Bailemos: Ένα συγκρότημα με κοινωνικές ευαισθησίες και αντιρατσιστικά μηνύματα

Σε κάθε τους ζωντανή εμφάνιση γίνεται χαμός και ο κόσμος λατρεύει να τραγουδά μαζί τους. Οι Bailemos Band είναι από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές μπάντες με αντιρατσιστικό στοίχο και η ιστορία τους μετράει σχεδόν επτά συνεχόμενα χρόνια. Οι Bailemos έδωσαν συνέντευξη στο maxmag και μίλησαν μεταξύ άλλων για τη δημιουργία τους, τις συνεργασίες τους, τη μουσική τους καθώς και για την αγαπημένη τους πόλη, τη Θεσσαλονίκη. Μένοντας πιστοί στην αντιρατσιστική τους ιδεολογία, η ροκ μπάντα μιλά ανοιχτά για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ζήτημα αφιερώνοντας μάλιστα ένα τραγούδι στους πρόσφυγες. Το επόμενο διάστημα, οι Bailemos θα κυκλοφορήσουν το καινούργιο τους κομμάτι, μέχρι τότε,  θα απολαμβάνουμε το πρόσφατο «By the sea/Summertime» μαζί με παλιές τους επιτυχίες.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ιωάννα Ιωαννίδου

 

Ξεκινήσατε ως φοιτητικό μουσικό συγκρότημα και από τότε ζείτε «το όνειρο» και οι 8 επί σκηνής, δε μπορεί να μην «παρτάρετε» και εσείς την ώρα εκείνη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλο το πάρτι ξεκινάει από το στούντιο, όταν βρισκόμαστε για πρόβα ή όταν βρισκόμαστε γενικά, διότι έχουμε την τύχη πέρα από μπάντα να είμαστε οικογένεια. Υπάρχει πολλή αγάπη και χημεία μεταξύ μας, για αυτό άλλωστε έχουμε αντέξει αρκετά χρόνια (πάμε για 7). Με απλά λόγια περνάμε καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω (γέλια). Από τη στιγμή που θα ανεβούμε στη σκηνή το μοιραζόμαστε με τον κόσμο και αυτό το «πάρε – δώσε» είναι  που δημιουργεί όλη αυτή την ενέργεια.

Έχετε μοιραστεί τη σκηνή με γνωστούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ποια στιγμή θα ξεχωρίζατε από αυτά τα Live; Γιατί;

Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσουμε κάποιο από τα live. Σίγουρα, ωστόσο, μοναδικές εμπειρίες ήταν η πρώτη φορά που βρεθήκαμε σε πολύ μεγάλο stage στο Schoolwave 2016, η συμμετοχή μας την ίδια χρονιά στο Street Mode Festival, όταν και μοιραστήκαμε το stage με έναν αριθμό γνωστών καλλιτεχνών, καθώς και η συμμετοχή μας ως guest band στο Schoolwave 2017.

Τον Ιούνιο του 2019 ολοκληρώσατε τον πρώτο σας δίσκο με τίτλο «Burn the Ground», στο οποίο διασκευάσατε το γνωστό τραγούδι «Μπαρ το Ναυάγιο» της Αρλέτας. Να περιμένουμε και άλλες διασκευές γνωστών τραγουδιών στις εμφανίσεις σας;

Το συγκεκριμένο τραγούδι το παίζουμε αρκετά χρόνια. Στις εμφανίσεις μας διασκευάζουμε και άλλα γνωστά κομμάτια με γνώμονα πάντα το δικό μας ήχο. Δεν θα αποκαλύψουμε ποια είναι αυτά. Είναι πιο διασκεδαστικό να τα ανακαλύψει κάποιος στα live μας.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συνεργασίες ετερόκλητων φαινομενικά καλλιτεχνών. Πως θα αντιδρούσατε σε μια πιθανή συνεργασία με καλλιτέχνες διαφορετικού ρεπερτορίου;

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μία συνεργασία με καλλιτέχνες άλλου είδους. Γενικά είμαστε πολύ θετικοί σε προτάσεις μιας και το να μπλέκουμε τον ήχο μας με άλλα είδη μας κεντρίζει το ενδιαφέρον και πάνω από όλα είναι μια ευκαιρία για μουσική συζήτηση μεταξύ καλλιτεχνών. Ενδεχομένως, η ερχόμενη χρονιά λόγω κορωνοϊού, να είναι φτωχή από ζωντανές εμφανίσεις και να δώσει την ευκαιρία για περισσότερους πειραματισμούς στο στούντιο μεταξύ ετερόκλητων και μη, καλλιτεχνών. Ίσως δούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Τα τραγούδια σας έχουν έναν κοινωνικό και πολιτικό στίχο με ξεκάθαρα αντιρατσιστικά μηνύματα. Αν σας ζητούσα από ένα σχόλιο για την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα της Ελλάδας, ποιο θα ήταν αυτό;

Δεν χωράνε πολλά να σχολιάσουμε δυστυχώς. Την τελευταία δεκαετία είδαμε να γκρεμίζονται κατακτήσεις δεκαετιών και αν εξαιρέσουμε κάποιες αναλαμπές, η πλειοψηφία του κόσμου ήταν απλός θεατής σε αυτό. Όπως ήταν και είναι θεατής στις πολλές περιπτώσεις ακραίας διαπλοκής που έχουμε δει ανά τα χρόνια. Γενικά, δεν βλέπουμε τα προβλήματα της Ελλάδας ως ξέχωρα σε σχέση με την κατάσταση του κόσμου. Ενός κόσμου που δεσπόζει ο νεοφιλελευθερισμός ο οποίος ρημάζει το περιβάλλον, δημιουργεί πολέμους, πολιτικές και οικονομικές κρίσεις.

Bailemos
Bailemos

Έχετε πάρει σαφή θέση απέναντι στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αφιερώνοντας, μάλιστα, στους πρόσφυγες ένα από τα τραγούδια σας, το «Αντιπολεμικό». Μιλήστε μας για αυτό.

Από τα ζητήματα για τα οποία είμαστε πλέον ευαισθητοποιημένοι είναι το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Δεν πιστεύουμε ότι κανείς θα έμπαινε σε διαδικασία να εγκαταλείψει το σπίτι του, να ξοδέψει όλα του τα λεφτά και να βάλει σε κίνδυνο είτε την ζωή του είτε την ζωή των οικείων του χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, ως μπάντα, είναι να εκφραζόμαστε μέσω των στίχων μας για τέτοια ζητήματα και να συμμετέχουμε σε events σχετικά με πρόσφυγες. Ο καθένας ατομικά μπορεί να βοηθήσει είτε στέλνοντας οποιουδήποτε τύπου αγαθά, είτε πηγαίνοντας να βοηθήσει στις δομές «φιλοξενίας». Ωστόσο, έτσι γίνονται μόνο μικρά μπαλώματα σε ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο μπορεί να λυθεί είτε με μία συνολική Ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης των προσφυγικών ροών, είτε ακόμα καλύτερα, με παύση των πολεμικών συρράξεων και λοιπών κρίσεων. Δυστυχώς καμία από τις προηγούμενες λύσεις δεν είναι προς το συμφέρον του υπάρχοντος συστήματος.

Είστε όλοι από τη Θεσσαλονίκη. Τι σας αρέσει και τι δεν αντέχετε καθόλου στην πόλη;

Τα τελευταία χρόνια μένουμε όλοι στη Θεσσαλονίκη, αν και είμαστε από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που λατρεύουμε στην πόλη. Είναι μια όμορφη πόλη με τις παρεΐστικες γωνιές της που μαζεύονται φίλοι και περνάνε καλά με όμορφα και απλά πράγματα. Επιπλέον υπάρχουν (τουλάχιστον προ κορωνοϊού) αρκετές επιλογές για έξοδο για όλα τα γούστα. Κάτι που δεν μας αρέσει καθόλου στην πόλη είναι τα πολλά σκουπίδια και οι απαράδεκτες αστικές συγκοινωνίες. Θα ήταν πιο ωραία η πόλη εάν υπήρχε μεγαλύτερος σεβασμός και αγάπη  για το μέρος που ζούμε.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σχέδια των Bailemos;

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο μας τραγούδι μαζί με το βίντεο κλιπ με τίτλο «By the sea/Summertime». Στο επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει άλλο ένα δικό μας κομμάτι. Ο κόσμος που έρχεται στα live μας ίσως να το ξέρει ήδη. Είμαστε συνεχώς στη διαδικασία να γράφουμε νέο υλικό, μια διαδικασία στην οποία ανακαλύπτουμε συνεχώς τον ήχο μας.

Bailemos
Bailemos

 

Ευχαριστούμε πολύ τους Bailemos για το φωτογραφικό υλικό

Βρείτε τους Bailemos στο facebook


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;