχο που πάντα είχα, αφού ήθελα πολύ να αναλάβω το εξώφυλλο ενός μουσικού άλμπουμ. Ήταν σημαντική εμπειρία επειδή ο Άκης εμπιστεύτηκε τη δουλειά μου χωρίς καν να γνωριζόμαστε προσωπικά, καθώς τον γνώρισα ένα χρόνο μετά τη συνεργασία μας. Δεν μου έθεσε κανέναν όρο,, παρά μόνο μου έδωσε τον τίτλο του άλμπουμ και άκουσα τα κομμάτια. Μάλιστα, αφότου τελείωσα το έργο, ταυτίστηκε απόλυτα με αυτό, σαν να μου είχε δώσει σαφείς κατευθύνσεις για τη δημιουργία του!

Boonis
Γραφιστική επιμέλεια του άλμπουμ “Awakening Seed”.

Πόσο σημαντικό είναι για εσένα να μοιράζεσαι τα έργα σου με τον κόσμο;

Θεωρώ ότι την τέχνη δεν πρέπει να την κρατάει κανείς για τον εαυτό του, αλλά να την μοιράζεται. Αν δει κάποιος ένα έργο μου είτε στο δρόμο, καθώς πηγαίνει στη δουλειά του, είτε σε κάποια έκθεση και τον κάνω έστω και για λίγο να αισθανθεί κάτι, για εμένα είναι επιτυχία. Πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης οφείλει να βρίσκεται σε μια διαλογική σχέση με το κοινό· να εκφράζει με το έργο του συναισθήματα ή μηνύματα και τα μεταδίδει στον κόσμο, ώστε το έργο του να γίνεται τελικά κτήμα όλων. Αυτός δεν είναι άλλωστε και ο σκοπός της τέχνης;

Αυτόν τον καιρό ετοιμάζεις μια καινούρια έκθεση στη Λάρισα. Μίλησέ μας λίγο περισσότερο για αυτή.

Πρόκειται για την δεύτερη ατομική μου έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, στην πόλη της Λάρισας. Η έκθεση, την οποία προετοιμάζω εδώ και ενάμιση χρόνο, θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα 13/5 έως την Παρασκευή 17/5, στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Φέρει το όνομα «Ελπίδα» και διεξάγεται με φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς το μεγαλύτερο ποσό από τις πωλήσεις των έργων θα δοθεί στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας. Είναι εμπνευσμένη από και αφιερωμένη σε αγαπημένο μου πρόσωπο. Στα έργα δηλαδή που θα εκτεθούν, θα παρατηρήσει ο επισκέπτης πως υπάρχει μια ορισμένη ροή και συνοχή και επαναλαμβάνονται στοιχεία και χαρακτήρες. Την ονόμασα «Ελπίδα» διότι είναι το αγαπημένο μου συναίσθημα! Η ελπίδα είναι ο λόγος που συνεχίζω να κάνω όσα κάνω. Ακούγεται τόσο αισιόδοξο όσο και απαισιόδοξο, όμως είναι η αλήθεια. Η ελπίδα άλλωστε «πεθαίνει πάντα τελευταία»!

Ποια είναι τα σχέδια του Boonis για το μέλλον; Ποιες είναι οι προσωπικές σου φιλοδοξίες;

Πρώτα από όλα, σχεδιάζω να κάνω κάποια έκθεση στο εξωτερικό, στο άμεσο μέλλον. Επίσης, σκέφτομαι σοβαρά την επιλογή για εξωτερικού είτε για μόνιμη εγκατάσταση είτε προσωρινά.Πέρα από αυτό, στα σχέδια μου είναι και η δημιουργία ενός εικονογραφημένου βιβλίου, ενός παραμυθιού για μικρούς και μεγάλους. Έχω ήδη ξεκινήσει τη συγγραφή και την εικονογράφησή του. Πρόκειται για μια εικονογραφημένη ιστορία, βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά, σε ένα προσωπικό βίωμα, εμπλουτισμένη με φανταστικά στοιχεία. Στόχος μου είναι να δημιουργήσω μία αλληγορική ιστορία που θα περιέχει ηθικά διδάγματα. Και φυσικά, φιλοδοξώ να εξελιχθώ σε αυτό που κάνω, στην τέχνη μου και να παραμείνω δημιουργικός!

Ευχόμαστε λοιπόν να υλοποιήσεις τα σχέδια σου! Σε ευχαριστούμε πολύ!

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για την τέχνη και το έργο μου!

 

Περισσότερα έργα του καλλιτέχνη Boonis καθώς και πληροφορίες για τα μελλοντικά του σχέδια μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του στο Facebook.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ολυμπία Γαϊτανίδη

Γεννημένη το 2000 στη Λάρισα, με καταγωγή από Βέροια. Φοιτώ στο πρώτο έτος στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολούμαι με το διάβασμα, τη ζωγραφική, τον εθελοντισμό και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω. Είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και κυρίως την εκπαίδευση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;