Αρκτούρος: “Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πιο δύσκολη από την καταστροφή του”

Αρκτούρος
Πηγή εικόνας: facebook.com

Η μη-κυβερνητική, μη-κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση “Αρκτούρος” ιδρύθηκε το 1992 ,με στόχο να δώσει ένα τέλος στην παράνομη αιχμαλωσία αρκούδων και λύκων στην χώρα μας. Στόχος της οργάνωσης είναι η προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος, η εκπόνηση αντίστοιχων επιστημονικών μελετών ,η διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και λύσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα βιοποοικιλότητας και αειφορίας. Μεταξύ των επιτευγμάτων της μέχρι σήμερα, η οργάνωση Αρκτούρος έχει καταφέρει να εξαλείψει φαινόμενα εκμετάλλευσης των αρκούδων στην Ελλάδα, να ιδρύσει ειδικά καταφύγια άγριας ζωής στο Νυμφαίο και τις Αγραπιδιές της Φλώρινας , όπως ,επίσης, και το Εθνικό Μητρώο Αρκούδας. Κατόπιν συνομιλίας με τον Πάνο Στεφάνου (μέλος της οργάνωσης) , ενημερωθήκαμε σχετικά με τους λόγους ίδρυσης της οργάνωσης, τους στόχους ,τα κίνητρα και τις δράσεις της.

Επιμέλεια συνέντευξης: Νικολέττα Καστρινάκη, Μαίρη Μάγρα

 

Ας ξεκινήσουμε με κάποιες ερωτήσεις για να σας γνωρίσουμε καλύτερα τη δράση της οργάνωσής σας. Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε την οργάνωση “Αρκτούρος” και πού οφείλετε η επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος;
Ο «Αρκτούρος» δημιουργήθηκε από την ανάγκη να σταματήσει η πρακτική της «αρκούδας-χορεύτριας». Ήταν ,αρχικά, μια προσωπική εμπειρία που μας κινητοποίησε. Είχαμε δει μια «αρκούδα-χορεύτρια» ,την λυπηθήκαμε και κάπως έτσι ξεκίνησε η πρωτοβουλία. Το όνομα προέρχεται από τον μύθο (ο «Αρκτούρος» είναι ένα από τα αστέρια) και ετυμολογικά αποτελείται από τις λέξεις «άρκτος +ούρος» που σημαίνει «ο προστάτης της αρκούδας».

Στα πλαίσια της δράσης σας έχετε δημιουργήσει καταφύγια για αρκούδες και λύκους, μια έκταση γύρω στα 50 στρέμματα η κάθε μία, όπου προστατεύετε τα ζώα. Μιλήστε μας για αυτά τα καταφύγια, τα οποία είναι και επισκέψιμα. Πώς είναι αυτή η εμπειρία για κάποιον επισκέπτη;
Να πούμε πρώτα για το καταφύγιο της αρκούδας , το οποίο δημιουργήθηκε πρώτο και χάρη σε αυτό δόθηκε λύση στο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων στην Ελλάδα. Μέσα σε πολύ λίγα χρόνια ,εξαφανίστηκαν οι «αρκούδες-χορεύτριες» χάρη σε αυτό .Στην ουσία, ήταν αυτό που έλειπε ,ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος. Γιατί υπήρχε ήδη η σχετική νομοθεσία ήδη από την δεκαετία του ’60 ,με βάση την οποία απαγορευότανε η κατοχή και αιχμαλωσία άγριων ζώων ,αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κάποιος χώρος φιλοξενίας. Οπότε, το καταφύγιο ήρθε να λύσει αυτό το πρόβλημα. Είναι ένας φυσικός βιότοπος, ένα περιφραγμένο δάσος, γιατί έξω από αυτό δεν μπορούν να ζήσουν οι αρκούδες . Σε αντίθεση με έναν ζωολογικό κήπο, οι αρκούδες βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο και όχι αποκομμένες σε ένα κλουβί, σε μία πόλη. Έχει φιλοξενηθεί ένας μεγάλος αριθμός αρκούδων όλα αυτά τα χρόνια. Στο παρελθόν, οι αρκούδες προέρχονταν κυρίως από την Ελλάδα .Αργότερα, ο «Αρκτούρος» δέχτηκε αρκούδες που ήταν αιχμάλωτες στο εξωτερικό . Έχουν περάσει από τον χώρο μας πάνω από 50 αρκούδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό όλα αυτά τα χρόνια. Ο χώρος είναι πανέμορφος σε όλες τις εποχές και οι επισκέπτες – μικροί και μεγάλοι- χαίρονται να βρίσκονται εδώ. Είναι στην φύση, επικρατεί ησυχία, βλέπουν τις αρκούδες, κάνουν τις βόλτες τους ,μπορούν να ξεναγηθούν και να πάρουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τους ξεναγούς μας , να μάθουν πολλά για την ζωή της αρκούδας, για τους κινδύνους που αυτή αντιμετωπίζει και για τις δράσεις του «Αρκτούρου».
Ομοίως και το καταφύγιο του λύκου που δημιουργήθηκε κάποια χρόνια αργότερα. Το πρόβλημα του λύκου δεν ήταν τόσο μεγάλο, όσο της αρκούδας. Όμως και εκεί υπήρχε σημαντικό πρόβλημα ,καθώς πολλοί είχαν στην κατοχή τους κάποιον λύκο ,είτε γιατί πίστευαν πως αν τον ζευγαρώσουν με σκύλο θα έβγαζαν λυκόσκυλα ,είτε για επίδειξη . Χάρη στο καταφύγιο δεν υπάρχει πλέον αυτό το πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης  Νικόλας Βαγιονάκης: "Η τέχνη ακολουθεί τη ζωή!"
Advertisements
Ad 14
Αρκτούρος
Πηγή εικόνας: Pontos-news.gr

Τα τραυματισμένα ζώα τι προσδόκιμο ζωής έχουν;
Εξαρτάται από τον τραυματισμό. Μπορούμε να πούμε σίγουρα πως ένας τραυματισμός σε ένα άγριο ζώο δεν είναι ο ίδιος ,όπως σε ένα οικόσιτο ζώο. Η αποκατάσταση ενός άγριου ζώου ,κυρίως λόγω διαχείρισης , δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Ένας τραυματισμός ενός οποιουδήποτε άλλου ζώου θα μπορούσε να ξεπεραστεί πολύ πιο εύκολα από ότι σε μια αρκούδα. Συνήθως, όμως, ένα ζώο που φιλοξενείται στο καταφύγιο έχει περίπου ίδιο προσδόκιμο ζωής με τα υπόλοιπα. Στο παρελθόν , είχαμε εδώ μια αρκούδα ,την οποία είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι, και τελικά δεν κατάφερε να ζήσει άλλο. Δεν μπορούμε να πούμε πως έχουμε ένα δείγμα ασφαλές ,ώστε να διαφοροποιήσουμε αισθητά τις κατηγορίες των ζώων. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε τραυματισμένα ζώα στο καταφύγιο. Αν υπάρξει περίπτωση μιας αρκούδας , η οποία χρειάζεται άμεση περίθαλψη, το πιθανότερο είναι πως θα αφεθεί ελεύθερη μετά.

Η λειτουργία του περιβαλλοντικού κέντρου “Αρκτούρος” πώς συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για το περιβάλλον;
Με πάρα πολλούς τρόπους. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, από την μέρα που ιδρύθηκε ο «Αρκτούρος» έχουν ξεναγηθεί εδώ περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι. Στις τάξεις περισσότεροι από 600.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του «Αρκτούρου». Μιλάμε για μεγάλους αριθμούς πολιτών που ευαισθητοποιούνται ,είτε άμεσα, επισκεπτόμενοι τον «Αρκτούρο», είτε έμμεσα, μέσω των δράσεων της κοινωνίας και των προγραμμάτων ευαισθητοποίησης που διεξάγουμε κατά διαστήματα. Το γεγονός ότι πριν από την ίδρυση του «Αρκτούρου» δεν υπήρχε κάποια οργανωμένη και μεθοδική προσπάθεια προστασίας κάποιου ζώου που βρισκόταν υπό εξαφάνιση και το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν αυξητικές τάσεις προστασίας της αρκούδας, μας δείχνουν ότι και αρκετός κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί και ενημερωθεί σε τέτοιον βαθμό ,ώστε να υπάρχουν πλέον οι συνθήκες ως πολιτεία να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, όχι απόλυτα στον βαθμό που απαιτούνται ,υπάρχουν προφανώς και προβλήματα ,αλλά το γεγονός ότι καταφέραμε και σώσαμε τις αρκούδες και με την υποστήριξη του κόσμου είναι πολύ σημαντικό. Μπορούμε να πούμε ότι ο «Αρκτούρος» είναι μία από τις βασικότερες οργανώσεις που πίεσαν και κατάφεραν να εξαλείψουν τα τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευε την χρήση κάθε ζώου στα τσίρκο. Και αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα αρκετών οργανώσεων ,μεταξύ των οποίων και του «Αρκτούρου» . Σημαντικό ρόλο έπαιξε ένα βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει ο «Αρκτούρος» ,στο οποίο απεικονίζονταν ένας ελέφαντας να βασανίζεται σε ένα τσίρκο και αυτό κινητοποίησε πάρα πολύ κόσμο. Επίσης, κατά περιόδους ,όπως ακόμα και για την αποτροπή της μεταφοράς δύο αρκούδων που ζούσαν σε έναν ζωολογικό κήπο στην Θεσσαλονίκη όπου θα ζούσαν σε άθλιες συνθήκες , ο «Αρκτούρος» είχε μαζέψει 30.000 υπογραφές. Υπάρχουν με άλλα λόγια αρκετά παραδείγματα ευαισθητοποίησης του κόσμου.

Διαβάστε επίσης  Ζανέλ: "Το «Ρομάντζο» ήταν δώρο θεού!"

Από την πολιτεία θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχει κάποια υποστήριξη;
Οικονομική όχι και τόσο. Ο «Αρκτούρος» βασίζεται κυρίως σε δικούς του πόρους ,στην υποστήριξη των πολιτών, σε κάποιες χορηγίες . Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι παντελώς απούσα η πολιτεία. Γίνονται κάποιες ενέργειες. Υπάρχει ήδη μία συνεργασία στο πλαίσιο διαχείρισης περιστατικών , όπως όταν κάποια αρκούδα πλησιάσει κάποιον οικισμό. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις αρχές ,το οποίο γίνεται κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν βέβαια περιθώρια βελτίωσης .Η συνεργασία αυτή προϋποθέτει το ότι η επιστημονική ομάδα θα καθορίσει τους κανόνες ,σύμφωνα με τους οποίους θα δρουν οι ομάδες άμεσης επέμβασης που θα αποφασίσουν το θεωρητικό πλαίσιο, τι ενέργειες θα πρέπει να ληφθούν και το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα . Είναι κάτι που περιμένουμε να συμβεί και πιστεύουμε πως όταν γίνει θα δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης του πληθυσμού της αρκούδας.
Ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνετε για την προστασία των άγριων ζώων που κινδυνεύουν;
Σε πρώτη φάση ,το ζώο εξετάζεται στο κτηνιατρείο του «Αρκτούρου» .Είναι ένας χώρος που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο ενός προγράμματος ,με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος . Είναι πολύ σημαντικό το ότι διαθέτουμε κτηνιατρείο ,καθώς το ζώο μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις . Στην συνέχεια και έπειτα από μια σύντομη περίθαλψη, εάν το ζώο μπορεί να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον, θα αφεθεί πάλι ελεύθερο. Αν όχι, θα μεταφερθεί στο αντίστοιχο καταφύγιο.

Διοργανώνετε δράσεις για την ενημέρωση του κοινού και την αφύπνιση αισθημάτων εθελοντισμού και προσφοράς. Τι περιλαμβάνουν οι συγκεκριμένες δράσεις; Μπορούν να συμμετάσχουν και παιδιά;
Τέτοιες δράσεις είχαμε κυρίως παλαιότερα . Έχουμε έντονη παρουσία στα σχολεία. Δηλαδή, πηγαίνει η παιδαγωγική ομάδα στις σχολικές αίθουσες όλης της χώρας ,κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας . Κάνει κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου και με αυτόν τον τρόπο ευαισθητοποιούνται και ενημερώνονται οι μαθητές . Φυσικά, υπάρχουν και τα προγράμματα εθελοντισμού ,στα οποία συμμετέχουν κυρίως ενήλικες ,αν και στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει και αρκετοί ανήλικοι με την συνοδεία των γονιών και των κηδεμόνων τους.
Ποια γνωρίσματα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να γίνει εθελοντής;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά . Το βασικό είναι να έχει ο εθελοντής όρεξη για αυτό που κάνει και να θέλει πραγματικά να προσφέρει.

Διαβάστε επίσης  Θερμοκηπιακά Αέρια: Οι πρωταγωνιστές της Κλιματικής Αλλαγής
Αρκτούρος
Πηγή εικόνας: economy365.gr

Περιβάλλον σε κρίση: Γιατί φτάσαμε ως εδώ;
Νομίζω ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι πιο δύσκολη από ότι η καταστροφή του. Είναι πιο χρονοβόρα και απαιτεί συντονισμένες ενέργειες στην καθημερινότητα. Τόσο από τους πολίτες, όσο κι από την πολιτεία. Όσον αφορά την Ελλάδα, κρίσιμος παράγοντας είναι η έλλειψη ενημέρωσης και η έλλειψη μέτρων προστασίας με αποτέλεσμα να ρυπαίνουμε το περιβάλλον . Σε παγκόσμια κλίμακα, υπάρχει μια συνεχής υποβάθμιση του περιβάλλοντος που απαιτεί γενναία μέτρα από τα κράτη με στόχο να σταματήσει η καταστροφή που βλέπουμε πως έχουμε.
Τι θα λέγατε στον κόσμο για να ενισχύσετε το αίσθημα του εθελοντισμού;
Μπορώ να πω ότι υπάρχει αρκετή διάθεση για προσφορά στο περιβάλλον και για περιβαλλοντική εργασία. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για εθελοντισμό . Προσφέροντας κάποιος εθελοντική εργασία στον «Αρκτούρο» έχει την ευκαιρία να έρθει κοντά στα άγρια ζώα και στην φύση και να προσφέρει στην προστασία τους.
Οπότε, θα μπορούσαμε πως όταν ο κόσμος έρθει σε άμεση επαφή με την φύση, τότε μόνο θα ευαισθητοποιηθεί περισσότερο…
Ναι . Θεωρώ πως είναι μια κατάσταση win-win και για τους δύο. Αυτό μπορεί κάποιος να το αντιληφθεί περισσότερο ,όταν το αντιληφθεί από κοντά. Εμείς ως «Αρκτούρος» έχουμε να πούμε ότι χωρίς τους εθελοντές , δεν θα είμασταν η ίδια οργάνωση και δεν θα είχαμε πετύχει όλα από όσα έχουμε πετύχει ως τώρα . Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κοντά μας τους εθελοντές μας . Για αυτό, τους παρέχουμε φιλοξενία στο «Σπίτι των Εθελοντών» και ελπίζουμε πως θα απολαύσουν αυτήν την εμπειρία.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του «Αρκτούρου»;
Πρώτα από όλα , επιδιώκουμε την μετατροπή των καταφυγίων σε ένα διεθνές περιβαλλοντικό κέντρο ,όπου θα έχουμε επέκταση των χώρων ,έτσι ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν ακόμα περισσότερα ζώα .Ο στόχος μας είναι το περιβαλλοντικό κέντρο να είναι ένα πολύ σημαντικό κέντρο ,κυρίως για τα Βαλκάνια ,λόγω γεωγραφικής θέσης, έτσι ώστε να παρέχουμε τόσο ιατρική περίθαλψη ,όσο και φιλοξενία σε αρκούδες και λύκους που έρχονται κι από την Ελλάδα κι από το εξωτερικό. Έπειτα ,ένα από τα σημαντικότερα θέματα που μας απασχολεί ήδη είναι η διαχείριση των συγκρούσεων ανθρώπου-άγριων ζώων, καθώς βλέπουμε τελευταία ότι υπάρχουν περιστατικά προσέγγισης ζώων σε οικισμούς . Οπότε ,είναι κι αυτό ένα κομμάτι που χρειάζεται διαχείριση.

 

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις του της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρκτούρος στoυς παρακάτω συνδέσμους:

https://www.arcturos.gr
https://www.facebook.com/arcturosgr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Στην εικόνα απεικονίζεται ένα ζευγάρι εφήβων στην δεκαετία του '80. Είναι ντυμένοι με ρόζ γυναικείες μπιτζάμες και ξαπλώνουν σε ένα κρεβάτι.

Lisa Frankenstein: Mary Shelley του ’80

 Η Lisa Frankenstein είναι μια αμερικανική κωμική ταινία τρόμου του
Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω

Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω

Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω. Το παρελθόν.