Αrchaeostoryteller: Όταν η αρχαιολογία συνάντησε το instagram

Θεωρείς την αρχαιολογία και την ιστορία βαρετά;  Βαρέθηκες να διάβαζεις βιβλία ιστορίας χωρίς να καταλαβαίνεις τίποτα; Παράτα τα όλα, άνοιξε το instagram και μπές εδω Archaeostoryteller.  Ο Θοδωρής Παπακώστας είναι ο άνθρωπος σου έρχεται να μας αλλάξει την γνώμη μας για την αρχαιολογία με τον καλύτερο και πιο αστείο τρόπο.

Επιμέλεια συνέντευξης: Κυριακή Δαρζανού

 

Πότε, πώς και γιατί αποφάσισες να γίνεις αρχαιολόγος ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πολύ νωρίς! Πάντα μου άρεσε το παρελθόν. Προφανώς και βοήθησε και η επιρροή από την οικογένεια που ενώ δεν είχε καμία επαγγελματική σχέση με τον κλάδο, ήταν απλά groupies των αρχαιοτήτων και επισκεπτόμασταν συχνά αρχαιολογικούς χώρους.

Έχεις συμμετάσχει σε πολλές ανασκαφές μέχρι τώρα , ποια ήταν η αγαπημένη σου και σε ποια θα ήθελες να συμμετάσχεις που θεωρείς όνειρο ζωής;

Έχω συμμετάσχει σε ανασκαφές προϊστορικών και κλασικών χώρων, στην Βρετανία και στην Ελλάδα. Περισσότερη εμπειρία έχω σε μουσειακή αρχαιολογία, την οποία επίσης αγαπώ πολύ, κι ας φαίνεται εκ πρώτης όψεως πιο «ανιαρή». Έχει άλλη μαγεία η διαχείριση του παρελθόντος σε ένα μουσείο, που είναι ο μεσάζων ανάμεσα στην ανασκαφική ανακάλυψη και την ανακάλυψη του παρελθόντος από την κοινωνία ως σύνολο μέσα από μια προθήκη μουσείου. Παλιότερα είχα πιο μυθοποιημένη την ανασκαφική διαδικασία. Η ιδανική μου ανασκαφή θα ήταν σε κλασικό νεκροταφείο. Για την ελπίδα του να αντικρίσω ακέραια αρχαία αγγεία που είναι και η αδυναμία μου. Οι παραστάσεις των αρχαίων ελληνικών αγγείων είναι εξάλλου το Instagram της αρχαιότητας!

 Από που εμπνέεσαι για τις αρχαιό-ιστορίες; Πόσο χρόνο σου παίρνει να τις φτιάξεις ;

Από παντού! Είτε κάτι που διάβασα, είτε κάτι που είδα, είτε κάτι που με ρώτησε κάποιος για την αρχαιότητα. Ο χρόνος είναι από μισή ώρα μέχρι πολλές ώρες.

Φαίνεσαι μέσα από τη δουλειά σου ένα άτομο ερωτευμένο με την αρχαιολογία και τον αρχαίο κόσμο. Αν είχες να διαλέξεις ανάμεσα σε ανασκαφή σε αρχαιολογικό χώρο και στις αρχαιοιστορίες τι θα διάλεγες;

Κάθε αρχαιολόγος λαχταρά την ανασκαφή. Αλλά θα σου είμαι ειλικρινής. Γουστάρω τόσο πολύ την ποπ αρχαιολογία τελικά, που πλέον πολύ δύσκολα θα την άλλαζα. Οι αρχαιοιστορίες δεν έχουν την μαγεία της πρωτογενούς επιστημονικής έρευνας προφανώς, αλλά έχουν μια αμεσότητα και νιώθω πως λειτουργούν επικουρικά στο τεράστιο επιστημονικό έργο που συντελείται από πάρα πολλούς συναδέλφους. Για να το πούμε αλλιώς, η ποπ αρχαιολογία είναι μια μετάφραση της αρχαιολογικής πληροφορίας (από τις πολλές που υπάρχουν) που κάνει την αρχαιολογία ακόμη πιο διασκεδαστική και συγκινητική (που είναι ούτως ή άλλως).

Πιστεύεις πως οι Έλληνες ενδιαφερόμαστε για την αρχαιολογία και τον πολιτισμό μας;

Ενδιαφερόμαστε ναι. Και πολύ. Απλά τη φοβόμαστε λόγω της αίγλης και του όγκου της. Επίσης κάποιες φορές διατηρούμε μύθους και παρερμηνείες της αρχαιότητας, που μόνο με την περαιτέρω ανακάλυψη μπορούν να καταρριφθούν! Η μαγκιά της αρχαιολογίας όμως είναι, κατά τη γνώμη μου, πως και η κατάρριψη των μύθων είναι εξίσου, αν όχι πιο, συναρπαστική.

Θεωρείς ότι μέσω του αρχαιό-ιστορίων μπορείς να αλλάξεις την γνώμη πολλών για την αρχαιολογία και να τους κάνεις να ενδιαφερθούν για την ιστορία του τόπου μας;

Δεν ξέρω αν μπορώ, αλλά σίγουρα θα ήταν χαρά μου να κατάφερνα έστω να αλλάξω την εικόνα της αρχαιότητας για όσους θα ήθελαν να την δουν διαφορετικά. Η αρχαιολογική γνώση είναι προσβάσιμη σε όλους. Κυκλοφορούν εξαιρετικά βιβλία και μια πλειάδα συναδέλφων εργάζονται για την συνεχή εξέλιξη της αρχαιολογικής σκέψης, και πάνω στη δική τους δουλειά προφανώς βασίζομαι! Δεν τα κατεβάζω από το μυαλό μου όσα γράφω. Όλα έχουν από πίσω την δουλειά άλλων αρχαιολόγων, του παρελθόντος ή του παρόντος.

Στο instagram, μέσω του Αrchaeostoryteller, γίνεσαι όλο και πιο γνωστός. Μετράς πάνω από 6.000 followers, είχες κάποια περίεργη ή μη-αναμενόμενη αντίδραση από κάποιον follower;

Ναι δεν έχω καταλάβει ακόμη πως ό,τι ποστάρω διαβάζεται από πάρα πολύ κόσμο. Ακόμη λειτουργώ σαν να μιλώ μεταξύ φίλων και κάνω ό,τι κάνω γιατί το διασκεδάζω πρώτος εγώ. Λογικό είναι να έχω και κουφές αντιδράσεις, από το να με ρωτάνε με τι ασχολούμαι (ενώ γράφω στο προφίλ μου ότι είμαι αρχαιολόγος – σε περίπτωση που οι αρχαιοιστοριες δεν το προδίδουν), μέχρι το να με ρωτάνε κάτι σχετικά με την αρχαιότητα, περιμένοντας να επιβεβαιώσω κάτι που πιστεύουν οι ίδιοι ή διάβασαν σε κείμενα αμφιβόλου τεκμηρίωσης (πχ αρχαίοι εξωγήινοι και κουραφέξαλα). Σε αυτή την περίπτωση, ο διάλογος είναι προδιαγεγραμμένος γιατί εφόσον η θέση μου δεν συμφωνεί με αυτό που πιστεύουν, τόσο το χειρότερο για τη θέση μου. Ευτυχώς όλα αυτά είναι σπανιότατα πάντως. Το ευρύ κοινό που έχω ως archaeostoryteller είναι πολύ πιο ενήμερο και μορφωμένο.

 Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου ως influencer της αρχαιολογίας;

Όχι. Και θα είχε και πολλή μοναξιά. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παράγει τεράστιο επιστημονικό έργο και τους θαυμάζω (και εμπνέομαι και βασίζομαι και στηρίζομαι σε αυτούς). Αυτοί θα έπρεπε να είναι οι Influencers της επιστήμης, και της όποιας επιστήμης. Εγώ απλά έχω έναν συγκεκριμένο τρόπο να κάνω την αρχαιολογική πληροφορία δημοφιλή. Δεν είναι ο μόνος τρόπος. Είναι απλά ο τρόπος που χρησιμοποιώ εγώ. Έχει πολλούς άλλους και θα ήταν μεγάλη επιτυχία μας ως κοινωνία αν τους αναδεικνύαμε και αυτούς.

Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα sneak peek από την επόμενη αρχαίο-ιστορία σου;

Φυσικά, πάρε να’χεις.

Αrchaeostoryteller
Αrchaeostoryteller
Αrchaeostoryteller
Αrchaeostoryteller
Αrchaeostoryteller
Αrchaeostoryteller

Κλείνοντας, ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Αrchaeostoryteller;

Πολλές ακόμη αρχαιοιστορίες, κουιζ κλπ, ίσως και κάτι σε έντυπη μορφή. Και γιατί όχι και οπτικοακουστική! Ποτέ δεν ξέρεις. Ο archaeostoryteller είναι ακόμη στην αρχή!

 

Instagram:

https://www.instagram.com/archaeostoryteller/

Facebook:

https://www.facebook.com/Archaeostoryteller

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;