Αντώνης Παντιώρας: Το Θέατρο Σκιών δε θα χαθεί

Ο Αντώνης Παντιώρας  / Πηγή φωτογραφίας: FACEBOOK

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, καραγκιοζοπαίχτη κύριο Αντώνη Παντιώρα.

Το Θέατρο Σκιών αποτελεί την πρώτη μορφή τέχνης που γνώρισα στη ζωή μου, και αμέσως αγάπησα. Βλέπετε, με γοήτευαν οι φιγούρες. Με γοήτευαν οι φωνές. Αγάπησα τη μουσική που συνόδευε κάθε παραστάσεις. Μουσική που με ταξίδευε και μένα, σε έναν κόσμο που αμέσως ένιωσα οικείο.

Κάποτε το Θέατρο Σκιών, αποτελούσε τη πρωινή συντροφιά μου, πριν φύγω για το σχολείο. Ο Καραγκιόζης είχε γίνει, από καιρό, φίλος μου. Φίλος μας. Διότι, ο Καραγκιόζης δεν αποτελεί απλά μια φιγούρα. Αποτελεί στοιχείο του πολιτισμού μας. Στον Καραγκιόζη βρίσκαμε πάντοτε ένα κομμάτι από τον εαυτό μας. Ένα κομμάτι της Ελλάδος. Γι’ αυτό και σήμερα, θα κάνουμε ένα ταξίδι στον κόσμο του αγαπημένου μας ήρωα, μέσω του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, που κλείνει το 2025, τα 100 χρόνια!

Πηγή φωτογραφίας: somateiokaragkiozi.gr

Στην παρέα μας φιλοξενούμε σήμερα τον Καραγκιοζοπαίχτη κύριο Αντώνη Παντιώρα, πρόεδρο του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, σε μια όμορφη κουβέντα που είχαμε για το Σωματείο, και για τον αγαπημένο μας, ξυπόλητο, ήρωα! Όλα αυτά, στη νέα αποκλειστική συνέντευξη του MAXMAG.

Advertisements
Ad 14

1) Κύριε Παντιώρα, σας καλωσορίζω στο MAXMAG, και σας ευχαριστώ που είστε εδώ μαζί μας σήμερα! Θα ήθελα για αρχή, να αναφέρω ότι είστε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών! Αλήθεια, πόσα χρόνια είστε μέλος στο Σωματείο, και πόσα χρόνια ασχολείστε με το Θέατρο Σκιών;

Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, καλή δύναμη και πάντα επιτυχία στο έργο σας!

Στην οικογένεια του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών μπήκα το 1995, μικρό παιδί ηλικίας μόλις 14 ετών, και συγκεκριμένα κατόπιν πρόσκλησης του τότε Προέδρου Παναγιώτη Καπετανίδη, σε μια τιμητική βραδιά για τις γυναίκες των Καραγκιοζοπαιχτών, στα Εξάρχεια. Μέλος του με την εγγραφή μου στο μητρώο μελών του έγινα το 2000, με Α.Μ:146.

Διαβάστε επίσης  Δήμος Αναστασιάδης: «Τα τραγούδια είναι σαν ένα άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες! Πίσω από κάθε ένα κρύβεται και μια ιστορία...»

Με το Θέατρο Σκιών από το τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αρχίζει η αγάπη και μεγαλώνοντας, η ενασχόλησή μου σταδιακά από παιδική, εφηβική ηλικία, μέχρι και σήμερα.

2) Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το σωματείο;

Το Σωματείο μας ιδρύθηκε το 1925, από μια πλειάδα αείμνηστων κορυφαίων σημαντικών Καραγκιοζοπαιχτών. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, λειτουργούσε ως αμιγώς συνδικαλιστικό Σωματείο, και από τότε μέχρι και σήμερα ως πολιτιστικό.

3) Με το Σωματείο να συμπληρώνει το 2025 100 χρόνια λειτουργίας, τι θεωρείτε ότι έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο του Θεάτρου Σκιών;

Το ότι πέρασαν όπως είπατε και εσείς 100 χρόνια.

Ο Καραγκιόζης βρήκε σε αυτά τα χρόνια τον τρόπο του να επιβιώνει, να υπάρχει, να είναι ανάμεσά μας, να επικοινωνεί με όλους. Διαφέρει ο τρόπος και η προσαρμογή του, από γενιά σε γενιά, ανάλογα με τις ανησυχίες, τις αναταραχές και τους προβληματισμούς της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Ως προς το χώρο του Σωματείου, έχουν αλλάξει πάρα πολλά σε θέματα αλληλεγγύης και συναδελφικότητας.

Από το 1994, με την εκπομπή του Σωματείου μας “Και μιλάει και λαλάει” στην ΕΡΤ, είχε ξεκινήσει εκτός της προβολής μας, μια ώσμωση θα λέγαμε της παλαιότερης με της νεότερης γενιάς Καραγκιοζοπαιχτών, η οποία νεότερη γενιά θεωρώ είναι σε έναν καλύτερο και ακόμη πιο ώριμο δρόμο, για την ώσμωση της επόμενης.

4) Τι δράσεις ετοιμάζετε να υλοποιήσετε για την επέτειο των 100 χρόνων;

Οι ιδέες και οι προτάσεις είναι πολλές, ίσως καλό θα ήταν να μη βιαστώ να αποκαλύψω. Ήδη έχει προγραμματιστεί το δεύτερο φεστιβάλ Βορείου Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, στο κεντρικό θέατρο “Αθήναιον”, το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης  Έφη Κολοβέρου: "Είναι κομβικό να τρώμε υγιεινά σε όποια φάση ή ηλικία κι αν βρισκόμαστε"
Απόσπασμα από την εκπομπή “Και μιλάει και λαλάει” / Πηγή φωτογραφίας: somateiokaragkiozi.gr

5) Ποιο είναι το μυστικό του Καραγκιόζη, και έχει τόσο μεγάλη απήχηση σε μικρούς και μεγάλους;

Η γνησιότητά του, η αλήθεια του. Το παιδί βλέπει ένα παιδί στον Καραγκιόζη, ένα φίλο του δηλαδή, και ο μεγάλος τον ίδιο του τον εαυτό.

6) Επειδή ζούμε στην εποχή της πολιτικής ορθότητας, φοβάστε ότι μπορεί να αλλοιωθούν ή να προκαλέσουν αντιδράσεις οι διάλογοι των παραστάσεων;

Στην εποχή της “πολιτικής ανοησίας” ζούμε, και καμίας απολύτως ορθότητας. Κατάπτωσης ναι, ορθότητας όχι.

Επί της ουσίας, όμως, απαντώ πως δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα στις παραστάσεις μας, διότι το κοινό μας είναι λαϊκό, άνθρωποι δηλαδή της καθημερινότητας, της βιοπάλης, που αγαπούν τον Καραγκιόζη και τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας.

Ωστόσο, όπως είπα και προηγουμένως, ο Καραγκιόζης πάντα βρίσκει να προσαρμόζεται.

7) Το 2010 η UNESCO έδωσε στον Καραγκιόζη Τουρκική υπηκοότητα. Θα ήθελα ένα σχόλιο σας πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Δεν έδωσε ακριβώς Τουρκική υπηκοότητα. Δεν αναγνωρίστηκε το Θέατρο Σκιών ως είδος Τουρκικό. Αναγνώρισε τον Τουρκικό Καραγκιόζ και τον Χατζιαβάτ ως πολιτιστική τους κληρονομιά.

Και εμείς είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο εδώ και κάποια χρόνια, με το Υπουργείο Πολιτισμού, να αναγνωριστεί και το δικό μας Θέατρο Σκιών ως στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Υπάρχουν άλλωστε και άλλες χώρες που διεκδικούν το ίδιο.

8) Θεωρείτε ότι υπάρχει περίπτωση η τέχνη του Θεάτρου Σκιών να χαθεί;

Τι να σας πω… ίσως σε 13.000 χρόνια. Αστειεύομαι! Δε θα χαθεί όσο υπάρχουν άξιοι και ικανοί συνεχιστές, και όσο ο κόσμος ονειρεύεται και ελπίζει.

Ο Αντώνης Παντιώρας κατά τη διάρκεια παράστασης / Πηγή φωτογραφίας: FACEBOOK

 

9) Εκτός από πρόεδρος του Σωματείου, είστε και ένας πολύ καλός Καραγκιοζοπαίχτης, με μια πολυετή πείρα! Αλήθεια, ποιος Καραγκιοζοπαίχτης σας ενέπνευσε;

Λίγο πολύ όλοι! Είχα την τύχη να προλάβω τους περισσότερους μεγαλύτερους Καραγκιοζοπαίχτες της εποχής.

Διαβάστε επίσης  Έλενα Θωμοπούλου: «Όσοι στ’ αλήθεια ταξιδεύουν, δεν ζηλεύουν την Ιθάκη»

Οι Καραγκιοζοπαίχτες Θανάσης Σπυρόπουλος, Διονύσης Λέντερης.

Ο Μάνθος Αθηναίος, Βάγγος Κορφιάτης, Κυριάκος Δεσύλλας, Μάνθος Τσίχλας, Γιάνναρος, Φώτης Πλέσσας, Μίμης Μάνος, Ιάσων Μελισσηνός, Τάκης Κωστιδάκης, Πάνος Καπετανίδης και Σωτήρης Τάγκαλος ήταν αυτοί που είχα την χαρά να γίνω βοηθός τους.

Σε άλλους πιο συστηματικά σε άλλους λιγότερο, στον Γιάνναρο και στον Τσίχλα έτυχε μια φορά.

Επίσης, γνώρισα τους αείμνηστους Ευγένιο Σπαθάρη, Γιώργο Αλιμπέρτη, Σοφία Θεοδωροπούλου, Γιάννο Μπαλούρδο, Ορέστη, Γιάννη Πρωτοψάλτη, Αργύρη Θούγα, Νίκο Λέκκα, Ααρών Κυκλαδίτη, Σταμάτη Γενεράλη, Γιώργος Μαμάη και Μίμη Ασπιώτη.

10) Η καλύτερη στιγμή σας ως Πρόεδρος και ως Καραγκιοζοπαίχτης;

Ως Πρόεδρος, η συσπείρωση κι εγγραφή νέων μελών, οι τρεις επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, οι οποίες ήταν δουλειά όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλων συναδέλφων που βοήθησαν ίσως περισσότερο.

Ως Καραγκιοζοπαίχτης προσπαθώ κάθε μου στιγμή, κάθε παράσταση δηλαδή να την κάνω καλύτερη.

11) Γνωρίζω ότι ασχολείστε και με την ταχυδακτυλουργική. Υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα σε αυτό και το Θέατρο Σκιών; Από την εμπειρία σας, τα παιδιά, ποιο από τα δύο προτιμούν;

Οι ομοιότητες είναι η διαχρονική τους και παραδοσιακή τους αξία. Υπήρξαν κατά το παρελθόν και άλλοι Καραγκιοζοπαίχτες που συμπληρωματικά στην παράστασή τους, έκαναν και κάποιο ταχυδακτυλουργικό πρόγραμμα, όπως ο Μάνθος Αθηναίος, ο Αβραάμ Αντωνάκος, Ντίνος Θεοδωρόπουλος και άλλοι…

Τα παιδιά μια χαρά προτιμούν και αγαπούν ό,τι μιλάει στη ψυχή και στην καρδιά τους και τα δύο πιστέψτε μου τους μιλούν, σε μια εποχή που ένα σωρό άλλα, δεν έχουν να τους πουν απολύτως τίποτα.

Ο Αντώνης Παντιώρας  / Πηγή φωτογραφίας: FACEBOOK

12) Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω, που μπορούμε να παρακολουθήσουμε δική σας παράσταση;

Δίνω παραστάσεις σε Δήμους, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, νηπιαγωγεία και παιδικά πάρτι, κατόπιν πρόσκλησης από τους διοργανωτές. Με χαρά πάντα στη διάθεση σας. Ευχαριστώ πολύ!


Στοιχεία επικοινωνίας:

  1. somateiokaragkiozh@gmail.com
  2. info@somateiokaragkiozi.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Όλοι κουβαλάμε "red flags"

Όλοι κουβαλάμε “red flags”

Όλοι κουβαλάμε red flags. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όλοι

Το σεξ ως εργαλείο χειραγώγησης στον κινηματογράφο

Η απεικόνιση του σεξ στον κινηματογράφο δεν αφορά μόνο συναισθήματα,