3o Athens Baroque Festival: Το πρωτότυπο φεστιβάλ μπαρόκ μουσικής

Το 3o Athens Baroque Festival είναι γεγονός. Έτσι λοιπόν, στις 27-28 και 29 Σεπτεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Θόλου 5 στην Πλάκα. Το MAXMAG δε θα μπορούσε να λείπει από αυτό το πρωτότυπο και άκρως ενδιαφέρον φεστιβάλ και γι’ αυτό συνομιλήσαμε με την υπεύθυνη καλλιτεχνικής επιμέλειας κ. Αναστασία Μηλιώρη για να μας λύσει όλες μας τις απορίες γύρω από αυτό.

Για εσένα λοιπόν που είσαι λάτρης της μπαρόκ μουσικής αλλά και για εσένα που θέλεις να “περιπλανηθείς σε νέα μουσικά μονοπάτια”, το 3ο Athens Baroque Festival αποτελεί μονόδρομο. Γι’ αυτό, πήγαινε γρήγορα στο athensbaroquefestival.com για να δεις το αναλυτικό πρόγραμμα αλλά και για να κλείσεις τα εισιτήρια σου.

Ραντεβού εκεί…

Επιμέλεια συνέντευξης: Ντιάννα Μαμή Κούπερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

 Για 3η συνεχόμενη χρονιά έρχεται και πάλι το Athens Baroque Festival. Τι θα δει κανείς ερχόμενος σε αυτό το φεστιβάλ;

 Θ’ ακούσει ποικίλο ρεπερτόριο, με μουσική από το Μεσαίωνα έως και το όψιμο Μπαρόκ, Σεφαραδίτικα Ladino τραγούδια, οργανική και φωνητική μουσική από την Ιταλία, την Ισπανία τη Γαλλία και την Αγγλία. Θα δει και θ’ ακούσει διακεκριμένους καλλιτέχνες και αυθεντικά όργανα εποχής.

Με λίγα λόγια, μπορείτε να μας εξηγήσετε τι εννοούμε λέγοντας μπαρόκ μουσική;

 Η εποχή του Μπαρόκ έχει ως ορόσημο το 1600 με την εμφάνιση της πρώτης όπερας (J.Peri) & του πρώτου ορατορίου (E.de Cavalieri), και κλείνει στα 1750 με το θάνατο του J.S.Bach. Η μουσική του Μπαρόκ χαρακτηρίζεται από έντονη ρητορικότητα και διάνθιση των μελωδιών και των αρμονιών, καθώς και υπερβολή στην ερμηνεία και μεγάλες αντιθέσεις στη διαθέσεις και στα ηχοχρώματα. Στο Φεστιβάλ αυτή η μουσική θα ερμηνευτεί μουσικά με ιστορικό τρόπο, όπως τότε δηλαδή. Και αυτή είναι και η μαγεία του όλου εγχειρήματος.

Athens Baroque Festival
Athens Baroque Festival

Το φεστιβάλ λοιπόν διανύει τον 3ο χρόνο υλοποίησης. Ας πάμε λίγο πίσω όμως. Πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία;

 Ήταν ένα όραμα νέων ανθρώπων που ασχολούνται με την παλαιά μουσική, το να δημιουργήσουν ένα βήμα για καλλιτέχνες και σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να γίνει η Αθήνα ένας τόπος συνάντησης ερμηνευτών της μπαρόκ μουσικής, ερμηνευτών που θα εμπνεύσουν, θα ψυχαγωγήσουν και θα εκπαιδεύσουν το αθηναϊκό κοινό.

Ως υπεύθυνη καλλιτεχνικής επιμέλειας, ποια είναι η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού απέναντι στο φεστιβάλ;

 Η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ καλή. Το κοινό ενδιαφέρεται ολοένα και περισσότερο ν’ ακούσει και να μάθει. Ήδη από την πρώτη χρονιά τα σχόλια του κόσμου ήταν πολύ ενθαρρυντικά.

Athens Baroque Festival
Athens Baroque Festival

Πείτε μας λίγα λόγια για τους συντελεστές και το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Ποιες ακριβώς είναι οι ημερομηνίες και ο χώρος που θα λάβει χώρα το 3οATHENS BAROQUE FESTIVAL;

 Παραθέτω εδώ το πρόγραμμα των τριών ημερών 27-29 Σεπτεμβρίου. Ο χώρος που θα λάβει χώρα είναι το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Θόλου 5 στην Πλάκα.

 

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, 20:00

 

Il viaggio musicale – Focus on the Concerto

Artemandoline Baroque Ensemble

-Λουξεμβούργο-

 

Juan Carlos Muñoz, μπαρόκ μαντολίνο & καλλιτεχνική διεύθυνση

Mari Fe Pavón, μπαρόκ μαντολίνο & καλλιτεχνική διεύθυνση

Manuel Muñoz, μπαρόκ κιθάρα

Alla Tolkacheva, μπαρόκ μαντολίνο, μάντολα & μαντολόνε

Jean-Daniel Haro, βιόλα ντα γκάμπα

Jean-Christophe Leclère, τσέμπαλο

 

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, 20:00

 

Mediterranean Blend

Mezzo Ensemble

-Ισραήλ-

 

Ye’ela Avital, Σοπράνο

Doret Florentin, Φλάουτα με ράμφος

Gideon Brettler, Μπαρόκ κιθάρα

Davina Florentin, Κρουστά

 

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

 

  • 18:30 Διάλεξη

Vergine bella: Μαριανισμός και Μεσαιωνική μουσική

 

Δημήτρης Κούντουρας

 

  • 19:00 Συναυλία

 

Songs for the Lady

Elektra Papasimakis & Stefanie Köpfler-Bertels

-Ελλάδα-Γερμανία-

 

Ηλέκτρα Παπασιμάκη, σοπράνο

Stefanie Köpfler-Bertels, όργανο

 

  • 20:30 Διάλεξη

Η βιόλα ντα γκάμπα στην Ευρώπη τον 17ο & 18ο αιώνα

 

Ευαγγελία Κοψαλίδου

 

  • 21:00 Συναυλία

 

Les Voix Humaines – Human Voices

Angelos Repapis & Nikos Panagiotidis

-Ελλάδα-

 

Άγγελος Ρεπαπής, βιόλα ντα γκάμπα

Νίκος Παναγιωτίδης, θεόρβη-μπαρόκ κιθάρα

Athens Baroque Festival
Athens Baroque Festival

 

Που μπορεί κάποιος, που ενδιαφέρεται να έρθει στο φεστιβάλ, να διαβάσει το αναλυτικό πρόγραμμα και να προμηθευτεί εισιτήρια;

 

Το πρόγραμμα αναλυτικά υπάρχει στην ιστοσελίδα.

https://athensbaroquefestival.com/

 

Τα εισιτήρια είναι στα 12€ / 7€  και υπάρχουν και εκπτωτικά πακέτα για όποιον θέλει να παρακολουθήσει όλες τις συναυλίες.

 

Κρατήσεις εισιτηρίων γίνονται με αποστολή e-mail στο: contact@athensbaroquefestival.com

 

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Μηλιώρη , καθώς και την υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Παπαθανασίου για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

 

ATHENS BAROQUE FESTIVAL

27 – 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΘΟΛΟΥ 5 – ΑΘΗΝΑ

To Athens Baroque Festival για 3η συνεχόμενη χρόνια έρχεται στην Αθήνα για να προσφέρει στους λάτρεις της παλαιάς μουσικής και σε όλους εκείνους που θέλουν να την ανακαλύψουν, υψηλού επιπέδου συναυλίες και διαλέξεις από Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα.
27-29 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Λουξεμβούργου και την Πρεσβεία του Ισραήλ.
Ποικίλο ρεπερτόριο, με μουσική από το Μεσαίωνα έως και το όψιμο Μπαρόκ, Σεφαραδίτικα Ladino τραγούδια, οργανική και φωνητική μουσική από την Ιταλία, την Ισπανία τη Γαλλία και την Αγγλία, όλα ερμηνευμένα από όργανα εποχής.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αναστασία Μηλιώρη

Εισιτήρια: 12€ / 7€ μειωμένο

Εκπτωτικά πακέτα για το σύνολο των 4 συναυλιών: 40€ / 20€ μειωμένο

Για τις διαλέξεις η είσοδος είναι ελεύθερη, με την αγορά ενός εισιτηρίου συναυλίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα:

www.athensbaroquefestival.com

Πληροφορίες στο τηλ. 2105819222

Κρατήσεις εισιτηρίων με αποστολή στο:

contact@athensbaroquefestival.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ντιάννα Μαμή-Κούπερ

Ονομάζομαι Ντιάννα Μαμή-Κούπερ και είμαι μια νέα, ονειροπόλα και παθιασμένη δημοσιογράφος. Έχω φοιτήσει στο τμήμα "Επικοινωνίας και ΜΜΕ " του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχω εργαστεί και εξακολουθώ να εργάζομαι για μεγάλες παραγωγές στην τηλεόραση. Μεγάλος μου έρωτας τα βιβλία, το ραδιόφωνο, η ανακάλυψη άγνωστων τόπων και η γνωριμία με οποιονδήποτε άνθρωπο έχει να μου μάθει κάτι καινούριο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;